• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

J

jedna mama

Guest
de, ljudi, aj sad za ozbiljno:

Gdje god pogledaš, svi dilaju ulje, imaju svoje destilerije, .... gdje ste ih kupili? Pravili? Nije vrag da svi vozite kod Mastera na destiliranje ? Da li vam se to isplati ili kako.....

M

Master

Guest
za moju destileriju ti treba oko 30kkn dnevno robe ili oko 700kkn mjesečno

a sad ako se nekome isplati imati igračku, to je druga priča -

za ozbiljno destiliranje treba oko 1,5 mil kn opreme - oko 2,0 mil kn građevina i još cca 2 mil kn za posao
sve ostalo je kokošarenje

K

klinci4

Guest
Master kaže:
za moju destileriju ti treba oko 30kkn dnevno robe ili oko 700kkn mjesečno

a sad ako se nekome isplati imati igračku, to je druga priča -

za ozbiljno destiliranje treba oko 1,5 mil kn opreme - oko 2,0 mil kn građevina i još cca 2 mil kn za posao
sve ostalo je kokošarenje
nemoj tako bahato nemaju svi kapitala kao i ti,ja mislim da se svakom tko ima do 4ha isplati uzeti male destilerije pa neka ih i pravi kao Trampusovi ipak je to puno godina u nasadu koje se sigurno isplate.
Ti si gazda na veliko i tu nema priće i normalno za one koji neće da se još dodatno s time zajebavaju.
Usput pitanje da li netko dolazi na gospodarski sajam sada u Vinkovce na izložbu svojih proizvoda.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
"alex"
gnojiva koja si naveo nisam koristio i da, ja frezam između redova.

ja sam svoje vozio kod mastera i čovjek mi fino dao ulje...naplatio svoje..čist račun duga ljubav :mrgreen: :mrgreen:

o tome tko dila "svoje ulje", ja sam pao na guzicu....dotični gospodin(neću ga imenovati) je kupio ulje od jednog proizvođača i prodaje ga pod svoj proizvod tj. sa svoje plantaže lavande :| :scratch :shock: .E sad koliki broj ljudi to radi...u to se neću upuštati, ja znam da je moje ulje plod moje lavande i mojih ruku...

kokošarenje... :lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
roko kaže:
..... cut.....

ako si potpisao ugovor o najmu, mislim min.5god. onda ti to prolazi. Gledaj da ti ugovor bude na što duže vrijeme jer je vijek lavande oko 20godina...
... cut...
Samo jedna opaskica. Treba ugovor o zakupu. Razlika izmedju zakupa i najma je da se kod zakupa mogu iskoristavati resursi koji se zakupljuju, a kod najma ono sto se najmi mora ostati nepromjenjeno (npr. zakup zemlje-najam stana) Ima zgodnih primjera ovdje Obrisan neispravan link.

M

Mare

Guest
Pozdrav svima,
eto čitam s vremena na vrijeme vaše kometare na forumu pa sam se odlučila postaviti par pitanja:
Krajem 9 mjeseca planiramo zasaditi manji nasad lavande naravno,:)
Posjed je u Istri, čista crvenica, zemlja je poprilično debela i nema kamena u njoj. Moja pitanja bi bila:

1) da li folija utječe negativno na rast sadnica (npr. sporije rastu, ostanu malene i/ili kržljavije ili slično)?
2) da li utječe negativno na strkukturu tla ispod folije (npr. tlo postane tvrdo kao kamen i kasnije ju je teško vratiti u prvobitno stanje nakon micanja folije)????
3) Pozitivne strane folije, ako može reći netko s iskustvom, tko ima posađenu lavandu na foliju?
4) Koliki je preporučeni otvor za sadnicu u foliji i kako je bušite (da bude dovoljno za vlaženje i razvijanje sadnice unutar prve dvije godine koliko bi trebali držati foliju?
5) koliku širinu folije pustiti u redu, npr. ako je folija široka 140 cm, pusti se 80 cm, a sa svake strane ukopa po 30 cm ?
6) ručno postavljanje folije da ili ne i da li netko zna tko u Istri ima stroj za postavljanje folije, molim kontakt?
7) koliko je zapravo problem prema iskustvima ljudi sa foruma održavati nasad ako se ne stavi folija - koliko sati rada treba za održati tih cca 2000 sadnica
8) načini obrade tla nakon sadnje: da li je dosta samo kositi međuredni prostor i to već od prve godine, a unutar reda , dakle oko biljke sa motikom prekopati. Što mislite od djetelini?
9) da li ručno pljeviti travu ? Ili je ipak potrebno frezati ili na drugi način sa mehanizacijom obraditi međuredni prostor i koliko puta na godinu i u koje doba godine ?
10) kamo Vi iz Istre nosite ulje na destilaciju ako nemate svoju destileriju. Iskustva s destilerijama, imate li preporuke?
unaprijed zahvaljujem svima na odgovorima,
Pozdrav
Mare

T

tanita

Guest
roko, hvala na odgovoru. i jos: da li postoji netko u hzpps ili ministarstvu tko bi mogao odgovoriti sto su (ako su) potencijalne lose strane malciranja u ovom slucaju? jer, potencijalne dobre strane su sto onda manje vise nema pljevljenja, okopavanja, zalijevanja, a bome se stvara i humus...???

angustifolia? itko?

za mastera: ne razumijem se u proces destilacije, ali cujem da se veca kvaliteta postize destilacijom kroz paru, a ne vodu. kakvu vi imate, i sto mislite o tome?

inace, ako se destilira ekoloski uzgojena lavanda u vasim kotlovima, moze li biti "kontaminirana" prethodnim destiliranjem konvencionalno uzgojene, ili se kotlovi izmedju destilacija ociste? ispricavam se na ovakvim pitanjima, to se zove "djecja usta", nemam pojma...

i sto je bilo s onim dodatnim poticajem na ulje koji je prije spominjan? jeste li to ikada otkrili?

ajme, kad bi svi bili ko ljudi na ovom forumu, svijet bi bio lijepo mjesto!
hvala,
r

A

alex

Guest
Pitanje Masteru - po kojoj cijeni vršite destilaciju?

Roko, koliko je okvirno ulaganje po tvom iskustvu u 1ha za pripremu tla?

Koga možete preporučiti za kupnju kvalitetnih sadnica?

I

ivica78

Guest
roko kaže:
koliko je stara lavanda od gđe vere?
ova lavanda na slikam je stara oko 2 god ali sada su te stare 3 god, imamo nasade i po godinu dana mlađe tj. od 2 god, 1 god i pola god "starosti" a novije slike će bit dostupne uskoro

K

klinci4

Guest
ajd ti nama reci koliko su vas izašli destilariji ako nije tajna i da li postoji mogučnost još nabavki

I

ivica78

Guest
klinci4 kaže:
ajd ti nama reci koliko su vas izašli destilariji ako nije tajna i da li postoji mogučnost još nabavki
kako da ti kažem osim da je cijena "po dogovoru" ne znam točno koliko bi više koštalo pošto je cjelokupni materijal koji bi bio potreban za izradu kotla u zadnjih par godina bitno poskupio a i zavisno od želje kupca (kolika zapremina, vrsta plamenika, metraža cijevi za hladnjak, način punjenja-pražnjenja kotla...) pa negdje za kotao zapremine 250 litara cijena bi ti bila oko 20-25 000 kn barem prema onim cijenama materijala koja se kretala prije 2-3 god probat ću se raspitat barem okvirno ako si zainteresiran

P

plam

Guest
pozdrav

Evo i od mene par pitanja za cijenjene stručnjake ovog foruma.
Proljetos sam posadio 7000 kom budrovke i dosada 4 puta frezao, 4 puta okopavao i jednom šišao.
Slažem se sa Rokom glede frezanja i okopavanja.Ne zavaravajte se ljudi, ništa folija ništa djetelina samo motika.
Sa svojom nasadom sam više nego zadovoljan sa travom malo manje ali sta je tu je. Trava vjerojatno raste dobro jer nisam žalio na stajskom đubru.
Zanima me slijedeće - koji je zadnji rok za šišanje?
- koji je zadnji rok za pravljenje sadnica?
- koji je zadnji rok za jesensku sadnju

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
odgovori za: dobro došli na forum :D :D

MARE
1.DA
2.definitivno...da
3.manja površina za frezanje tj. košenje između redova gdje nema folije
4., 5., 6. i 7. ne znam jer ne sadim na foliju...

otvor na foliji..što je veći to je boje-više vlage za sadnicu ali i više korova koji se sa ničim drugim ne može riješiti osim ručnim pljevljenjem trave...

nakon sadnje..kopanje i frezanje. prve 3.godine moraš joj dati ono najbolje..prozračno i rahlo tlo za bolje razvijanje korijena

10. Zlatar Bistrica..ARIS2000 MASTER

TANITA...nema na čemu.. :mrgreen:
sa malčiranjem obrađeješ samo "gornji" sloj zemlje tj. niti korova se ne riješiš 100%... a frezanje obrađuje sloj od 25-20cm, prozračuje zemlju i dovodi vodu u dublje slojeve što je jako dobro ako dođe do suše u ljeti.

dodatni poticaj za ulje..to je rekao LAVANDER. to bi njega mogli pitati...?!!

ALEX...
ja sam plaćao oko 7.000 kuna na ha...tu ulazi đubrenje(oko 20 prikolica/ha), duboko oranje(50cm), agrovapno 1.500kg/ha, MAP 500kg/ha i rotobrane 800kn/ha....
da radim ponovo, opet bih isto napravio...
sadnice...svi su ti tu negdje..samo je pitanje koliko koštaju :D :D

IVICA78
i moja je stara 2godine...sad možemo uspoređivati sadnice :mrgreen: :mrgreen:

ja sam gledao za mobilnu destileriju..imam projekat, došla bi me oko 19.000 OJRIĆA

PLAM..dobro došao na forum :D :D
tako mi je i samom..ove godin sam(za razliku od prošle :mrgreen: 6xfrezao) frezao 4x cijeli nasad lavande i sad moram još jedno preći kompletnu njivu...i za ovu godinu gotovo...ufff
-šišanje, pa tamo u 10.mjesecu
-ja ih radim do kraja 6. mjeseca. ne koristim hormon rasta, zat otako kasno prestajem sa pelcanjem
-dokle god nema velike zime...do kraja 10. mjeseca....

dec ol foks for tudej :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol:

K

klinci4

Guest
ivica78 kaže:
[kako da ti kažem osim da je cijena "po dogovoru" ne znam točno koliko bi više koštalo pošto je cjelokupni materijal koji bi bio potreban za izradu kotla u zadnjih par godina bitno poskupio a i zavisno od želje kupca (kolika zapremina, vrsta plamenika, metraža cijevi za hladnjak, način punjenja-pražnjenja kotla...) pa negdje za kotao zapremine 250 litara cijena bi ti bila oko 20-25 000 kn barem prema onim cijenama materijala koja se kretala prije 2-3 god probat ću se raspitat barem okvirno ako si zainteresiran
gledaj hvala ti puno na odgovoru ipak mi je ova cifra bolja nego ona od 20-25000eura ili ona što je roko naveo od 19000eura.Ne bi ja baš u toliko veliki biznis sa 2-3ha nego ovako malo da me pogura tijekom godine,ubijem vrijeme i smirim živce.
Zanimalo me čisto jer kada bi dizao kredit išao bi da imam i svoju malu destileriju i sve što treba da bi se tim poslom mogao baviti a to bi se za nekih 5-7 godina sve isplatilo i onda mi ostaje čista zarada, barem ja tako razmišljam jer kod mene je financijska situacija donekle stabilna pa mogu tako planirati.
Hvala još jednom a tebi roko svaka čast stvarno imaš volje

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: jako dobro.... nego od kud baš LAVANDER i o čemu se radi u to stripu...mogli su mu makar malo bolji motor dati..nešto tipa YAMAHA R1 ili SUZUKI 1000 CBR a oni ovakvom liku daju vespicu..uff :mrgreen: :mrgreen:

T

tanita

Guest
uuuups,

sad ste me nagovorili! mislim, strip junak. jer, ja vozim romobil!

highlander, a di si ti to, smilje bi trebalo rasti blizu mora, a na fotkama sve izgleda jako kontinentalno. imas i pravu lavandu? daj napisi koju i o tome, pliz?!

thx

H

highlander

Guest
Pozdrav Taniti i drugima!
Da stvarno, smilje je na moru. Pravu tromjesečnu destilaciju smilja sam imao 99. god. u Hrvacama kod Sinja za "Irex", poslije toga manje na moru, a neki dan sam dovezao 10 vreća (oko 60 kg.) kombijem i prikolicom da vidim trenutačni postotak ulja, koji se mijenja tokom godine, a na tome radim već više godina. Sada je smilje dosta suho, ali postotak je oko 0,1, što u usporedbi sa težim sviježim biljem daje skoro istu količinu ulja prema cijeni otkupa. Inače od ministarstva imam dozvolu za branje na određenom prostoru, pa me zanimalo dal se isplati ići u destilaciju 9. i 10. mjesec. Možda ću zato uz ružmarin i lovor raditi i smilje.Lavandu sam već napravio. Usput imam budrovku i nešto malo angustifolie na Žumberku ispod sv. Gere na visini od 750 m. Planiram to proširiti (petogodišnji plan) na cca 5ha koliko posjedujemo zemlje, samo ne znam dal lavandu ili možda i neko drugo ljekovito i aromatično bilje. Suban me nagovara na Arniku. Ne znam. Vidjet ću.

Pozdrav

Najnoviji postovi

Na vrh