• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ggaspari...sadnice trebaš šišati prve 2 godine i ne dati im da rastu....ali ako imaš dobrih i jakih grmova na njivi onda ih ostavi da ocvjetaju, ali one male-koje imaju 3-5 stabljika sa cvijetom- obavezno šišaj...tj. nemoj čekati da ocvijeta pa da povereš cvijet...moraš je oblikovati u grm tako da bi narednih godina imao šta i s čega brati...
koliko su ti točno stare lavande i daj stavi kou slikicu da vidimo,,,,pozz

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Evo malo slikica lavande. Malo sam isfrezao, samo jedan prolaz je bio moguć, a i stim sam malo zagazio.

DSC01591.jpg

DSC01589.jpg

DSC015901.jpg

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Fala, fala, mislim da će ove godine biti odlična berba, sam nek to sunce sije više.

G

ggaspari

Guest
bok svima
zanima me kako funkcionira berba kod vas.
prodjete s traktorom i prikolicom izmedju redova?
punite kašete, vreće?

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Pa na svaki red stavimo oko 10 vreće za kavu, jutene se zovu ili tako nekako.
Vreće kupimo u punionici kave u Istri, kod Boljuna ima ta firma. Oko 20 lipa dođe jedna.
Svaki berač nosi jednu vreću za sobom, puni je i ostavlja na njivi. Kasnije uzme drugu.
I kasnije prođem traktorom i krcamo na prikolicu.

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Lijepa je.
Čudno, ja na mojoj njivi nikad nisam ambroziju vidio.
Ja sam za ovu godinu završio frezanje, jer samo štetu radim, pola je isfrezam, sada slijedi samo prolaz strižnom kosom po redu.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ja ću probati sutra frezati,,,tog se i ja bojim, da ne bi bilo više štete nego koristi. suzi sam frezu za 10cm(kopačice) i stavio željezni kostur na kultivator, kako ne bih gazio cvijet... slikat ću taj patent :mrgreen: :mrgreen: pa da ga vidiš..ja se nadam da će funkcionirati...

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Po meni je bitno da kotači ne uhvate lavandu, jer čim je oni pregaze, gotovo, ona je već pod noževima.
Daj daj sliku tog patenta, samo pazi da ti ga ko neukrade, trebaš to čim prvo patentirat, još ćeš nam ti miljunaš postati. ;)

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: možda mi ga jedino kakav cigo ukrade, pa prođe pod staro željezo...slikat ću ga sutra, nadam se i u akciji :mrgreen: :mrgreen:

K

katarina

Guest
:p Lijep pozdrav svima sadašnjim i budućim uzgajivačima lavande. Od lani i ja imam malu parcelu lavande (namjeravam se širiti) i ove godine očekujem prvu žetvu. Zanima me dal netko od vas putuje u Provansu idući mjesec na onaj stručni izlet u organizaciji gosp. Čorića?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozdrav katarina...idem ja u FRANSE :mrgreen: :mrgreen: kad si posadila lavandu, jesi ju šišala tj. spriječavala da ti ne raste prve godine?
koliko imaš sadnica,,,malo opiši stanje lavande i te sitne radove... :mrgreen: :mrgreen:

K

katarina

Guest
:p pozdrav i vama dečki,ggaspari fala na dobrodošlici.
Živim u podravini, a lavandu sam posadila na očevini u ferdinandovcu (mjesto blizu đurđevca).Lavandu sam posadila na foliju, lani krajem petog mjeseca oko 3000 sadnica. Sadnice sam dobila već ošišane, ali sam ih još jednom šišala u 9 mjesecu i iz tih ošišanih djelova pelcala nove sadnice. (Takvi smo mi podravci sve moramo iskoristiti. :D) Ove godine posadila sam još 3000 sadnica iz vlastitog uzgoja, i ne mogu vjerovati koliko ta biljčica može narasti u godinu dana, a oni sitni poslovi, pljevljenje, šišanje trave, pljevljenje, još jednom pljevljenje, i još tako nekoliko puta, ali isplatilo se. Sada su to formirani redovi, s razgranatom lavandom koja se sa strane počela ljubičastiti. Moj fotić se nešto pokvario pa čim dođem do nekog digitalca poslikat ću ju i pokazati vam fotke.
Roko, tvoja lavanda je prekrasna, drago mi je da ideš u frans, pa ćemo se onda i upoznati.

Najnoviji postovi

Na vrh