• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Umjetna gnojiva

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
624
Moći će se uštedjeti na dobro ishranjenoj zemlji a na siromašnoj neće. Tj moći će se uštedjeti uz ciljanu gnojidbu u trake za okopavine s kojom se isti efekt dobije s 2x manje gnojiva nego bacanje širom, govorim za P i K. Zato je važna analiza zemljišta. Evo primjera koliko je hranjiva potrebno za izgradnju stabljike i zrna:
Kukuruz 12T/ha N 240 - P 110 - K 290
Soja 4T/ha N 290 - P 55- K 140
Zob(koja se je spomenula) 4T/ha N 135 - P 55 K 140. Zob za prodaju po meni nema opravdanu ekonomsku racunicu bez obzira na to koliko manje hranjiva iznosi.
 

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
931
Največi faktor je dušik. Tu gore moraš gledati i koliko pustiš na njivi. Nije isto kokuruzna silaža ili da samo zrno odpelješ sa njive. Jadnu godinu sve ide...

Mene zanima kak je sa kanom i urejom. Dali ima ko info kak je na lageru ili je problem ? Cjena plina na burzama pada tak da to je ok.
 

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
527
Gnojivo u 2 mj ide dole skoro pa na ljetne cjene
Ne bih rekao. Ako itko prati inflacije krizama zna da je 2008-2010 inflacija u SAD bila prosjecnih 2.3% a pricalo se o krizi. Danas nitko ne spominje krizu nego samo C19, a najavljena inflacija u SAD je bila 5.4% a sad izmjrena u zadnjem Q42021 je 8.1% u SAD. Nas ministar neki dan izjavio da ocekuje u HR inflaciju 2.3% a sam cekam rezultat izmjerene , koje nece objaviti jer bi bila preko 15%. Mora da se cijepio pa mu lose, i udarilo ga u glavu cijepivo.

Ako to uzmemo u obzir cijene gnojiva nece biti iste kao proljetos, bit ce nize nego sad ali mozete ocekivati oko 25-60% skuplje nego proljetos...
Ne budemo vise vidjeli UREu I KAN ispod 100kn za 25kg. Barem je to moje misljenje.
Po mome to bilo bi nerealno ocekivati, ali vidjet cemo.

Ja bacam racunicu rentabilnosti s tim cijenama.

Al cijene sjemenske robe ce sigurno biti 100% skuplje...pa ocekujem sjeme kukuruza s duplim cijenama, a isto tako i s herbicidima.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,861
Cijena plina određuje cijenu gnojiva.
Sad ćemo za 11.mjesec morati platiti cca 500 milijuna kuna plina ,inaće je za cijelu godinu bilo ispod 2 milijarde.
Pa računajte da u jednom mjesecu 1/4 ukupnih godišnjih troškova plina bude naplaćena,tako da nadam se da sam u krivu,era jeftinog gnojiva je završila.
A time i jeftinog žita,posljedično toga i cijena hrane nebude niska.
A nama ionako se ništa ne isplati proizvoditi,pa će uvoz smeća od hrane cvasti još više.
 

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
624
Cijena sjemenskog kukuruza neće ići značajno gore, eventualno u visini inflacije + par posto(oko 4%).
Moje je predviđanje da cijena gnojiva neće značajno pasti. Za nekih max 20% zbog cijene plina i nedovoljnih zaliha dusicnog gnojiva.
Ali da će cijena proljetnih kultura dosta pasti na odnos sadašnjih cijena. Nikad se seljaka nije ostavio novac, to stariji članovi mogu potvrditi.
 

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
601
Bok, zanima me dali je netko radio neki pokus ili nešto sa mikrogranuliranim gnojivom u kukuruzu, dali ono može zamjeniti klasičnu gnojidbu 15-15-15 deponatorima u sjetvi ?
 

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Razgovarala sam sa zakupcem jednog dijela mojih oranica prije mjesec dana.
On ih koristi u proizvodnji krumpira i veoma je zadovoljan sa nijma. No, nisam ulazila u detalje pa ne mogu reći koju količinu po ha koristi i koliko to cjenovno izađe.

No, ono što sam ja popratila, drugu stranu primjene, najbolje je prikazano ovdje:

Zbog neznatnog premještanja fosfora u tlu (<2 cm god-1 ) njegov nedostatak u ranim fazama rasta i razvoja biljaka ograničava i usvajanje dušika pa njegovo pozicioniranje u blizini korijena na tlima koja su nedostatno opskrbljena bioraspoloživim fosforom omogućuje biljkama brz start. Veći broj mikro granula omogućava ravnomjernu distribuciju hraniva u blizini korijena i njihovu bržu topivosti pod utjecajem vlage tla i korijenskih izlučevina. To su sve razlozi što se primjenjuje manje hraniva mikro granuliranim gnojivima, uz veću efikasnost Slika 2. Pozicioniranje mikro i makro granula gnojiva u tlu Slika 1. Veličina mikro i konvencionalnih granula mineralnih gnojiva Slika 3. Pokretljivost elemenata ishrane u tlu gnojidbe, ali i znatno manji gubitak ispiranjem u podzemne i površinske vode okoliša. Naravno, manje se troši energije/goriva te je smanjena emisija ugljika, a manje je ambalažnog otpada. Važno je naglasiti da se primjenom mikro granuliranih gnojiva efikasno rješava problem bržeg „starta“ vegetacije, kako izdanaka, tako i korijena, ali tim pristupom se ne može povećati ili zadržati plodnost slabo opskrbljenih tala fosforom. Dakle, problem gnojidbe pri kontinuiranoj no-till obradi svakako je održavanje plodnosti tla cijelom dubinom rizosfere (prostora u kojem je smješten najveći dio korijenskog sustava) pa je vjerojatno češće prisutan i problem plitkog ukorjenjivanja zbog kemotropizma korijena (zadržavanja rasta u zoni bogatoj hranivima, posebice dušikom i fosforom) i osjetljivosti usjeva na moguću kasniju sušu u aridnim i semiaridnim regijama.
U Osijeku, 18. prosinca 2020.

Cijeli tekst:

 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
S obzirom na iznimno malu pokretljivost P i K u tlu, onaj tko je proteklih godina obilnije gnojio sigurno ima višak tih elemenata i ove godine se ne bi trebala primijetiti razlika u prinosu ako se izostavi PK gnojidba. N ionako trenamo tek na proljeće pa možemo do onda živjeti u nadi da se buju cijene barem malo normalizirale. U nezgodnijem su položaju oni koji su štedili, redovno radili analizu i gnojili u skladu s analizom.
To me podsjetilo na vremena kad je izmišljen turbo punjač na motorima. Nijemci su u to vrijeme imali ekonomiziranu konstrukciju motora, a TAM je imal debelo predimenzionirane stijenke motora. Posljedica je bila da su u TAM-u mogli odmah ugraditi turbo punjač, a Nijemci su morali prvo rekonstruirati motor. Neki put, doduše rijetko, se dogodi da štednja nije najbolje rješenje.
 

markach

Iskusan lik
Premium
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,869
Hass, sve bitno je rečeno u prethodnim postovima.
Ali, usudio bi se reći da imaš zemlju koja sadrži barem 20mg/kg tla P i 30mg/kg tla K ,zatim 3-4%humusa i ph 6....moglo bi proći uz mikrogranulat te jednu prihranu sa N, te predsjetveno uz Physiomax da oslobodi zalihu makroelemenata..
Napravi pokus da 12 redova bude bez NpK. I sve ćeš znati. 😁
 

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
601
Ma ja planiram bacati ureu i 15-15-15 pred sjetvu širom a u sijačicu mikrogranule, naravno koliko financije dopuste nagodinu, do sad je uvijek išla urea širom a 15-15-15 u sijačicu ali nemam više to sa kim raditi jer sam radim, bilo bi mi lakše ovo razbacati širom a mikrogranule u sijačicu
 

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
624
Ali, usudio bi se reći da imaš zemlju koja sadrži barem 20mg/kg tla P i 30mg/kg tla K ,zatim 3-4%humusa i ph 6....
Cek ovo spada u listu želja ili fantazija??? 😉
Malo je takvih tala i male su šanse za to.

Po meni, obavezno 15 u redove. Ako nemaš zemlju kao što je kolega napisao.
 

markach

Iskusan lik
Premium
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,869
Veća je efikasnost gnojiva uz red nego širom ali zbog tehničkih problema, kužim kako je. Nisam jos probao pokusirat jednu i drugu opciju na istoj parceli, vjerujem da bi prinos bil na strani deponiranog gnojiva uz red.
Ima neka 'moja ideja da uz strip till obradu da se deponira ukupna količina gnojiva, dal će to biti Npk151515 ili neko drugo Pk20 30+ureja.!
 

markach

Iskusan lik
Premium
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,869
Cek ovo spada u listu želja ili fantazija??? 😉
Malo je takvih tala i male su šanse za to.

Po meni, obavezno 15 u redove. Ako nemaš zemlju kao što je kolega napisao.
Gle želja je sigurno a i realnost.
Imam čak jednu parcelu s dovoljnim kolicinom P i K ali za čudo humus mi je katastrofa. Nikad ne podbaci bez obzira na kulturu..
 

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
624
Svaka čast. Ja sam na zemljištu s P od 5mg i K 13 ostvario prinos kukuruza od 16+T u pokusu.
 

Najnoviji postovi

Na vrh