• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj goveda u sustavu KRAVA-TELE

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
P110112_0950.jpg

P110112_0949_02.jpg

P110112_0949_01.jpg

P110112_0949.jpg

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ma znam kolega, proučil sem to malo.
Juhas ima baš fino tam gore, jbg, prostor je to, hektari i hektari i drugačiji reljef, milina za takov uzgoj, a ima sad tam gore oko 40 komada charoles-a!

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
Da da!
Odličan uzgoj!!UFFF! Svaka čast, nek mu je sretno i dalje!
Hehe, ipak je on moj kolega, isto veterinarski tehničar!

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Da da!
Odličan uzgoj!!UFFF! Svaka čast, nek mu je sretno i dalje!
Hehe, ipak je on moj kolega, isto veterinarski tehničar!

Moramo se dogovoriti da jedan vikend odemo gore do njega to pogledati malo!
Da vidim ja to, nisam još bil tam gore!

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
Moramo se dogovoriti da jedan vikend odemo gore do njega to pogledati malo!
Da vidim ja to, nisam još bil tam gore!

Nema problema!Nesem ni ja već godinu dana bil gore...bil je tata nema davno!

Daljac

Član
Tu od
13 Ruj 2012
Poruka
220
Baš zbog ovog što veli Abrikili sam odusto od tog, jer sam vidio da si budem natrpal posla na leđa nepotrebnog. Imam ograđeno sa elek. ogradom pregonski pašnjak koji služi više za rekreaciju i desert. Vani su krave ispod nadstrešnice i jedu po principu štalskog uzgoja. Onda idu na pašnjak di imam 2 velika oraha za hlad i navečer opet na vez. Po zimi su u štali. Tele prodam polovice bez problema kad navrši 3 mj. Dobim 4500-5000 kn i ne pada mi na pamet da ga hranim u tovu god. dana. Prodam mlijeko, svježi sir i kuhani. I sad mi se najviše dopala ideja od Mate da povečam broj krava koje budu imale manje mlijeka. Izbacim koncetrat koji kupujem i dajem ovaj koji imam doma. Dobim više poticaja i više teladi na god. koji su kak treba i kupci budu zadovoljni sa kvalitetom mesa. Ove male koje kupim na farmi su za ku..c. Litraža mlijeka bude ista ko i do sad. Naravno to sve vrijedi za ljude koji misle nešto na malo radit.

Potpuno se slažem s vama, ništa drukčije nisu radili i naši stari. Svaka kuća je imala po 1-2 krave, ko je imao 5 krava taj je bio gazda, jedno tele godišnje, 10-15 l mlijeka/kravi dnevno i krave su se koristile u rasplodu 10-ak pa i više godina. Da bi mogli držati 3 krave u sustavu krava-tele (što je ništa) treba vam 3 ha površine, na istoj površini možete proizvesti hrane barem za duplo više krava da ih držite ovako kako ste opisali. Osim da su te površine u brdsko planinskom području, prirodni pašnjaci i sl. i da se ne mogu na drugi način bolje iskoristiti. Pa kad prodate 6 teladi x 4500 kn + malo sira = dobar izvor prihoda za pokrpati kućni budžet. Kod mene jedan čovjek ima 10 krava nema ara svoje zemlje, proda telad, ne pomuze l mlijeka, bik je stalno s kravama i ide po strnkama, ima nešto malo pašnjaka oko kuće i opstaje, razmišlja kako da poveća stado. Dok su 50% ljudi koji su držali krave isključivo zbog mlijeka i do prošle godine imali neke koristi, uz svoju hranu i vlastite obradive površine, odustali, a drugih 50% razmišlja o odustajanja od ove proizvodnje ako se uskoro nešto ne prmjeni. I po meni je simentalac za naše prostore i uvjete uzgoja najbolja pasmina.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Belec, to što si vidio na agronomiji je primjer farme, bio sam i tamo. Ono što bi ja tamo promjenio je izbacio charolaisa i stavio mesnog simentalca.Ipak smo mi još dobro naučeni na simentalca, a pogotovo naši mesari i plaćaju ga više. A i kvaliteta mesa jednog simentalca je broj 1. Jedan problem koji se javlja kod našeg hrvatskog simentalca je što se u zadnjih desetak godina išlo na povećanje mliječnosti a tu se zanemarilo tovne sposobnosti i majčinski instinkt. Tu znači ima dosta prostora za rad i suradnju sa visokim institucijama kao agronomski ili veterinarski fakultet.

IVANCIN

Član
Tu od
19 Lip 2009
Poruka
150
Sve je to jako lijepo kad se to radi kako treba. Bio sam na nekoliko farmi koje drže životinje na pašnjacima i to stvarno funkcionira. Ali su to sve ljudi koji su u korak sa tehnologijom i imaju završene visoke škole,agronomi,veterinari... Oni znaju što rade, gotovo da ne moraju pitati neke druge stručnjake kako i što učiniti. Zato vam kažem, tko god se hoće time baviti mora znati da to nije jednostavno kako se čini. Uzmite u obzir markiranje teladi. Probaj otići na sred livade između par krava i bika i uhvati tele. Velika je vjerojatnost da te krava učini invalidom ili ubije. Znam primjere gdje se iz zatvorene stočarske prikolice lasom hvata telada,uvlači unutra i markira. U međuvremenu krave okruže prikolicu i spremne su za napad.
Znam da je za veći broj krava potrebna i jako dobra stojnica sa svom opremom, koja nova košta oko 10 000 eura.

Ako nekog zanima da vidi uzgoj krava-tele neka mi se obrati na pp pa ga mogu uputiti na neke od tih gospodarstava...

Uopće se ne slažem stobom.
Uzgajam angusa, koji imaju jak majčinski instinkt,ali i ja prijateljski odnos s kravama.
Tele se označava odmah kad se oteli,niti se ne makne.
Što se stojnice tiče i opreme to je lako napravit osim ako netko ne preferira neke marke.
Pokušat ću postavit slike.

Stojnica je izvrsna za telad stariju od 3mj.i sve ostale.
Pošto joj se stranice uže i šire odmah poslije telca može doć bik.
Tunel do prvih vrata je dug 5m. sve što moraš napravit manjem telcu možeš napravit u tunelu. Stojnicu sam sam napravio, odmah i par grešaka s njom, ali cijeli koral je koštao manje od 12000kn stojnica ima 300kg.
Osim stojnice,napravili smo ga nas troje u jedan dan i dva popodneva sa ručnim alatom.

Prilozi

• S6302013.jpg
    S6302013.jpg
    81.2 KB · Pregleda: 1,268
  • S6302014.jpg
    S6302014.jpg
    83.5 KB · Pregleda: 966
Posljednje uređivanje:

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
Belec, to što si vidio na agronomiji je primjer farme, bio sam i tamo. Ono što bi ja tamo promjenio je izbacio charolaisa i stavio mesnog simentalca.Ipak smo mi još dobro naučeni na simentalca, a pogotovo naši mesari i plaćaju ga više. A i kvaliteta mesa jednog simentalca je broj 1. Jedan problem koji se javlja kod našeg hrvatskog simentalca je što se u zadnjih desetak godina išlo na povećanje mliječnosti a tu se zanemarilo tovne sposobnosti i majčinski instinkt. Tu znači ima dosta prostora za rad i suradnju sa visokim institucijama kao agronomski ili veterinarski fakultet.

evo ja, nakon nekoliko tjedana premišljanja kojim putem krenuti, koje bikove odabrati i zbrajanja pluseva i minusa, dođe mi danas jedan veliki plus, tj nužnost. Starce baš i ne zanimaju krave kolko mene zanimaju i da nema mene davno bi propali jer su premalo informirani. ja čak vjerujem da je moguće pristojno živjeti van sustava s time da većinu prehrambenih i ostalih srodnih potreba pripraviš sam, viškove prodaš, a baš kupiš ono što ti je nerentabilno proizvesti sam... no to je druga priča

ono na što odgovaram je tvoj komentar o selekciji u smjeru mliječnosti i slažem se da je ovaj mesni dio zanemaren donekle i moj je plan držati simentalca, manje mliječnog (jednostavnija ishrana) i eventualno ga ponekad križati sa nekom mesnom pasminom, al kako nemam baš puno mjesta u štali i posebno kad starci vele "treba smanjiti krave jer već predugo nemamo praščak za svinje" taj praščak bi trebao doć u štali i onda dolazim do ovog svog plusa kojeg sam spomenuo:

Kako zadržati isti ili veći broj krava u istoj štali, a da još ima mjesta i za svinje?:
1. krave trebaju jesti samo voluminozu tako da sve jedu jednako (bilo stelne bilo u laktaciji) jer kad jedu koncentrat moraš ih razmaknuti.
2. krave ne smiju imati rogove kako se ne bi ozlijedile jedna drugu ako su preblizu (makar slučajno): to je taj moj plus za odabir bika

uzeo sam dosta doza simentalskog bika Heraldik PP (dvostruko bezrožni) i koristit ću ga dok barem ne dobijem 5 njegovih bezrožnih junica (svako njegovo tele je bezrožno). malo će mi smanjit mliječnost, što tražim, povećat mesnatost, i to tražim, povećat masnoću mlijeka, i to tražim, povećat plodnost, i to tražim, sise će bit dulje i to tražim i jedini nedostatak su noge (al imaju mi krave dobre noge).

šta dalje? njegove junice/krave bi opet osjemenio nekim vrhunskim sim bikom i ostavio samo onu žensku telad koja će bit bez rogova (jer te junice će imat Pp bezrožnost, a neki vrh bik pp, a to praktički znači da bi 50% potomaka bit bezrožno, a 50% imat rogove i svaki ovi bez rogova će bit Pp, što praktički znači da možeš trajno selekcijom bezrožne ženske teladi zadržavat bezrožnost stada iako si samo jedan jedini put osjemenio bezrožnim bikom svoje stado.

što se same teme tiče, uvjeren sam da niti sustav krava tele, niti sustav intezivne mesne ili mliječne proizvodnje nije isplativ (kako financijskom tako i psihološkom i zdravstvenom smislu), čini nas robovima industrije, osiromašuje i truje tlo i našu psihu i čini našu hranu prilično nezdravom. mislim da je najbolja varijanta nešto između. držati goveda za proizvodnju kvalitetne teladi, ali goveda koja će dati i nešto više mlijeka nego teletu treba (ali ne previše da komplicira ishranu) tako da možeš i mlijeko prodati uz to (ali ne mljekari, već lokalno "strvarnim" ljudima koji će to mlijeko platiti koliko vrijedi)

da bi se to postiglo fali nam mesnog simentalca sa dobrim fitnesom i dok se ne pojavi takvih više, morat ću držat umjetnu proizvodnu ravnotežu naizmjeničnim križanjem vrhunskog simentalca sa nekim mesnim simentalcom ili nekom drugom mesnom pasminom... Samo da uvedem tu bezrožnost pa ćemo dalje lako :D

znam da nije mudro planirati više godina unaprijed (mogu sve krave krepat sutra), al takav sam u glavi pa već imam ideju kojim bikom bi osjemenio unuke ovog Heraldika sada :D

1. korak Heraldik PP da dobijem bezrožnost
2. korak: te bezrožne krave osjemenjujem bikom Wildland
3. korak: one krave koje budu davale premalo mlijeka, opet nekim vrhunskim bikom (npr Wyoming, Zahnberg, Rurex), a one koje budu davale previše ili mesnim simentalcem (ako se pojavi) ili nešto tipa Blonde D'Aquitaine, čak sam razmišljao i nekoj autohtonoj pasmini tipa istarsko ili podolac za tu svrhu balansiranja
4. tako dalje po potrebi u krug pazeći da samo ostavljam bezrožne telce

i eto imaš sustav krava-tele-mlijeko :)

Daljac

Član
Tu od
13 Ruj 2012
Poruka
220
Ovaj čovjek što sam ga spominjao da čuva krave razmišlja da pusti angus bika među svoje simentalke da malo popravi mesnatost, jedino mu je problem naći nekog ko bi mu dao bičića angusa za njegovog bika simentalca. Ja mu kažem da ni hereford nije loš.

Daljac

Član
Tu od
13 Ruj 2012
Poruka
220
1. krave trebaju jesti samo voluminozu tako da sve jedu jednako (bilo stelne bilo u laktaciji) jer kad jedu koncentrat moraš ih razmaknuti.
2. krave ne smiju imati rogove kako se ne bi ozlijedile jedna drugu ako su preblizu (makar slučajno): to je taj moj plus za odabir bika

malo će mi smanjit mliječnost, što tražim, povećat mesnatost, i to tražim, povećat masnoću mlijeka, i to tražim, povećat plodnost, i to tražim, sise će bit dulje i to tražim i jedini nedostatak su noge (al imaju mi krave dobre noge).

što se same teme tiče, uvjeren sam da niti sustav krava tele, niti sustav intezivne mesne ili mliječne proizvodnje nije isplativ (kako financijskom tako i psihološkom i zdravstvenom smislu), čini nas robovima industrije, osiromašuje i truje tlo i našu psihu i čini našu hranu prilično nezdravom. mislim da je najbolja varijanta nešto između. držati goveda za proizvodnju kvalitetne teladi, ali goveda koja će dati i nešto više mlijeka nego teletu treba (ali ne previše da komplicira ishranu) tako da možeš i mlijeko prodati uz to (ali ne mljekari, već lokalno "strvarnim" ljudima koji će to mlijeko platiti koliko vrijedi)

Slažem se s vama, s tim da mislim da bi ove željene karakteristike životinja došle same po sebi, jednostavnijom hranidbom s većim udjelom voluminozne hrane u obroku i ne forsiranjem ni životinja ni sebe, čim favoriziramo kvantitet automatski se smanjuje kvalitet proizvoda, plodnost i dugovječnost životinja. Mislim da je najbolje kad životinje imaju priliku boraviti na svježem zraku i uzimati same hranu koja im najviše odgovara, tako ujedno i snižavamo troškove proizvodnje. U menadžment i organizaciju proizvodnje u vašem stadu ne bih ulazio, vidim da imate jasnu viziju.

IVANCIN

Član
Tu od
19 Lip 2009
Poruka
150
Ovaj čovjek što sam ga spominjao da čuva krave razmišlja da pusti angus bika među svoje simentalke da malo popravi mesnatost, jedino mu je problem naći nekog ko bi mu dao bičića angusa za njegovog bika simentalca. Ja mu kažem da ni hereford nije loš.

Ovo nudim,angus čistokrvni.

Prilozi

• Fotografija0112.jpg
    Fotografija0112.jpg
    80.9 KB · Pregleda: 2,666

Daljac

Član
Tu od
13 Ruj 2012
Poruka
220
Ja ću mu reći, ali kažem mislim da će udaljenost biti najveći problem. Ima ljudi koji su kod nas uvozili angusa (uglavnom crnog) za tov, ali neće oni s njim da petljaju. Lijepi bikovi.

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Mene samo interesira što imaju te mesne pasmine, a simentalac ne. Jedva čekam da mi se krava oteli da usporedim tog vanzemaljca sa simentalcem. Usporedba če bit u štali i tanjuru.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Ivančin ja prenosim ono što sam čuo od ljudi koji se time bave. Vidio sam krave na 200 ha pašnjaka, kad smo s gazdom došli blizu ograde, one odmah formiraju obrambeni stav,telad guraju u sredinu i prema nama okreću rogove, tako da ne lupetam gluposti. Kolega, koji je također član foruma mi je i sam pričao svoje dogodovštine i pad pod kravu i bježanje od bika i slične stvari.
Slažem se da je puno dati silne novce za neku marku opreme a koja se može napraviti kod kuće. Samo je problem koliko se ima vremena za to, jer na 200 ha pašnjaka ohoho ima posla samo vodu razvesti i obići pašnjak svaki dan. Govorimo o brdsko-planinskom području.
A kad pitate za razliku u kvaliteti mesa, ne govorim da je angus ili hereford smeće, nego je simentalac za klasu bolji. Ipak je kod nas simentalac već domaća pasmina i godinama se stvaralo kvalitetno govedo,a uvozne pasmine su tek desetak godina na našem terenu u nekom ozbiljnom broju. Mora još vremena proći pa možda se i te pasmine stvarno pokažu kvalitetnije u proizvodnji mesa.

Daljac

Član
Tu od
13 Ruj 2012
Poruka
220
Problem je što nakupci i prerađivači gledaju samo izgled životinje i masu, nije ih briga za kvalitet, daj što više kila za što manje novaca. Ne osporavam kvalitet mesa šarolea, hereforda ili angusa ali kod nas je simentalac broj 1, jer je kombinirana pasmina i ima odlično meso, priraste, iskorištavanje hrane uz isto tako dobar kvalitet i količinu mlijeka.

OPG HORVAT

Član
Tu od
24 Ožu 2011
Poruka
696
Radio sam na jednom velikom takvom sustavu na kojem je bilo više pasmina i križanaca a sve ukupno do 500 grla te mislim da sam imao priliku dosta naučiti o tome.
Mislim da je glavni zaključak da ta proizvodnja nije nikako islativa ili je isplativa djelomićno ali sa velikim brojem stoke i još većim brojem hektara.
Proćitao sam sve postove kako bi vidio vaša mišljenja i većina zagovara sim kao najbolji izbor, siguran sam da je sim govedo jeno od naj ekonomičnijih goveda pogotovo u današnjim uvjetima ali za ovaj sustav je zasigurno najlošiji izbor. što se tiće isplativosti sim govedo koje je po meni najbolji izbor koje daje dosta mlijeka te isto i tele u današnje vrijeme je dosta teško isplativo a kamoli da dobijete samo tele

Daljac

Član
Tu od
13 Ruj 2012
Poruka
220
Koja pasmina bi po vama bila bolje rješenje? Konkretno kod mene nema uvjeta za klasičan sustav krava-tele, jer nema gotovo ništa pašnjaka, sve su oranice ali se i one itekako dobro mogu iskoristiti za napasanje krava nakon skidanja ječma, pšenice, kukuruza, repe i sl. a kod kuće eventualno dodatak malo koncentrata. I preko zime isto tako skromnija hranidba silaža, slama, kukuruzovina, sijeno, isto malo koncentrata samo ako je neophodno.

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Sve je to o.k. prirasti, bolji prirasti na pašnjaku(jeftinija ishrana). Potpuno se slažem sa Horvatom. Postavio bi još jednom pitanje, jer nije nitko odgovorio. Kad žena stavi u rol meso (teletina-junetina) od tovnih pasmina koje se koriste u cijelom svijetu (hereford, angus, charolais itd.) da li je to isto, bolje ili lošije meso nego od simentalca. Da još pojednostavim jednom sam zaklao crno tele i što se tiče okusa nasprem siment. je smiješno. Kupovanjem junetine u shoping centrima i mesnicama koje uvoze meso najvjerovatnije i možda koje od tovnih pasmina dalo bi se zaključit sljedeče. Teletina holštajna nije dobra kao od simentalca, ali ovo meso iz dučana iz tova je 10 puta gore i još na kvadrat od mesa simentalca koje doma ishraniš. Da li je tko doma hranio za sebe tele od kojih drugih pasmina pa ga je jeo. Kad prodam nekome pol teleta pod domače i on mi da 2000 kn za polovicu onda on očekuje da bude jeo nešto ko kad mu je bio živ deda. Ako to nije tako više mu ne budem mogao prodat, a danas je teško nači čovjeka koji ti uzme cijelo tele ili polovicu. Tako je isto i mesaru kad treba kupit Belgian Blue od nekog.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
iz dužeg teksta (ako hoćete napravit ću copy-paste cijelog članka, ima zanimljivih stvari): Tko i zašto sustavno uništava hrvatsku poljoprivredu ?; autor: Robert Zobel, dr.vet.med.

"PRIJEVARA IV: UZGOJ GOVEDA U SISTEMU "KRAVA-TELE"
Po uvođenju ovog načina uzgoja predložio sam ozakonjenje uzgoja peradi u sistemu "kokoš-pile", uzgoja svinja u sistemu "krmača-prase" te uzgoja riba u sistemu "riba-ribica", no odgovora nikada nisam dobio iako još čuvam povratnicu za preporučeno pismo. Pa što bi krava mogla roditi osim teleta? Koja krava ne daje tele? Pa ne teli se jedino jalova krava (koje stoga ide na klanje) i ne teli se mrtva krava. Zašto uvoditi uzgoj nečega što je posve prirodno za tu vrstu i što to uopće predstavlja? Pa zar krave koje stočar doji i predaje mlijeko ne rađaju telad? Mogu li i te krave ući u "sustav krava-tele"? Odgovor glasi ne! Ne stoga jer se krave doje! Pa kome upućuju taj odgovor i misle li kako smo svi prošli lobotomiju te nam je odstranjen veći dio mozga? No, krava u sistemu "krava-tele" daje telad (čuda li velikog!), a stočar za to od države dobiva i poticaje. Poticaji su znatno veći jer stočar krave ne mora dojiti i proizvoditi mlijeko kojeg ionako nedostaje. Stočar hrani krave koje se tele (opet se moramo čuditi)!!! Pa zar bi itko normalan hranio krave koje ne doji i koje se ne tele? Pa u čemu je smisao govedarske proizvodnje i što se ovim uzgojem želi postići? Ukoliko netko odgovori: Želimo povećati proizvodnju goveđeg mesa, moj odgovor glasi: Odlično, slažem se, no zašto, onako, uz put, ne bismo te iste krave i dojili te višak mlijeka, koji ostaje nakon napajanja teladi, predali za prehranu ljudi? Postoje li, pored toga, ikakve evidencije koje zorno pokazuju koliko je ovim načinom uzgoja do danas proizvedeno telećeg ili junećeg mesa te kolika je njegova vrijednost? Ovo je pitanje još logičnije ukoliko smo upoznati s činjenicom da je i za krave pasmine holštajn moguće da budu uključene u sustav "krava-tele". S jedne nas strane uvjeravaju kako je to isključivo mliječna pasmina, a potom daju poticaje kako bi od iste pasmine proizveli meso! Ja se ovdje pomalo počinjem gubiti i pitati jesam li lud jedino ja ili je to društvo oveće. Logično je i pitanje: U čemu je razlika u mesu između junadi proizvedene u sistemu "krava- tele" i junadi koju su otelile krave koje stočar dva puta dnevno doji? Supermozgovi državne administracije zasigurno znaju adekvatan odgovor no jako ga dobro kriju od nas jer do mene dospio nije. Jedini logičan odgovor koji mi pada na pamet glasi: Netko sustavno uništava domaću proizvodnju goveđeg mlijeka i mesa uvođenjem normi i sustava s one strane pameti, bez reda i smisla.
U novije je vrijeme, pored navedenog, postalo iznimno popularno uvoziti grla "mesnih pasmina" poput pasmine Charolais, Limousine i slično. Zašto nam ne odgovara naša domaća pasmina kombiniranih proizvodnih svojstava (meso-mlijeko) na koju smo navikli, a ona navikla na nas. Pasmina koja daje meso vrhunske kvalitete, a meso ostalih mesnih pasmina okusom i izgledom nalikuje na jelovinu i blato u odnosu na meso junadi simentalske pasmine. Shvaćate li pomalo smisao priče i čini li vam se već sada kako vas je netko pošteno namagarčio? No priča ima svoj nastavak jer tek počinjemo…"

Najnoviji postovi

Na vrh