• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ekipa...ja sam danas počeo brati svoju lavandu...radilo nas je 10-ero od pol8 ujutro pa sve do 19 sati..... nismo usipjeli obrati niti trećinu njive, ubrano je 6 prikolica lavande....a od prilike imam još nekih 15-20 prikolica...biti će cvijeta...
po grmu sam imao oko 1kg cvijeta a na pojedinim sam vagao čak i divnih 3kg cvijeta, nisam stigao uvzeti prosiječnu težinu cvijeta,,,,to ću sutra malo bolje izvagati......i naravno slikati

G

ggaspari

Guest
rokao!
kilaža je mjerena tako da mjeriš 10-15 cm ispod zadnjeg cvijeta?
mi počeli jučer a danas kiša :-(

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
tako sam nekako i mjerio...danas sam obrao 100 "slabijih" grmova lavande i vaganjem sam dobio prosjek od 0,67kg po grmu.... sutra idem ponovo brati, imam opet 10 ljudi i nadam se da ću to uspijeti sutra riješiti...
nadam se količini od 5-6 tona na 6.000 sadnica, a ostalih 7.000 sam šišao jer su sađeni nešto kasnije, tako da će pravi urod biti tek iduću godinu..pozdrav svima :)

G

ggaspari

Guest
Bok svima
Ništa ne čujemo u svezi putovanja u F!
Malo komentara i informacija ;-)
Pitanje u svezi berbe. Mi smo počeli prošli week end ali onda je počela kiša i vrijeme nije baš neki !Neće bit prekasno nastavit za 5-10 dana?
I drugo pitanje, nakon berbe sljedi šišanje, ali me zanima da li je to potrebno nakon prve berbe ili eventualno nakon druge (ako bude) u 8 mj?
hvala
goran

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
I ja sam htio brati u subotu, ali pošto je u petak padala kiša, ništa od toga.
Sada je udrila bura pa se bojim da će se osuti, jednu godinu se skoro pola osulo.
Valjda će u subotu biti bolje vrijeme.... nemam pojma kako će sve to završiti.
Ja moju lavandu šišam u 10 mjesecu, kada stignem, nije bitno.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ja sam obrao oko 4.500 sadnica i za sada imam oko 3.500 tone ubrane lavande(11 punih prikolica), na njivi mi ostalo oko 1.000-1500 grmova za obrati (po računici 2-3 prikolice)i to planiram sutra riješiti samo ako kiša ne bude padala...pa ću i sa njom na destiliranje,,pa kako dragi Bog da..... prošle mi se godine na ovoj prvoj lavandi(probnih 1000 sadnica) isto jako puno cvijeta osulo, uhvatila me kiša pa nikada sunca dočekati i kad je sunce svanulo tako su i cvijetovi otpadali.....

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Hehe, to je ludnica s tim vremenom.
Sada čekam da prođe barem 3 dana bez kiše i sa suncem, a ako nebude toga, idem u branje bez milosti, šta bude bude, makar bude iz kotla izlazila samo voda....

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
tako ću ja napraviti i sa ovim što mi je ostalo na njivi...šteta mi je da propadne....bolje išta nego ništa,,,jel tako??!! :D :D :mrgreen:

G

ggaspari

Guest
ljudi
koliko dana treba da se suši cvijet prije nego što napravim tzb baklju?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ja je pravim odmah nakon berbe, kad se osuši onda stabljika puca i nije lako napraviti baklju

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Evo jedna informacija, od 1 do 3 kolovoza održava se fešta lavande u Vodnjanu, pa ako imate vremena prođite.

A

Alisabel

Guest
Ja sam bila jutros, i ugrabila nešto sadnica....a mislim navratiti i sutra sa familijom :D

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Ja se spremam za sutra posljepodne, jer prijepodne bremo lavandu.

I

Inventor

Guest
Pozdrav ekipi

Da se na brzinu predstavim,bavim se projektiranjem strojeve posebne namjene, uglavnom za rezanje i transport materijala.
U zadnje vrijeme se interesiram oko lavande i došao sam na ideju o stroju za branje lavande. Planiram projektirat 2 stroja, priključni za veliki traktor i samostalni sa pogonom dimenzijama prilagođen za nesmetanu vožnju između redova. Oštrice noža bi bile priagođene obliku grma lavande tako da bi bila rezana optimalna količina stabljike. Cvijet bi odmah bio ubacivan u spremnik.
Sa austrijskom firmom za koju povremeno radim bi ušao u izradu jednog prototipa. Ulog mi stvarno nije velik tako da si mogu priuštit rizik. Ako bi se eventualno pokazao interes za takav proizvod imam ljude iz VB leasinga koji me već par godina prate. Znaci svi preduvjeti su tu. :prayer:

Vaša pomoć mi treba da bi izračunao financijsku stranu projekta i da bi odredio u kojem pravcu bi krenuo (da li bi uopće krenuo), najam ili prodaja stroja. Interesira me koliko se otprilike radnih sati utroši na ručno branje po hektaru, koliko uzimaju za strojno branje ako se upoće tko kod nas time bavi. Svaka informacija za koju smatrate da je korisna je dobrodošla.

Unaprijed hvala

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozdrav Inventor....mislim da trenutno nema takvog stroja u Hrvatskoj, tj. da netko uslužno vrši berbu lavande. da budem iskren ideja je odlična, i nadam se da će nešto od toga strojčeka biti. Palniram proširenje nasada lavande pa bi mi berač bio od velike koristi na plantaži.
Malo o berbi- kod mene je radilo 8 žena sa srpovima i to su radile 2 dana (jedan četvrtak i nedjelja-bila kiša u petak pa nisam htio brati), uglavnom njih 8 je želo prvi dan ok 3.500 sadnica s tim da su ubranu lavandu vezale u snopove(to je odnijelo puno vremena) a ja i tata smo kupili ubranu lavandu sa njive i nosili u traktor(radilo se od 7 ujutro pa do 7 popodne). U nedjelju su brale i samo smo trpali u traktor za destiliranje...taj dan su obrale 3.000 sadnica i radile su od 7 pa do 4 sata popodne...po mojoj računici obrano je oko 4-5tona lavande, radi se o površini od 1-1,2 ha.

ukupno 16 dnevnica x 170,00 kuna -2.720,00 + gablec za 2 dana 500 kuna......-3.220,00 kuna uzmi u prosjeku 3.000,00 kuna po 1ha

sad da ja malo tebe nešto pametno :D pitam- ne znam dali si gledao kad koji nasad lavande, ali kad su sadnice u redu i kad ih stroj bere, on bere samo postrane i gornje dijelove cvijeta a ostaju oni dijelovi cvijeta koji se nalaze između sadnica u samom redu(mislim da je tako). Znači da je bitno kako treba saditi lavandu u redovima tako da se može u buduće brati sa određenim strojem, možda da ju je gušće saditi u redovima kako cvijet ne bi polijegao između sadnica....dali bi bilo moguće napraviti neke podizače cvijeta sa te strane(u redovima od sadnice do sadnice), da ne moram nakon stroja opet uzimati ljude da poberu što je ostalo...
o tome dali taj posao raditi uslužno ili prodavati stroj,,nisam sam pametan, ali onaj tko planira veće površine lavande taj će kupiti stroj definitivno...bar bi ga ja kupio ako se pokaže dobar.
u novom sadu ima firma koja pravi stroj za berbu lavande, i to onoj gospođi iz istre koja je jako ambiciozna i misli imati oko 600ha lavande :scratch oni joj prave 2 komada i to je za sada samo pilot projekat i čovjek kaže da ako se stroj pokaže dobar da će ga praviti serijski i prodavati. Cijenu još nisu znali kad su ga pravili jer je bio u fazi izrade.
da ne dužim previše, evo moj broj mobitela pa mi samo odzvoni a ja ću te nazvati pa da malo popričamo 091/7554-188 roko...

I

Inventor

Guest
roko kaže:
sad da ja malo tebe nešto pametno :D pitam- ne znam dali si gledao kad koji nasad lavande, ali kad su sadnice u redu i kad ih stroj bere, on bere samo postrane i gornje dijelove cvijeta a ostaju oni dijelovi cvijeta koji se nalaze između sadnica u samom redu(mislim da je tako). Znači da je bitno kako treba saditi lavandu u redovima tako da se može u buduće brati sa određenim strojem, možda da ju je gušće saditi u redovima kako cvijet ne bi polijegao između sadnica....dali bi bilo moguće napraviti neke podizače cvijeta sa te strane(u redovima od sadnice do sadnice), da ne moram nakon stroja opet uzimati ljude da poberu što je ostalo...
roko...

Da gledao, prostudirao. Ima mi susjeda lavandu na livadi pa sam obavio i industrijsku špijunažu :mrgreen: .
Ispočetka se javljao problem kako usmjeriti stabljike koje su nagnute od stroja kad gledamo u pravcu njegovog kretanja, no uspostavilo se da to i nije problem.
Radi se upravo o tome da bi otpad bio zanemariv. Ako bi koristio usisavanje umjesto trake za transport cvijeta od noža do spremnika usudio bi se reć da otpada ne bi ni bilo. Razmak između sadnica u jednom redu ne bi imao nikakvog utjecaja na učinkovitost branja. Kako god vama paše meni dobro. Čak ni razmak između redova nije bitan, sve preko pola metra zadovoljava (govorim o razmaku između vanjskih rubova grmova). Vidio sam neke primjere podizača koji skupljaju stabljike u veliki bunt i onda režu, po meni dosta agresivna metoda, ima i bolji način za usmjeravanje trenutak prije nego nož zahvati biljku.
U svakom slučaju javit ću se sredinom tjedna, momentalno sam izvan dežele i u frci sa terminima.

pozdrav, inv.

M

Master

Guest
Patrik kaže:
Evo jedna informacija, od 1 do 3 kolovoza održava se fešta lavande u Vodnjanu, pa ako imate vremena prođite.
da li je netko bio u Vodnjanu

mi smo dobili poziv ali mi se nekako to činilo kao sukob interesa

G

ggaspari

Guest
Hey Roko,
Misliš na gospodju iz agrofarmacije ;-)
Prije par dana sam vidio taj njihov stroj kako radi kod čovjeka koji im je kooperant.
To je u biti ko neki priključak za traktor
Razmak izmedju sadnica je oko 50 cm +- a rezultat , barem ono što sam ja vido izgleda solidan, bere sve , znači ništa ne ostane sa starne od cvijeta , šiša dosta kratko tako da ne treba ošišat sadnice naknadno jedino mi je bilo malo čudno da neke biljke izgledaju zgažene, ne baš puno ali ko da si sa nogom, ali možda to je normalno
sve u svemu izgledalo je ok !
još da pitam koliko su tražili za ha i imat ču informaciju za inventor-a ;-)

pozdrav

goran

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Svaka čast Inventor, drago mi je što čujem da će se konačno neki stroj napraviti za branje lavande.
Imaš li kakve nacrte ili si još u fazi patentiranja.
Koliko bi trebalo konja da to pokreće?
Malo informacija, inače zaintreresiran sam za takav stroj jer donosi velike uštede, a ni ljudima nije lako raditi na podne na vrućem suncu.

Najnoviji postovi

Na vrh