• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uljana repica, sjetva-žetva 2010-2021

ZvonimirKWS

Član
Tu od
19 Srp 2013
Poruka
173
Re: Uljana repica, sjetva-žetva 2010-2015

Ja sam imao Hibryrok i dosta mi je ispucao tak da ga više neću sijati.

Ispucao- povaljan ili mislite na pucanje komuške.
Ako je povaljan tada u njemu mora biti pipa.
Ove godine je na mahunama bilo dosta Botritisa (crne mahune) i ovo se nemože spriječiti jer se bolest razvija kad se nemože u repicu ili je bila prisutna neka druga bolest. Mahune moraju imati boju bijele kave u žetvi ako su tamne znaći da će pucati jako i to je isto kod svih bez obzira koji hibrid bio.
Hybrirok inače ima izraženu plastičnost komuški ali svakako je dobro napraviti fungicidnu zaštitu repice.
Nemojte odustajati od Hybrirocka je hibrid je odličan i slobodno mogu reći najbolji i najprinosniji hibrid u Hrvatskoj.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Iako se nikad do sad nisam bavio uljanom repicom misljenja sam da je u postu prije ovog receno vise nego u cijeloj temi, nakon ovoga i ja kao lajbek u toj proizvodnji usudio bih se upustiti u istu,,,
Jos jednom hvala ti Zvonimire,,,

Budi tako dobar pa jedan takav post sastavi i za proizvodnju sjemena rauole,,, :icon_rolleyes::tongue:

ZvonimirKWS

Član
Tu od
19 Srp 2013
Poruka
173

Iako se nikad do sad nisam bavio uljanom repicom misljenja sam da je u postu prije ovog receno vise nego u cijeloj temi, nakon ovoga i ja kao lajbek u toj proizvodnji usudio bih se upustiti u istu,,,
Jos jednom hvala ti Zvonimire,,,

Budi tako dobar pa jedan takav post sastavi i za proizvodnju sjemena rauole,,, :icon_rolleyes::tongue:

Hvala, drago mi je da cijeni moje zalaganje ovdje.
Kaj se rauole tiče nažalost nemam toliko iskustva i znanja jer mi do sada nije bila predmet interesa no ne znaći da se neču raspitati.

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238

Svaka čast Zvonimire na iscrpnosti, ali meni je u oko upalo to na koliko detalja treba paziti i koliko je štetnika u igri samo za jednu kulturu, i onda netko kaže "lako je to biti poljoprivrednik, samo posiješ i pobereš". :icon_sad: Također u postu je dosta puta spomenuta riječ "ako" što mi se kao nekome tko ide na sigurno barem što se poljoprivrede tiče nikako nesviđa. Kao i vjerojatno dosta poljoprivrednika tražim zamjenu za nerentabilnu pšenicu ali nakon ovog posta ću reći "Hvala, ali ne hvala". Meni kao hoby poljoprivredniku koji nemam sve potrebne strojeve za ovu kulturu kao ni vremena za redovite obilaske njiva se ova kultura vjerojatno nebi isplatila. :(sweat):

ZvonimirKWS

Član
Tu od
19 Srp 2013
Poruka
173

Uljana repica je poslje šečerne repe i soje najzahtjevnija kultura.

zeko

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2009
Poruka
1,633

Idem sutra ovršiti uljanu repicu ,,,
Imam 18 ha a nije se stiglo prije i sada stalno kiša..

zeko

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2009
Poruka
1,633

opet palo oko 70 litara kise pa nista od posla..:mur:

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400

Kad je palo
Kod mene nista nije padalo

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649

Zeko pa tko prima sada repicu.

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334

Pozdrav,
Idealna predkultura za uljanu repicu je pšenica pa ću krenut sa pretpostavkom da mislite sijati po pšenicama.
Prvo treba odabrati parcele koje su ocijedite i na kojima se ne zadržava voda jer repica ne podnosi da dugo leži u vodi ( potopljena može izdržati tek 2-3 dana).
Nakon skidanja pšenice strnište treba pretanjurati ili plitko uzorati ( ne koristiti totalne herbicide na strništu)
10-15 dana prije sjetve parcelu treba uzorati i staviti u brazdu osnovnu gnojidbu npr 250-350 kg NPK 7:20:30 ili 300 kg NPK0:20:30 + 50 kg urea. Bitno je da bude više kalija u gnojivu jer je on izuzetno bitan za prezimljavanje repice.
5 dana prije sjetve potrebno je zatvoriti brazdu najbolje roto drljačom kako bi se zemlja do sjetve malo slegla jer ako to radite neposredno pred sjetvu postoji opasnost da sjeme potone pre duboko.
Optimalni rokovi za sjetvu uljane repice su 05-25. 09.
Predsjetvenom pripremom potrebno je dobiti mrvičasto-zrnatu strukturu tla. Sjetva se obavlja pšeničnim sijačicama uz zatvaranje svakog drugog ulagača. Uljana repica je pakirana 1,5 milijuna zrna što je količina za 3 ha ( jedino Pioneer ima pakiranja 1 milijun zrna što je za 2 ha). KWS pakira 1,5 mil klijavih zrna što znaći da u paketu ima više sjemena.
Ukupnu neto težinu paketa uljane repice treba podijeliti na 3 i dobivate sjetvenu normu za 1 ha ( cca 2,2 - 3,5 kg ovisno o hibridu). Po m2 treba postići sklop od 45-50 biljaka. Sjetva se obavlja na dubinu 1-2,5 cm dubine. Ako ima vlage 1 cm, ako je suho do 2,5 cm i bilo bi dobro napraviti valjanje.
Najpoznatiji herbicidi za uljanu repicu su Teridox i Butisan te se može dodati i Clon za širokolisne korove ako znate da ih imate. Teridox je dozacija prije dvije godine smanjena sa 3 na 2 l/ha no iskustva proizvođača govore da 2 l nisu dovoljne- pazite kaj pišete u upisnik i dozacije.
Na tržištu su i CL repice koje su IMI tolerantne i one se prskaju Clerandom. KWS nema takve repice jer su slabije po prinosu.
Teridox može prije i poslje nicanja, Butisan i Clon samo prije nicanja.
Sjeme uljane repice zadnje 3 godine nema više nikakav insekticid pa ako imate žičnjak ( drotar, podjetka) obavezno se mora tlo prije sjetve tretirati insekticidom ili nemojte sijati.
Iz istih razloga čim repica počne nicati treba pratiti napad štetnika ( buhač, atalija)
Buhač je mali sitni crni kukac koji buši okrugle rupice na listu repice i može biti jako opasan.
Atalija je zeleno-crna gusjenica koja jede lišće repice i također jako opasna.
Sovica pozemljuša (ona ista koja jede kukuruz) također radi štetu u repici i za razliku od ova dva štetnika gore nju se prska u sumrak kada izlazi iz zemlje.
Još jedan štetnik je puž golač koji se javi samo u mokrim i toplim jesenima i za njega nema lijeka.
Repica do zime mora imati 8 pravih listova ali nesmije biti viša od koljena. Ako ide previše u zrak treba ju zaustaviti Modusom što bi bilo dobro napraviti bez obzira na visinu biljke jer jača korjen i spušta vegetativni vrh što poboljšava prezimljavanje u zimama bez snijega.
U prolječe čim se može u repicu napraviti prvu prihranu 150-200 kg KAN.
Kad se temperature ustale na 8-12 stupnjeva pojaviti će se repičina pipa. Ovaj štetnik ne radi veliku štetu na biljci ali leže jajašca čije ličinke se ubušuju u stabljiku i uzrokuju odumiranje bočnih grana i kasnije dolazi do polijeganja usjeva jer izgrizu srce stabljike- obavezno tretirati i u prskanju dodati 5% urea ili neki drugi folijarac sa dodanim borom i selenom.
Krajem trećeg mjeseca napraviti drugu prihranu 150-200 kg KAN
U pupanju pojavljuje se repičin sjajnik koji buši pupove i jede polen. Obavezno tretirati i opet dodati ureu ili folijarac ali obavezno upozoriti pčelare u okolici.
Zadnje kad možete u repicu a da ne radite preveliku štetu lomljenjem biljke napraviti fungicidnu zaštitu protiv bolesti sa npr. Pictor. Ovime sprečavate polijeganje zbog truleži stabljike i pojačavate elastičnost mahune na pucanje pa su manji gubici u žetvi.
Kraj 6. ili početak 7. Mjeseca kombajnirate adapterima sa stolom za repicu i bočnim kosama i ako ste napravili sve ovo i odabrali KWS repicu prinosi će biti 4-5 T/ha.

Mislim da je to sve :) SRETNO

Zvonimir nadodao bih da se Butisanom može prskati i nakon nicanja jer je sredstvo u zapadnim zemljama registrirano i nakon nicanja.Prošle godine smo prskali na taj način i bilo je ok.Treba pripaziti da korovi ne prerastu jer onda slabije odrađuje.Usput vidim da u katalogu nema Alvara pa me zanima da li će ga ove godine uopće i biti u ponudi.Kod mene u pokusu se pokazao odličnim i volio bih ga posijati.Usput ove godine sijem oko 110ha repice,a na 90ha ide KWS Turan,Hybrirock,Frodo i Alvaro ako ga uspijem nabaviti.

ZvonimirKWS

Član
Tu od
19 Srp 2013
Poruka
173

Alvaro KWS kad smo radili katalog nije bio planiran za prodaju ove godine no kako kod vas tako i na jako puno drugih pokusa pokazao se odličnim pa smo uspjeli skupiti iz Njemačke svega 200 paketa. Kontaktirajte svog prodajnog predstavnika (Božidar Lovrić je za vašu županiju no trenutno je na godišnjem u nekim brdima na skijanju :) .) i rezervirate si količinu koja vam treba tog hibrida.
Alvaro KWS je hibrid po dozrijevanju sličan Turanu odnosno naša najranija repica ali po habitusu dosta jaći sa puno više bočnih grana.

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334

200 paketa je za 600ha ili?Ako imate samo 200 vrećica onda teško da ću ja doći do Alvara.A s Božidarom ću se svakako čuti prije sjetve.

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,894

@zvonimire kws
Tretirao sam strnisce sa totalom 4l/ha jer nisam na vrijeme obradio s gruberom stoga koje bi posljedice mogle biti po repici kad se posije???

ZvonimirKWS

Član
Tu od
19 Srp 2013
Poruka
173

Nebi trebale biti nikakve posljedice ali morate napraviti oranje da strminu ubacite u dublje slojeve a repicu posijete u zdravicu. Totalni herbicidi na bazi glifosata ( a to su svi u Hr bez obzira na trgovački naziv) djeluju preko lista pa baš i da radite grubiranje pred sjetvu nebi trebalo biti problema ali za svaki slučaj da nebi bilo zaostalih rezidua preporučam oranje.

compy

Član
Tu od
4 Sij 2013
Poruka
209

Jedan video od ovogodišnje žetve.

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=ILRO09LTHSM[/YT]

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649

Svaka čast,lijep video ali i pravi posao.

compy

Član
Tu od
4 Sij 2013
Poruka
209

Hvala kolega! :icon_thumright:

zeko

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2009
Poruka
1,633

Da li sijati ili ne pitanje je sad ? Kiše nema ni na vidiku:(devil):
Planiram neki KWS hibrid jer su se dobro pokazali.
Prije mjesec dana poorano strniste pa sam oko 20,08 bacio 200kg 0-20-30 i prešao tanjuracom ..28 sa sjetvospremacem uredio njivu ...vlaga na dubini oko 5 cm..
Da li zatvarati svaki drugi red ili ne ? kakva su iskustva sa time?

Prilozi

• IMG-1472298482099-V.jpg
    IMG-1472298482099-V.jpg
    41.5 KB · Pregleda: 107

ZvonimirKWS

Član
Tu od
19 Srp 2013
Poruka
173

Svaki ili svaki drugi red svejedno, bitno da nema više od 45-50 zrna po metru. Podravci bez obzira na kišu kreču sa sjetvom od 25.08. i repica im zna čekati po dva do tri tjedna na kišu i tad sve normalno nikne i prinosi uvjek super. Problem je jedino herbicid za kojeg nisam siguran kako če odraditi bez kiše.
Prva neka slaba kiša u najavi je za ponedjeljak i utorak.

https://www.yr.no/place/Croatia/Bjelovar-Bilogora/Bjelovar/long.html

Najnoviji postovi

Na vrh