Belec, to što si vidio na agronomiji je primjer farme, bio sam i tamo. Ono što bi ja tamo promjenio je izbacio charolaisa i stavio mesnog simentalca.Ipak smo mi još dobro naučeni na simentalca, a pogotovo naši mesari i plaćaju ga više. A i kvaliteta mesa jednog simentalca je broj 1. Jedan problem koji se javlja kod našeg hrvatskog simentalca je što se u zadnjih desetak godina išlo na povećanje mliječnosti a tu se zanemarilo tovne sposobnosti i majčinski instinkt. Tu znači ima dosta prostora za rad i suradnju sa visokim institucijama kao agronomski ili veterinarski fakultet.
evo ja, nakon nekoliko tjedana premišljanja kojim putem krenuti, koje bikove odabrati i zbrajanja pluseva i minusa, dođe mi danas jedan veliki plus, tj nužnost. Starce baš i ne zanimaju krave kolko mene zanimaju i da nema mene davno bi propali jer su premalo informirani. ja čak vjerujem da je moguće pristojno živjeti van sustava s time da većinu prehrambenih i ostalih srodnih potreba pripraviš sam, viškove prodaš, a baš kupiš ono što ti je nerentabilno proizvesti sam... no to je druga priča
ono na što odgovaram je tvoj komentar o selekciji u smjeru mliječnosti i slažem se da je ovaj mesni dio zanemaren donekle i moj je plan držati simentalca, manje mliječnog (jednostavnija ishrana) i eventualno ga ponekad križati sa nekom mesnom pasminom, al kako nemam baš puno mjesta u štali i posebno kad starci vele "treba smanjiti krave jer već predugo nemamo praščak za svinje" taj praščak bi trebao doć u štali i onda dolazim do ovog svog plusa kojeg sam spomenuo:
Kako zadržati isti ili veći broj krava u istoj štali, a da još ima mjesta i za svinje?:
1. krave trebaju jesti samo voluminozu tako da sve jedu jednako (bilo stelne bilo u laktaciji) jer kad jedu koncentrat moraš ih razmaknuti.
2. krave ne smiju imati rogove kako se ne bi ozlijedile jedna drugu ako su preblizu (makar slučajno): to je taj moj plus za odabir bika
uzeo sam dosta doza simentalskog bika Heraldik PP (dvostruko bezrožni) i koristit ću ga dok barem ne dobijem 5 njegovih bezrožnih junica (svako njegovo tele je bezrožno). malo će mi smanjit mliječnost, što tražim, povećat mesnatost, i to tražim, povećat masnoću mlijeka, i to tražim, povećat plodnost, i to tražim, sise će bit dulje i to tražim i jedini nedostatak su noge (al imaju mi krave dobre noge).
šta dalje? njegove junice/krave bi opet osjemenio nekim vrhunskim sim bikom i ostavio samo onu žensku telad koja će bit bez rogova (jer te junice će imat Pp bezrožnost, a neki vrh bik pp, a to praktički znači da bi 50% potomaka bit bezrožno, a 50% imat rogove i svaki ovi bez rogova će bit Pp, što praktički znači da možeš trajno selekcijom bezrožne ženske teladi zadržavat bezrožnost stada iako si samo jedan jedini put osjemenio bezrožnim bikom svoje stado.
što se same teme tiče, uvjeren sam da niti sustav krava tele, niti sustav intezivne mesne ili mliječne proizvodnje nije isplativ (kako financijskom tako i psihološkom i zdravstvenom smislu), čini nas robovima industrije, osiromašuje i truje tlo i našu psihu i čini našu hranu prilično nezdravom. mislim da je najbolja varijanta nešto između. držati goveda za proizvodnju kvalitetne teladi, ali goveda koja će dati i nešto više mlijeka nego teletu treba (ali ne previše da komplicira ishranu) tako da možeš i mlijeko prodati uz to (ali ne mljekari, već lokalno "strvarnim" ljudima koji će to mlijeko platiti koliko vrijedi)
da bi se to postiglo fali nam mesnog simentalca sa dobrim fitnesom i dok se ne pojavi takvih više, morat ću držat umjetnu proizvodnu ravnotežu naizmjeničnim križanjem vrhunskog simentalca sa nekim mesnim simentalcom ili nekom drugom mesnom pasminom... Samo da uvedem tu bezrožnost pa ćemo dalje lako
znam da nije mudro planirati više godina unaprijed (mogu sve krave krepat sutra), al takav sam u glavi pa već imam ideju kojim bikom bi osjemenio unuke ovog Heraldika sada
1. korak Heraldik PP da dobijem bezrožnost
2. korak: te bezrožne krave osjemenjujem bikom Wildland
3. korak: one krave koje budu davale premalo mlijeka, opet nekim vrhunskim bikom (npr Wyoming, Zahnberg, Rurex), a one koje budu davale previše ili mesnim simentalcem (ako se pojavi) ili nešto tipa Blonde D'Aquitaine, čak sam razmišljao i nekoj autohtonoj pasmini tipa istarsko ili podolac za tu svrhu balansiranja
4. tako dalje po potrebi u krug pazeći da samo ostavljam bezrožne telce
i eto imaš sustav krava-tele-mlijeko