• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
e to je ta gospođa...koliko do sada ima posađenih ha lavande tj. kooperanti
ja mu baš i ne bih dao da mi gazi po sadnicama, velika je vjerovatnost da će se osušiti 99%
-koiki je razmak između redova za taj berač i kakav traktor ga vuče-nosi....

I

Inventor

Guest
Patrik kaže:
Svaka čast Inventor, drago mi je što čujem da će se konačno neki stroj napraviti za branje lavande.
Imaš li kakve nacrte ili si još u fazi patentiranja.
Koliko bi trebalo konja da to pokreće?
Malo informacija, inače zaintreresiran sam za takav stroj jer donosi velike uštede, a ni ljudima nije lako raditi na podne na vrućem suncu.

Krenuo sam sa nacrtima ,počeo sam sa noževima ovo drugo ćemo lako :roll: .
Za pokusno rezanje ću uzet elektromotor od 3KW za rezač samo da vidim koliku brzinu kretanja mogu postić kasnije ću koristit pogon od glavnog diesel motora remenicom. Dosad sam imao iskustva samo sa rezanjem drva, gipsanih ploča i sl. Previše vremena bi trebalo za neki proračun jer se ne radi o kompaktnom materijalu. Par KW treba za pogon kotača, bit ce tu još koja remanica itd, recimo da bi jedan TOMO mogao zavrtit sve skupa. (Neće bit TOMO ne bojte se) :mrgreen:

Pročitao sam članak gdje se spominje stroj koji su koristili u Istri. 3 sata po hektaru? Šta su ga vukli volovima?
Vidim da francuzi idu sa razmakom sadnje u redu i po 60cm. To je već hebeno isplativo kad uzmemo u obzir broj sadnica i mogućnost strojnog branja.

Treba mi još malo podrške sa vaše strane, konkretno

1. Kolika vam je optimalna dužina odrezanog dijela stabljike
2. Koliko smije varirati dužina odrezanih dijelova stabljike
3. Da li je neophodno da stabljika bude odrezana na jednom mjestu ili je moguće da je nož prereže tako da se dobije
npr. umjesto jednog komada od 20 cm 3x7 cm
4. Da li cvijet gubi na kvaliteti ako je djelomično nagnječen prilikom rezanja (smije li uopće biti oštečen)
5. Koliko sam uspio izmjeriti gornji dio grma pune veličine je prirodno zaobljen pod radijusom oko jednog metra,
ako bi taj radijus zbog košnje bio veći (znači manja zakrivljenost) da li bi to smetalo

Za sad toliko

Roko čujemo se sutra

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
1. stabljike variraju od 20-40cm, ove od 40 cm imaju na sebi i po 6-8 cvijetova
2. mislim da to nije bitno, gledao sam negdje na netu stroj u Francuskoj koji odmah sjecka lavandu na manje stabljike, samo mislim da bi to onda trebalo ići odmah na destiliranje.... ovo će znati malo bolje pojasniti MASTER
3. pod br.2
4. nemam pojma, možda na par sati ne bi smetalo ali da stoji par dana onda sigurno....
5. ako će stroj makar malo podizati postrane cvijetove, mislim da onda neće smetati, samo bolje je kad bi ga obuhvatio što pravilnije... to bi nama značilo odmah manje posla (čišćenje i oblikovanje grmova u jesen).

ja sam napisao podatke onako u grubo...nadam se da će i drugi pokušati odgovoriti pa da uspijemo naći zlatnu sredinu.. :mrgreen: :mrgreen:

I

ivica78

Guest
Pozdrav svim Lavanderima i onima koji će to tek postati.
Da se kratko predstavim: ime mi je Ivica i nekoliko godina pomažem ženinim roditeljima na nasadu lavande u belišću na zasada 2 ha a radi se o OPG Vera Trampus posjedujemo i vlastite kotlove za preradu lavande i drugih eteričnih ulja pa bih pitao one koji sami rade ulje kako su ove zadovoljni sa prinosom lavande i količinom dobivenog ulja jer nama se desilo da je na početku berbe količina ulja bila jako dobra :) da bi se poslije dosta smanjila :| a pred kraj branja opet pčela pvećavat :? .
Toliko za prvi put ;)

M

Master

Guest
mislim da je jučer pokupljena zadnja lavanda na banovini

rezlutati za trogodišnje sadnice su oko 2% ulja - sve što je destilirano 15-25/07 dalo je rezultate oko 1,5%

iz čega bi se izveo zaključak da treba pričekati početak kolovoza da bi na kontinentu lavanda davala dobre rezultate

J

jedna mama

Guest
na samom početku pozdrav svima, sa nekima sam se već prije emajlirala ili čula telefonom.

bit će puno postova i pitanja od mene, uhvatila sam malo vremena dok se ne krenem spremati na posao u drugu smjenu, pa ću odmah preći na stvar:

Ivice 78, kako su tvoj punica i punac došli do kotla za destiliranje ? Da li su ga naručili iz inozemstva, ili ovdje u Hr, ili ga sami pravili, ili... ili ?

još jednom pozdrav svima,

bok

I

ivica78

Guest
jedna mama kaže:
na samom početku pozdrav svima, sa nekima sam se već prije emajlirala ili čula telefonom.

bit će puno postova i pitanja od mene, uhvatila sam malo vremena dok se ne krenem spremati na posao u drugu smjenu, pa ću odmah preći na stvar:

Ivice 78, kako su tvoj punica i punac došli do kotla za destiliranje ? Da li su ga naručili iz inozemstva, ili ovdje u Hr, ili ga sami pravili, ili... ili ?

još jednom pozdrav svima,

bok

pravljen je u tu kod nas u Belišću (jaki smo u metalnoj industriji) uz suradnju nekoliko inžinjera što strojarskih što poljoprivrednih i mogu reć da smo sa te strane jako zadovoljni sa omjerom iskorištenja i kvalitetom ulja koja u svojoj analizi ima jako dobra svojstva i čistoću a mogu reć da je i miris puuuuno bolji od onog kojeg smo dobivali iz drugih kotlova i kazana

J

jedna mama

Guest
Ivice hvala na brzom odgovoru.

Mi planiramo ovo proljeće zasaditi 3000-4000 tisuće sadnica na svom zemljištu. imamo jedan hektar, i mislili smo staviti na onoliko zemlje koliko "stane" sadnica, tj. sa razmakom od 1,5m između redova i nekih metar između sadnica, pa koliko zemlje zauzme. Ili možda 1,7m sa 70-ak cm ?

E sad, u planu nam je zasaditi cijeli hektar. A ako krene, možda kupimo jedno imanje od nekoliko hektara, i vjerujem da bi cijena bila više nego povoljna jer poznamo ljude koji se doslovce žele riješiti toga.

Zanima me kako to ide sa poticajima.

Da li ste svi vi dobili od države taj novac nakon što ste zasadili lavandu? Naime, pročitala sam o jednom čovjeku iz zagorja mislim koji nije dobio ni lipe nakon što je podigao nasad jer kao mora se imati najmanje o,25 ha ali da taj dio zemlje mora dio komada od 3 ha zemljišta. Kod njega nije bilo tako, imao je hektar u komadu i ništa više. Tako je i kod mene. Je li točno ovo za poticaje? :scratch

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozdrav MAMA :D :mrgreen: šala..
ja sam dobio poticaj prošle godine, i to 14.000,00 kuna po ha, kako i piše u pravilniku. istina je da je min površina koja treba biti pod lavandom 0,25 ha samo onda ne dobiješ ¸14.000,00 kuna nego 140kn x 2.500m2 i dobiješ cifru koju će ti isplatiti.
što se tiče sadnje na 1,5 x 1m ne bih je preporučio(stane oko 6.500 sadnica na 1ha), ja sam sadio na taj razmak i sad su mi grmovi ogromni i ne mogu na mjestima proći sa frezom (suzio sam je na 70 cm). sve zavisi sa čim misliš u buduće obrađivati zemlju između sadnica tj. koji radni zahvat ti kultivator ima. Moja preporuka je 170 x 70 cm. U skorom planu proširenja nasada, plan mi je saditi na 60-80 x 2,2-2,3 jer ću obrađivati sa traktorom i frezati između redova.

koliko imaš zasađenih sadnica, kakva ti je zemlja, nagib terena, dali ste napravili analizu tla, obrada tla tj. priprema, gnojenje-đubrenje....ja tvrdim 100% da ako ovaj dio posla obradiš kako treba, imat ćeš šta i brati od svog truda... analiza nije potrebna za poticaj...ali dobro đubrenje, duboko oranje....to zlata vrijedi....
3.000-4.000 sadnica je još uvijek hobi i po meni ako obrađuješ te 4.000 sadnica, pa valjda će biti mjesta za još 2.500,,jer koliko god asdnica bilo na 1ha (bolje da ih je više) ti svejedno moraš obrađivati cijelu površinu, onda je bolje da ih imaš što više na jedinici površine....

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Roko koliko ti je došlo lavande?
Meni je na 1000 sadnica došlo 13 litara ulja i još oko 100kg cvijeta sa stabljika.
Po meni vrlo dobra godina.

J

jedna mama

Guest
roko; koliko imaš zasađenih sadnica, kakva ti je zemlja, nagib terena, dali ste napravili analizu tla, obrada tla tj. priprema, gnojenje-đubrenje....ja tvrdim 100% da ako ovaj dio posla obradiš kako treba, imat ćeš šta i brati od svog truda... analiza nije potrebna za poticaj...ali dobro đubrenje, duboko oranje....to zlata vrijedi....

3.000-4.000 sadnica je još uvijek hobi i po meni ako obrađuješ te 4.000 sadnica, pa valjda će biti mjesta za još 2.500,,jer koliko god asdnica bilo na 1ha (bolje da ih je više) ti svejedno moraš obrađivati cijelu površinu, onda je bolje da ih imaš što više na jedinici površine....[/quote]

Ovako

već dugo razmišljamo što bi i kako bi, da ne idem sad previše u problematiku, od dviju plaća, da ne kažem minimalaca, a već nekoliko mjeseci i te druge nema, ne može se živjeti, otplaćivati stamb. kredit, podizati djecu, itd, znate kako je. Svaki čas mogu ostati bez posla. Nedavno smo se doselili, imamo tu zemlju uz kuću, imamo dvorišne zgrade, motokultivator, motike naravno, navikli smo raditi, imam i “kawasaki” :lol: – onaj polubicikl koji umjesto zadnjeg točka ima nož - i inače ga koristimo za vrt, za sve, samo proletimo između redova a između biljki motika. Ono što je bivšim vlasnicima bio mlinski kamen oko vrata dok su prodavali, ta zemlja, štala i štagalj (dušu dao za sušenje), jer su neki htjeli samo kuću, a ovi su prodavali sve u komadu,.....nas je privuklo po principu “nek se nađe”.

kod mene je na poslu koma, i nema neke nade, a ne vrijedi kukati. Od toga nema ništa

Ići ću u Savjetodavnu službu u vezi registracije opg-a i ostalog. Za sad još skupljam informacije. Imam nekoliko mjeseci do sadnje, i kako sada stvari stoje, orilo-gorilo, mi krećemo sa lavandom u proljeće.

Koliko je optimalno staviti sadnica po hektaru? Ima li neki prosjek ? ako ih se stavi previše, pregusto je, i da nema razmaka. Ili ne? Čak sam pročitala da stave i po 9000 komada po ha. Kako onda uopće prolaze između redova?

Zemlja na kojoj bi radili je bila godinama zapuštena i zadnje 2-3 godine je jedan čovjek radio, sad je skinuo uljanu repicu, i po dogovoru, mora nam na jesen to poorati. Traktor naravno nemamo. Samo motokultivator. Tanjuranje ćemo na proljeće morati platiti.

E sad dilema; Kako pripremiti zemlju? Inače, ovdje je ravnica. Analiza nije rađena, progooglala sam i vidjela kako to ide. Šta baciti? Umjetno ili stajsko gnojivo?

Puno već znam, teoretski naravno, ali ovo je ipak drugo. Pitanja samo naviru. Moram nešto ostaviti i za poslije.

ZA sada dosta, još samo o smjeru sjever-jug.

E ovako, naša njiva je u smjeru istok-zapad. Da li se baš mora staviti sjever-jug, znam da je to zbog sunca. Koji je kod vas pravac? Ako bi išli tako, nezgodno je zbog prolaska strojeva, jedino da na jedno dva mjesta paralelno na svim redovima ostavim prolaz. Njiva je široka oko 60 m. Dakle, mora li biti sjever-jug?

Idući put o sadnicama i presadnicama

bok

hvala unaprijed

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
Patrik kaže:
Roko koliko ti je došlo lavande?
Meni je na 1000 sadnica došlo 13 litara ulja i još oko 100kg cvijeta sa stabljika.
Po meni vrlo dobra godina.

na 800kg cvijeta dobio sam 13,5l ulja, s tim da mi je ubrani cvijet prije destiliranja stajao u prosjeku 4 dana...
ukupno sam na 6.000 sadnica ubrao oko +-5tona cvijeta, pre zadovoljan sam.... :D :D

A

Alisabel

Guest
Pozdrav jedna mama , od također jedne mame... evo ja ču ti odgovoriti za prijavu OPG. Prvo trebaš kupiti formular UPISNIK poljoprivrednih gospodarstva u Narodnim novinama ispuniti ga, uz to ti treba posjedovni list zemljita, vidjet ćeš traži se fotokopija tvoja i članova OPG-a, fotokopija kartice tekučeg računa. I biljeg markice mislim od 20 kn .
Sve to predati u Ured za gospodarstvo u vašem gradu, odjel koji je zadužen za otvaranje OPG-a.

Mi također na jesen idemo sa pripremom zemljišta, i sadimo lavandu na proljeće, nismo veliki igrači kao neki ali biti će nešto manje od hektara za početak. Ovo bi trebalo biti kao dodatan izvor financija :D

J

jedna mama

Guest
fala :)

klinaca nema, spavali su kod bake jer smo jučer betonirali u dvorištu, suprug otišao na posao, ja sad mozgam što za ručak kad dođu, lagano pijem kavu i študiram forum. E svega ovdje ima. Najviše me zanimaju knjigovodstvo, porezi i sl. Skoro da mi je to i struka

Alisabel, a i ostali, u kakvom sustavu ste; Obični OPG sa porezom na dohodak, OPG U sustavu PDV-a, ili poreza na dobit ?

A

Alisabel

Guest
Za početak biti će OPG bez PDV-a ;), mada mi govore da 2010 da će biti obavezan za sve.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
bio mi internet u kvara par dana :twisted: :twisted: :twisted:
što se tiče pripreme i obrade tla: u jesen dobro pođubriti cijelu površinu i duboko zaorati, preporučam duboko oranje (cca 50 cm), i ostaviti otvorenu brazdu do proljeća kako bi zima i mrazevi odradili svoj dio posla. Duboko oranje je dobro jer okrećete i rahlite veliki sloj zemlje, a samim tim pospješujete i bolju odvodnju kapilarnje vode te ono najbitnije-stvarate korijenu(sadnici) bolje uvijete za razvoj, da prve godine ode što dublje kako bi izbjegao smrzavanje i naravno sušu.
U rano proljeće prije sadnje proći sa rotobranama, taj stroj radi idealan sjetveni sloj za sadnju sadnica(nešto poput freze, samo su noževi okomiti-u slovu U i rotiraju se oko svoje osi).
moja preporuka je da napravite analizu tla, ako ništa drugo da se vidi koliki je pH faktor, a njega se dotjera sa raznim vapnima. koliko đubriva i kojeg...osobno sam bacio oko 40-50tona stajnjaka...raste trava kao luda ali bome i lavanda...

PDV...da sam bio pametniji dok sam kupovao zemlju, sadnice, mehanizaciju...dobio bih nazad finu svotu novaca...imate negdje na forumu tu temu sa dosta korisnih savjeta i prijedloga....

koji smjer odabrati..osobno mislim da to nije toliko bitno..to da sadite 9.000 i više sadnica po ha, e onda bi smjer bio bitan i to zbog provjetravanja plantaže,,,
toliko od mene, ako ima pitanja, tu smo...pozz :D :D

A

Alisabel

Guest
Evo malo slikica sa prvog festivala Lavande u Vodnjanu...sa zakašnjenjem...

Štandovi Agrofarmacije
festivalL.jpg

festival1.jpg

Prekrasni proizvodi i Lavanda dekori
vodnjan1.jpg

Stari dio grada Vodnjana
vodnjan3.jpg

Slika sama govori....
vodnjan2.jpg

Stara ulica...vrijeme kao da je stalo....svugdje mirisi Lavande...
vodnjan.jpg

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Alisabel kaže:
Za početak biti će OPG bez PDV-a ;), mada mi govore da 2010 da će biti obavezan za sve.

2010 ce biti obaveza biti u sustavu poreza na dohodaka, a ne PDV-a

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ako ti treba još kakva slikica ili malo bolje mjerenje, samo javi...
izjmerio sam 10 grmova i prosječna širina je 70 cm a visina 50. Stroj će ih vjerovatno malo drugačije brati tj. biti će sve podjednake i neće biti tako velikog odstupanja od veličine sadnica....

grm je širok 90cm, a svezan je širok 70cm, visina oko 60cm
Obrisan neispravan link.

ovaj je širine 50cm -svezan
Obrisan neispravan link.

ovaj je jedan od jačih, 110 širine i visine 60 cm. svezan je širok 70cm
Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Najnoviji postovi

Na vrh