• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Tuber 40 - Labin Progres

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Postoji i takav mjenjač s 16 brzina, no ne na Tartufu, na žalost.

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
Kardan od 1000rpm je bez koristi na tak malom traktoru.

Ne bi se bas slozio sa ovim. Evo ja frezam na 1000 rpm kardana i negdje do 1200 motora. Trosi upola manje nego neki na 540, a pri tome duplo bolje freza. Dok sam radio sa 539 uvijek sam morao ici na dva prohoda i minimalno 1800 obrtaja motora, a sada idem samo jedan prohod. Usteda na vremenu i gorivu.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Neću ovdje ponavljati ono kaj je napisano u temi Regent plugovi. Pročitaj sam.
Sudeći po napisanom, ta freza ti je premala, jer daviš motor s 15tak konja.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
E sad vjerovatno ona cijena za solarisa nije s pdv-om pa je vise od 50000 razlike.
A jos jedna razlika je ta da solaris ima i reverzor.

Ako je s PDV-om onda sigurno ima i kabinu. Znam da je prije godinu dana bil u Sloveniji oko 20 kE bez kabine.

Postoji i takav mjenjač s 16 brzina, no ne na Tartufu, na žalost.

Da, ima na mojem Goldoniju. Ja sam oduševljen njime jer je ukjučivanje polovički sinkronizirano pa u jednoj grupi imam na raspolaganju za mijenjanje 8 brzina bez zaustavljanja. Za mene je to puno bolje rješenje nego 4 grupe po 4 brzine.

Da u Tubera ugrade novi Dong Fengov sinkronizirani mjenjač 8+8 kakav ima Impodan (drugo ime za Dong Feng) i dodaju polovičke, onda bi to bila druga priča. Nažlost izgleda da se ponavlja priča s Tomo Vinkovićem. Još danas imaju početni mjenjač, a konkurencija, AGT je je ugradil 8+8 sinkroniziran.
Tvorničke uprave bi trebale više slušati korisnike svojih proizvoda, a ne živjeti u nekom svojem svijetu. Inženjeri, nažalost nemaju slobodne ruke i često se događa da dobre ideje ne zažive jer uprava nema vizije i sluha za poboljšanja.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Iskreno, i ovo je bil veliki iskorak za malu tvornicu. Taj se traktor prodaje zbog jedinstvenog dizajna i to kaj je domaće proizvodnje, a namjena mu je bila da zamijeni IMT539.
Pričal sam s izlagačima TPS-a na EIMA-i, tak negdje pred 10-tak godina. No tada su stvari izgledale drugačije neg danas.
Iwanho, slažem se s tobom, šteta kaj nisu nastavili s razvojem

I ovaj 8+8 je premalo, jer je velik raspon brzina od najmanje do najveće. Isti problem ima i Sonalika.
Na Same-u imam 4 brzine s mehaničkim polovičkama naprijed, dakle 8 brzina u jednoj grupi, od 7,5-40km/h. Znači, otprilike još jedna brzina između ovih na Tuberu. I to je nekad premalo. Nažalost , tada još Argon nije bil isporučivan s 5-brzinskim mjenjačima, kak je bilo na novijoj seriji (Classic).

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Neću ovdje ponavljati ono kaj je napisano u temi Regent plugovi. Pročitaj sam.
Sudeći po napisanom, ta freza ti je premala, jer daviš motor s 15tak konja.

Možda nije freza premala, možda je traktor prejak za tu frezu. :(hi):
I meni je ostala freza koju je lijepo tjeral traktor od 33 KS na 540 okr. kardana, a malo mu je u težoj zemlji bilo knap na 540E iliti 720 okr. kardana pa sam obavezno koristil opciju 540.
Ono kaj si ja ne mogu logički rastumačiti je zašto naprave prijenos 540E :icon_e_surprised: s kojim se traženi okretaji na priključku postignu s 1900 okr. motora, ako za taj motor to nije dobar režim rada. :icon_scratch:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Radije si postavi pitanje zakaj 533/539 imaju samo 540E... :D:

Dobar je to režim rada za malo opterećen motor, jer se 540 postiže iznad okretaja najvećeg momenta, pa motor može dati tek 20-tak % manje snage.
Za laganije priključke, gdje ne treba puna snaga motora ima smisla E prijenos, pogotovo ak traktor nema dovoljno brzina. Naime, neekonomično bi bilo tjerati špricu ili okretač sijena na 540 rpm, jer oni niti teoretski nemru opteretiti motor snagom koju ovaj može dati. Ali atomizer je nekaj drugo, npr.
Normalno je da motor na višim okretajima ima nešto veću potrošnju goriva, jer mu i mehanički gubici rastu, pa se tu može prišparati goriva kad priključak netreba snage.
Ali tjerati frezu ili malčer nema smisla, jer udarci tereta na 540E mogu preopteretiti motor.
O tome smo već raspravljali u "tvojoj" temi.

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,391
Kod mene je teska imt freza sa 145 cm zahvata, a traktor je 42 ks i to je za njega taman freza. Po ovome se ni sa mtk ne bi trebalo frezati sa drugoj brzini kardana(mislim na labin) vec u sporoj. Sve se na traktoru osjeti da li mu je tesko ili ne.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
@ZJ Ni ventilator na atomizeru ne stvara neki veliki otpor. Sa solarisom ga vrtim isto na 540e, jedino malčer ide na 540. Frezu nemam.

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
854
Huh toliko podatkov kažete,da jednostavno ne mogu svega odgovoriti.
Sve je odvisno na kakvoj zemlji traktor radi.Na pjeskovitoj je i 1000 opcija kardana ok heh.A kad oreš mokro zemljo,pustiš da zakameni na jakem suncu i ideš gore,pa je sve onda druga priča,pa majo traktori več opcij brzin kardana upravo zbog toga.

Koliko ima traktor broj brzina ,važno je,da znamo i njegovo končno brzino kretanja.Jer nije isto ak upoređujemo ovog Labina iz te teme,koji se kreta 40 sa 8 brzinama ili mog AC,koji se kreta sa 8 brzina 27km/sat.To nam da odgovor,da su rupe na labinu sigurno veče,al mogu vam iz izkustva kazati,da ima tek Ac več sad prevelike rupe kamoli da bi se kretao još brže.
Al mogu kazati,da bi mi zatrebale između svih brzina još po jedna sigurno za ozbiljni rad,a kak smo več kod okretajih kardana ima jih prema Labinu samo jedno- 540.No to je standard za večino priključka,pa meni drugo ne treba ,samo bi poželijo,da vrte frezo brže-inače na 750.
Al za male poljoprivrednike,sa malo zemlje i rada sa traktorom kao kod mene,zadostavajo i takve specifikacije stroja kao je labinov traktorčič bez brige.
Ozbiljni radniki onda kupe i ozbiljne strojeve heh.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Radije si postavi pitanje zakaj 533/539 imaju samo 540E... :D:

Dobar je to režim rada za malo opterećen motor, jer se 540 postiže iznad okretaja najvećeg momenta, pa motor može dati tek 20-tak % manje snage.
Za laganije priključke, gdje ne treba puna snaga motora ima smisla E prijenos, pogotovo ak traktor nema dovoljno brzina. Naime, neekonomično bi bilo tjerati špricu ili okretač sijena na 540 rpm, jer oni niti teoretski nemru opteretiti motor snagom koju ovaj može dati
. Ali atomizer je nekaj drugo, npr.
Normalno je da motor na višim okretajima ima nešto veću potrošnju goriva, jer mu i mehanički gubici rastu, pa se tu može prišparati goriva kad priključak netreba snage.
Ali tjerati frezu ili malčer nema smisla, jer udarci tereta na 540E mogu preopteretiti motor.
O tome smo već raspravljali u "tvojoj" temi.

Evo, izgleda da smo se konačno usuglasili. Najvažniji je odnos jačine traktora i potrebne snage za priključak kojim radi. Mnogi od nas nemamo optimalne priključke u odnosu na snagu traktora. Smatram da je manje zlo imati manji priključak od primjerenog nego veći. Malo manji efekt rada, ali traktor se više sačuva, samo treba biti pažljiviji prema priključku kojega traktor ni ne osjeti.

JAROMIR

Član
Tu od
27 Velj 2010
Poruka
98
Evo pošto je tema malo zamrla da ju dignemo, prošla je još jedna sezona a polako se bliži i nova pa me zanimaju neka vaša iskustva oko naših Tubera. Ja sam prošlu sa svojim odradio bez kvarova i problema. Evo čeka me još servis pa da mogu krenuti u novu sezonu.

sslazio

Član
Tu od
26 Lip 2015
Poruka
80
Evo pošto je tema malo zamrla da ju dignemo, prošla je još jedna sezona a polako se bliži i nova pa me zanimaju neka vaša iskustva oko naših Tubera. Ja sam prošlu sa svojim odradio bez kvarova i problema. Evo čeka me još servis pa da mogu krenuti u novu sezonu.

Koji Tuber imaš,s kojim motoromi koliko dugo?Kako si u u globalu zadovoljan sa njime?Dali si se susreo sa kojom njegovom boljkom,puca li ti opruga od poluge mjenjača,dali curi ulje na prednjim kotačima,prirubnice zadnjih felgi....?Općenito kako si zadovoljan sa mjenjačem pošto postoji skepsa prema tome?

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
854
Što je naopako sa prirobnicami zadnjih felg? Dal pucaju il tamo po njih curi ulje od semeringa? Što si mislijo. Dal misliš to prirobnico zvijezdo u felgi? One rade pucaju, ak traktor siluješ težinom na hidravliki kod nekvih traktora. Vidijo to na dvima taljanoma.

sslazio

Član
Tu od
26 Lip 2015
Poruka
80
Što je naopako sa prirobnicami zadnjih felg? Dal pucaju il tamo po njih curi ulje od semeringa? Što si mislijo. Dal misliš to prirobnico zvijezdo u felgi? One rade pucaju, ak traktor siluješ težinom na hidravliki kod nekvih traktora. Vidijo to na dvima taljanoma.

Da prirubnice znaju pucat pa moras cijelu felgu mijenjat.Interesiram se za njega pa me zanima kakvo je misljenje onih koji ga imaju

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Ako nisi, pročitaj cijelu temu. mislim da negdje ima i raspored brzina, odnosno prijenosne odnose. Po meni, to mu, ovisno od namjene, može biti dosta veliki nedostatak. Ima veliku konačnu brzinu i samo 8 brzina naprijed. U rikverc samo dvije. Jedna je dobra za ravnije terene, dok je na grbavim prebrza, a druga je jako spora.
To je samo moje razmišljanje na osnovi mojih potreba.
Da ne zaboravim. Probaj prije kupnje barem malo sjesti na traktor, a još bolje bi bilo da ga možeš malo provozati.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Nema sinkronizirani mjenjač, za razliku od sve zapadne braće. U današnje doba...(pre)veliki nedostatak.

sslazio

Član
Tu od
26 Lip 2015
Poruka
80
Ako nisi, pročitaj cijelu temu. mislim da negdje ima i raspored brzina, odnosno prijenosne odnose. Po meni, to mu, ovisno od namjene, može biti dosta veliki nedostatak. Ima veliku konačnu brzinu i samo 8 brzina naprijed. U rikverc samo dvije. Jedna je dobra za ravnije terene, dok je na grbavim prebrza, a druga je jako spora.
To je samo moje razmišljanje na osnovi mojih potreba.
Da ne zaboravim. Probaj prije kupnje barem malo sjesti na traktor, a još bolje bi bilo da ga možeš malo provozati.

Probao sam i jedno i drugo.Ne sviđa mi se nikako kako su brzine raspoređene i preglednost iza

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
854
Ako nema sinhrona barem dijelimičnog mijenjača sinhronizovanog, onda po slovenski može se mu kazati "ropotuljica". Izvini,al tako je moje mišljenje. U ovim danima traktor bez sinhrona prodavati "no way".
Da o razporedu-rupama između brzin ne pričam.

Najnoviji postovi

Na vrh