roko; koliko imaš zasađenih sadnica, kakva ti je zemlja, nagib terena, dali ste napravili analizu tla, obrada tla tj. priprema, gnojenje-đubrenje....ja tvrdim 100% da ako ovaj dio posla obradiš kako treba, imat ćeš šta i brati od svog truda... analiza nije potrebna za poticaj...ali dobro đubrenje, duboko oranje....to zlata vrijedi....
3.000-4.000 sadnica je još uvijek hobi i po meni ako obrađuješ te 4.000 sadnica, pa valjda će biti mjesta za još 2.500,,jer koliko god asdnica bilo na 1ha (bolje da ih je više) ti svejedno moraš obrađivati cijelu površinu, onda je bolje da ih imaš što više na jedinici površine....[/quote]
Ovako
već dugo razmišljamo što bi i kako bi, da ne idem sad previše u problematiku, od dviju plaća, da ne kažem minimalaca, a već nekoliko mjeseci i te druge nema, ne može se živjeti, otplaćivati stamb. kredit, podizati djecu, itd, znate kako je. Svaki čas mogu ostati bez posla. Nedavno smo se doselili, imamo tu zemlju uz kuću, imamo dvorišne zgrade, motokultivator, motike naravno, navikli smo raditi, imam i “kawasaki” :lol: – onaj polubicikl koji umjesto zadnjeg točka ima nož - i inače ga koristimo za vrt, za sve, samo proletimo između redova a između biljki motika. Ono što je bivšim vlasnicima bio mlinski kamen oko vrata dok su prodavali, ta zemlja, štala i štagalj (dušu dao za sušenje), jer su neki htjeli samo kuću, a ovi su prodavali sve u komadu,.....nas je privuklo po principu “nek se nađe”.
kod mene je na poslu koma, i nema neke nade, a ne vrijedi kukati. Od toga nema ništa
Ići ću u Savjetodavnu službu u vezi registracije opg-a i ostalog. Za sad još skupljam informacije. Imam nekoliko mjeseci do sadnje, i kako sada stvari stoje, orilo-gorilo, mi krećemo sa lavandom u proljeće.
Koliko je optimalno staviti sadnica po hektaru? Ima li neki prosjek ? ako ih se stavi previše, pregusto je, i da nema razmaka. Ili ne? Čak sam pročitala da stave i po 9000 komada po ha. Kako onda uopće prolaze između redova?
Zemlja na kojoj bi radili je bila godinama zapuštena i zadnje 2-3 godine je jedan čovjek radio, sad je skinuo uljanu repicu, i po dogovoru, mora nam na jesen to poorati. Traktor naravno nemamo. Samo motokultivator. Tanjuranje ćemo na proljeće morati platiti.
E sad dilema; Kako pripremiti zemlju? Inače, ovdje je ravnica. Analiza nije rađena, progooglala sam i vidjela kako to ide. Šta baciti? Umjetno ili stajsko gnojivo?
Puno već znam, teoretski naravno, ali ovo je ipak drugo. Pitanja samo naviru. Moram nešto ostaviti i za poslije.
ZA sada dosta, još samo o smjeru sjever-jug.
E ovako, naša njiva je u smjeru istok-zapad. Da li se baš mora staviti sjever-jug, znam da je to zbog sunca. Koji je kod vas pravac? Ako bi išli tako, nezgodno je zbog prolaska strojeva, jedino da na jedno dva mjesta paralelno na svim redovima ostavim prolaz. Njiva je široka oko 60 m. Dakle, mora li biti sjever-jug?
Idući put o sadnicama i presadnicama
bok
hvala unaprijed