• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

A

alex

Guest
hvala highlander na korisnim informacijama.

radiš i ostala eterična ulja osim lavande?

TI si destileriju kupio vani?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Nitko nije komentirao moj komentarcic o kolicini kamfora u ulju? Koja je razlika izmedju lavande i lavandina u tom kontekstu, odnosno dali se ulje lavande i lavndina jednako cijeni u farmaceutskoj industriji?

M

Master

Guest
lavanda obična ulje (iskorištenje oko 1%) je na veliko je oko 60EUR/kg, lavandin (iskorištenje 2%) je oko 30 EUR/kg
smatralo se da lavandin ima dosta kamfora - da ako raste u Dalmaciji (vidi priču o kemotipovima) - dok je kontinentalni vrlo sličan občinoj lavandi

problem je obične lavande što je nema dovoljno posađene (kod nas) već je uglavnom lavandin (različitog porijekla) pa treba homogenizirati ulja

K

klinci4

Guest
Master kaže:
lavanda obična ulje (iskorištenje oko 1%) je na veliko je oko 60EUR/kg, lavandin (iskorištenje 2%) je oko 30 EUR/kg
smatralo se da lavandin ima dosta kamfora - da ako raste u Dalmaciji (vidi priču o kemotipovima) - dok je kontinentalni vrlo sličan občinoj lavandi

problem je obične lavande što je nema dovoljno posađene (kod nas) već je uglavnom lavandin (različitog porijekla) pa treba homogenizirati ulja
U biti zarada te izađe na isto sadio lavandu ili lavandin.Da li mi znaš odgovoriti jel bi prava lavanda uspijela ovdje kod nas u slavoniji i da li je tržište ulja od prave lavande nešto veće.

M

Master

Guest
tržište je svjetsko za jedno i drugo ulje

a potražnja i ponuda ovise o stanju u Kini, Ukrajini, Moldaviji, Mađarskoj, Rusiji....

T

tanita

Guest
ma, zbog tih stvari (posadjeni razliciti hibridi, iz razlicitih izvora sadnica etc, premale kolicine za trziste) ja i pitam...u idealnom svijetu, ako za to postoji razlog, ovakva vesela druzina bi se mogla onda unaprijed dogovarati sto saditi, jer smo svi manje vise maleni, pa tek zajedno mozemo proizvesti neke razumne kolicine...cega god bude pametno.

highlander i lavander imaju nesto malo angustifolie, ako se ne varam, a gospodja lavanda iz fuzina (licko polje) ima nesto vise...?!.

lavander, da li angustifolia hoce rasti "samo iznad 600 m nadmorske kod nas" , ili "i iznad"?

iz mog skromnog bilinarskog znanja, budrovka je super za muskulfibere, njegu koze, ali ne opusta, za razliku od angustifolie. zato roko moze puno kopati i kositi a da ga ne boli. a od angustifolie bi mu se vjerojatno spavalo...

brmmm brmmm njiiiii lavandergirl juri. roko, ono s yamahom si mislio na offroad bajk, jelda? moj kompa.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ma mislio sam SUPER BIKE YAMAHA R1.... nego šta ti maš ATV ili Quad... ja imam u planu kupiti za soski turaizam par komada... kad napravim staze po šuamam i gorama...pozvana si na test vožnju :mrgreen: :mrgreen:

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
YAMAHA GRIZLY 700 i GRIZLY 350...odluka je pala prije 3 mjeseca...

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Odličan izbor roko, imao sam se priliku vozit na grizlyu, odlična makina, puca od snage, svuda ide, ma nema boljega.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
plan je OFF ROAD vožnja...baš extremni uvijeti, a kasnije ako posao krene kako sam zamislio, e onda bih klapio kojeg sportskog

ajmo razgovor o ovim "poslićima " prebaciti na TURIZAM,,,, da nas moćni BOBO ne zgromi...

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
AAAA, neće još to doći,najprije ga ovi iz Zagreba trebaju naručiti iz Njemačke, pa meni poslati iz Zagreba.
Ali ugodno sam iznenađen brigom za kupce, dva dana nakon što sam naručio proizvod na internetu, zvala me neka ženska, valjda predstavnica, i pitala me sve u vezi s time, kada, kako, vrsta plaćanja, ma odlično.
Ipak čekam da mi dođe proizvod pa ću biti 100% zadovoljan.

G

gio

Guest
Bog svima na ovom zanimljivom forumu
Bavim se uzgojem lavande od ove godine. Bio sam u Francuskoj sa cijelom družinom iz Hrvatske i moram priznati da je bilo jako zanimljivo i poučno. Želim vas ovim putem obavijestiti da se planira sastanak lavandara u Zagrebu tako da bi svi oni koji su zainteresirani za proizvodnju i koji se žele povezati sa ljudima koji se već bave proizvodnjom trebali doći.Mislim da će većina onih koji komuniciraju na ovom forumu biti tamo tako da se možete i osobno upoznati. Dođite ljudi bit će zanimljivo i poučno.
GIO

G

gio

Guest
po mojim zadnjim saznanjima 3.10. negdje u sesvetama no točnu informaciju ću vam reći kad budem sa sigurnošću znao

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
trebao sam i ja ići ali nisam mogao zbog puno posla....
ja ću ići sigurno,ako budem slobodan taj dan....nadam se

koja je tema sastanka...dali uzgoj, prerada, otkup, prodaja.... ili sve u jednom :mrgreen:

Najnoviji postovi

Na vrh