M
MOCO
Guest
trebaš po mliječnim farmama tražit prvotelke s niskom proizvodnjom, one nisu za mljekarstvo a tebi bi bile super! a takvih na svakoj farmi bude!
Može i dobra starija sa visokim somatskim čelijama. Za tele ne smetaju.
ja sam imao kobinaciju Simental -Limouson nisu bi baš za tov napreduju dosta brzo do 400kg i onda stanu . sad imam par simentalac-charolais pa ću vidjet jel su tvrdnje točne. to kupujem od ljudi koji su u sustavu krava tele za to moraš imati veliko prostranstvo i naravno dobar izvor sa vodom.
Ček, ček, na 1ha pašnjaka-1 krava??? uhhh...
Pa kaj ne važi ono pravilo da jedno uvjetno grlo (500 kg) treba 1 hektar površine?
Ček, ček, na 1ha pašnjaka-1 krava??? uhhh...
Pa kaj ne važi ono pravilo da jedno uvjetno grlo (500 kg) treba 1 hektar površine?
Pa važi, zato se ja i čudim
Za Limouson vele da je meso najkvalitetnije i skupo u Francuskoj. Kakvo je meso, jesi probao ? Charolais i Blond d Aq. su kao največe rase. Ja sam simentalku pripustio sa Blond d Aquitaine pa ču vidjet sa ovom hranom koju imam da li se uopče isplati kemijat sa nekom drugom vrstom.
Šanana, nisu to ludi parametri, nego je to realno. To je uvjet ako ćeš držat krave na pašnjaku. Znači one pasu tu travu i da ju ne bi ogolile ti moraš imati 1ha/uvjetnom grlo(500 kg mase). Samo držanje na otvorenom ne znači da je to krava tele sustav jer to može biti velika katastrofa. Krave u blatu do koljena,travke nema nigdje,gnoj ne možeš sklanjat jer je sve u blatu izmješano. To se tako ne radi. I pašnjak je živi organizam koji traži svoje održavanje, nije to samo zemlja na kojoj raste trava. MOraš i pašnjak kositi, jer ti inače krave pojedu ono što valja a ostaje korov koji se dalje širi i guši kvalitetne trave. Nije to samo tako kako misliš,ima tu dosta posla i treba misliti čak na više stvari nego u štali.