• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Vrlo lako, tamo gdje si se upisao u upisnik OPG-ova tamo pitaj i tamo ces je dobiti

G

ggaspari

Guest
ide to brzo? imaju me u pc tako da mislim da to može biti gotov odmah .
Na koliko litara imaš pravo po ha?

G

ggaspari

Guest
netko zna di se mogu nabavit one male staklene bočice da ne izgledaju baš kao da su za penincilin nego malo više...egzotiččne'

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Vidio sam u Pevecu na Jankomiru (Zagreb) cijeli odjel gdje drze raznorazne bocice, pretezno za vina i rakije, ali mozda vrijedi pogledati/nazvati.

Takodjer vjerujem da Vetropack Straza ima u svom proizvodnom programu Obrisan neispravan link.

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
ggaspari kaže:
ljudi!!
kako izgleda procedura za nabavit knjižicu potrebnu za plavi dizel?
hvala

i ja se za to zanimam, ali može li mi ko reći gdje je najbliža crpna stanica u Istri.

G

ggaspari

Guest
ja ti znam da ima u umagu i dolaze ljudi iz buzeta , znači s one strane nema ništa

M

milena

Guest
Pitanje za Roka ( i sve one koji u tome imaju iskustva):

Na koju visinu od tla si šišao lavandu u prvoj godini vegetacije, a na koju lavandu u drugoj godini vegetacije odnosno kako općenito režeš lavandu koju ne namjeravaš brati???
A na koju visinu i kako se obrađuje lavandin grm nakon berbe cvijeta - možda pitanje za Patrika...

( mi smo je u prvoj godini rezali na 10-tak cm od tla nekoliko puta u vegetaciji, grm se lijepo proširio, ali nisam zadovoljna što su joj sada cvjetne stabljike rijetke iako čvrste, duge i lijepe; budući je zasađena na foliju primjećujem da joj lišće dosta truli od vlage koja se nakon kiša zadržava na foliji )

Pozdrav svima - uživajte u vikendu!?...

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Ja ih režem na mjestu gdje završavaju tvrde grančice, one koje imaju već koricu na sebi, mislim nemoreš fulat, ako previše onda ogoliš grm, znači malo da ostanu listići.
Evo, na ovoj se malo slabije vidi, ali ipak je nešto:

DSC01249.jpg

R

roli

Guest
Evo još jedan friški varaždinec koji je 1 svibnja popikao 1600 kom na foliju . Za sad odlično napreduju zahvaljujući detaljnim savjetima forumaša i g. Oreškovića čije su bile sadnice. Na jesen spremam se pripremit još 0,5 ha za sadnju na proljeće.Još jednom pohvala forumu . Ugodan vikend koji ga imaju. Uf kaj sam ozbiljan za prvi put :roll:

M

milena

Guest
Roli,
budući sam iz okolice Varaždina, a zasadila sam proljetos oko 5 000 kom lavande od istog proizvođača kao i ti, voljela bih na licu mjesta vidjeti kako napreduje tvoja lavanda te razmijeniti iskustva koja imamo...( imamo i oko 3000 sadnica zasađenih prošloga proljeća).
Jesi li za to?

R

roli

Guest
Bok Milena,
uvijek sam za razmjenu iskustava i bilo bi mi drago da se sretnemo na "plantaži".Moj broj 0989906486.Javi se!

M

milena

Guest
Pitanje za Elizabel:
rado bih čula tvoj recept za izradu sapuna od lavande ako nije tajna; nikad nisam radila nešto slično pa te molim da opišeš postupak u detalje pa da probamo....
Hvala, pozdrav svima!

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
milena kaže:
Pitanje za Roka ( i sve one koji u tome imaju iskustva):

Na koju visinu od tla si šišao lavandu u prvoj godini vegetacije, a na koju lavandu u drugoj godini vegetacije odnosno kako općenito režeš lavandu koju ne namjeravaš brati???
A na koju visinu i kako se obrađuje lavandin grm nakon berbe cvijeta - možda pitanje za Patrika...

( mi smo je u prvoj godini rezali na 10-tak cm od tla nekoliko puta u vegetaciji, grm se lijepo proširio, ali nisam zadovoljna što su joj sada cvjetne stabljike rijetke iako čvrste, duge i lijepe; budući je zasađena na foliju primjećujem da joj lišće dosta truli od vlage koja se nakon kiša zadržava na foliji )

Pozdrav svima - uživajte u vikendu!?...

jedna gospođa iz ministarstva mi je rekla da je folija jako loša...i to prvenstveno zbog vlage i da je velika mogućnost za razvoj bakterija i gljivica na biljkama koje su sađene na foliju......

prve godine sam je rezao na visinu od nekih 10-15 cm...i tako bih radio svaki put kad bi potjerala sa novim stabljikama (novi izrast do 5-6cm)...mislim da sam je šišao 3 ili čak 4 puta prošle godine....druge godine sam opet samo šišao mlade izdanke i to tek nakon što su malo potjerali....od prilike 1/3 mladog izdanka..
lavandin grm bi se nakon berbe trebao malo obraditi....u jesen,,,,i to tako da se suhe grančice odrežu...ja to nisam napravio na jesen nego u proljeće,,,nakon mrazeva i to ne rano nego tek kad je malo potjerala,,,,

A

Alisabel

Guest
Ja bi se umiješala , ako smijem ( odgovor za Milenu) što se tiče izrade sapuna. Istina ja nemam još svoju lavandu ali me to nije spriječilo napraviti LAVANDIN SAPUN, i sa drugim eteričnim uljima. Internet je pun ideja recepata za izradu sapuna, a tvoje je samo da konbiniraš po želji, da daš mašti na volju. Ja sam imala mjeru za recimo nekih 2 kg sapuna .
Radila sam sa extra djevičanskim maslinovim uljem, kokosovo ulje, bademovi ulje, palmino ulje.....ricinusovo ulje( daje učinak da se sapun više pjeni)
-lužina
-voda
-eterično ulje u ovom slučaju LAVANDA
Ja već imam, svoj lavandin losion i kremu koju sama radim, ima kombinacija sa konzervansom i bezkozervansa, ovisno o želji osobe. :D

I da napomenem, sapune koje sam radila, nisu na životinjskoj bazi masti...nego sve je biljnog porijekla :supz:

M

milena

Guest
Hvala Alisabel i Roku na informacijama ( i svima drugima jer mi puno pomažete svojim iskustvima )

Danas sam bila na svojoj jednogodišnjoj lavandi... moram reći da je meni prekrasna...naprosto sam uživala u njezinoj ljepoti i mirisu...cvjetovi su tako veliki, na čvrstim i dugim stapkama...nekako se ojačala i popunila u odnosu na pred dva tjedna kada sam bila i pomalo razočarana...
obrezala sam tri prosječna grma i izvagala - ravnih 75 dekagrama...računam da će na cijeloj njivi biti oko 450-500 kg lavande... ne znam je li to dobro ili ne...odlučila sam manji dio osušiti kod kuće, a veći dio odnijeti u destileriju...
mislim da je krajnje vrijeme za žetvu jer su joj već gotovo sve latice poispadale...

najsretnija sam ipak zbog toga što su se grmovi počeli širiti i rasti bez obzira na to što sam pustila lavandu u cvijet i što grm nije nastavio truliti na foliji...to je dobar znak

imam i današnje fotke, ali ih ne znam staviti ovdje, na žalost
roli, javit ću se..

pozdrav svima

A

Alisabel

Guest
Ovako , napravi acout na http://photobucket.com/, i tu sa svog računala uplodaš slike, ali gledaj da prije toga smanjiš slike da nisu "teške" sa gimpom ili photoshopom. Kada uplodaš slike dobijeđš nekakav kod pored slike koji kopiraš i zaljepiš na mjeso u forumu gdje pišeš i stavljaš sliku...malo prouči.

A sad pitanje za vlasnike lavande, ima li itko tko bi prodao vreču suhog cvijeta lavande desetak kila ? Ako ima nek mi se javi na PP poruku,
Hvala

Najnoviji postovi

Na vrh