pozdrav Inventor....mislim da trenutno nema takvog stroja u Hrvatskoj, tj. da netko uslužno vrši berbu lavande. da budem iskren ideja je odlična, i nadam se da će nešto od toga strojčeka biti. Palniram proširenje nasada lavande pa bi mi berač bio od velike koristi na plantaži.
Malo o berbi- kod mene je radilo 8 žena sa srpovima i to su radile 2 dana (jedan četvrtak i nedjelja-bila kiša u petak pa nisam htio brati), uglavnom njih 8 je želo prvi dan ok 3.500 sadnica s tim da su ubranu lavandu vezale u snopove(to je odnijelo puno vremena) a ja i tata smo kupili ubranu lavandu sa njive i nosili u traktor(radilo se od 7 ujutro pa do 7 popodne). U nedjelju su brale i samo smo trpali u traktor za destiliranje...taj dan su obrale 3.000 sadnica i radile su od 7 pa do 4 sata popodne...po mojoj računici obrano je oko 4-5tona lavande, radi se o površini od 1-1,2 ha.
ukupno 16 dnevnica x 170,00 kuna -2.720,00 + gablec za 2 dana 500 kuna......-3.220,00 kuna uzmi u prosjeku 3.000,00 kuna po 1ha
sad da ja malo tebe nešto pametno
pitam- ne znam dali si gledao kad koji nasad lavande, ali kad su sadnice u redu i kad ih stroj bere, on bere samo postrane i gornje dijelove cvijeta a ostaju oni dijelovi cvijeta koji se nalaze između sadnica u samom redu(mislim da je tako). Znači da je bitno kako treba saditi lavandu u redovima tako da se može u buduće brati sa određenim strojem, možda da ju je gušće saditi u redovima kako cvijet ne bi polijegao između sadnica....dali bi bilo moguće napraviti neke podizače cvijeta sa te strane(u redovima od sadnice do sadnice), da ne moram nakon stroja opet uzimati ljude da poberu što je ostalo...
o tome dali taj posao raditi uslužno ili prodavati stroj,,nisam sam pametan, ali onaj tko planira veće površine lavande taj će kupiti stroj definitivno...bar bi ga ja kupio ako se pokaže dobar.
u novom sadu ima firma koja pravi stroj za berbu lavande, i to onoj gospođi iz istre koja je jako ambiciozna i misli imati oko 600ha lavande :scratch oni joj prave 2 komada i to je za sada samo pilot projekat i čovjek kaže da ako se stroj pokaže dobar da će ga praviti serijski i prodavati. Cijenu još nisu znali kad su ga pravili jer je bio u fazi izrade.
da ne dužim previše, evo moj broj mobitela pa mi samo odzvoni a ja ću te nazvati pa da malo popričamo 091/7554-188 roko...