• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uljana repica, sjetva-žetva 2010-2021

ZvonimirKWS

Član
Tu od
19 Srp 2013
Poruka
173
Re: Uljana repica, sjetva-žetva 2010-2015

Čeka se danas ili sutra da žito izađe sa cijenom pa će se drugi ravnati prema njima. Trenutno se cijene kreću od 2,35-2,50. Biouljarice iz Molvi dosta traže uljane ( navodno trebaju 5000 T) i nude cijenu 5-10 lipa više nego kaj će drugi plaćati. Ima li ko iskustva kakvih u poslovanju sa njima. Ja znam da do sada nisu nikad kupovali toliko repice u Hrvatskoj ali ono kaj su kupovali da su uredno platili i dali najbolju cijenu.

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
515

Prije otprilike dva mjeseca su se Biouljarice informirale kod Agencije za plačanje za podatke o ljudima koji su prošle godine dali zahtjev za poticaj za uljanu repicu. Mene je prvo zvala gospođa iz Agencije da li im može dati moje podatke, a otprilike za tjedan dana su me zvali i iz Biouljarica.Pošto ove godine imam ugovor s drugim otkuplivačem, nema ništa od biznisa, a za narednu sezonu ćemo vidjeti.

ZvonimirKWS

Član
Tu od
19 Srp 2013
Poruka
173

Danas čujem da cijena uljane dosta pada....sad je već cijena 2,25-2,30.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192

Standardna priča oko otkupa bilo čega u Hrvatskoj,prokleti kapitalizam

razor604

Član
Tu od
19 Lip 2014
Poruka
95

Antonio kak placa po hektaru ta njegova i tvoja? Prekrasne repice su bile i jedna i druga

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387

Ovo sto nisam presijavao je 4 t po ha, a vjerojatno si vidio da je to presijano ostalo, zeleno je i to nece bit puno. Kod njega nest malo vise, a jedan pokus je bio 4.7 t po ha.

razor604

Član
Tu od
19 Lip 2014
Poruka
95

Mislio sam, odlicnoo je sve izgledalo. Nasa je 3100 po ha platila, cak i iznad mojih ocekivanja u kakvom je stanju bilo, od samo nicanja nije islo dobro. Naorao sam oko 7 ha i uspio rotodrljacom zaprti negdi 2 ha i strgala se, majstor tjedan dana radio dvije osovine. Probali smo tanjurati, nista. Nakon toga svega pala kisa i uspio sam donekle pripremiti sa dva prolaza sjetvospremacem, pa smo sijali traktorom i sijacicom. Taman kad je pocela nicati opalila susa i gdje god je bio trag od traktora sve klice izgorile. U globali sam zadovoljan jer znam kakva je bila kod nicanja :)

ZvonimirKWS

Član
Tu od
19 Srp 2013
Poruka
173

Pokus Božjakovina OPG Funtek

Hybrirock peleted vlaga: 9,8%, prinos kg/ha: 4453
Hybrirock vlaga:9,1%, prinos kg/ha: 5043
Gordon KWS vlaga:8,4%, prinos kg/ha:4969
Frodo KWS vlaga:8,6%, prinos kg/ha:5148
Alvaro KWS vlaga:8,0%, prinos kg/ha:5365 :)

turke

Član
Tu od
8 Pro 2014
Poruka
98

Bio uljarice molve cijena 2.45 + pdv

turke

Član
Tu od
8 Pro 2014
Poruka
98

Rekli su 15 dana na račun .

Posljednje uređivanje:

Kondor

Član
Tu od
30 Ruj 2012
Poruka
31

Kod mene KWS Hybrirock vlaga 8,5% prinos 5055 kg/ha.

zetorcrystal

Aktivni član
Tu od
23 Lis 2013
Poruka
276

Pozdarav svima,ovako do sad sam uvijek sijao kukuruz i psenicu,nikad nisam sijao repicu e sad htio bi probati na 4 ha posijati pa molim pomoc,kad su optimalni rokovi za sjetvu,koje sjeme preporucate i koliko ide na ha,svaka pomoc je dobrodosla!Hvala

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387

25.8. do 15.9. ti je optimalni rok. Norma ovisi o sjemenu oko 3 kg na ha.

Tinmark

Član
Tu od
7 Velj 2016
Poruka
53

Ja sam imao Hibryrok i dosta mi je ispucao tak da ga više neću sijati.

ZvonimirKWS

Član
Tu od
19 Srp 2013
Poruka
173

Pozdarav svima,ovako do sad sam uvijek sijao kukuruz i psenicu,nikad nisam sijao repicu e sad htio bi probati na 4 ha posijati pa molim pomoc,kad su optimalni rokovi za sjetvu,koje sjeme preporucate i koliko ide na ha,svaka pomoc je dobrodosla!Hvala

Pozdrav,
Idealna predkultura za uljanu repicu je pšenica pa ću krenut sa pretpostavkom da mislite sijati po pšenicama.
Prvo treba odabrati parcele koje su ocijedite i na kojima se ne zadržava voda jer repica ne podnosi da dugo leži u vodi ( potopljena može izdržati tek 2-3 dana).
Nakon skidanja pšenice strnište treba pretanjurati ili plitko uzorati ( ne koristiti totalne herbicide na strništu)
10-15 dana prije sjetve parcelu treba uzorati i staviti u brazdu osnovnu gnojidbu npr 250-350 kg NPK 7:20:30 ili 300 kg NPK0:20:30 + 50 kg urea. Bitno je da bude više kalija u gnojivu jer je on izuzetno bitan za prezimljavanje repice.
5 dana prije sjetve potrebno je zatvoriti brazdu najbolje roto drljačom kako bi se zemlja do sjetve malo slegla jer ako to radite neposredno pred sjetvu postoji opasnost da sjeme potone pre duboko.
Optimalni rokovi za sjetvu uljane repice su 05-25. 09.
Predsjetvenom pripremom potrebno je dobiti mrvičasto-zrnatu strukturu tla. Sjetva se obavlja pšeničnim sijačicama uz zatvaranje svakog drugog ulagača. Uljana repica je pakirana 1,5 milijuna zrna što je količina za 3 ha ( jedino Pioneer ima pakiranja 1 milijun zrna što je za 2 ha). KWS pakira 1,5 mil klijavih zrna što znaći da u paketu ima više sjemena.
Ukupnu neto težinu paketa uljane repice treba podijeliti na 3 i dobivate sjetvenu normu za 1 ha ( cca 2,2 - 3,5 kg ovisno o hibridu). Po m2 treba postići sklop od 45-50 biljaka. Sjetva se obavlja na dubinu 1-2,5 cm dubine. Ako ima vlage 1 cm, ako je suho do 2,5 cm i bilo bi dobro napraviti valjanje.
Najpoznatiji herbicidi za uljanu repicu su Teridox i Butisan te se može dodati i Clon za širokolisne korove ako znate da ih imate. Teridox je dozacija prije dvije godine smanjena sa 3 na 2 l/ha no iskustva proizvođača govore da 2 l nisu dovoljne- pazite kaj pišete u upisnik i dozacije.
Na tržištu su i CL repice koje su IMI tolerantne i one se prskaju Clerandom. KWS nema takve repice jer su slabije po prinosu.
Teridox može prije i poslje nicanja, Butisan i Clon samo prije nicanja.
Sjeme uljane repice zadnje 3 godine nema više nikakav insekticid pa ako imate žičnjak ( drotar, podjetka) obavezno se mora tlo prije sjetve tretirati insekticidom ili nemojte sijati.
Iz istih razloga čim repica počne nicati treba pratiti napad štetnika ( buhač, atalija)
Buhač je mali sitni crni kukac koji buši okrugle rupice na listu repice i može biti jako opasan.
Atalija je zeleno-crna gusjenica koja jede lišće repice i također jako opasna.
Sovica pozemljuša (ona ista koja jede kukuruz) također radi štetu u repici i za razliku od ova dva štetnika gore nju se prska u sumrak kada izlazi iz zemlje.
Još jedan štetnik je puž golač koji se javi samo u mokrim i toplim jesenima i za njega nema lijeka.
Repica do zime mora imati 8 pravih listova ali nesmije biti viša od koljena. Ako ide previše u zrak treba ju zaustaviti Modusom što bi bilo dobro napraviti bez obzira na visinu biljke jer jača korjen i spušta vegetativni vrh što poboljšava prezimljavanje u zimama bez snijega.
U prolječe čim se može u repicu napraviti prvu prihranu 150-200 kg KAN.
Kad se temperature ustale na 8-12 stupnjeva pojaviti će se repičina pipa. Ovaj štetnik ne radi veliku štetu na biljci ali leže jajašca čije ličinke se ubušuju u stabljiku i uzrokuju odumiranje bočnih grana i kasnije dolazi do polijeganja usjeva jer izgrizu srce stabljike- obavezno tretirati i u prskanju dodati 5% urea ili neki drugi folijarac sa dodanim borom i selenom.
Krajem trećeg mjeseca napraviti drugu prihranu 150-200 kg KAN
U pupanju pojavljuje se repičin sjajnik koji buši pupove i jede polen. Obavezno tretirati i opet dodati ureu ili folijarac ali obavezno upozoriti pčelare u okolici.
Zadnje kad možete u repicu a da ne radite preveliku štetu lomljenjem biljke napraviti fungicidnu zaštitu protiv bolesti sa npr. Pictor. Ovime sprečavate polijeganje zbog truleži stabljike i pojačavate elastičnost mahune na pucanje pa su manji gubici u žetvi.
Kraj 6. ili početak 7. Mjeseca kombajnirate adapterima sa stolom za repicu i bočnim kosama i ako ste napravili sve ovo i odabrali KWS repicu prinosi će biti 4-5 T/ha.

Mislim da je to sve :) SRETNO

zetorcrystal

Aktivni član
Tu od
23 Lis 2013
Poruka
276

Pozdrav,
Idealna predkultura za uljanu repicu je pšenica pa ću krenut sa pretpostavkom da mislite sijati po pšenicama.
Prvo treba odabrati parcele koje su ocijedite i na kojima se ne zadržava voda jer repica ne podnosi da dugo leži u vodi ( potopljena može izdržati tek 2-3 dana).
Nakon skidanja pšenice strnište treba pretanjurati ili plitko uzorati ( ne koristiti totalne herbicide na strništu)
10-15 dana prije sjetve parcelu treba uzorati i staviti u brazdu osnovnu gnojidbu npr 250-350 kg NPK 7:20:30 ili 300 kg NPK0:20:30 + 50 kg urea. Bitno je da bude više kalija u gnojivu jer je on izuzetno bitan za prezimljavanje repice.
5 dana prije sjetve potrebno je zatvoriti brazdu najbolje roto drljačom kako bi se zemlja do sjetve malo slegla jer ako to radite neposredno pred sjetvu postoji opasnost da sjeme potone pre duboko.
Optimalni rokovi za sjetvu uljane repice su 05-25. 09.
Predsjetvenom pripremom potrebno je dobiti mrvičasto-zrnatu strukturu tla. Sjetva se obavlja pšeničnim sijačicama uz zatvaranje svakog drugog ulagača. Uljana repica je pakirana 1,5 milijuna zrna što je količina za 3 ha ( jedino Pioneer ima pakiranja 1 milijun zrna što je za 2 ha). KWS pakira 1,5 mil klijavih zrna što znaći da u paketu ima više sjemena.
Ukupnu neto težinu paketa uljane repice treba podijeliti na 3 i dobivate sjetvenu normu za 1 ha ( cca 2,2 - 3,5 kg ovisno o hibridu). Po m2 treba postići sklop od 45-50 biljaka. Sjetva se obavlja na dubinu 1-2,5 cm dubine. Ako ima vlage 1 cm, ako je suho do 2,5 cm i bilo bi dobro napraviti valjanje.
Najpoznatiji herbicidi za uljanu repicu su Teridox i Butisan te se može dodati i Clon za širokolisne korove ako znate da ih imate. Teridox je dozacija prije dvije godine smanjena sa 3 na 2 l/ha no iskustva proizvođača govore da 2 l nisu dovoljne- pazite kaj pišete u upisnik i dozacije.
Na tržištu su i CL repice koje su IMI tolerantne i one se prskaju Clerandom. KWS nema takve repice jer su slabije po prinosu.
Teridox može prije i poslje nicanja, Butisan i Clon samo prije nicanja.
Sjeme uljane repice zadnje 3 godine nema više nikakav insekticid pa ako imate žičnjak ( drotar, podjetka) obavezno se mora tlo prije sjetve tretirati insekticidom ili nemojte sijati.
Iz istih razloga čim repica počne nicati treba pratiti napad štetnika ( buhač, atalija)
Buhač je mali sitni crni kukac koji buši okrugle rupice na listu repice i može biti jako opasan.
Atalija je zeleno-crna gusjenica koja jede lišće repice i također jako opasna.
Sovica pozemljuša (ona ista koja jede kukuruz) također radi štetu u repici i za razliku od ova dva štetnika gore nju se prska u sumrak kada izlazi iz zemlje.
Još jedan štetnik je puž golač koji se javi samo u mokrim i toplim jesenima i za njega nema lijeka.
Repica do zime mora imati 8 pravih listova ali nesmije biti viša od koljena. Ako ide previše u zrak treba ju zaustaviti Modusom što bi bilo dobro napraviti bez obzira na visinu biljke jer jača korjen i spušta vegetativni vrh što poboljšava prezimljavanje u zimama bez snijega.
U prolječe čim se može u repicu napraviti prvu prihranu 150-200 kg KAN.
Kad se temperature ustale na 8-12 stupnjeva pojaviti će se repičina pipa. Ovaj štetnik ne radi veliku štetu na biljci ali leže jajašca čije ličinke se ubušuju u stabljiku i uzrokuju odumiranje bočnih grana i kasnije dolazi do polijeganja usjeva jer izgrizu srce stabljike- obavezno tretirati i u prskanju dodati 5% urea ili neki drugi folijarac sa dodanim borom i selenom.
Krajem trećeg mjeseca napraviti drugu prihranu 150-200 kg KAN
U pupanju pojavljuje se repičin sjajnik koji buši pupove i jede polen. Obavezno tretirati i opet dodati ureu ili folijarac ali obavezno upozoriti pčelare u okolici.
Zadnje kad možete u repicu a da ne radite preveliku štetu lomljenjem biljke napraviti fungicidnu zaštitu protiv bolesti sa npr. Pictor. Ovime sprečavate polijeganje zbog truleži stabljike i pojačavate elastičnost mahune na pucanje pa su manji gubici u žetvi.
Kraj 6. ili početak 7. Mjeseca kombajnirate adapterima sa stolom za repicu i bočnim kosama i ako ste napravili sve ovo i odabrali KWS repicu prinosi će biti 4-5 T/ha.

Mislim da je to sve :) SRETNO

Hvala na opseznom objasnjenju,ovo mi je puno pomoglo da znam sta sve treba!:(hi):

Najnoviji postovi

Na vrh