• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ulazak u sustav PDV-a

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209
poreznoj upravi. Porezna prijava koju rade stotine tisuce ljudi koji imaju prihod od nesamostalnog rada (dakle, rade kod drugoga, dali u obrtu ili firmi; d.o.o. d.d.). Ako ti je OPG dodatni prihod to unosis u rubriku "prihodi od samostalnog rada" i tu unosis sve primitke i troskove poljoprivrede. Ukratko ...

Hvala za pojašnjenje,recite mi da li je to obavezno .Da li je to ista prijava kao i za povrat poreza(krajem drugog mjeseca)-i koje su sankcije.Pozdrav

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Mozemo na ti ;) svi smo ovdje na ti ...

Da. To je rijec o prijavi za povrat poreza, samo se podaci OPG-a unose u dio "samostalna djelatnost" . Sankcije? Ne znam, ali bojim se da kad je utaja poreza u pitanju da moze biti gadno.

U taj dio prihoda od samostalnog rada se unose prihodi od OPG-a (poticaji, prodana roba) umanjeni za zakonsko priznate rashode koji trebaju biti potkrijepljeni racunima i odgovarajucim dokumentima (npr. svi troskovi za gnojivo, sjeme, repromaterijal, putni nalozi, amortizacija itd itd .. negdje ovdje se vec pisalo o tome). Razlika izmedju prihoda i rashoda od OPG-a je osnova za poreze, prirez i doprinose (isto kao i u dijelu od nesamostalnog rada) plus cca 20% (na tu razliku) za cini mi se mirovisnko i zdravstveno (doprinosi NA placu koji se u dijelu prihoda od nesamostalnog rada ne vide, odnosno obaveza su poslodavca). Taj obracun za OPG je isti kao i za obrt kao dodatnu djelatnost sto svaki knjogovodja zna napraviti. Ako su rashodi veci od prihoda knjizi se gubitak na koji se prve godine ne placa ovih cca 20% , a doprinosi, porez i prirez se na gubitak ne placaju uopce prvih 5 godina (tu treba biti oprezan jer kada se gubitak "vuce" iz godine u godinu, seste godine taj gubitak racunaju kao plus i na njega idu sva ta opterecenja pa moze biti VRLO gadno).
Jednostavnim pracenjem prihoda i troskova nije tesko "namjestiti" kolika ta razlika prihoda i rashoda na kraju godine iznosi. "To "namjestanje" nije nelegalno jer zakon obavezuje sve prihode evidentirati, ali ne obavuzeje da sve troskove moras prijaviti. Tu treba biti realan i ne pretjerivati sa troskovima i prijaviti odredjeni porez jer nisu u poreznoj upravi glupi, ali isto tako ako se covjek posteno postavi nece "vaditi crijevca" ;)

Eto, to su osnove, a za detalje je najbolje dodatno pitati, a najbolje i nekoga tko se time bavi (knjigovodja,porezni savjetnik)

Posljednje uređivanje:

branko64

Član
Tu od
2 Sij 2010
Poruka
209
Mozemo na ti ;) svi smo ovdje na ti ...

Da. To je rijec o prijavi za povrat poreza, samo se podaci OPG-a unose u dio "samostalna djelatnost" . Sankcije? Ne znam, ali bojim se da kad je utaja poreza u pitanju da moze biti gadno.

U taj dio prihoda od samostalnog rada se unose prihodi od OPG-a (poticaji, prodana roba) umanjeni za zakonsko priznate rashode koji trebaju biti potkrijepljeni racunima i odgovarajucim dokumentima (npr. svi troskovi za gnojivo, sjeme, repromaterijal, putni nalozi, amortizacija itd itd .. negdje ovdje se vec pisalo o tome). Razlika izmedju prihoda i rashoda od OPG-a je osnova za poreze, prirez i doprinose (isto kao i u dijelu od nesamostalnog rada) plus cca 20% (na tu razliku) za cini mi se mirovisnko i zdravstveno (doprinosi NA placu koji se u dijelu prihoda od nesamostalnog rada ne vide, odnosno obaveza su poslodavca). Taj obracun za OPG je isti kao i za obrt kao dodatnu djelatnost sto svaki knjogovodja zna napraviti. Ako su rashodi veci od prihoda knjizi se gubitak na koji se prve godine ne placa ovih cca 20% , a doprinosi, porez i prirez se na gubitak ne placaju uopce prvih 5 godina (tu treba biti oprezan jer kada se gubitak "vuce" iz godine u godinu, seste godine taj gubitak racunaju kao plus i na njega idu sva ta opterecenja pa moze biti VRLO gadno).
Jednostavnim pracenjem prihoda i troskova nije tesko "namjestiti" kolika ta razlika prihoda i rashoda na kraju godine iznosi. "To "namjestanje" nije nelegalno jer zakon obavezuje sve prihode evidentirati, ali ne obavuzeje da sve troskove moras prijaviti. Tu treba biti realan i ne pretjerivati sa troskovima i prijaviti odredjeni porez jer nisu u poreznoj upravi glupi, ali isto tako ako se covjek posteno postavi nece "vaditi crijevca" ;)

Eto, to su osnove, a za detalje je najbolje dodatno pitati, a najbolje i nekoga tko se time bavi (knjigovodja,porezni savjetnik)

Hvala na objašnjenju.Otkrio sam nešto što nisam znao,potražit ću savjetnika.Zahvaljujem forumu i svim forumašima koji čine dobro i pomažu drugima.

miroslaw

Član
Tu od
20 Sij 2008
Poruka
42
Ako su rashodi veci od prihoda knjizi se gubitak na koji se prve godine ne placa ovih cca 20% , a doprinosi, porez i prirez se na gubitak ne placaju uopce prvih 5 godina (tu treba biti oprezan jer kada se gubitak "vuce" iz godine u godinu, seste godine taj gubitak racunaju kao plus i na njega idu sva ta opterecenja pa moze biti VRLO gadno).

Smiljane, ne razumijem ovo da se seste godine taj gubirak racuna kao plus?!
Recimo, ja imam OPG 5 godina, i gotovo svaku godinu sam zavrsio u minusu. Ukupno je to recimo 100.000.00 kn. I šta će se desiti 6te godine? Na kraju te godine ću morati platiti doprinose, porez i prirez na gubitak?
Sjećam se da mi je knjigovođa rekao nešto da se gleda zadnjih 5 godina, i da se te 6-te godine ta 5-ta godina "briše", odnosno više ne ulazi u tu neku ukupnu bilancu.......neznam baš objasniti.

Smiljane ako mi mozes primjerom objasniti bio bi zahvalan.....a ja cu ocito imati sta pitati knjigovodju za par dana........

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
da, dobro pitanje. U prpisima negdje pise da se gubitak moze prenositi 5 godina. Ne znam tocno citirati, trebalo bi provjeriti.

Ja sam u prici da sam prve godine knjizio veliki gubitak i da cu ga slijedecih godina "izravnati" i pete godine biti u laganom plusu te na to platiti poreze i doprinose. Reklo mi da to mogu raditi i da necu imati problema. Sto bi se desilo da taj gubitak vucem svih pet godina ne znam, ali dvojim da bi me opalilo.

Miroslawe, jako bih cijenio info sto ti je knjogovodja rekao.

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804
Mislim da nece naplatiti porez na gubitak nego ako si 5 godina zaredom u minusu 6te godine te pozovu da doneses knjige na uvid. Onda ide cesljanje uzduz i poprek a obicno ljudi u trosak stavljaju sve i svasta i najcesce oni nadju more nepravilnosti pa na osnovu toga propisu zakonski predvidjenu kaznu koje su obicno dosta visoke i to otprilike dodje kao da ste platili nekakav veci porez. Tako nekako rade s nama obrtnicima a na OPG koji je u sustavu PDVa primjenjuju se ista pravila.

miroslaw

Član
Tu od
20 Sij 2008
Poruka
42
da, dobro pitanje. U prpisima negdje pise da se gubitak moze prenositi 5 godina. Ne znam tocno citirati, trebalo bi provjeriti.

Ja sam u prici da sam prve godine knjizio veliki gubitak i da cu ga slijedecih godina "izravnati" i pete godine biti u laganom plusu te na to platiti poreze i doprinose. Reklo mi da to mogu raditi i da necu imati problema. Sto bi se desilo da taj gubitak vucem svih pet godina ne znam, ali dvojim da bi me opalilo.

Miroslawe, jako bih cijenio info sto ti je knjogovodja rekao.

Gubitak/dobitak se prenosi 5 godina.....odnosno ukupna bilanca se gleda za zadnjih 5 godina, koji možeš biti u plusu ili minusu (a većina nas je u minusu, a pogotovo je bila prvu godinu).

Uglavnom pitao sam knjigovođu.....rekao je da se ta prva godina više ne gleda, i da ništa ne moram platiti.....ja sam bio u minusu (moj problem).

Uglavnom nisam baš sve razumio, ali ne plaća se ništa, to je prvo....a drugo je to da se taj gubitak "otpisuje"........te se gleda sljedećih 5 godina.....a doprinose plaćamo taki tak samo za zadnju (aktualnu) godinu ako smo u plusu.

Nisam siguran što je smisao toga da se gleda zadnjih 5 godina....valjda da se dobije neka realna slika, ali to bi znao bolje objasniti netko tko se time bavi....

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
E ovako, nosioc sam OPG-a i u sustavu PDV-a sam od 1.1.2009.
Bila je riječ da nebude poticaja i bla...bla...kao ako kvota prolazi 24.000 kn da se mora u PDV, a pošto sam bil tu negdi....ajd i to sam se zahebo i upisali me na 5 god...moje neznanje...a knjigovođu plačam 300 kn/mj
Znači ja sad 5 god nemogu van iz sustava, jel??
Od prve godine stalno poslujem s minusom, jednostavno se nemože drugačije zbog drgih problema sastrane...
No...OPG mi je sporedna djelatnost...osnovna djelatnost je radni odnos na određeno vrijeme...na ugovor. al svejedno plačam 1500 kn mjesečnih doprinosa kad nisam nigdje prijavljen.
da ne duljim dalje bezveze...

Kad sam se raspitivao da bih išao van iz sustava, rekli su mi u poreznoj da se kvota bude još i umanjila na 8000 kn, a kasnije je uopče nebude niti bilo i da svi budu morali biti u sustavu ili inače zaboravi bilo kakve poticaje.

No sad pak čujem da je kvota dignuta na 48.000 kn za opg, a 280.000 kn za d.o.o ak sam dobro zapamtio, jel to točno???

Stalno se to nekaj mjenja...a ja jedva čekam da si to skinem s vrata...nikakve koristi od toga.

M

MOCO

Guest
48.000kn poticaja ili 85.000knprihoda!!!
85.000 prihoda namjeravaju podići na 230.000kn ali još nisu!!

nema veze što opg,doo,obrt,seljak bilo tko

znači ovako:
1. ako si primio 48.000kn poticaja pa želiš i dalje primati poticaje moraš u sustav u poreznu! (prije je bilo 24.000kn-što je po meni neisplativo)

2. ako ti je prihod od samostalne djelatnosti prešao 85.000kn moraš svakako u sustav pdva!! to sad hoće podići na 230.000kn

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,735
pa normalno da moraju dići prag s 85 000 jer sad po ovom ako imaš poticaja 48 000 možeš zaradit "samo" 37 000 i već moraš bit u sustavu pdv-a...
ali gledano realno ako se digne poticaj za duplo, vjerojatno će se i prag pdv-a dignut za toliko pa će to biti oko 170 000 kuna...po mojoj matematici...:mrgreen:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
48.000kn poticaja ili 85.000knprihoda!!!
85.000 prihoda namjeravaju podići na 230.000kn ali još nisu!!

nema veze što opg,doo,obrt,seljak bilo tko

znači ovako:
1. ako si primio 48.000kn poticaja pa želiš i dalje primati poticaje moraš u sustav u poreznu! (prije je bilo 24.000kn-što je po meni neisplativo)

2. ako ti je prihod od samostalne djelatnosti prešao 85.000kn moraš svakako u sustav pdva!! to sad hoće podići na 230.000kn

Aha...jasno mi je sve.
Po ovome kaj si gore napisal ja uopče nebi trebal biti u sustavu PDV-a...al sad kaj je tu je.;)
Ako dignu ukupan godišnji prihod, istog trena izlazim iz sustava.
Poticaj mi je oko nekih 20-25.000 kn, a zarada nikakva....eto ako se godišnje još toliko okrene para preko bikova......ako...
No od ove godine se je brojčano stanje bikova udvostručilo....pa budemo vidjeli.

P.S.
Ovih sadašnjih 85.000 kn prihoda, jel u to uračunat i prihod od poticaja il ne??

I još jedno pitanje:
85.000 kn prihoda, to je krajnja razlika kad se oduzmu rashodi ili tu rashodi nemaju veze, znači samo ukupan prihod po domačinstvu bez rashoda??

Posljednje uređivanje:
M

MOCO

Guest
prihod je sve (bez pdva) što ti dođe na žiroračun ! (osim posudbe,kredita,zajma)
rashod je sve što potrošiš, ALI porezno priznati rashod je ono što potrošiš vezano za posao kojim se samostalno baviš!

prihod - rashod = dobit,dohodak,zarada (ili gubitak)

ono što tebe treba zanimati zbog ulaska u pdv je prihod
znači prodaš 10 bikova,izdaš račun,lova sjedne na žiro i eto već moraš updv
(boli nekog za tvoj konačni rezultat :rolfer:)

imaš knjigovođu pa ga idi malo udavi pitanjima :blackeye

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,735
pa majketi na čemu si ti!? daj i meni malo :weedman:

štel sam reć "ako se prag poticaja digne na 48 000 sa lanjskih 24 000" i ono sve kak dalje piše...
a za takve izjave ja sam spreman i natašte rano vjutro...:mrgreen:

Tomislav

Član
Tu od
9 Sij 2007
Poruka
609
Dali se prag prihoda za ulazak u sustav pdv-a dignuo sa 85000 na 230000?Govorimo o OPG-u.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
DA,ako imaš od 80 500 -pa do 230 000 ne moraš ulaziti u PDV,samo vodiš knjigu primitaka i izdataka,imaš nešto manje obaveze prema mirovinskom i zdravstvenom,ako bude sve u redu ja izlazim ovaj mjesec van,proklet bio dan kada sam ušao

Tomislav

Član
Tu od
9 Sij 2007
Poruka
609
DA,ako imaš od 80 500 -pa do 230 000 ne moraš ulaziti u PDV,samo vodiš knjigu primitaka i izdataka,imaš nešto manje obaveze prema mirovinskom i zdravstvenom,ako bude sve u redu ja izlazim ovaj mjesec van,proklet bio dan kada sam ušao

Danas sam dobio informaciju da je za opg i dalje granica prihodi 85000 ,preko toga obavezan ulazak u sustav pdv-a,tko tu koga j...?

Najnoviji postovi

Na vrh