• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

L

Lavander

Guest
To si kod Joška uzeo?

Što se tiče novih plantaža, znam da blizu zagreba uskoroniče jedna nova od 10 ha, da na Pagu uma jedna nova, kod nas na Banovini ove godine nekih 10 ha novih plantaža, u Podravini se planira oko 30 ha, a u sjevernoj Bosni ima jedna ambiciozan plan za 200 ha, samo vijdet ćemo kako će to izaći.

Kad gledaš, ako sadiš 8000 sadnica na ha, dobiješ od 8 do 12 tona cvijeta, sa iskoristivošću od 2-3 %. Ajmo reći da dobiješ 200 kg ulja. To je 6000 eura + 50 kn po kg državnog poticaja za ulje, to je 7 500 eura. Plus godišnji državni, županijski i gradski poticaji. To je bar 8500 eura. Bez pakiranja u vrećice, izrade bočica i ostalih sitnica.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
koliko komada sadnica i po kojoj cijeni...nadam se da nisu preko 2kn.....

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ggaspari kaže:
2200 3.66 kn

moj sinko :scratch :scratch .....za tu paru..daleko bolji sadni materijal...i to bez hormona rasta-da ti ne uvali netko klipce lavande koje su močene u hormon i onda podivljale....

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
kad ih posadiš..obavezno ih ošišaj, ako već nisi...ako su ti još plastičnim kašetama(ako ih nisi posadio) svejedno ih ošišaj...

L

Lavander

Guest
Master kaže:
Lavander kaže:
+ 50 kn po kg državnog poticaja za ulje,
odkuda sad ovo?

Tako piše u jedno od dokumenata vezanom za poticanje proizvodnje lavande. Ne znam sad napamet koji je. Ali to sam nedavno našao.

Što se tiče hormona rasta, ima i ekološka opcija - vrbin macerat. Isti efekt, a neškodljivo. Iako se i hormoni rasta koriste na široko kod svih velikih rasdaničara, ali u maloj količini po jednom pelceru.

M

Master

Guest
Lavander kaže:
Master kaže:
Lavander kaže:
+ 50 kn po kg državnog poticaja za ulje,
odkuda sad ovo?
Tako piše u jedno od dokumenata vezanom za poticanje proizvodnje lavande. Ne znam sad napamet koji je. Ali to sam nedavno našao.
znaš proizvodnja eteričnih ulja nije poljoprivredna proizvodnja kako ni eterična ulja nisu poljoprivredni proizvodi pa bi me jako interesiralo da probaš iskopati taj dokument

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
znam da se pelceri umaču u hormon za rast....samo ja nisam umako presadnice u taj hormon i jako su mi dobre,,,pelceri se "uzimaju" u proljeće sa starih i genetski jačih biljaka(one sadnice koje prve potjeraju)...a hormonom imaš sadni materijal tijekom cijele godine...umaču se klipice u hormon a ne mladi pelceri-zato jer ih nema cijele godine,,,,

L

Lavander

Guest
Ma znam za pelcere, mi ih ni ne radimo cijele godine, samo na jesen i proljeće. Ali hormon potiče brže ukorjenjivanje isto kao i specijalni supstrati za reznice tipa Klasmann, Floragard, Compo sana... Svi oni imaju u sebi hormon za bolje ukorijenjivanje i perlit za bolju apsorpciju vode.
A ovo konstanto razmnožavanje cijele godine ne radimo, za to treba ipak malo složenija oprema ako se želi napraviti kvalitetno. Nešto slično počinje sad kraj Petrinje u Centru za šljivu i kesten, uzgoj sadncia tehnologijom kulture tkiva. Uspio sam nešto dogovoriti da se tamo radi i sa ljekovtim biljem.

Master, pokušat ću iskopati taj dokument pa staviti ovdje, ne bih to o poticaju lupao napamet. Šema je valjda ista kao za poticaj za maslinovo ulje.

G

ggaspari

Guest
pozdrav,
eto , ako bog da , idući mjesec krenem sa berbom.
Imam par pitanja pa molim za savjet/odgovor :)
Biljke su još mlade, imaju godinu dana (+ par mj) dakle pretpostavljam da neće biti puno ali eto, za test mislim da je ok
Probao bi napravit malo ulija kod čovjeka koji ima destileriju, čisto da vidim proceduru ( dobra ideja ili loša ideja?)
Probao bi napravit malo mirisnih vrećica, čisto tako radi reklame ( dobra ideja ili loša ideja?)
U slučaju da neznam šta radit sa cvjetom, netko zainteresiran za otkup ;-)

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Lavanu treba da bereš od preve godine, jer se tako oblikuje grm.
Vidio sam kod jedne njive, nije bila rezana dok je bila mala, i kasnije se sporo razvijala i sve neki čudni oblici grmova, nisu bili lijepi polukruzi. Što se tiče ulja možeš i to, ali mislim da biš više dobio da radiš verćice.

G

ggaspari

Guest
znam, ali svejedno bi , za kučne potrebe pa da budem spreman iduću put

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ma reži je....nemoj računati na berbu prve godine.....škare u ruke i sve sijeci, skroz do prvih listova, malo niže....otići će ti u izrast sve....

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Za kućne potrebe uzmeš ono dobro, ostalo kako kaže roko režeš.

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
hm, ovisi koliko pobereš.
Da se nebi desilo da sa svom lavandu koju pretvoriš u ulje platiš lambik.
Možda je još prerano za ulje.

G

ggaspari

Guest
pa to i ja mislim :)
koliko drži lambik od čovika di greš ti?

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Evo sad sam saznao da uzme 400kn po lambiku, koliko drži litara neznam, ali mi se iz viđenja čini da je visok 1,80-2,00m
promjer 1,20-1,40m. Čini mi se da primi 200 kila lavande unutra. Velik je velik.

A sada pitanje. Gdje se mogu nabaviti sadnice ili sjemenke lavande koje je lavander nabrojao na svojoj stranici.

Obrisan neispravan link.

Najnoviji postovi

Na vrh