ovo sam srušio jučer, jer se posušilo skros, na nekima je još kora i iglice ali skroz suhe, a večina je bez kore i iglica i vide se tragovi od nekih crvića gdje nema kore. Zanima me jel to sušenje moguče spriječiti, još ima 2 kom koje su se počele sušit i te če vjerovatno sutra pasti sam me zanima jel če to spriječit širenje.
u šumariji.vidim ovi koki prodaju za božić imaju na jelkama neke markice kako doć do tih markica
Danas sam posjekal još dvije koje na kojima su bile vidljive rupe od potkornjaka, ostale izgledaju normalno, drva su doma a do kraja tjedna budem granje spalil, sad ako se bude dalje sušilo bude sve porušano itako ih je več pola palo.ove godine je bila velika suša, koja smrekama koje imaju plitko korijenje nikako ne odgovara. fizički su oslabile, i kao takve su bile pogodne za napad sekundarnog štetnika. tog štetnika si vidio, a to je potkornjak. ako imaš još koju koja se počela sušiti, a pri tlu je deblo još koliko toliko u redu, sruši i skini koru s panja, to bi moglo spriječiti daljnji razvoj potkornjaka mada nije sto posto sigurno. to funkcionira kod sječe zdravih stabala, kad je to jedna od mjera zaštite.
šta je potrebno da bi se dobile te markice i kolko se plaća
znači sad trenutno imam posađeno 125jelvica i kad narastu htio bi barem dio prodat
Decki koje je nabolje vrijeme za presaditi jele, smreke ? Imam ih u sumi pa bi presadio doma par komada i koje visine?
Ja imam nešto raznih "božićnih drvaca".
Mislim da je ukupno 5 vrsta. Od 50 do 500 komada od svake.
Imam navodnjavanje kpk i sve su pod folijom.
Ono što je zanimljivo: kad su posađene, odmah se navodnjavalo....
Jedno 15 dana su "šutile" a onda su krenule...barem većina...
Nakon toga u roku od cca mjesec-dva..jednostavo stale...
Navodnjavano stalo,dodavano nešto i gnojiva u vodu.
Ovaj kod kojeg je to posađeno sumnja na "diverziju", jer valjda je to normalno da netko s kim si zavađen staviti ti par kg soli u bačvu za navodnjavanje.
To čak i ima logike jer više su nastradale one koje su dobivale više vode (cijevi na navodnjavanje su duge 50 m i normalno da na početku dobije više vode).
Kako god, zgadile mi se te biljke.
Najrađe bih uzeo od nekog veliki malčer i sve to potamanio.
SAdnice sam kupio u Abiesu. Mislim da tamo kupuje 99% ovih šti uzgajaju božićna drvca.
Postoji jjoš neka obveza biti upisan u neki upisnik proizvođača božićnih drvaca, a to treba rješavati sa Hrvatskim šumama.
Detalje ne znam,jer su mi se drvca zgadila tako da nisam išao raspitivati se oko toga.
iako mnogi kažu da voluharice ne napadaju četinjače, ako nemaju ništa drugo glođu i korijen četinjača. Susjed ima posađeno, pa me zvao da vidim zašto se suše. primio sam jednu i nisam vjerovao kojom lakoćom sam izvadio biljku od metra visine. Korijen oglodan do kraja. Voluharice. Postavio je par zamki.
A što se tiče navodnjavanja i folije, ne znam. Ja sam njemu savjetovao da prvih par godina kosi i malo isfreza po redovima. ako je konstantno zalijevano, možda je korijen istrunuo zbog previše vlage. Jesi li vadio te osušene biljke?
i meni se to desilo sa sadnicama iz abiesa u proljetnoj sadni ijos jednom prijatelju pomom misljenju sadnice su dugo stojale pa se pocele susiti jer ja sma ja jednu zemlju sadio njegove i od jednog decka iz g.polja u istom danu kupio i sutra dan posadio. pozdrav svima inace sam iz osijeka i imam cca 5000t kom
imam posađenih oko 1500 komada, već su stare 2-3 godine.
kako se mogu riješit trave koja raste ispod krošnje smreke budući da ne mogu s kosilicom?
jel ima kakav špric?
hvala
pozdrav.
Stavio sam na pola hektara djetelinu i onda ju planiram zaorati na jesen, te staviti oko 1000 sadnica dvije do tri vrste. Da li mozda netko ima iskustva sa uvozom sadnica iz Mađarske? Čuo sam da je tamo kvalitetna roba.