• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
nisam..na žalost... ovih dana letim kako muha bez glave, nemam vremena niti jesti kako teba,,,ganjam papire za subvencije od županije...bio sam na razgovoru za mobilnu destileriju, čak sam dobio i nacrte (tj.projekat) i sad ganjam da mi netko potpomogne izgradnju....bio sam 2 dana u Rožancu radio na vikendici kod prijatelja...sutra svatovi,,,,,
sve u svemu morat ću odgoditi i put u francusku jer nemam vremena...na žalost.

skinuo sam te priključke prije par dana...na žalost nisam probavao frezati sa tim vragom na frezi....ali probat ću to idući tjedan asmo staviti na frezu i slikat ću pa da vidiš :) silni patent :mrgreen: :mrgreen:

M

milena

Guest
Pozdrav svima,
hvala ti Roko na odgovorima vezanim uz moje nedoumice oko berbe lavande.
Posebno hvala Patriku za finese vezane uz berbu lavande ( bumbari, otpale latice na cvijeću ...)- nama početnicima su ovi detalji vrlo bitni, a njih naravno znaju samo oni koji imaju višegodišnje iskustvo.
Pitanje za Patrika:
- kako bereš i na koji način sušiš cvjetove koje ćeš koristiti za punjenje jastučića i sl.
- kako sušiš cvjetove koje ćeš prodavati u buketićima
- što mi uopće preporučuješ da učinim s berbom jednogodišnje lavande ( oko 2 500 kom.)
( prirodno je da razmišljam o nekoj financijskoj dobiti )

M

milena

Guest
isprika Masteru ( on je taj koji je otkrio detalje o berbi lavande, a ne Patrik )
nadam se da su to iskustva iz prakse...
ujedno pitanje za Mastera:
- možete li destilirati moju lavandu u toj destileriji u Zlataru? ako da, što mi je činiti ( dogovor, najava, cijena , detalji...)

Inače dečki - svaka vam čast: odgovarate na sva pitanja, dijelite svoja iskustva i znanje s nama koji tek počinjemo, a to je danas prava rijetkost..

Očito su ljubitelji i prijatelji lavande neka posebna sorta ( baš mi je drago da sam među njima )

Imam još jedno pitanje za Patrika. što činiš s ubranim cvijetom ako ga ne možeš odmah dati u destileriju - kako ga i gdje pohraniš ( inače sam negdje pročitala da lavandin cvijet ni nakon godinu dana ne gubi ništa na količini ulja 9

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
...spriječi je da ti cvijeta prve godine......

ako je već bereše...beri u snopove sa škarama ili srpom,nemoj da ti bude cvijeta previše u snopovima,,,onoliko koliko ti stane u ruku,,,sveži gumicom i objesi naopako...takve snopove suši u sjeni na prozračnom mjestu... kad se osuše(kad malo dirneš snop, cvijet odmah otpada) samo uzmi snop i sa njim udaraj po nekoj tvrdoj površini,,,otpada ti čisti cvijet..nakon toga ga malo prosiješ...i to je to...
znam da je bilo za Patrika....ali nisam mogao da ne odgovorim....valjda neće on nešto drugačije napisati :) :) :)

cvijet upakiraj u male vrećice i tu i tamo ga nekome ili pokloni ili prodaj....tako ćeš najbrže steći kupce,,,

mislim da ti se ne isplati destilirati cvijet prve godine....mislim da nema dost ulja u njemu...bolje ti je u vrećice i polako to prodavati... Master će me ispraviti ako sam krivo napisao..

što se tiče pomoći...meni je drago da nekome mogu pomoći sa svojim savjetima,,,mein na žalost nije imao tko pomoći pa sam sve greške morao osjetiti na svojoj koži...

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Huh, puno pitanja, ali OK, probat ću da odgovorim.
1.Za jastučiće berem kada i za destileriju, a možeš i prije i poslije, nije bitno, sušim ih na platnenoj podlozi, samo da nije plastična, na potkrovlju štale, koje je ogromno.
Svaki dan razbacujem vilama da lavanda ne "zakuha".
2. Ovo drugo neprodajem
3. ovo šta ti je i roko rekao, odrezat da se formira lijep grmić, a za stabljike, meni se čini da bi bilo bolje da je osušiš i iskoristiš za punjenje, budući da ti se možda nebi isplatila da je destiliraš
4.sušenu lavandu držim u kartonskoj kutiji ili jutenoj vreći, a za to da zadržava ulje nisam čuo, pošto znam da lavandu treba odmah kad se ubere i destilirati.
Evo, nadam se da sam pomogao.
Pozdrav

P.S sada ću početi raditi "baklje" pa ću staviti slike da vidite što je to.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
jel mislš na ovo ili nešto drugo.....baš me zanima
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

ja isto cvije držim u kartonskim kutijama na prozračnom mjestu....ili u pamučnim i jutanim vrećama

M

milena

Guest
Hvala ti Patrik, puno si mi pomogao.
Moje nedoumice o kakvim je bakljama riječ otklonio je Roko svojom fotografijom ( mislim da su to takve baklje - radila sam ih od lavande koja mi raste u dvorištu).

M

Master

Guest
milena kaže:
ujedno pitanje za Mastera:
- možete li destilirati moju lavandu u toj destileriji u Zlataru? ako da, što mi je činiti ( dogovor, najava, cijena , detalji...)
za lavandu prve godine najveći je problem što je ima malo - pa onda to ispadne nezgodno - kad imaš osjećaj da je cijelo polje u cvijetu a dobiješ 100 kg lavande
moram priznati da sam eto čuo i nekih zlih jezika koji ljudima savjetuju berbu kad 70% cvijetova procvijeta
što se tiče dogovora - možete se javiti par dana prije berbe - pa da se dogovorimo za točan termin - ali radije pričekajte drugi dio srpnja

cijena se formira ovisno o količini ulja koje se dobije destilacijom nakon probe - načelno 3kn/kg sa 2% ulja istovareno u destileriju - za veće količine možemo osigurati prijevoz

Patrik kaže:
4.sušenu lavandu držim u kartonskoj kutiji ili jutenoj vreći, a za to da zadržava ulje nisam čuo, pošto znam da lavandu treba odmah kad se ubere i destilirati.
naša iskustva govore da je istarska lavanda sa 1,8-2% ulja nakon cca 10 mjeseci pala na 1-1,2% ulja gledano na početnu masu

A

Alisabel

Guest
Prvo da vas sve pozdravim i kažem da je forum super !!! :D
I ja sam se odlučila pridružiti jer me već duže vrijeme zanima sve o lavandi. Naime prije više od godinu dana htjeli smo tj. htjela sam pokrenuti nasade lavande sa Agrofarmacijom....ali to nam se činilo nekako previše novaca. Naime imamo zemlju u srcu Istre kod Svete Katarine - Baici. Razmišljali smo zasaditi na par lokacija lavandu, ali do realizacije nije došlo.
Najviše zbog toga jer se mi nalazimo u Puli suprug radi a ja sam nezaposlena. Nekako nam se činilo neisplativo put sat vremena tamo , i nazad i sada ovo poskupljenje benzina ...katastofa.
Ali ja sam od onih koja neodustaje vrlo lako, nekako smo našli kopromis krenuti sa minimalnim ulaganjem. Prvo da kažem da u vrtu imam 3 velika grma lavande, i prošle godine u 9 mj. sam odrezala 5 komada i zasadila u lončiće da imam lavandu na balkonu.
Za divno čudo sve se uhvatilo, grm je sada promjera 15 cm...nisam ga rezala jer nisam znala.
Moj plan je ovakav, pošto živimo u ne baš lakim vremenima i svaka kuna se gleda....ja želim izrezati mlade grančice i zasaditi u male lončiče i poredati ih u vrtu , da narastu i ojačaju. Muž bi najesen izorao taj planirani dio zemlje za lavandu.
Mislim mali dio zasaditi nekih 500 komada sadnica ( :( nisam velik igrač kao i vi ...ali možda jednog dana ).
E tu trebam podršku .....kako , kada pošto nemam blage veze o svemu.....a ta lavanda jednom kad urodi mislim otvoriti OPG pa svoj mali štandić i prodavati svježe snopove i šivati svoje vrećice za lavandu (pošto sam veoma kreativna) radila sam čak i svoj prirodan sapun sa eteričnim uljem lavande sa čistim baznim, biljnim i uljem masline .
Znači prvo mi je činiti ...napraviti reznice i zasaditi ih i njegovati ih da ojačaju..... svi savjeti su dobro došli.
Da, slikati ču lavandu u vrtu, mislim da su to dva različita grma lavande samo neznam :scratch koja pa će mi trebati savjet....pozdrav :D
Zanima me te baklje na slici gore ...kako se rade i zašto služe ?

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Evo, napominjem da sam to staru izvadio iz ormara, inače novije su ljepše.

DSC01620.jpg

DSC01623.jpg

A

Alisabel

Guest
Vrlo lijepo , ali mi nije nitko odgovorio što je to, tj. za što služi i kako se radi tj. kako se plete ? :scratch :?:

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Hm, pa može se staviti u vazu, bilo gdje, ljepo je za vidjeti I uvijek miriše.

A

Alisabel

Guest
Još nisam dobila odgovor...kako se radi tj.kako se plete ima li tko može objasniti pa da probam sa lavandom koju imam u vrtu :?:

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ubereš manji snop lavande sa što dužom stabljikom...i sve ih fino složiš i poravnaš do donjih cvijetova i ispod njih svežeš špagu....i onda dižeš(prebacuješ) stabljiku preko cvijeta....i onda na kraju provlačiš špagu kroz i preko stabljike i to je to....ne znam kako da ti drugačije opišem,,,,

M

milena

Guest
Patrik, zbilja su ti lijepe ove baklje, nisam još vidjela ovakve kombinacije s trakicama u boji... simpa su

Roko, kako to da ti meni preporučuješ da svoju jednogodišnju lavandu spriječim da cvjeta, a ti pustio svoj nasad u cvatnju .... ako se ne varam i tvoja je jednogodišnja, ali je puno ljepša od moje ....razlog tome je zasigurno međuredna redovita obrada i okopavanje sadnica... moja je na foliji, a u međuredove smo zasijali travu koja ove godine raste kao luda pa je kositi svakih desetak dana...možda ova iskustva pomognu onima koji se dvoume oko sadnje na foliju....
"nema boljeg od motike"
Pozdrav svima!

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
milena kaže:
Patrik, zbilja su ti lijepe ove baklje, nisam još vidjela ovakve kombinacije s trakicama u boji... simpa su

Hvala, hvala, inače to je moja mama kupila na Hvaru još dok nismo imali lavandu,
Kasnije smo se mučili prokužiti kako se to radi. Npr, najbolje su tekstilne trakice, stabljike se treba pustiti nekoliko dana da odstoje jer inače kad ih savijaš gore na vrhu puca, treba biti paran broj stabljiki oko 50....
Joj koliko je to bilo mučenja...., na početku sam je radio 1 sat, sada je napravim za 20 minuta, prodajem je za 30 kn i računica je zadovoljavajuća za mene.

A

Alisabel

Guest
Patrik jel dolaziš kada do Pule ? Da se dogovorimo da me naučiš ...ili još bolje da kupim jedan pis baklje od tebe. :D
Ne stvarno mi se sviđa i voljela bih naučiti.
Da jučer smo bili na selu i gledati taj komad zemlje koji mislimo preorati na jesen, slikala sam i jeeeedva čekam da krenem u te vode lavande

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
moja lavanda je stara 2 godine.....7.000 sadnica-sađene su u proljeće 2006....... a na istoj njivi imam i 6.000 sadnica koje su sađene u proljeće 2007. i taj sam cijeli nasad šišao i sad za koji dan palniram opet, jer mi se na staroj njivi to pokazalo dobitnom kombinacijom.....

A

Alisabel

Guest
Imam ideju, ali neznam bi li tko to napravio u vezi te baklje da i drugi nauče....kao mala demonstracija. Snimiš male isječke, posložiš ih, upodaš na youtube i postaviš kod pa pogledamo :D da li se da nekome ?

lavanda.jpg

Ovo je buduće polje lavande, nekada je tu bio stari vinograd

G

ggaspari

Guest
ljudi!!
kako izgleda procedura za nabavit knjižicu potrebnu za plavi dizel?
hvala

Najnoviji postovi

Na vrh