Evo da probam malo aktualizirati ovo pitanje a i volio bi da čujem iskustva sa ovim pasminama...
a ja cu re-aktualizirati ovo pitanje i dodati još koje.
ovako ja imam malu obiteljsku farmu mlijecnih simentalki (6 komada). pazim koje bikove odabirem i sam uzgajam podmladak. međutim kad imaš 6 krava (štala je taman toliko velika + prostor za telad) i nema smisla ako ti se svake godine oteli po 2 zenska teleta stalno to uzgajat jer nemas kamo s tim, a jos te stare krave dobro sluze.
moj plan je ovakav:
jednu godinu - osjemenjivanje za osobine mliječnosti i fitnesa za zenski podmladak
drugu godinu - osjemenjivanje sa mesnim pasminama kako bi sve telce prodao (koliko sam vidio neke pasmine poput LImousin, CHarolais, Belgian Blue imaju brutalan prirast i sa 4 mj dodju do 200-250 kg, sa 7 mj oko 350kg, a sa godinu dana preko 600kg)
i tako naizmjence svake druge godine. imam mlijecnost za mljekaru, a bome i mesnatost svake druge godine za mesara
moje pitanje.
jel netko ima iskustva ili zna koliko je problematicno ili jednostavno osjemenjivanje, teljenje itd... simentalki sa ovim mesnim pasminama i opcenito neke informacije
ps mislim da bi za male farme imala smisla ovakva kombinirana proizvodnja i naravno, ne bi se radilo o uzgoju krava-tele vec bi telci bili u stali i dobivali bi mlijeko na dudu
Posljednje uređivanje: