• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ugovor o davanju zemlje na korištenje

  • Temu pokrenuo dinko
  • Datum prvog posta

Draško

Dobro znana faca
Tu od
20 Sij 2012
Poruka
974
Ok, zahvaljujem, nakon nekoliko pokušaja zvanja u agenciju uspio sam ih dobiti i kazu da može biti ovaj sa interneta
 

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,334
Što se tiče ovog ugovora o plodouživanju, to je i meni rekla gospođa u agenciji da sam trebao bolje napraviti to nego ugovor o zakupu jer onda nebi platio porez. Ta priča je držala vodu 3 dana dok nisam ponovno došao i kaže da ni taj ugovor o plodoživanju ne pomaže, sve se oporezuje bez obzira na cijenu koja piše jer šalju porez po svojoj tarifi.

Prijenos prava isto kod nas mora bit obavezno taj koji prenosi prisutan. Osim punomoć možda? Zakup je zakup, pravo je pravo, nitko ga ne mora dat ako ne želi.
 
Posljednje uređivanje:

Avam

Član
Tu od
28 Svi 2017
Poruka
107
Znaci ugovor o pdouzivanju isto ide porez sto posto. Meni neka zemlja nije prenesena u katastru i gruntovnici. Pa su mi rekli da mogu ugovor sa novim vlasnikom i priloziti rjesenje o nasljedivanju. To sumirekli u krapinsko zagorskoj, a u zagrebu gdje spadam mi je jedan od gospodina rekao da ne moze a jedan da moze. Sad imam pitanje da li netko zna kako se zovu ona dva gospodina koja rade u zagrebu na upisu zemlje. Moze pp
 

MarinaVinea

Novi član
Tu od
16 Srp 2020
Poruka
1
Treba li sklapati ugovor o zakupu zemljišta između nevjenčanih supruga? U situaciji smo gdje želimo otvoriti OPG, zemlja glasi na "muža", a otvorili bi opg na mene (živimo na istoj adresi duže od 3 godine, u poreznoj to prihvaćaju kao dokaz o izvanbračnoj zajednici).
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,856
Ako ste nositelj i član OPGa onda nemorate.
Ako je samo nositelj OPGa u igri a isti nije vlasnik zemlje,onda treba ugovor.
ali najbolje pitati u Agenciji.
 

TH87

Član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
291
Koliko se onda plaća porez na ugovor o plodouživanju? Po istoj stopi kao i za zakup ili ?

Zvao sam danas poreznu i nisu pojma imali. Iskreno su mi dva referenta rekli da nemaju pojma i da mi mogu samo reći za zakup.
 

TH87

Član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
291
Meni su rekli za zakup na području istre da računaju da najam vrijedi između 900-1000kn godišnje za hektar jer toliko košta najam državnog zemljišta i da onda to uzimaju kao osnovicu i da je stopa malo manje od 10% pa ispadne oko 100kn godišnje. Ali kao ako vide da neki ugovor ima smisla, a da ispadne i nešto manje da i to priznaju ako nije baš bezobrazno malo napisano.

E sad moje pitanje glasi da li je porezna stopa za plodouživanje isto tih 10-tak posto ili koliko? Da li ima kakve veze ako uživam zemlju od roditelja - to mi je ipak uža obitelj.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,577
Meni su za najam zemlje od oca, nekih 3ha, odrapili ~180kn godišnje, jer sam iz OPG-a prešel u SOPG. Za plodouživanje mi nisu ni dali mogućnost.
 

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,334
Mislim da nema veze ako je pitanju uža obitelj.
Ja sam napravio ugovor o zakupu i rekli su mi da sam bolje trebao napraviti ugovor o plodouživanju, i se uspostavilo kako su mi kasnije rekli da je to sve isto. Čekam dok mi pošalju da vidim koliko će bit cifra, 5 ha je u pitanju.
 

Dali75

Aktivni član
Tu od
5 Srp 2017
Poruka
175
Žena mi je naslijedila zemlju, dali bi ja sad trebao pravit ugovor o najmu ili slično, OPG je na meni, a ja bi to nastavio radit
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,577
Ako ju ne upišeš kao člana, onda moraš imati ugovor o najmu/plodouživanju.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
ZJ,
ti vjerojatno nisi na istoj adresi sa svojim ocem pa si zato moral delati ugovor. Inače bi bilo povoljnije upisati ga kao člana.

Ak se želi upisati član, treba voditi računa o mogućem statusu člana tijekom godina. Ako je sad zaposlen, a u određenom trenutku ostane bez posla, mislim (nisam siguran) da se mogu pojaviti problemi i dodatna davanja za doprinose. Kod penzića nema tih problema.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,577
Iwanho, nisi dobro pročital.
Sve je bilo dobro do ove godine, dok nisam oca i majku moral "izbaciti" iz OPG-a, jer je sad SOPG, koji može imati samo jednog člana. Svi smo na istoj adresi.
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Pročital sam dobro, samo nisam dobro povezal. :(
SOPG, jel to samoopskrbno poljoprivredno gospodarstvo?
To si moral prejti po sili zakona ili si sam odabral?
Koji su kriteriji za prelazak i koje su sve razlike u odnosu na OPG?
Jel to samo još jedan način da se dotučeju mali opgeovci? :(
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,577
Moral sam, jer mi je "zamišljena veličina" gospodarstva (ekonomska vrijednost ili kak se već zove) manja od neke granice, zaboravil sam koje.
Morali su moji "Članovi" pisati neke dokumente da se slažu, da su odjavljuju iz HZZO-a i tak...

Zadnja točka...moguće, no čini se da se na SOPG ne odose neke obaveze OPG-a.
 

TangoM

Član
Tu od
7 Lip 2020
Poruka
68
Pozdrav svima,

molim vas nekoliko informacija vezanih za Ugovor o plodouživanju u svrhu upisa zemlje drugih vlasnika u poticajne mjere OPG-a.

1. Koja je procedura nakon formiranja Ugovora sa drugom stranom u kojem se svi slažu sa navedenim u istome? Nakon potpisa plodouživatelj odlazi sa više potpisanih primjeraka kod javnog bilježnika i onda nakon toga u Agenciju gdje se čestice iz ugovora unose u ARKOD? Ili treba još nešto dodatno?

2. Koja je procedura ukoliko je više suvlasnika u vlasničkom listu, da li je dovoljno potpisati ugovor sa jednim od njih da bi Ugovor bio valjan, tj. da bi se pravovaljano mogao ostvariti upis u ARKOD (npr. do nekih suvlasnika je nemoguće doći ili ih kontaktirati)?

3. Da li se na kraju plaća stopa poreza i koliko ili se ne plaća porez na Ugovor o plodouživanju (svugdje gdje sam čitao je toliko konfuznih i međusobno suprotnih tvrdnji da je potpuno nejasno na kraju što je točno)?

Hvala unaprijed za odgovore.
 

Najnoviji postovi

Na vrh