• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uljana repica, sjetva-žetva 2010-2021

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
biogorivo je još uvijek skuplje od fosilnog, ali neke vlade ga forsiraju jer kao nezagađuje, a i fosilno je na izmaku.Međutim to kemijanje poskupljuje hranu i mislim da to nije pravi put, drugo je koristiti poljoprivredne nusproizvode i ostatke u proizvodnji biogoriva, ali ovako uzgajati hektare hrane za mašineriju nemože završiti dobro.

koliko ulja može dati hektar? da je barem naći neku drugu alternativu

M

MOCO

Guest
uvijek postoje i druge mogučnosti, samo treba naći ulagače koji će financirati razvoj nove tehnologije, a tu su onda strašni interesi u pitanju. Solarna energija je besplatna i neiskorištena, a zašto?

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334
koliko ulja može dati hektar? da je barem naći neku drugu alternativu
iz jedne tone repice može se dobiti oko 450l ulja,a kada tih 450 pomnožiš sa 3-3,5t repice po hektaru onda nije problem izračunati da se dobije od 1300-1600l ulja sa jednog ha,a nekada se vjerovatno može dobiti i više.

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
kako vi koristite repicu? koja je namjena?

dali neko presanjem vadi ulje iz repice?

Osim za proizvodnju ulja (jestivo ulje; uglavnom se prodaje pod "mješano" sa suncokretom/sojom) ostatak nakon prešanja koristi se za proizvodnju stočne hrane (pogače i sačma).
Tako da je repica dobro iskoristiva.

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Kakve su cijene otkupa zrna repice? A kakvi su prinosi?

Prema podacima HZSPP, otkupna cijena 2,00 kn a prosječan prinos 3,0 t/ha. Naravno, tu se spominje još i iznos potpore izravnim plaćanjima od 2.250,00 kn/ha.

M

MOCO

Guest
Kakve su cijene otkupa zrna repice? A kakvi su prinosi?

Prema podacima HZSPP, otkupna cijena 2,00 kn a prosječan prinos 3,0 t/ha. Naravno, tu se spominje još i iznos potpore izravnim plaćanjima od 2.250,00 kn/ha.

cijena repice roda 2011 je 2,9kn/kg +pdv, prinos je cca 4,5t/ha, a poticaje još nismo vidjeli a u navedenom iznosu jedino ako budemo ludo sretni što sumnjam.

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454
osnovno plačanje za 2011 je 2050 kn/ha . tako su bar u prolječe rekli ovi iz agencije za "plačanje"
radit ulje za vlastite potrebe je isto ko i radit traktor za vlastite potrebe .
zvijezda "mislim" samo prerađuje sirovo ulje a jedino čepin radi ulja .?

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
cijena repice roda 2011 je 2,9kn/kg +pdv, prinos je cca 4,5t/ha, a poticaje još nismo vidjeli a u navedenom iznosu jedino ako budemo ludo sretni što sumnjam.
Ovo je dobra cijena i dobar prinos (prinos izuzetno dobar, jer gdje sam radio u IT, realni prinosi (pravo polje, ne neka pokusna ploha), uz dobru tehnologiju su od 4,5-5,0 t/ha).
Šteta samo tog poticaja, jer bi tako ukupni bruto prihod bio oko 15.000,00 kn/ha.

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
Daj nemojte srat sa oproštenjem kakav prinos 4.5t/ha,kod mene nitko nije uspjel pokrit troškove repromaterijala u 90% slučaja

M

MOCO

Guest
pa to ti je europski prinos, a mi ćemo nagodinu ili najošjednugodinu u eu pa ćemo dobiti i takve prinose.

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
Daj nemojte srat sa oproštenjem kakav prinos 4.5t/ha,kod mene nitko nije uspjel pokrit troškove repromaterijala u 90% slučaja

Fric,bez uvrede ja bi tvom gazdi zabranio raditi zemlju jer bar po slikama koje stavljaš vi uvijek kasnite bar mjesec dana i onda mrljanje po blatu ,zapadanje i sl.Prinos repice od 4,5 t je malo prenapuhan ali 4t se može imati i kod nas(imao 4,2 t/ha 2008 god)u lošijim godinama vrti se oko 3t.

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,136
Ja bih prije rekao da se u prosjeku vrti oko 3tone ili čak i manje.

josip123

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2009
Poruka
1,334
istina da je ukupni prosjek jako slab u Hrvatskoj ali ima jako puno onih koji imaju prinose i ispod 2t/ha pa je zato prosjek takav kakav je,a ja bi takvima kao što je rekao JD zabranio da rade zemlju,u normalnim uvjetima prinos repice ne bi ni pod koju cijenu trebao padati ispod 3,5t/ha,a ako se zatrefi loša godina onda je to nešto drugo.

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
istina da je ukupni prosjek jako slab u Hrvatskoj ali ima jako puno onih koji imaju prinose i ispod 2t/ha pa je zato prosjek takav kakav je,a ja bi takvima kao što je rekao JD zabranio da rade zemlju,u normalnim uvjetima prinos repice ne bi ni pod koju cijenu trebao padati ispod 3,5t/ha,a ako se zatrefi loša godina onda je to nešto drugo.

jel je ova godina i prošla jesen bila normalna,kao i prošla godina,mislim da nije,ja sam komentiral za ovu godinu,sigurno nije bilo prinosa preko 3t/ha na cjeloj površini zbog vode...lani smo imali oko 3t/ha takav je prosjek bio u našem kraju,a ove godine nismo ju imali.
Kad če bit prinos 4t/ha i jači onda če opet bit cjena ispod 2kn..
JD4755 RAZOČARAL SI ME SVOJIM KOMENTAROM

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
jel je ova godina i prošla jesen bila normalna,kao i prošla godina,mislim da nije,ja sam komentiral za ovu godinu,sigurno nije bilo prinosa preko 3t/ha na cjeloj površini zbog vode...lani smo imali oko 3t/ha takav je prosjek bio u našem kraju,a ove godine nismo ju imali.
Kad če bit prinos 4t/ha i jači onda če opet bit cjena ispod 2kn..
JD4755 RAZOČARAL SI ME SVOJIM KOMENTAROM

Zašto sam te razočarao,rekao sam samo ono što sam vidio sa slika.Ne smije se gaziti po njivi kad je blato zato i leži voda.

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
Zašto sam te razočarao,rekao sam samo ono što sam vidio sa slika.Ne smije se gaziti po njivi kad je blato zato i leži voda.

na vrijeme se sve radilo....ali bi vi došli sim sam probat preč gre dole sa praznim traktorom pa bi vidli kakvo je stanje bilo kod nas....ak nemrete sami zaključit kakva je zemlja pogledajte sliku TG-a koji ima 285 konja i vuče 4 brazde plug pa razmislite malo....:!:

EDIT:kod vas nije bilo blata prošle jeseni..:?::?::?::?::?:

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
na vrijeme se sve radilo....ali bi vi došli sim sam probat preč gre dole sa praznim traktorom pa bi vidli kakvo je stanje bilo kod nas....ak nemrete sami zaključit kakva je zemlja pogledajte sliku TG-a koji ima 285 konja i vuče 4 brazde plug pa razmislite malo....:!:

EDIT:kod vas nije bilo blata prošle jeseni..:?::?::?::?::?:

Imamo plodored s pet kultura i u ljetu po suhom pripremamo za jesensku sjetvu ,tako je bilo i lani,uletili smo između dvije kiše i posijali a ne mrljali po blatu,radije neću posijati nego sijati u blato.Prati se prognoza 7-10 dana unaprijed i planira posao, ako treba i noć i dan.Ja tešku i lošiju zemlju tempiram plodoredom da se radi po suhom jer ako je teška i gaziš je po mokrome bit će još gora.U velikom smo off-u pa ne bi trebalo ovdje nastaviti ovu diskusiju.

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
Slažem se u potpunosti sa tobom i mi smo u sezoni od jutra do mraka na polju.
Zato kaj je bila lani loša jesen posijali smo samo 30ha,jel bolje table su bile pred natječajem pa ih nismo mogli posijati...i ti si sigurno imal na poljima oaze gdje je bilo lošeako nisi sretan si jel imaš dobro uređene table,nemaš depresija,i kod nas je drenaža riklnula jel je naprevljena bez kamena,i kad su čistili kanale digli su nam uz rub njive visoke uvratine i potrgali cjevi.
Ja sam prinos komentiral za ovu godinu,a ne za neke bivše,mislim da si krivo svatio moj komentar,jel ja sam komentiral post od 4.5tx3kn,a kad če opet bit taj prinos bit če ispod 2kn nažalost
Prije dvije godine je kolega imal 4t .,prinos,i kombint,ja sam ju prvi put sijal predlani.a lani smo posijali 10ha i nije nam dobro nikla jel je nakon sjetve pala ogromna kiša.tako je bilo i drugima...

Najnoviji postovi

Na vrh