• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Trimeri

CK1

Novi član
Tu od
30 Lis 2021
Poruka
18
Kad sam ubacio sve parametre u formulu ispalo je 2.5 posto .

:cool:
Radimo mješavinu 2%.
Znači udio ulja u mješavini mora biti 2 posto a ne +2%
4.9 litara benge + 0.1 litara ulja = 5 litara mješavine u kojoj je 2 % ulja.

Svi koji na 5 litara benge stavljaju 1 deci ulja a žele 2 % mješavinu rade grešku jer im nedostaje 0.01 litara ulja.
Jedno pitanje u svezi izrade mješavine. Na ovaj zanimljivi tekst od kolege naišao sam prije nekih mjesec dana listajući starije postoje u drugoj temi i baš me zainteresiralo.

Danas navratio u našu Stihl trgovinu, bio u blizini pa bacio pogled i usput uzeo neke sitnice, još planiram novu svjećicu za Einhell uzet, imaju Bosch i NGK ali su bile različitih dužina, pa rekoh budem to drugi put riješio dok donesem svoju Champion.

I pitam ja trgovca kako miješaju gorivo sa uljem i pojasnim ovo što je gore kolega napisao i trgovac mi objašnjava 1L + ulje što onda iznosi 1.02L ili 1020ml u postotku od 2% ili 50:1 (gorivo : ulje). Pitam da li imaju napismeno od Stihla da vidim, kaže nema, pa rekoh da pitam i ovdje onda kako radite mješavinu, ovako kako je kolega gore naveo ili kako trgovac kaže?

I jedno dodatno za vlasnike Stihl trimera, radite li baš striktno 2% ili malo više, ako je recimo sintetika u pitanju Stihl HP Ultra, a kako kod HP Super semisintetike i mineralnog Stihl ulja?

Prilozi

• IMG_20250520_155751_1.jpg
    IMG_20250520_155751_1.jpg
    46.4 KB · Pregleda: 4

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,364
Ma kakve hp ultre i ostale gluposti.
Ja od kad radim mješavinu stavljam ovu jednu bočicu 1 deci stihlovog ulja na 5 litara benzina i to je to.

Jedino mi je prodavač rekel za novi fs 235 da stavim tu bočicu na 4.5 l benzina.
Stoji u garaži vec ne znam kak dugo, a Još nikad nije upaljen doma, nemam jednostavno vremena.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,406
Neznam kako možeš izmjeriti 4,9 litara,da bi dodao još 1 dcl
To je po meni jako nebitna stvar,bolje je da je ulje kvalitetnije,nego razlika u dcl benzine
Ja stavljam hp ultra,a ti sam odluči

CK1

Novi član
Tu od
30 Lis 2021
Poruka
18
Vrlo lako se napravi bilo koji omjer mješavine goriva i ulja sa mjernom posudom ili još bolje sa ovom Stihl bocom za miješanje od 1L. Nju sam baš nedavno uzeo iz tog razloga da mogu točno odrediti omjer ulja i goriva. Boca je od HDPE plastike što znači ako nešto goriva ostane može i stajati u njoj do slijedećeg korištenja, ujedno pošto je boca od 1L uvijek se može namještati friško, što je i bolje da ne stoji nepotrebno.

Što se mene tiče pristalica sam sintetike ili semi, vidjeh kako mi MIO-300 radio na mineralnom koju je koristio prvi vlasnik i polusintetikom koju sam uzeo nakon što je kod mene završila i razlika je vidljiva. Manje dima, ne baca toliko ulja na auspuh, bolje izgaranje.

Prilozi

• 01_Stihl boca-za-mijesanje_1L.jpg
    01_Stihl boca-za-mijesanje_1L.jpg
    7.3 KB · Pregleda: 5
  • 02_Stihl boca-za-mjesavinu_1L.jpg
    02_Stihl boca-za-mjesavinu_1L.jpg
    47.3 KB · Pregleda: 5
  • 03_Stihl boca-za-mjesavinu_1L.jpg
    03_Stihl boca-za-mjesavinu_1L.jpg
    34.6 KB · Pregleda: 5
  • 04_Stihl boca-za-mjesavinu_1L.jpg
    04_Stihl boca-za-mjesavinu_1L.jpg
    38.7 KB · Pregleda: 5

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,406
Postoje i menzure,ali kao što sam rekao,ta mala razlika u omjeru ne čini razliku
Ja mješam po 3 litre u kanti od ulja 5 litarskoj,ima oznaka za svaki litar,ponekad je 2,9,ponekad 3,1,ulje ima mjericu,ali uvijek stavim malo više od mjerice,jer nikad svo ne isteče iz mjerice,i nikad problema sa mješavinom i paljenjem,radom....

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,877
Matematički je kolega velečasni potpuno u pravu, u praksi je to...a neću reći da je nemoguće jer sam stava da ništa nije nemoguće , ali je u najmanju ruku cjepidlačenje. Ja osobno na kantu od 5 litara stavljam 120ml ulja, a benzina kako kad stane, nekad to bude 5litara, nekad 5,5...i uvijek strojevi rade uredno

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,366
1 dl ulja i 4,5 litri benzina. Nema dima ni mašćenja auspuha, a bolje podmazuje ove strato motore.

Najnoviji postovi

Na vrh