Imam pitanje tj. volio bi dobiti potvrdu samo.
Vozim ovaj tjedan u Sloveniju jedan priključak za traktor.
Priključak je samogradnja, koja doduše izgleda skroz fino i može i proći pod ozbiljniji stroj neke firme, da ima pločicu i da je majstor baš profi proizvođač. Međutim nije, profi je, al doma u fušu to napravi.
E sad, imamo osobu tj. tog proizvođača koji je stroj napravio, međutim nema firmu za proizvodnju da može izdati ikakve papire. Može vjerojatno napraviti kupoorodajni ugovor sa krajnjim kupcem Slovencem, koji je u Sloveniji i kojem ja vozim za usput taj priključak.
Dakle, obzirom da mi je usput, nema potrebe da Slovenac dolazi u Zagorje da potpise nekakav kupoprodajni.
Tu u svakom slučaju olakšava da smo i mi i Slovenija u EU i da nema neke granične cifre lad krene zezat carina. Na sve to koliko znam ni nema nekih davanja ni problema sa prijevozom priključaka jer nema nekih davanja na poljo mehanizaciju i vjerujem da nisu tu jako striktni. Međutim opet, znamo da već neko vrijeme Slovenci čuvaju taj Shengen i kontroliraju dosta, pa bi svakako volio imati ikakav papir.
Stroj je nominalne vrijednosti oko 1000€, međutim može proć i pod manje.
Drugo, imam ja tvrtku (čak imam i djelatnost između ostalih za proizvodju strojeva), što u cijeloj ovoj priči nije bitno, jer faktura neće biti knjižena. Niti kupcu u Sloveniji treba. Napravio bi ju samo za granicu ili policiju ako zaustavi.
Molim sada savjet, kaj je najbolje?
Faktura sa firme (bilo koje) na Slovenca?
U tom slučaju treba i EORI broj i još koješta.
Ili da ja sebi izdam kao račun sa tvrtke na sebe kao fizičku osobu i time imam dokaz da sam vlasnik stroja. Time mi ta faktura služi i kao dokaz o vlasništvu i kao otpremnica i sve. Jer se radi o privatnoj osobi. I kažem da vozim stroj kupcu u Sloveniju prodati to i njih u biti dalje ne zanima ništa.
Jer ako radim na Slovenca onda moram imati taj kompliciraniji račun (koji se tako i tako uništava), moram raditi i otpremnicu i sve se komplicira kad su u igri dve pravne osobe iz drugih zemalja.
Isprike da duljem postu, ali radije jednom napišem i dobro objasnim, nego da dodajem malo po malo.
Evo, molim savjet. Unaprijed hvala.
Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk