• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
super... ja ću slikati sve živo,,,obećavam izvještaj nakon povratka iz FRANSUE...
katarina..a nisi šišala lavandu u proljeće 2.godine...upoznat ćemo se pa bumo raspravljali putem..poz

M

milena

Guest
Pozdrav svima!
Već duže vrijeme pratim vaše razgovore o lavandi, ali se tek sada javljam da razmijenim iskustva s vama koji ga imate više od mene. Prošle smo godine zasadili oko 2 500 sadnica budrovke na foliju. Šišali smo je nekoliko puta kroz ljeto kako bi ojačali grmovi. Borili smo se s međurednim korovom kosilicama i flaksom. Proljetos je lijepo krenula s vegetacijom, iako mi se sada čini da nema takvo bogatsvo cvjetova kao lavanda gospodina Račića ( zbog čega sam malo i razočarana mada sam svjesna da je to zbog kvalitetnije obrade tla koju gospodin Račić vrši redovitim frezanjem).
U svibnju smo zasadili oko 5 000 novih sadnica koje se za sada dobro drže ( opet na foliju, a između redova zasijali travu ). Dobro napreduje jer srećom nije bilo suše ( vidjet ćete fotke kada ih naučim postaviti na ove stranice ).
A sada molim pomoć:
1. Kako prepoznati kada su cvjetovi lavande spremni za berbu?
2. Gdje je meni ( živim u okolici Varaždina ) najbliža destilerija čije usluge mogu koristiti? ( po mogućnosti adresa ili br. telefona za kontakt)
Svaki dobar savjet vezan uz prvu berbu lavande rado ću prihvatiti.
:?:

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozdrav Milena...
pod br. 1. lavanda se bere između 15. srpnja i 1. kolovoza, moguće ju je brati i drugi put između rujna i listopada, pri čemu
se dobiva 20-30%cvijeta u odnosu na prvu žetvu. Bitno je da se žetva obavlja za suhog vremena, u jutarnjim i
kasnim popodnevnim satima, između 8 i 11 sati kad se povuče jutarnja rosa. Poslije kiše treba pričekati nekoliko
sunčanih dana prije nego se počne žetva. Najpogodnije vrijeme za žetvu je kada se otvori gornja polovica cvijeta
lavande, tj. gornja trećina kad procvijeta......
br. 2. Ja mislim da bi za destiliranje lavande mogla kontaktirati gospodina MASTER-a iz ARIS 2000,,,, ukucaj u googl
ARIS 2000 i otvorit će ti sve...

nemoj da dugo čekamo sa slikicama :) :) pametno si napravila što si ih šišala prve godine....tako sam i ja rasio...

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Evo malo i moje lavande:

DSC01609.jpg

DSC01610.jpg

DSC01611.jpg

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
slabo se vidi...ali dali je tvoja cvijetala ili ćet tek cvijetati...moja se već dobro plavi i ovih dana prima ljubičastu boju...
jesi se spremio za berbu... ;)

G

ggaspari

Guest
fino fino patrik!!!
ona lavanda skroz dole preko puta je isto tvoja?

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
roko kaže:
slabo se vidi...ali dali je tvoja cvijetala ili ćet tek cvijetati...moja se već dobro plavi i ovih dana prima ljubičastu boju...
jesi se spremio za berbu... ;)

Ne, tek je počela cvijetati, još su zatvoreni pupovi, bilo je ovaj mjesec malo sunca, puno kiše, pa malo sporije, ali vidi se da će je biti.
Jesam li se spremio?
Pa još je dosta do branja, manje od mjeseca dana, vidjet ću kako bude napredovala.
Inače, nema tu neke filozofije, zoveš rodbinu, kažeš branje, za ručak fuži ili janjac, i to se skupi u rekordnom broju.

Za ggasparia: ono preko je od strica lavanda.

M

Master

Guest
Lavanda je dobra za branje najranije sedam dana nakon što bumbari odrade svoj posao

uglavnom slažem se da prije 15/07 ne bi trebalo brati lavandu

kad plavo ljubičaste latice opadnu, i stvore se kao mali plodovi gdje su bili cvijetovi tada je pravo vrijeme za berbu

ako se donosi u destileriju treba se najviti par dana prije - može se dogovoriti preuzimanje

vidjeti ću kako ćemo stajati s vremenom - možda bude koji vikend (26-27/07) slobodan da svi koji žele mogu sami destilirati svoju lavandu

svi zainteresirani neka se jave na private ili mail

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Najbolje je da se lavanda odmah odnese u destileriju, jer stajanjem gubi ulje.
Nažalost, mnogi nemaju takve mogućnosti, pa ni ja, ali se nadam da ćemo ove godine ići u izgradnju ili kupovinu kotla.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ja ću ovih dana dobiti magistarski rad,,,,izrada kotla za destiliranje ljekovitog bilja....kapacitet jw 1.000 kg....

G

ggaspari

Guest
pitanje za patrika!
izgubio sam broj od firme iz pazina koja radi ona male vrećice "antiko rikamifičo" ili tako nešto
možeš ga poslat?
hvala

S

snjezana

Guest
Pozdrav svima,
Imam nekoliko pitanja,bila bih zahvalna za pomoć. U okolici Vrbovca sadili bi lavandu na oko 2,5 hektara, sada je to livada koja se redovito kosi. Da li stignemo pripremiti zemljište za jesenjsku sadnju i na koji način. Kada se sadi u jesen i koja cijena je sadnica? Pročita sam većinu vaših postova. ali sam malo zbunjena oko količine sadnica po hektaru. Većina sadi 4000 do 5000, ali neki spominju i sedam tisuća po hektaru. Na koji način će onda to održavati , brati ako su tako mali razmaci . a grmovi se jako rašire kako sam vidjela na slikama.
PUno sam toga saznala iz vaših postova ali neke stvari su mi malo nejasne zato molim pomoć.
Hvala.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
koliko ti sadnica stane na 1 ha...sve ti to ovisi razmaku redova, a razmak redova opet ovisi o obradi tla...tj. sa čime planiraš obrađivati tlo ili misliš saditi na foliju...ja sam sadio na 1 x 1,5m i da sad sadim opet i da obrađujem sa istom mehanizacijom,,,sadio bih na 70 x 170cm... ako te još nešto zanima slobodno pitaj,,,, pozdrav :D

S

snjezana

Guest
Hvala Roko na odgovoru, čitala sam i za i protiv folije, pa nisam na čisto, što je bolje. Što se tiče broja sadnica, ja bih rado što više iskoristila zemljište, a čime onda raditi obradu ili to zahtjeva puno više ručne obrade. I još nešto livada mi je puna krtica kako to rješavate i dali stignem to sve za jesenju sadnju. Puna sam pitanja, ali znate kako je na početku :D

S

snjezana

Guest
Roko hvala na opsežnom odgovoru, sad sam pregledala poštu, čujemo se sigurno, jer imam puno pitanja. Hvala :D

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
roko kaže:
ja ću ovih dana dobiti magistarski rad,,,,izrada kotla za destiliranje ljekovitog bilja....kapacitet jw 1.000 kg....

Koliko bi približno koštala izrada takvog kotla?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
čim ga dobijem, odmah ga nosim da vidim koliko bi to koštalo,,,,mislim da (ako ću ga praviti) ću ga smanjiti na kapacitet 500kg....

Najnoviji postovi

Na vrh