• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

G

ggaspari

Guest
ovo sa djetelinom zvuči ok .netko garantira da guši druge trave ?

I

ivica78

Guest
roko kaže:
nisam dobio pp

po meni djetelina tek nakon 3.godine, daj probaj nabaviti koju slikicu plantaže...dali djetelina raste kroz sadnicu i koja je visina djeteline?

dok lavanda počne cvijetati ja ju usfrezam i okopam, i nekih 15-20 dana prije berbe usfrezam još jednom cijelu njivu. Trava raste samo između redova a ne u redovima gdje je lavanda i to je to. Nakon berbe opet frezanje i kopanje...
evo moj broj mob. pa zvrcni ako šta treba 091/755-41-88 roko :D

Link za slike sa Lavanda Vera:
Obrisan neispravan link.
kliknete na sliku koja vas zanima i za daljnje listanje idete na NEXT koji se pojavi kada idete mišem u gornji desni kut slike (ne sasvim gore desno)
Djetelina je posađena po savjetu agronoma i pomaže gušenju korova - raste nisko pa se praktički i ne mora kositi a kada se pokosi dobro "nahrani" lavandu a kada vam lavanda naraste do pred branje zajedno sa djetelinom uguši podosta korova a i iskorjenila nam je nekoliko vrsta korova s kojima smo na početku imali dosta problema nije nešto sa čime ćete se riješit korova ali pomaže

N

NoName

Guest
Poštovanje i lijepi pozdrav ;)

vidim da ovdje obiluje iskusnim ljudima koji su i u gluho doba noći voljni podijeliti savjete...pa da se i ja malo ogrebem,i lijepo molim za pomoć :mrgreen:

trenutna situacija slijedeća-ja nemam ništa....ni polje ni lavandu ni strojeve ni alate....jedva sam shvatila kaj je OPG i freza,najte mi zamjeriti :mrgreen:

ono što imam je beskrajna volja za čeprkanjem po zemlji,okopavanjem,pljevljenjem,sađenjem,orezivanjem i slično...ne znam što se dogodilo u mom sklopu,ali jedino gdje se mogu zamisliti jest na zemlji....moj tata je rekao ¨ja sam cijeli život rintao ko konj da bi ti rasla u centru grada,a ti sad želiš raditi na polju¨ :mrgreen:

proučila sam ovaj dio o samoj lavandi,jasno mi manje više sve,barem za početak...zemlja,sadnja itd,i tog dijela priče se najmanje bojim....dali je isplativo krenuti s lavandom osobi koja nema svoju zemlju,a recimo da bih željela imati onda bar 1ha,ne znam koliko smisla ima ići s manje???? da se odmah razumijemo,ja nemam nikakvih fantazija da bih zarađivala ne znam koje novce (zadovoljit ću se s tim da ću biti tamnoputa od radova u polju puno prije drugih cura) ali ipak,brojke mi nešto slabije idu,htjela bih zaraditi pristojno,barem u 3.godini ako sve bude kako treba

uzmimo da i nabavim zemlju,znači da kupim zemlju,uzmimo da si mogu priuštiti zemlju pa kud puklo da puklo,pa da je čak i ne zbrajamo u konačnici,još uvijek mi nije jasno koliko je lavanda generalno ok posao....ok,svi uglavnom prodajete,bilo cvjetove,bilo ulje,bilo na placu male gotove proizvode,zanima me dali postoji netko tko nije uspio lavandu ni na koji način prodati,ili nije???
ja najme nemam štand nit ne vjerujem da bi ga imala...kasnije se mogu baviti svim tim što se izrađuje i prodaje na malo,ali i do te faze treba stići...ako se lavanda prodaje isključivo kao cvijet u destileriju,bar u početku,koliko to ima smisla????

koliko ima smisla krenuti bez ikakve logističke podrške u to,mislim strojne,jel sve što će mi trebati,ja ću morati posuditi,iznajmiti ili slično...dapače,ne fali mi volje...dal je fantazija kad bih pokušala ići na što više ručne obrade u 1.godini,ako ništa drugo,imam oko sebe nešto besplatne radne snage (oni to još ne znaju ali bit će dovedeni pred gotov čin :lol:

išla bih na eko uzgoj,međutim dali sam dobro shvatila,to treba biti zemlja koja ne graniči sa zemljom na kojoj se klasično obrađuje nešto,jel tako? i onda se vrši daljnja procedura....negdje ranije sam čitala da je onda malo problematična gnojidba u eko uzgoju,zar nije stajski gnoj eko :D oprostite ak bubetam

državni poticaji,znači 14 000kn/ha,minimalno četvrt ha,znači ne treba biti zemljište veće od onoga na čemu se uzgaja,što je jedna forumašica pitala (za svaki slučaj provjeravam)
znači,da bih sve ti skupa radila,moram se upisati u OPG,obaviti papirologiju,zemlju izorati duboko da odstoji preko zime,nabaviti sadnice kod ovlaštenog distributera u proljeće i zasaditi,onda tražiti poticaje,jel tak?

što još htjedoh reći??? malo sam se zbunila...no uglavnom me zanima sve što je vezano uz ovaj dio nakon što poberem cvjetove,do tog dijela se nekako snalazim,ali ovo što slijedi iza...na nekoj stranici sam pročitala da se (valjda kod odrasle biljke) može očekivati godišnja zarada od 2500 eura/ha,....znam da je glupo ovako generalizirati,ali zanima me dali se uopće može doći do nekakve okvirne cifre? ma mislim,ne treba mi ni cifra,treba mi samo da znam u kojoj količini bi lavanda mogla biti posao za dvoje ljudi,a u kojoj količini dodatna zarada,gdje sam ja tu sa svojim 1ha????

ja se duboko ispričavam što sam zdrljala post navrat nanos ili pitala nešto što je već stoput rečeno,ali vjerojatno znate da kad nabubavate u sebe velike količine informacija o kojima prije pojma nista imali,malo vam se počne brkati u glavi...i prosim za pomoć,savjet,jako sam se zanesla nešto zadnjih dana,a možda sam pretjerala :roll: a ako bude nekih pozitvnih/stimulirajućih postova,bit ću jako sretna!

e još nešto,negdje je spomenuta angustifolia (ak sam dobro napisala) nju ima ona gospođa u ličkom polju ak se ne varam,kako to da je nitko ne sadi tu gore (ja sam inače Zg županija)

lijepi pozdrav ;)

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
uuff,treba malo vremena da pročitam....dobro došla na forum... ja sam isto tak okrenuo od ničega tj. sa 800 asdnica a danas ih imam 13.000 pa u proljeće 17.000 i 2010. plan je 20ha...bili živi pa vidli..
kad pročitam, stiže odgovor od moje strane :mrgreen: :mrgreen:

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
kao prvo volju sigurnio imaš..da je nemaš, ne bi napisala tako velik post sa realnim pitanjima, za početak super...

ja sam krenuo od NULE...bez zemlje,mehanizacije itd. ako misliš obrađivati 1ha trebala bi imati kultivator sa frezom ili ako imaš nekoga da ti vrši uslužno frezanje sa traktorom....

da ideš manje od 1ha...-sve zavisi koliko si spreman uložiti i truda i novaca a prije svega vremena...jedino što je dobro je to što ćeš na taj 1ha ostvariti pravo na puni poticaj od 14.000 kuna i možeš posaditi oko 7.000 sadnica na toj površini...

što se boje tiče...definitivno ćeš biti tamnoputa...ja u 5.mjesecu izgledam kao crnac...
zarada je tek nakon 3. i 4. godine a ovo sve prije ti ode na troškove obrade i odžavanja nasada...

koliko je generalan posao....pa sa pov. od 1ha baš i ne...realno govoreći, ali kao što sam napisao..trebaš znati koliko si spremna uložiti da bi znala i mogla nešto očekivati....
mislm da svi uspiju prodati lavandu, e sad dali kao sirovinu ili gotov proizvod...to zavisi od tvog nekakvog cilja..dali samo uzgajati lavandu i prodavati sirovinu ili pak gotov proizvod...?!

samo cvijet.. :scratch :scratch a čuj..ako hoćeš okrenuti lovu "na brzinu" koja baš i nije bajna prve 2 godine,,,ali bolje išta nego ništa...nakon 3. godine se isplati prodavati u destileriju..i to ti je onda lijep prihod

radna snaga će ti biti prijeko potrebna..vjeruj mi...bez mehanizacije ti ne bih savjetovao sadnju lavande...

eko uzgoj..dobro si napisala...đubar ili stajski gnoj prolazi pod eko i sa njim smiješ gnojiti,,,koliko god ti volja,,,samo trava divlja kao luda...mehanizacija..obavezno

OPG i poticaj,,,upravo kako si napisala..

LOVA... :mrgreen: na 1ha stane 7.000 sadnica, nakon 3.godine to je prinos od cca 7.000kg cvijeta x3-4kn/kg i dođeš do cifre. odbij troškove održavanja i možda ti ostane 1.000 eura...MOŽDA

ako imaš još pitanja, samo navali,,,,nadam se da sam malo pomogao...
pozdrav

K

klinci4

Guest
Svaka čast na forumu i za svaku pohvalu ali da skratim moja problematika je kao i kod NoName krenio bi od totalne nule.Najveći problem mi je trenutno zemlja jer ovdje odakle sam izgleda da je nema slobodne mada nisam još sve iscrpio.Za nasad bi se dalo dignuti neki kreditić nešto bi se vratilo nadam se i pomalo.
Pitanje za roka :(LOVA... na 1ha stane 7.000 sadnica, nakon 3.godine to je prinos od cca 7.000kg cvijeta x3-4kn/kg i dođeš do cifre. odbij troškove održavanja i možda ti ostane 1.000 eura...MOŽDA) zanimaju me ti troškovi održavanja jel moguće da otpadne 14000 na troškove.To što si joj naveo vjerojatno si mislio na samu prodaju cvijeta a ako bi se išlo prerado preko mastera vjerojatno je to drugačije.Inaće zahvala na odgovorima na mail u svezi onih slika lavande koje imam, forum sam otkrio 2 sata kasnije i puno toga saznao.Svezi ovog pitanja i ne vidim gdje je baš tu onda neka svrha i uploviti u kredit.Usput volio bih saznati cijeno postrojenja za destilaciju(malog).Vremena imam na pretek pošto sam u mirovini a obitelj malo veća pa zašto nebi ako bude bilo neke zarade (normalno ne tako brze ali kroz 5 godina)razmišljao kao i ostali širit vidike.
Izvinite ako se baš ne snalazite u mom pisanju ali toliko toga imam u glavi da ću puknuti od informacija i da krenio bi sa 1-2ha u natječaju ali ne vjerujem da ću proći jedino ako navedem da ću ići sa eko proizvodnjom šta mislite

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozdrav...onda ti ne trebam slati slikice budrovke, imaš ih tu na stranici...

ja sam i mislio na prodaju cvijeta kod MASTERA, otkupna cijena je 3-4kn bar je tako bila prošle godine...
ako će okopavati tu površinu, onda joj treba min. prve godine 6 kopača koji će to kopati i 4-5 puta godišnje,,,kod mene je dnevnica 150kn a ja dajem 170kn....
dalje- troškovi frezanja dali traktor ili kultivator...cca 700kn/ral (za traktor) što ti ispadne oko 1.100kn/ha..uzmi u obzir da će je trebati frezati min 5-6 puta na godinu..pogotovo ako se baci đubar...
branje tj.šišanje u prvoj godini treba provoditi 4 puta ili više, zavisi kako biljka krene rasti...dodaj i tu 5 dnevnica godišnje....
i dođeš do troška od....14.100,00 kuna, sad na to dodaj još svoj rad (ja svoje sate nisam nikad priračunavao, ali kad sam uračunao..pao sam na gu..cu)......
s tim da prve godine imaš 0 kuna zarade....2.godine možda nekih 50-70% uroda, i tek 3.godine ajmo"reći" 100% ili puni urod po grmu...cca 1,2kg X 7.000 sadnica : 8.400kg lavande X 3kn(prodaja cvijeta za destil.) : 25.400 kuna i dođeš do zarade od 3.400,00 eura....primamljivo vrlo jako, bar meni...

osnovno je koliko si se spreman posvetiti tom poslu i koliko od njega očekuješ-hobi ili životni cilj....
ja sam u prosjeku 4 dana u tjednu na polju...od 5ujutro pa do 15-16 popodne a preko ljeta bome i do 20-20.30 sati...uvijek ima za kositi, nešto frezati, kopati, grabati.....ali uzmite da ja skoro sam radim i imam 3ha...

da me krivo ne shvatite (svi oni koji planiraju krenuti s uzgojem lavande)...ovo su samo moji podatci koji su skupljeni tijekom prošle dvije godine..možda neće svi raditi isto i sigurno će trošak biti manji...nemojte da vas to obeshrabri.
samo sam htio pokazati realno stanje i LOVU koja se dobije...netko je rekao 2.500.00 eura...eee kad bi to tako bilo....bi samo onda morate imati min 10-15ha,kako bi se ljudski rad i silna mehanizacija isplatila.... :D

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
@roko, do neba cijenim to sto i kako radis, a pratim forum vec neko vrijeme (dapace, hrpu stvari sam ovdje i naucio), ali mi se nekako cini da je motokultivator za sve preko 2 Ha (ili cak 1 Ha) nekako preslab stroj i previse radno intezivna prica. Bilo je vec dosta rasprava na tu temu, ali po mom sudu, da skratim, je bolji bilo kakav traktorcic na kojemu se sjedi nego kultivator (npr. Tomo Vinkovic i Yanmar ili cak i veci IMT539). O nacinu kako se u buducnosti hoce raditi jako ovisi i razmak sadnje. Za nekoga tko se zeli zadrzati na 1Ha to nije bitno, ali onda o nekom komercijalnom efektu nema niti govora.
Prinos je, kao to si lijepo objasnio, na toj razini da to moze biti zgodan hobi (ako govorimo o 1Ha), a kod hobija se kalkulator ne koristi :) odnosno koristi ga obitelj, a ne onaj koji se time bavi ;)
Ukoliko netko ima planove da mu to bude dodatni izvor prihoda od kojih ce moci nesto i spremiti u kasicu prasicu i invstirati treba razmisljati o vecoj povrsini i mora biti svjestan da ce morati nabaviti, po mom sudu, primjenjevije strojeve.
Eto, moja dva centa :)

Usput, vidio sam na www.grube.de da prodaju (univerzalni) prikljucak za trimer koji sluzi za obradu zemlje (izgleda kao trokraki noz sa krakovima zaokrenutim prema dolje). Sto mislite jeli to moze zamjeniti motiku za obradu oko biljki?

J

jedna mama

Guest
Smiljane, de lijepo kako se to piše, išla sam na stranicu, prije toga sam ju copy paste u google, i ubacila da mi automatski prevodi, i tražila , tražila, a ovog čuda ni za lijek,.... kako se to piše na njem.,

Inače, za njemački sam tudum totalka, ni riječi ne znam.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Broj artikla 63-430 kojeg uneses u polje Suchbegriff/Artikelnummer i stisnes Finden
Obrisan neispravan link.

ili 523. stranica kataloga Obrisan neispravan link.

Produkt se zove terracut
TERRACUT –die Fräse für den Freischneider
– Forsteinsatz: Bodenverwundung. Fördert natürliche
Verjüngung
– Garteneinsatz: Schnelles Entfernen des Graswuchses
Reinigen und Ausflocken des Bodens zur
Anwendung unter Bäumen und Sträuchern
TERRACUT durchtrennt die Wurzel. Dadurch wachstumshemmend.
Auflockerung des Bodens. Leichter
Anbau und keine Belastung des Freischneidermotors.
Nr. 63-430/20 mm € 36,90
Nr. 63-430/25 mm € 36,90

Postavio sam post na, da ne oftopicarim, na Obrisan neispravan link.

G

ggaspari

Guest
motika je motika ehehhe ali i ovo izgleda zanimljiv proizvod.
di se to može nabavit? možda ima i kod nas ?

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Hmmm, sada ste i mene stavili u mozganje.
Trebalo bi možda poslati upit o cijeni, dostavi.
Inače, neznam kako bi to radilo, ne kuha mi u glavi ništa.

K

klinci4

Guest
Ne bi ja baš išao čisto iz hobija, ako ću nešto i raditi i uložiti određenu sumu novca u to očekivao bi i nešto nazad.Planiram kroz 1-2ha ići u nasad i 6000 sadnica po hektaru.Kako sam zaključio iz posta i nije to baš tako loša zarada.Kada budem krenio u to volio bi imati i mali destilator na paru do tristotinjak kila.
Roko! Ako nije tajna šta ti radiš sa svojim cvijetom i da li se isplati sve sam raditi i tražiti tržište.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Patrik kaže:
A gledao sam i ovo, dogradni uređaj za Stihl trimere, kao mala frezica, meni se čini idealno za okopavanje, samo sam čuo da je skupo oko 1000 kn, ali koliko posla uštedi.

http://www.unikomerc-uvoz.hr/default.as ... ashID=3174

idite na dogradni uređaji za motorne kose, druga sličica.

i ide samo na "odredjene" trimere , a ovo gore ide na sve koji imaju 20mm ili 1inc rupu i kosta oko 37 Eura (270kn). Dapace, guglajuci sam nasao i ovaj austrijski ducan koji ih prodaje Obrisan neispravan link. gdje se vidi da je rijec o svedskom patentu. Pretpostavljam da nebi trebao biti problem za nabaviti ...

Najnoviji postovi

Na vrh