Sjemenke su u frižideru tek 3 tjedna i već na trećini sjemenki je vidljiva klica (kao mala bijela crtica). Da li da ostavim u frižideru još 2 tjedna ili da ih odmah posadim (bojim se da će mi klice pucat ako čekam još 2 tjedna).
Na koju dubinu da ih posadim?Da li može zemlja za cvijeće?
Na kojoj temperaturi da ih takve posađene ostavim?
Možda su malo glupa pitanja, ali prvi puta sadim iz sjemena pa bi htio napraviti kak treba
Hvala unaprijed
Ja sam moje stavio u frižider jučer. Ove što trebaju kraće.
Dobro si sjeme nabavio pa je brzo proklijalo.
Trebao bi dodati još nešto u zemlju za cvijeće. JA sam sijao u plastične dugačke tegle (žardinjere) i ta zemlja za cvijeće se dosta stisne i zna biti nepropusna za zalijevanje. Dobro bi bilo dodati vrtne zemlje i još malo perlita da razrahli zemlju.
Kad staviš dovoljno zemlje u teglu, poravnaš i sjeme ravnomjerno posiješ. Ne treba neka posebna dubina. Pola centimetra dovoljno. Ja sam moje sjeme samo lagano pokrio mješavinom zemlje i perlita. Ne treba pretjerivati. Zaliješ toliko da bude vlažno. Najbolje s onom ručnom špricom s mlaznicom na kojoj reguliraš mlaz. Špricaš kao kiša, ne mlaz jer će ti se sjeme razletiti.
Bilo bi dobro kad bi nakon sijanja pošpricao i nekim fungicidom. Jer se može javiti polijeganje ponika. Dobar je kaptan. Ja koristim Ridomil gold. To je u biti za plamenjaču, ali se pokazao odličnim. Nije bilo polijeganja. I tako pošpricaš svaka dva tjedna. Najbolje bi bilo netom prije sijanja s tim pošpricati zemlju. Nisam se držao koncentracije u uputama nego sam uzeo onu žlicu za kavu i kafića i na vrh te žlice i decilitar vode i s tim natopio tlo i s ostatkom lagano poškropio nakon sijanja.
Drži ih negdje gdje nije pretoplo, niti prehladno. Jer vidiš sada da kliju na četiri stupnja u frižideru. Najbolje im pašu hladnije proljetne temperature za klijanje.
Eto. valjda sam sve napisao.