baustelac99
Član
- Tu od
- 5 Sij 2009
- Poruka
- 488
Dali se netko bavi uzgojem badema? Ima li literature iz tog područja?
Zainteresiran sam za uzgoj badema u okolici Zadra.
Zainteresiran sam za uzgoj badema u okolici Zadra.
kako je s otkupom badema u dalmatinskoj zagori i dali postoji kakav poticaj za šibensko -kninsku županiju za bademe ...hvala
zvone to je opet upitno,mozes ove godine dobit savrsene rezultate (klimatske) ,a zatim sljedece 3 god da bude totalni zajeb kao i obratno,klima je prevrtljiva tako da to istrazivanje od 1 god nemoze dat nikakav valjan zakljucak.imate knjigu od spira gizdica "bajam".
Kroz moja istrazivanja stekao sam dojam da nitko o tih autora (pa ni Krpina) nema konkretnih istrazivackih iskustva iz podrucja bajama.
To su ljudi koji uznu sve dostupne knjige, dobro ih prouce i onda napisu jednu specijaliziranu.
O bajamu nesto mogu znati ljudi iz podrucja Benkovca i okolice jer su tamo 2009 i 2010 u suradnji sa krasom podizani novi nasadi bajama za konditorsku industriju.
Glavni i osnovni problem bajama vam je kasnoproljetni mraz, na to morate jako pripazit u izboru sadnog materijala.
Ja sam momentalno u fazi postavljanja male meteroloske stanice i cijelo proljece cu provest u istrazivanju, da bi najesen ili nagodinu sadio...ili odustao
zvone to je opet upitno,mozes ove godine dobit savrsene rezultate (klimatske) ,a zatim sljedece 3 god da bude totalni zajeb kao i obratno,klima je prevrtljiva tako da to istrazivanje od 1 god nemoze dat nikakav valjan zakljucak.
mislim da kod tebe bajam moze proc mada je sinjska krajina poznata ,mada ne ucestala po proljetnim mrazevima,recimo prosla tj ova godina proljetni je mraz sve unistio, ali ako badem moze kos alojza u vukovaru uspjevat moze i kod tebe ,samo treba vidit koje sorte,u svakom slucaju kasnocavtuce.
Imam oko 200 stabala badema 4. vegetacija ove godine, na visini od 185 m nadmorske visine kod Iloka. Prošle godine, unatoč svim onim silnim zimskim i proljetnim mrazevima nisam primjetio nikakve štete kod svojih badema. Sorte (mađarska) - Rekord, zatim Ferragnes i nešto malo Aromatični. Ako si na 200 m visine, ne bi kod Splita trebao imati problema. Južna ekspozicija ili neka druga? Ako južina baš ne puše svaki dan, trebalo bi biti u redu. Sretno!jasno da ne moze istrazivanje od jedne godine bit apsolutna referenca.
Ja osobno imam lokaciju na kojoj je zracna drenaza izvrsna, sam je rub litice i visina u ca 200m pada 50-ak m, nakon moje parcele (koja pada nekih 7%).
Ja cu mjerit meteo uvjete iskljucivo da se uvjerim moze li ta drenaza uistinu povuc hladni zrak u kotlinu tako da ja nikad nisam ispod nistice.
Ako to uspije u valu hladnoce koji sada upravo lovim...onda vijerovatno kasnoproljetni mraz meni nece bit problem.
Sad je sljedece pitanje kako ce biljka u cvatnji podnit jaku juzinu!?
Strikic kaze da je to u mene realniji problem i po njemu treba se pomirit s odstupanjima u prirodima od godine do godine...buduci da si ne mogu priustit agromjee i tehnologiju koja bi jamcila konstantnost.
Vidit cemo sta ce bit, ako Bog da na jesen sadimo prvu fazu 500 gorkih bajama, a na godinu drugo od isto toliko...
Imam oko 200 stabala badema 4. vegetacija ove godine, na visini od 185 m nadmorske visine kod Iloka. Prošle godine, unatoč svim onim silnim zimskim i proljetnim mrazevima nisam primjetio nikakve štete kod svojih badema. Sorte (mađarska) - Rekord, zatim Ferragnes i nešto malo Aromatični. Ako si na 200 m visine, ne bi kod Splita trebao imati problema. Južna ekspozicija ili neka druga? Ako južina baš ne puše svaki dan, trebalo bi biti u redu. Sretno!
Kreni od toga koliko ima starih stabala badema na širem području na kojem misliš saditi. Ukoliko nema niti jednog, čudno je da bi tvoji bili prvi :icon_confused: (znači, nešto ne odgovara bademima). Ako ima, onda je to već bolje. Pa ako možeš raspitaj se kako ti bademi rode; jel' svake godine, jesu li krupni, sitni....Htio bi uloziti u uzgoj badema sta kao apsolutni pocetnik trebam znati ?..uzgojio bi ih na prostoru od Knina prema Sinju-Šibeniku-Benkovcu-Obrovcu-Zadru znaci ajmo reci Bukovici i Zagori..koja sorta bi tu uspijevala,da li se isplati itd svi savjeti su dobro dosli...unaprijed hvala