• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

M

Master

Guest
tanita kaže:
za mastera: ne razumijem se u proces destilacije, ali cujem da se veca kvaliteta postize destilacijom kroz paru, a ne vodu. kakvu vi imate, i sto mislite o tome?

inace, ako se destilira ekoloski uzgojena lavanda u vasim kotlovima, moze li biti "kontaminirana" prethodnim destiliranjem konvencionalno uzgojene, ili se kotlovi izmedju destilacija ociste? ispricavam se na ovakvim pitanjima, to se zove "djecja usta", nemam pojma...
prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti proizvodnja eteričnih ulja je kemijska industrija

što se tiče tzv ekološkog uzgoja - osim ako nije neposredno prije destilacije špricano sa kakvim herbicidima, pesticidima ili bog te pitaj čime - nakon procesa destilacije ništa od toga kao rezidue se nemože naći u ulju
tako da priča o ekološki uzgojenoj lavandi kao i kamilicu koja ima 10-20% veću cijenu ne igra baš neku ulogu
inače koliko je meni poznato - izuzev pojedinih slučajeva ali sva naša kontinentalna lavanda (lavandin) se uzgaja prema tzv ekološkim standardima - pitanje je samo da li ima tko interesa za kupnju i sadnju (obzirom na papirologiju) tzv ekološke lavande

tanita kaže:
i sto je bilo s onim dodatnim poticajem na ulje koji je prije spominjan? jeste li to ikada otkrili?
ne vjeruj svemu što se piše po forumima

J

jedna mama

Guest
ljudi genijalni ste, ma super svi. ovo nisam vidjela ni na jednom forumu, ovakvu susretljivost, volju da se pomogne, odgovori i po desetak puta na jedna te ista pitanja (roko 8)) ,....

ja upravo došla iz Savjetodavne službe, već se nabrusila, naštrebala propise o opg-ima, porezima, spremna na arogantne službenike, a kad ono..... svi ljubazni, dragi, guraju prospekte, analiza tla mi je besplatna ako se odmah upišem u upisnik jer onda ide preko županije,.... sve u svemu jako dobar početak dana. eh da, ne mora se ulaziti u nikakav sustav poreza do 1. siječnja 2010. tako vele.

vidjet ćemo kako će to sa njima izgledati u budućnosti

T

tanita

Guest
highlander, master, hvala na odgovorima.

sto se tice ulja i eko/ne eko, pretpostavljam da osim spricanja (herbicidi/pesticidi) neki koriste i umjetna gnojiva, pa pretpostavih da se i to moze odraziti u ulju.

da pojasnim,
nesto sam malo koristila bazna i etericna ulja za probleme s kozom, (na sve konvencionalne kreme/preparate sam preosjetljiva) pa sam naucila da je vrlo visoka zahtjevnost za bazna/etericna ulja koja se u tom podrucju koriste. zato sve moramo uvoziti, jer kod nas nitko ne proizvodi, to jest, mozda i proizvodi, ali nema ateste koji se u prici traze. i dugorocno gledano, to je zalosno - placam bocicu od 10 ml eu lavande angustifolie oko 100 kunica, a o maticnjaku i smilju da ne govorim (kemotipizacija se kod nas, izgleda, ne provodi).

koga zanima, ima o tome na forumu "uvod u prirodnu kozmetiku" (postovi od Phyta), na stranicama Centra Cedrus (skola za fitoaromaterapeute/ice, i na stranicama aromaterre i dr. koji se bave aromaterapijom, vidi pod "kvaliteta et.ulja"...

mozda ovo zvuci offtopic, ali ne mogu si pomoci da ne brejnstormiram moguce i ne-moguce opcije za buducnost, kad vec postoji ovakva vesela druzina po cijeloj duzini i sirini lijepe nase...

veseli pozdrav!

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Radi se o kolicini/postotku kamfora u ulju, a to ovisi o sorti lavande. Vise kamfora cini da je ulje manje podobno kao sirovina za farmaceutsku industriju sto se specificira u faramkopejama.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pa zato smo ovdje na forumu...kako bi pomogli jedni drugima, kako sa savjetima tako i sa iskustvom, kako bi se izbjegle početničke greške.... :D :D :mrgreen: :mrgreen:

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
:mrgreen: :mrgreen: tanana tanana ggrrrmmm....LAVANDER MAN U AKCIJI fffiiijuuuuu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :rolfer: :rolfer: :rolfer: :rolfer:

A

alex

Guest
Zna li netko može li se u istoj destileriji, destilirati više vrsta bilja i na koji način se to radi da ne bude utjecaja jednog na drugo. Utječe li to kvalitetu pojednog destilata?

Highlander, možeš li preporučiti nekoga tko radi male estilerije i koji je red veličine cijene tvoje destilerije?

H

highlander

Guest
Pozdrav svima.

Alexu odgovaram redom.
U istoj se destileriji destilira više vrsta bilja jer je oprema uglavnom univerzalna. Bitno je poslije destilacije jedne vrste bilja, ukloniti i oprati ostatke biljnog materijala, a zatim prije početka destilacije nove vrste bilja pustiti paru cca 15minuta da pokupi ostatke ulja iz đepova kondenzatora i retorte. To i nije neki problem jer su ta ulja (uvjetno ulja jer to zapravo i nisu ulja iako ih mi tako nazivamo) lako hlapljiva.
Aromaterapeuti mješaju ulja radi nekih posebnih svojstava, ali mi proizvođači moramo isporučivati čista tj. nemješana ulja po mogućnosti zajedno s plinsko-kromatografskim isprintom nekog relevantnog instituta tj. laboratorija.
Male i velike destilerije vrhunske kvalitete proizvodi Švedska firma Agronova, a o cijeni moje destilerije ne mogu sa sigurnošću govoriti, jer sam kroz desetak godina prema potrebama nabavljao dodatne mobilne i stabilne komponente, tako da su tu još dodatni generator pare (za suhu paru, koji radi pod tlakom i za koji treba imati certifikat tj. tečaj za upravljanje kotlovima pod pritiskom - ložač Pero), spiralni kondenzator (na slici se vidi radialni) pa reflux kondenzator, te florentinske posude (odjeljivači) za ulja lakša i za ulja teža od vode. Osim toga tu je i priručni laboratorij sa stalcima za tikvice-odjeljivaće, staklene lijevke, filter papiri, menzure pipete itd.
Neko je već spomenuo, a ja ponavljam, destilacija spada u kemijsku industriju, i mi koji se sa time bavimo moramo imati odgovarajuće licence. Govorim o sebi a znam i za neke druge.

Nadam se da sam ti odgovorio. Pozdrav.

T

tanita

Guest
highlander,
hvala, sad mi je jasnije - ovo s licencom dobro zvuci, a ako sam dobro shvatila, tvoja destilerija je mobilna...znaci, za dio analiza ulje se salje tamo negdje u omisalj, u nadlezni institut, a plinsku kromatografiju rade u zg...e, sad, kuda spada kemotipizacija, jeli to treca analiza? izgubljena sam u tome. molim da se ekipa ne ljuti sto guram ovu pricu, ali kako je lavanda trajni nasad, mozda nije lose istrazivati opcije za buducnost. evo nesto s weba:

"nije isto proizvode li se eterična ulja za neku industriju ili za aromaterapiju, jer sam proces destilacije se razlikuje kako bi se izvukle i ljekovite komponente a ne samo miris. Većina ulja se proizvodi upravo za industrijsku uporabu, a tek manji postotak striktno za aromaterapijsku primjenu."

"Važno je znati da vjerodostojnu GC analizu moraju napraviti tzv. akreditirani laboratoriji koji posjeduju licencu GLP (dobre laboratorijske prakse). Ne valja vjerovati bilo kakvoj analizi, jer svaki analitičar mora usporediti kakvoću ulja i načina analize na temelju najstrožih pravilnika (ISO i/ili AFNOR normi), a ne samo dati komentar o sadržaju sastavnica eteričnih ulja (kako se kod nas najčešće radi). Postoje i druge dodatne analize koje se traže od eteričnih ulja, poput specifične težine, indeksa loma svjetlosti (refrakcija), kuta zakretanja polariziranog svjetla, sadržaja vode, karbonilnog broja, esterskog broja, sadržaja neuparivog ostatka i karotenoida kod citrusnih ulja, sadržaja kumarina, sadržaja vode u eteričnom ulju i slične analize.

Iz svega ovog se vidi da kakvoću eteričnog ulja može procijeniti isključivo stručna osoba u akreditiranom laboratoriju"

M

Master

Guest
ja do sada nisam prodao niti jedno ulje bez da je kupac sam napravio analizu. a sasvim sigurno sam prodao do sada najviše ulja.

ove priče oko kemijskih analiza koje se moraju nalaziti uz proizvod su jednako kao da tražite da uz svaki lijek ima analizu svojeg sastava izlaznog laboratorija za kvalitetu - ispis kromatografske analize itd - danas kromatografe očitavaju maseni spektrometri spojeni na računala pa se takvi uređaji rade kao jedan GC/MS

da pojasnim - danas ima vrlo mali broj ljudi na svijetu koji bi temeljem grafa mogli očitati o čemu i kojem se eteričnom ulju radi - nije bitan samo graf nego hrpa drugih podataka ali to treba ostaviti stručnjacima

o patvorenim uljima i lopužama glupo je govoriti jer sigurno postoji neki način (na koji bilo tko od nas ne bi pomislio) koji je prevarant smislio da nas prevari a mi to neznam jer on se time bavi

- vidi rokovo pisanje o prodavačima ulja koji pričaju da je ulje njihovo sa njihovog polja lavande - a kupio ga u dućanu i pretočio

što se tiče kemotipizacije ulja - treba razjasniti da se kemotipizacija radi prema sorti pojedinog eteričnog bilja (lavanda obična, širokolisna, alpska, lavandin i sl) odnosno čak njegovom genotipu unutar pojedine sorte (kao npr ružmarin mediteranski pa genotip dalmatinski, turski, tuneški itd)- dakle doista je blesavo kemijskom analizom utvrđivati sortu pojedinog eteričnog bilja ako se pouzdano zna porijeklo ulja tj same biljke

to k'o da radite DNK analizu da vidite jel čovjek crnac ili bijelac - mjesto da mu pogledate u lice

da paradoks bude veći cijena jedne analize ulja je oko 2000 kn pa prema tome suludo bi bilo raditi analizu ako je lot lavndina ulja manji od 1000 kg - a za to bi trebalo oko 10 ha - svatko tko tvrdi da je radio analizu na uzorku ulja koji je manji od lota koji vrijed desetak tisuća eura znači da vam je jako puno zaračunao svoju trgovačku uslugu

druga je stvar što trgovci a ne proizvođači netočno (nenamjerno ili radi neznanja) ili lažno (namjerno i radi stjecanja nepripadne dobiti) mogu napisati sastav

dakle ulje na veliko se prodaje na način da se iz pojedine bačve (lota) izuzme uzorak (5ml) koji dostavljate svojem potencijalnom kupcu- naravno da bi kupac vama htio uopće razgovarati i da mu se uopće hoće raditi anazila vašeg uzorka mora biti siguran da će buduća zarada (koja se mjeri u postocima) zaraditi - morate imate u jednom lotu najmanje oko 30k€ - osim kad je riječ o poznatom odnosu kupca i proizvođača. nakon što vam potvrdi da ulje odgovara njegovom etalnonu razgovarati ćete o cijeni. kad se oko svega skupa dogovorite - tražiti će da mu prodate ulje sa odgodom plaćanja 60-90 dana. smatrati će se da je prodaja zaključena kad vaša bačva sa uljem dođe do vašeg kupca i on ponovno utvrdi analizom da ste mu poslali upravo tu bačvu iz koje ste izvadili uzorak i da je isti ostao nepromijenjen.

da ne bi ispalo da među proizvođačima ulja nema lopuža : ima ali takvi imaju kratki vijek .

prema tome kad smo pokretali projekt podizanja nasada lavande nužno je bilo da naši kooperanti kupe sadnice od nama poznatih dobavljača sadnica kako bi se znalo točno porijeklo sadnice a s time i očekivala kvaliteta ulja.

a što se tiče kozmetike i kozmetičkih preparata- ljudi su najčešće alergični na konzervanse za kreme a ne na osnovni sastav kreme

bitno je naglasiti da neka ulja uopće nisu za aromaterpiju ali su pogodna za kozmetiku .isto tako treba znati da većina ulja spada prema klasifikaciji o opasnim kemikalija u tzv štetne kemikalije i da ih nužno mora pratiti sigurnosno tehnički list

recimo i to da lavandino ulje nije opasna kemikalija

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
:D :D :D što bi rekli: kratko i jasno :mrgreen: :mrgreen: svaka čast MASTER

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Opširno, ja sam još daleko od takve procedure, ali se nadam jednog dana.

H

highlander

Guest
za tanitu!

Vidim da ste duboko u problematici eteričnih ulja, GLP-a, kemotipova isl. Sve to zvući vrlo zamršeno ali stvar je sasvim jednostavna.
Prije no što vam pojasnim, samo da ne zaboravim odgovoriti o kemotipu. Kemotip se određuje prema dominantnoj djelatnoj komponenti kromatografskog grafa, koja nije uvijek najzastupljenija u postotku, već po aromaterapeutskoj važnosti. Dakle, ne analizira se posebno od kromatografije, nego se samo isčitava iz grafa i proglašava nekim kemotipom.
Najzanimljivija stvar je ta, da Vi ako želite uzgajati Lavandu o tome ne morate razbijati glavu. Eto zašto. Zato jer vi uglavnom ne možete utjecati na kemotip koji će te dobiti u proizvodnji ulja. Pedološki, kemijski sastav vašeg tla, broj sunčanih dana, količina i vrsta padalina (kisele kiše), su već odredili kemotip htijeli Vi to ili ne. I to je to.
Rasprave o kemotipovima bi se trebale voditi na Aromaterapeutskim forumima. To nas poljoprivrednike ne zanima previše. I ja sam na ovom forumu zbog uzgoja Lavande i puno sam naučio od mastera, rokija i sličnih, a slučajnost je što se inače bavim destilacijom pa mi je to područje poznato, ali svejedno ne bih išao puno u dubinu, osim što se tiče Lavande gdje možete pitati sve što vas zanima a ja možda znam ili mogu od nekog doznati.
I još nešto porazno. Voditelji raznih Aroma tečajeva koji su ujedno i zastupnici za neka „brand“ ulja, redovito reklamiraju i preporučaju ta ulja kao jedina prava. Nije li to sumnjivo?
Svijetski putevi eteričnih ulja su dobro poznati (podneblja zemlje porijekla, isporučitelji itd.), pa i s te strane nema nekih iznenađenja i odstupanja u kemotipu, i onako usput tek napominjem da se na kromatografskoj apcisi može intervenirati po visini i širini grafa laboratorijskim dodirom. ( Za boga miloga razjebavaju gen, a kako neće tamo neko ulje.)
Sve to govorim da znate da su pomaci u kvaliteti ulja uvjetovani drugim čimbenicima, a ne isticanjem kemotipa. Draga profesorica Kuštrak bi se sa time vjerojatno složila. Ulja su naprosto prirodna ili falsifikati, a Aromaterapeut mora imati znanja to razlučiti i svako ulje upotrijebiti na pravi način što se ne može naučiti jednomjesečnim tečajem. I oprez SVA ali SVA ULJA SU OTROVNA.
Malo o procesu destilacije što je spomenula Tanita. Tu se nema što previše pričati. Dva podrumara mogu iz istog grožđa napraviti različita vina. Uglavnom dobro ili loše. Znači prvo treba naučiti pravila zanata, a onda dolaze finese.Svi destilatori dobro rade eterična ulja. Nit je parni destilator bolji, niti je vodeno parni lošiji za proizvodnju ulja. Činjenica je jedino da CO2 najmanje rastura lance molekula i to je istina. Vakum destilacija daje najveću brzinu što je isto istina, ali najveća je istina da dan danas 97% destilerija proizvodi prokušanim vodeno parnim ili parnim načinom destilacije.
Ukratko i o finesama. Recimo na većoj nadmorskoj visini ako upotrijebimo kišnicu za proizvodnju pare, točka ključanja tj. pretvaranja vode u paru može se spustiti na čak 87o C, što daje vrlo „nježnu“ destilaciju.

A ***** ti. Prolil sam kavu po sebi.

Pozdrav svima do slijedeći puta.

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
highlander kaže:
Recimo na većoj nadmorskoj visini ako upotrijebimo kišnicu za proizvodnju pare, točka ključanja tj. pretvaranja vode u paru može se spustiti na čak 87o C, što daje vrlo „nježnu“ destilaciju.

Vidiš vidiš, ovo nisam znao_O kojoj se visini radi.
Možda mogu ići na Učku destrilirati lavandu, hahaha.

H

highlander

Guest
Naravno da su to gluposti, ali nekog vesele takvi podaci.

Pozdrav Patriku

A

Alisabel

Guest
Pozdrav, da se pohvalim prošli tjedan sam predala zahtjev za upisnik poljoprivrednog gospodarsta....bili smo na njivi da je pokosimo i to par puta i umorili se ko konji :lol: ( početnički trening ) i sretni smo što smo počeli sa pripremama. Odlučili smo da će lavanda ići na foliju, sadnja 180 x 180 među redovima. Sve to u suradnji sa udrugom EKOP-om Istra uzgoj eko lavande.

Zanima me jedino, kada folija propadnoe, lavanda naraste da li se može sa frezom proči između redova, neće li onda biti pre tvrda zemlja za frezu ?

Vi koji radite lavandine sapune što je potrebno da se sapun ručno spravljen može prodavati na svom štandu ( mislim dozvole i ateste)...kakve dozvole ?

I evo ovaj link sam našla za mini destileriju , što mislite o ovome Obrisan neispravan link.
I još jedan zanimljivi link http://barkun.hr/content/view/16437/31/

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ne bih ti preporučio foliju,,,vjeruj mi...

teško da ćeš nakon 3 godine (kad se folija počne raspadati) uspijeti "utjerati" frezu u zemlju....

žene koje rade kod mene na njivi, pljevile su lavandu sađenu na foliji...kažu da je 10x gore pljeviti oko lavande nego kopati redove sa motikom... a o razlici u veličini sadinca da i ne govorim.., malo obiđi lavandu sađenu na foliji i onu koja nije sađena na foliju

ako stignem slikat ću ti večeras jednu plantažu lavande koja je asđena na foliju pa da vidiš kakva je...

G

ggaspari

Guest
:)
ja sam koristio folju i ove sadnice su puno bolje od one koje sam sadio bez. možda slučajno :) ali za sada sam zadovoljan, manje problema sa travom i sa navodnjavanjem

A

Alisabel

Guest
Bilo bi dobro da se jave drugi koji imaju iskustva sa sađenjem na foliji .

T

tanita

Guest
auuuuuuu, hvala Highlander & Master, ovo je vise nego sam ikada sanjala nauciti.

dakle, imam odgovor na moje pitanje: ne moram nista posebno napraviti (osim, naravno, ekoloskog uzgoja i izbora prave sorte za pravo podneblje, metodom pokusaja i pogreske, najvjerojatnije ;-)) danas, a da bih za 5 godina mogla odluciti da li ce moje ulje u industrijsko ili aromaterapeutsko.

i nije vazno da li u hr postoji laboratorij koji je u stanju napraviti trazenu analizu, jer ce kupac tako i tako odnijeti to gdje treba.

sad mi je lakse.

i ono od mastera da unaprijed treba provjeriti s kupcem/ulja, cvijeta/ cije se sadnice smatraju zadovoljavajucim, a ne samo gledati za cije sadnice se daje potpora -( jer to ne mora biti isto, u svakodnevnoj hr praksi?), to je vazna info.

sto se tice "velikih" i "priznatih" firmi, ja tu uvijek pola pijem, pola sarcu dajem. antiglobalistica i anarhistica, sta ces.

alergije na kemijske dodatke u kozmetici - ovak, jojobin vosak npr. kao prirodni sastojak meni cini grozne stvari jer ga koza krivo desifrira pa poludi. nista nije jednostavno, ni crno-bijelo.

kak je ovo jedan genijalan forum...

Najnoviji postovi

Na vrh