• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj goveda u sustavu KRAVA-TELE

M

MOCO

Guest
trebaš po mliječnim farmama tražit prvotelke s niskom proizvodnjom, one nisu za mljekarstvo a tebi bi bile super! a takvih na svakoj farmi bude!

tine

Dobro znana faca
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
859
Može i dobra starija sa visokim somatskim čelijama. Za tele ne smetaju.

M

MOCO

Guest
Može i dobra starija sa visokim somatskim čelijama. Za tele ne smetaju.

pa da! imaš krava koje stalno imaju povišene ss, a nije nikakav vidljiv problem u pitanju niti lijekovi pomažu, takvih se krava ljudi onda iz mljekarstva moraju riješiti.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Kakva je trenutna situacija u lijepoj našoj sa uzgojem u sustavu krava -tele???

Jel ima netko kakvih saznanja, poticaju su na zadnjem mjestu mog interesovanja, zanima me kak s nabavkom stoke, jel postoje neka posebna pravila kod izgradnje objekata (nadstrešnica), dal ima kakav program preko EU-fondova??

Interesira me koliko bi mroali biti minimalno uvijetnih grla za takav uzgoj da bi bilo koliko-toliko isplativo za početak, te me interesira koliko površine u komadu trebam za pašnjak, naravno umjetni, jer ja sam na čistoj ravnici, bez šuma i kamenja, znači umjetna paša?

Budem vam još detalja ispisao kasnije, sad moram ići!

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Koliko ja znam, može biti na jedan ha jedna krava,posebno ako ideš u eko uzgoj. MOraš imati dosta površina, u biti i ne moraš ako imaš dosta kvalitetne volumnozne hrane.Možeš ti njih držat u ispustu od jutro ili dva tek da su vani,ali moraš imat hrane dosta.Nema tu mlijeka,tek ako bude i jedno tele godišnje. Krava puno jede, zato je najisplativije držat na pašnjaku i osigurat samo dobar izvor vode da ne moraš svaki dan vozit. Na pašnjaku moraš imati objekt za dezinfekciju(dezbarijeru) i nastambu za sklonište životinja od kiše i vjetra, iako tu krave rijetko borave....

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ček, ček, na 1ha pašnjaka-1 krava??? uhhh...

Ja imam jednu zgodnu površinu, cca 700 m od kuće, trenutno je veličine 3,5 rali, ali postoji mogućnost proširenja do nekih max 10 rali da bude cijeli komad!
To je sve u blizini sela (20-tak metara od željezničke pruge), predpostavljam da mi struja netreba (eventualno solarne čelije na krovištu nastambe, za potrbe svijetla), objekat 10x30, betonska ploča, zatvoreno s 3 strane (s-i-z), krov na jednu vodu.
E sad da se krene za početak s nekih 20-30 grla, naime najviše kaj me interesira da odvajam muške od majki nakon određeni broj mjeseci koji moraju provesti s njima vani na paši u tovilište na rešetke doma na intenzivni tov, neznam dal je to izvedivo?
Što se pak tiče junica, one se prirodno ili umjetno osjemenjuju?? Dal ih je moguče držati u štali pod kontrolom sve dok se ne osjemene i kad se bude sigurno u njihovu bređost pustiti ih na pašnjak na slobodno?? To sam nešto tako čitao tu u temi (pošto sam ju cijelu pročitao). Znači to bi bio neki kombinirani uzgoj na dvije lokacije. Doma štala za junice na vez i tovilište za bikove, a krave i junice na drugoj lokaciji na pašnjaku.
Jel potreban bik u stadu zbog osjemenjivanja slobodnih krava na pašnjaku ili se i to vrši umjetnim putem?
Što se tiće pasmina, išao bi prvenstveno s križancima simentalca+charolais i limousin, vjerujem da bi im odgovaralo nizinsko područje, a i ne želim neku čistu agresivnu pasminu na pašnjaku i u štali s kojom nebi mogao ovladati!
Interesira me i hereford, no neznam kako bi se ponašao u ravnoj dolini, isto kao i crveni i crni angus.

Čitao sam članke od savjetodavne službe, malo sam se raspitivao, sve me interesira u vezi toga.
Kako pronači neki kombinirani način da se takva proizvodnja započne i dali je to izvedivo i dopustivo tako??

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Negdje sam čitao da je za meso najbolje mješat Simental- Limousin. Da je meso mrak. Bik mora bit među njima i onda nema da omane. To je u principu poludivlje, trebaš konja i laso da uloviš tele :rolfer:. Zadnje što sam čitao pred par god. treba po kravi biti 1.2 hektara pašnjaka ili 0.4 ha livade za sijeno i 0.8 ha pašnjaka da bi ostvario poticaj. Ako ti ne treba poticaj onda stane u 10 m2 20 krava. To sam ja nekada gledao, al onda sam ipak odustao. Sad puštam van na pašu, ali ipak imam kravicu pod kontrolom. Nije isto kad ti da 20 l mljeka ili malo više od koze. I jedna i druga daju tele godišnje.

Banijac 82

Član
Tu od
1 Sij 2012
Poruka
342
ja sam imao kobinaciju Simental -Limouson nisu bi baš za tov napreduju dosta brzo do 400kg i onda stanu . sad imam par simentalac-charolais pa ću vidjet jel su tvrdnje točne. to kupujem od ljudi koji su u sustavu krava tele za to moraš imati veliko prostranstvo i naravno dobar izvor sa vodom.

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
ja sam imao kobinaciju Simental -Limouson nisu bi baš za tov napreduju dosta brzo do 400kg i onda stanu . sad imam par simentalac-charolais pa ću vidjet jel su tvrdnje točne. to kupujem od ljudi koji su u sustavu krava tele za to moraš imati veliko prostranstvo i naravno dobar izvor sa vodom.

Za Limouson vele da je meso najkvalitetnije i skupo u Francuskoj. Kakvo je meso, jesi probao ? Charolais i Blond d Aq. su kao največe rase. Ja sam simentalku pripustio sa Blond d Aquitaine pa ču vidjet sa ovom hranom koju imam da li se uopče isplati kemijat sa nekom drugom vrstom.

Banijac 82

Član
Tu od
1 Sij 2012
Poruka
342
Za Limouson vele da je meso najkvalitetnije i skupo u Francuskoj. Kakvo je meso, jesi probao ? Charolais i Blond d Aq. su kao največe rase. Ja sam simentalku pripustio sa Blond d Aquitaine pa ču vidjet sa ovom hranom koju imam da li se uopče isplati kemijat sa nekom drugom vrstom.

nisam ja sam prodao mesaru rekao je da je bilo dosta loja ja sam ih držao u štali pa im je smanjeno kretanje ipak su to goveda za pašnjake.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Šanana, nisu to ludi parametri, nego je to realno. To je uvjet ako ćeš držat krave na pašnjaku. Znači one pasu tu travu i da ju ne bi ogolile ti moraš imati 1ha/uvjetnom grlo(500 kg mase). Samo držanje na otvorenom ne znači da je to krava tele sustav jer to može biti velika katastrofa. Krave u blatu do koljena,travke nema nigdje,gnoj ne možeš sklanjat jer je sve u blatu izmješano. To se tako ne radi. I pašnjak je živi organizam koji traži svoje održavanje, nije to samo zemlja na kojoj raste trava. MOraš i pašnjak kositi, jer ti inače krave pojedu ono što valja a ostaje korov koji se dalje širi i guši kvalitetne trave. Nije to samo tako kako misliš,ima tu dosta posla i treba misliti čak na više stvari nego u štali.

Marko1986

Dobro znana faca
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
865
Pa po meni je logično da ide jedna krava na 1 hektar jer krava ima 500+kg.. Još i tele..

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Šanana, nisu to ludi parametri, nego je to realno. To je uvjet ako ćeš držat krave na pašnjaku. Znači one pasu tu travu i da ju ne bi ogolile ti moraš imati 1ha/uvjetnom grlo(500 kg mase). Samo držanje na otvorenom ne znači da je to krava tele sustav jer to može biti velika katastrofa. Krave u blatu do koljena,travke nema nigdje,gnoj ne možeš sklanjat jer je sve u blatu izmješano. To se tako ne radi. I pašnjak je živi organizam koji traži svoje održavanje, nije to samo zemlja na kojoj raste trava. MOraš i pašnjak kositi, jer ti inače krave pojedu ono što valja a ostaje korov koji se dalje širi i guši kvalitetne trave. Nije to samo tako kako misliš,ima tu dosta posla i treba misliti čak na više stvari nego u štali.

Znam, kolega, sve mi je postalo jasno!!:prayer:
Ima jedan čovjek tu u mom kraju, pričal sam s njim malo oko toga...

Dalo bi se nešto iskombinirati na par hektara, ali s malim stadom i pametnim raspolaganjem, odvajanjem muških telića nakon par mjeseci u intenzivni tov itd...

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Baš zbog ovog što veli Abrikili sam odusto od tog, jer sam vidio da si budem natrpal posla na leđa nepotrebnog. Imam ograđeno sa elek. ogradom pregonski pašnjak koji služi više za rekreaciju i desert. Vani su krave ispod nadstrešnice i jedu po principu štalskog uzgoja. Onda idu na pašnjak di imam 2 velika oraha za hlad i navečer opet na vez. Po zimi su u štali. Tele prodam polovice bez problema kad navrši 3 mj. Dobim 4500-5000 kn i ne pada mi na pamet da ga hranim u tovu god. dana. Prodam mlijeko, svježi sir i kuhani. I sad mi se najviše dopala ideja od Mate da povečam broj krava koje budu imale manje mlijeka. Izbacim koncetrat koji kupujem i dajem ovaj koji imam doma. Dobim više poticaja i više teladi na god. koji su kak treba i kupci budu zadovoljni sa kvalitetom mesa. Ove male koje kupim na farmi su za ku..c. Litraža mlijeka bude ista ko i do sad. Naravno to sve vrijedi za ljude koji misle nešto na malo radit.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Sve je to jako lijepo kad se to radi kako treba. Bio sam na nekoliko farmi koje drže životinje na pašnjacima i to stvarno funkcionira. Ali su to sve ljudi koji su u korak sa tehnologijom i imaju završene visoke škole,agronomi,veterinari... Oni znaju što rade, gotovo da ne moraju pitati neke druge stručnjake kako i što učiniti. Zato vam kažem, tko god se hoće time baviti mora znati da to nije jednostavno kako se čini. Uzmite u obzir markiranje teladi. Probaj otići na sred livade između par krava i bika i uhvati tele. Velika je vjerojatnost da te krava učini invalidom ili ubije. Znam primjere gdje se iz zatvorene stočarske prikolice lasom hvata telada,uvlači unutra i markira. U međuvremenu krave okruže prikolicu i spremne su za napad.
Znam da je za veći broj krava potrebna i jako dobra stojnica sa svom opremom, koja nova košta oko 10 000 eura.

Ako nekog zanima da vidi uzgoj krava-tele neka mi se obrati na pp pa ga mogu uputiti na neke od tih gospodarstava...

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
Ovo je odlična tema!
Čitam malo i pratim vaše komentare...
puno znam oko ove teme jer me to zanima!

Jednu stvar bi napomenul, ovakav način držanja prvenstveno je namijenjen za površine koje ne mogu biti u funkciji intenzivne ratarske proizvodnje!
Da pojednostavim, idealne površine su brdoviti predjeli zemlje lošije kvalitete i pošumljena područja!
Ne mora to striktno biti zemlja lošije kvalitete, dapače, poželjna ja kvalitetnija zemlja!
Jedan odličan primjer je takav uzgoj Charolais-a na Sljemenu od strane AGRONOMSKOG FAKULTETA!
To je idealno!!!
55 ha izmješanih travnjaka za šumom i tu borav i40 krava sa podmaltkom!Preko zimskog perioda su u štali na dubokoj stelji...

ŠANANA, na tih 7-8 rali moru ti dojti 5 krav da to bude kak treba, možda ti čudno zvuči al videl buš kak buš dalje to proučaval da je tak!
Ovo kaj ima Juhas je perfekcija, druga priča!

Evo malo slika od štale i goveda gore....trenutno je 38 krava gore, većina bređih i još je tu desetak ženskih teladi + 3 rasplodna bika koji su odvojeni u drugoj štali...

P110112_0948.jpg

P110112_0948_01.jpg

P110112_0957.jpg

P110112_0953_02.jpg

P110112_0953_01.jpg

P110112_0953.jpg

P110112_0952_01.jpg

P110112_0952.jpg

P110112_0951.jpg

P110112_0950_01.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh