Poštovanje i lijepi pozdrav
vidim da ovdje obiluje iskusnim ljudima koji su i u gluho doba noći voljni podijeliti savjete...pa da se i ja malo ogrebem,i lijepo molim za pomoć :mrgreen:
trenutna situacija slijedeća-ja nemam ništa....ni polje ni lavandu ni strojeve ni alate....jedva sam shvatila kaj je OPG i freza,najte mi zamjeriti :mrgreen:
ono što imam je beskrajna volja za čeprkanjem po zemlji,okopavanjem,pljevljenjem,sađenjem,orezivanjem i slično...ne znam što se dogodilo u mom sklopu,ali jedino gdje se mogu zamisliti jest na zemlji....moj tata je rekao ¨ja sam cijeli život rintao ko konj da bi ti rasla u centru grada,a ti sad želiš raditi na polju¨ :mrgreen:
proučila sam ovaj dio o samoj lavandi,jasno mi manje više sve,barem za početak...zemlja,sadnja itd,i tog dijela priče se najmanje bojim....dali je isplativo krenuti s lavandom osobi koja nema svoju zemlju,a recimo da bih željela imati onda bar 1ha,ne znam koliko smisla ima ići s manje???? da se odmah razumijemo,ja nemam nikakvih fantazija da bih zarađivala ne znam koje novce (zadovoljit ću se s tim da ću biti tamnoputa od radova u polju puno prije drugih cura) ali ipak,brojke mi nešto slabije idu,htjela bih zaraditi pristojno,barem u 3.godini ako sve bude kako treba
uzmimo da i nabavim zemlju,znači da kupim zemlju,uzmimo da si mogu priuštiti zemlju pa kud puklo da puklo,pa da je čak i ne zbrajamo u konačnici,još uvijek mi nije jasno koliko je lavanda generalno ok posao....ok,svi uglavnom prodajete,bilo cvjetove,bilo ulje,bilo na placu male gotove proizvode,zanima me dali postoji netko tko nije uspio lavandu ni na koji način prodati,ili nije???
ja najme nemam štand nit ne vjerujem da bi ga imala...kasnije se mogu baviti svim tim što se izrađuje i prodaje na malo,ali i do te faze treba stići...ako se lavanda prodaje isključivo kao cvijet u destileriju,bar u početku,koliko to ima smisla????
koliko ima smisla krenuti bez ikakve logističke podrške u to,mislim strojne,jel sve što će mi trebati,ja ću morati posuditi,iznajmiti ili slično...dapače,ne fali mi volje...dal je fantazija kad bih pokušala ići na što više ručne obrade u 1.godini,ako ništa drugo,imam oko sebe nešto besplatne radne snage (oni to još ne znaju ali bit će dovedeni pred gotov čin :lol:
išla bih na eko uzgoj,međutim dali sam dobro shvatila,to treba biti zemlja koja ne graniči sa zemljom na kojoj se klasično obrađuje nešto,jel tako? i onda se vrši daljnja procedura....negdje ranije sam čitala da je onda malo problematična gnojidba u eko uzgoju,zar nije stajski gnoj eko
oprostite ak bubetam
državni poticaji,znači 14 000kn/ha,minimalno četvrt ha,znači ne treba biti zemljište veće od onoga na čemu se uzgaja,što je jedna forumašica pitala (za svaki slučaj provjeravam)
znači,da bih sve ti skupa radila,moram se upisati u OPG,obaviti papirologiju,zemlju izorati duboko da odstoji preko zime,nabaviti sadnice kod ovlaštenog distributera u proljeće i zasaditi,onda tražiti poticaje,jel tak?
što još htjedoh reći??? malo sam se zbunila...no uglavnom me zanima sve što je vezano uz ovaj dio nakon što poberem cvjetove,do tog dijela se nekako snalazim,ali ovo što slijedi iza...na nekoj stranici sam pročitala da se (valjda kod odrasle biljke) može očekivati godišnja zarada od 2500 eura/ha,....znam da je glupo ovako generalizirati,ali zanima me dali se uopće može doći do nekakve okvirne cifre? ma mislim,ne treba mi ni cifra,treba mi samo da znam u kojoj količini bi lavanda mogla biti posao za dvoje ljudi,a u kojoj količini dodatna zarada,gdje sam ja tu sa svojim 1ha????
ja se duboko ispričavam što sam zdrljala post navrat nanos ili pitala nešto što je već stoput rečeno,ali vjerojatno znate da kad nabubavate u sebe velike količine informacija o kojima prije pojma nista imali,malo vam se počne brkati u glavi...i prosim za pomoć,savjet,jako sam se zanesla nešto zadnjih dana,a možda sam pretjerala :roll: a ako bude nekih pozitvnih/stimulirajućih postova,bit ću jako sretna!
e još nešto,negdje je spomenuta angustifolia (ak sam dobro napisala) nju ima ona gospođa u ličkom polju ak se ne varam,kako to da je nitko ne sadi tu gore (ja sam inače Zg županija)
lijepi pozdrav