Hvala svima na mišljenjima
jel imas sta od mehanizacije ,jaci traktor . koliki su ti najveci panjevi . oranicu mozes napraviti mada je velika povrsina za kratko resenje a pristupacno. po meni ako je vecina panjeva oko 20cm to bi mogao u sopstvenoj reziji da uradis. po meni bi trebao malo da se vise ukljucis u temu koju si potegao jer ovo svima treba i resenja kako resiti. ukljuci se u temu i reci cime raspolazes od traktora i sta zelis od tih parcela. ja nebih krcio panjeve i zile ako necu posle oranicu imati a sto se tice malciranja ili sitnjenja panjeva da to se izmesa sa zemljistem to licno nikad nebih radio. to zemljiste dugo godina je jalovo za prinose.
Isprike na slabijoj aktivnosti na forumu, malo sam u gužvi !
Imam traktor od 90ks, parcelu bi pretvorio u oranicu a panjevi su oko 20-ak cm, nisam primjetio većih.
po meni ti imas sto ti je potrebno. ja samo taj traktor da imam nebih trazio nista drugo. nabavi podrivac jak i do 40 cm u dubinu ces pocupati . ides redom kraj panja sa jedne strane pa sa druge i iscupa se. predjes dva puta i dice sve to gore posle nadji neki stariji plug i polako preoravaj. lanac ili parce sajle ako koja zila zaostane pocupas i mir. jeste posao veliki ali da sve to platis neisplativo a niko ti sigurno nece uraditi kao ti sam. posao jeste mucan i tezak ali malo po malo i ide to. dobra je stvar na prolece cim krene vegetacija da poprsces sve jakom dozom glifosata da se korov i suma neozivi ponovo nego da zamre. i ja cu tako jer sam donekle i tako vec radio samo slabijom dozom. veci panjevi su problematicnji alikod tebe ih kako rece nema. ja sam rucno kopao i iskopavao sa zilama i do 80 cm i to bagren od kojeg goreg nema. sta cu kad nemam sa cime ali valjda cu uskoro kupiti traktor i onda je umnogome lakse.
evo kako sam ja to vrsio na jednom imanju sto sam kupio porusenom u ratu. uglavnom sve vako vadim u cupam, jedino neke velike panjeve to se bagerom cupa..
ak slike neodgovaraju u ovoj temi neka ih moderator ukloni. ja sam sam dao primjer kak sam ja vakve situacije rijesavo. pozz