-Biti će teška sljedeća proizvodna godina.
Svi koji mogu uštedjeti ciljanom gnojidbom direktno samo u redove gdje rastu biljke trebali bi tako napraviti. Kao što sam već bila rekla, prilagoditi aplikaciju gnojiva tako da ga rilo prilikom sjetve sjemena rasprši širom po redu kako bi na što većoj površini korijen biljke imao dostupno hranjivo, da ne ostane u uskoj traci kao kod osnovne sjetve npr kukuruza.
Ima se vremena nadograditi i preusmjeriti sada preko zime cijevi za aplikaciju gnojiva - oni koji imaju sijačice i sadilice starijeg tipa, a i spremnike. Na skupima pneumatskima se vjerojatno ne može,. Može se i sijačicom za kukuruz sa spremnikom za gnojivo najprije posijati gnojivo a onda po istim tragovima kulturu.
Znam da to funkcionira za manje proizvođače, onima koji imaju desetke hektara, stotinjak, to nije opcija. Ali oni će i lakše podnjeti ove sadašnje cijene.
Osobno ne vjerujem da će sljedeće godine, ne dogodi li se opet slična elementarna nepogoda šire u eu vladati nestašica poljoprivrednih proizvoda i da će cijene ostati iste kao što su sada. Vjerojatno će se zbog dobrog uroda spustiti bliže prošlogodišnjima, a to sigurno neće pokriti ulaganja.
Ovako, ciljanom gnojidbom mogu se odraditi sve kupusnjače, korjenašice, krumpir, kukuruz, tikve, grah....sve što se sije i sadi na redove. Malo više truda i malo više potrošenog vremena, i ušteda 50%.
Ono što mene čudi je cijena dušika. Uvijek je to bio najjeftiniji element. A sada je u rangu, i skuplji čak od fosfora.