alen28 kaže:Kasno sam se odlučio za sijat i nisam mogao nači sjemenski pa sam uzeo od susjeda, prva reprodukdcija moralo bi biti dobro!
Znam da je popularna! Dosta ljudi je pitalo da bi kupili za konje pa sam odlučio sijati.
ALENE sva ta đubrenica je puna amonijaka i on večinom ispari , tak da bi moro iste stope orat, zato sad cisterne imaju deponatore i u europi je zabranjeno bacat širom da pol sela zašpricaš,sve ode u nzrak tak da ti ostane sam organska tvar tj kakicaalen28 kaže:Sad razmišljam...zar nebi moglo umjesto urea gnojiva prije zaoravanja dovesti sa cisternom mokraču (u mom slučaju svinjsku) iz šahti? To je isto puno dušika...
ovak imaš ozimi visoki i jari niski grašak, ako siješ ozimi to se sije kad i pšenica početkom 10 mjeseca i to na hektar 100kg graška i 100kg pšenice , grašak lagano zatanjuraš a pšenicu po tom normalno sijačicom, gnojiš kod sjetve sa 250 kg npk 15ice po ha i u prolječe čim možeš na zemlju sa 100kg kana, to je sve, ja ga kosim u svibnju i mečem u rolo bale ta sjenažu (50 bala po hektaru), a kombajnira se kad pšenica dozori i grašak , to je u isto vrijeme, i to se korist dalje za sjeme, opet isto.igor_peradar kaže:Bogec:
Daj mi reci kad se točno sije taj stočni grašak i kad se kombajnira, jer kod mene je isključivo prioritet kukuruz, tako da me zanima kako da to povežem, možda neka ranija sorta kukuruza kao A24 pioneera pa tada stočni, dakle stočni bih sijao zbog dušika koji ostaje nakon njega u zemlji i prodavao ga, pa opet gore kukuruz.
Tražio sam na netu neku brošuru kao što ima na savjetodavnim stranicama o gotovo svim kulturama, al za stočni grašak nema
ovak imaš ozimi visoki i jari niski grašak, ako siješ ozimi to se sije kad i pšenica početkom 10 mjeseca i to na hektar 100kg graška i 100kg pšenice , grašak lagano zatanjuraš a pšenicu po tom normalno sijačicom, gnojiš kod sjetve sa 250 kg npk 15ice po ha i u prolječe čim možeš na zemlju sa 100kg kana, to je sve, ja ga kosim u svibnju i mečem u rolo bale ta sjenažu (50 bala po hektaru), a kombajnira se kad pšenica dozori i grašak , to je u isto vrijeme, i to se korist dalje za sjeme, opet isto.
jari grašak siješ samog ili u smjesi sa zobi, ovisno da li ga kombajniraš ili kosiš za sjenažu, kosi se u svibnju a kombajnira kad i zob.
moraš BAKTERIZIRAT SJEME , TO TE DODJE OKO 40 KN ZA 100KG SJEMENA,ja ču na jesen posijat novi kultivar graška koji daje preko 100 tona mase po hektaru , a isto daje visok prinos zrna sa pšenicom, toga još nebu tak skoro u dučanu kolko ja imam saznanje
jarog graška mi je ostalo još negdje 600kg, a ozimi je sav otišao, nudili su mi po 20 kn za kilu, jer ga se nije moglo nigdje kupit, ja sam svog rezervirao, tak da uvijek imam novo sjeme,.
ak je ko zainteresiran za stočni sirak, nakon nove godine se naručuje i amerke
bogec kaže:da se nadovežem na JOSIPA , što se tiče DUŠIČNE DEPRESIJE;ovako ako ste ove jeseni zaorali kukuruzovinu ili bilo koju biljnu masu ona se počinje raspadat i pri tome se troši dušik i znači ako ste odmah na to oranje posjali pšenicu ili nekaj i niste bacili umjetno tu se javlja DUŠIČNA DEPRESIJA, a to je pomanjanje dušika za malu biljku koja tek niče , jer je raspadanje jače od rasta i ono više troši
eto to se meni dogodilo na jednome djelu jer me je tiskalo vrjeme nisam stigao zaorati gnojivo
pa sam tu uletio sa mikrostartom kao novim gnojivom koje se dodaje u sjetvi sa sajemenom
pa ćemo vidjeti kako će se to pokazati :roll:
uh ja nisam ni pitao čim se bavi IGOR - PERADAR, valjd picekima, tak da ne znam za koju bi namjenu koristio, al ima i tu rješenja;pošto se širi kukuruzna zlatica i morat čete se držat plodoreda, bilo bi dobro da naprimjer u proljeće kad se može posijat , ti rokneš koju ral graška jarog za zrno, to pokombajniraš, znači to je skoro srpanj, ostatke pobaliraš jer je slama graška bogata proteinima spram druge slame, to prodaš, navezeš đubra, i u jesen zaoreš, rokneš ječam i sam u prolječe npk 15icu 150 kg po rali i 100 kana , ma divota od prinosa, .
teško mi je pisat kad neznam kaj sve siješ i kaj hraniš od životinja.
prednost graška je ta šta se ne mora obrađivat ko soja neg ga odmah koristiš, ima preko 20% proteina.