• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Trimeri

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
211
To s kawasakijom zvuči kao membrane ali i ne mora bit, ima san sličnu star na stihl isto tako nakon stajanja nije prima gas nego dok malo proradi ili skroz polako dodavat. Na kraju nisan niti čistio karburator jer je sam proradio, ako membrane nisu minjane 15ak godina nije loše preventivno.
Ta glava je ili rebrandirani ili kopija tecomec/villager. Topla preporuka je ova Villager glava za motorne kose BC 175 M10(M8)x1,25 046933 izdržljivost je u razini stihl original

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
OM su odlični strojevi, barem onaj kojeg sam ja imao, jedini je "problem" u zastupniku koji je malo neozbiljan u promoviranju brenda

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,909
Imao sam ja OM motorku i ništa manje nisam bio zadovoljan nego sad s husqvarnom. Prodao sam ju jedino zato što je bila malkec slaba za moje potrebe

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
I ja tako napravim, čovjeka veseli a i ona mufa šta nastane od trave smrdi.
BRAVO!

• Like
Reactions: ZJ

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
917
@ZJ, ostavljaš gorivo u rezervaru ili isprazniš ili potrošiš do kraja? Vječna dilema... :) Baš sam danas očistio motorku, trimer ću za dva tjedna iza sljedeće košnje pa gledam što s gorivom.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,477
@Sharko
Čistil sam vrućom vodom na onoj zeleno-žutoj spužvi. Žutim (glatkim) dijeom sam čistil metalne dijelove, a reduktor i plastiku sam čistih onim abrazivnim dijelom. Nedostupne dijelove sam čistil kefom.
Poslije pošpricano silikonskim sprejem.
Filter zraka ispuhan kompresorom.

@domy_os
Kad sam ga zadnji put rabil (negdje početkom rujna), gorivo je potrošeno do kraja, tak da je spremnik ostal suh. No, na dnu sam videl tragove ulja (boju) i to mi se ne sviđa. Ulje koje sam koristil je Ramda Pro (sintetičko). Nisam to primijetil dok sam koristil LS+ (ili nisam zagledal?).
Da imam aspena ili sličnog goriva bez alkohola, napunil bi spremnik do vrha i motor ugasil čokom.

Jedna pila mi je suha, u drugoj je uvjek ostajalo goriva (trebala je povremeno), Husqvarna trimer sam isto znal prazniti, a neki put je ostalo goriva prek zime (ak se trebalo kasno kositi, pa sam zaboravil ispustiti).

Najbolje bi bilo stroj povremeno rabiti, i onda bi moglo ostati goriva u njemu.
Ni sam ne znam jel bolje da su membrane suhe ili da ima goriva u spremniku..

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
917
Meni mješavina krene curiti van čim se stroj malo dulje ne koristi, promjena temperature radi svoje. Na kineskom trimeru krene gore na filter zraka pa kapa po vanjskom dijelu tanka i dole po ormaru. Stihl motorka krene sliniti oko čepa pa opet curi po ormaru. Ne znam kolike razlike tlakova mogu trpiti ti rezervoari, da ne bi napukli negdje. Iz tog razloga mislim da je na dulji period bolje isprazniti/potrošiti gorivo.

Jedino agregat nikad ne praznim, njega jednom mjesečno upalim na par minuta da potroši to gorivo iz karba.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Ja sam dobio ovakav odgovor na pitanje o starom gorivu

Rok trajanja goriva od oko 2 mjeseca uglavnom je povezan s njegovom sposobnošću da zadrži kvalitetu. Nakon tog perioda, benzin ili dizel mogu početi da se razgrađuju zbog izloženosti kisiku, vlazi i promjenama temperature. Evo nekoliko razloga:

1. Oksidacija: Gorivo počinje oksidirati kada je izloženo zraku, što dovodi do stvaranja smola i taloga koji mogu začepiti motor.

2. Apsorpcija vlage: Benzin, posebno onaj s etanolom (kao što je E10), može apsorbirati vlagu iz zraka, što smanjuje njegovu sposobnost sagorijevanja.

3. Razdvajanje slojeva: E10 gorivo (koje sadrži 10% etanola) može se razdvojiti na etanol i benzin, što dovodi do slabijeg performansa i problema s motorom.

4. Gubitak oktana: Oktanski broj može opasti, što znači da gorivo postaje manje efikasno i može uzrokovati nepravilnosti u radu motora.

Zbog ovih faktora, preporučuje se korištenje svježeg goriva ili dodavanje stabilizatora kako bi se produžio rok trajanja.
Kad kupis super 95 ima 95 oktana. Nakon mjesec ima 10 ak manje
Trimer i kosilica su mi većinom prazni, ne samo preko zime nego skoro uvijek se pogodi da taman kad nestane goriva da je i košnja gotova 😅
Na motorkama baš i ne, ali u njima ni nema vremena ostariti

• Like
Reactions: H&S

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,909
Nikad nisam praznio gorivo iz strojeva. Uvijek sam koristio Husqvarna ulje(prije ls+ sada XP već dugi niz godina) i dvotaktni strojevi su mi uvijek, ali uvijek na proljeće palili bez problema. I to bez dosipavanja svježeg goriva.

Kosilica je druga priča.... Tu uvijek moram dosuti svježe gorivo (benzin).

Što bi značilo da Husqvarna koristi neke stabilizatore u svom ulju...

Na vrh