Moje iskustvo sa uljima.
- Nakon 25 radnih sati (25h) na Solis 50 traktoru, zamijenio sam ulje i filter. Ulio 9 litara sa novim filterom. Bilo je špene i nekih mikročestica na šarafu sa magnetom. Promjenom ulja, traktor kao da je dobio 5 konja. Ulio sam Maxi Turbo SAE15w40 Viskol. (ovo je prodao slovenski zastupnik koji je ujedno i prodao traktor)
- Nakon sljedećih 25 radnih sati (50h), promijenio sam opet ulje - 8,5 litara, bez izmjene filtera, te sam stavio Petrol Ultra 10w40 M1. Razlike gotovo da i nije bilo. Ulje od Viskola bilo je baš ružno. Mislim da je potrošio 3 deca Petorl ulja.
- Nakon sljedećih 25 radnih sati (75h), uliveno je Pantherol Tectron SHPD 15w40, 8,5 litara, bez izmjene filtera, Traktor je postao pravo vesel, ajmo reć još kao da je dobio par konja.
- Nakon sljedećih 26 radnih sati (101h) opet je uliven Tectron (kanta od 20 litara) sa novim filterom (9 litara) i moram priznati da je sad traktor osjetno tiše radi.
Inače sam perfekcionist i stalno prijevremeno mijenjam ulja na svim vozilima, pogotovo novima. Ne preporučam Petrol ulje niti Viskol. Nisu mi se dopali po zvuku i radu agregata. Sljedeća izmjena ulja bit će za 50 radnih sati čisto da se provjeri stanje ulja i jel vrijedi ičem. Npr, Ciak i Tokić Castrol 5w30 LL je osjetno izgubio na kvaliteti u zadnjih godinu dana. Zbog toga često i na autima mijenjam.... Nadam se da će nekome ova moja kratka i skromna recenzija pomoć.