za tanitu!
Vidim da ste duboko u problematici eteričnih ulja, GLP-a, kemotipova isl. Sve to zvući vrlo zamršeno ali stvar je sasvim jednostavna.
Prije no što vam pojasnim, samo da ne zaboravim odgovoriti o kemotipu. Kemotip se određuje prema dominantnoj djelatnoj komponenti kromatografskog grafa, koja nije uvijek najzastupljenija u postotku, već po aromaterapeutskoj važnosti. Dakle, ne analizira se posebno od kromatografije, nego se samo isčitava iz grafa i proglašava nekim kemotipom.
Najzanimljivija stvar je ta, da Vi ako želite uzgajati Lavandu o tome ne morate razbijati glavu. Eto zašto. Zato jer vi uglavnom ne možete utjecati na kemotip koji će te dobiti u proizvodnji ulja. Pedološki, kemijski sastav vašeg tla, broj sunčanih dana, količina i vrsta padalina (kisele kiše), su već odredili kemotip htijeli Vi to ili ne. I to je to.
Rasprave o kemotipovima bi se trebale voditi na Aromaterapeutskim forumima. To nas poljoprivrednike ne zanima previše. I ja sam na ovom forumu zbog uzgoja Lavande i puno sam naučio od mastera, rokija i sličnih, a slučajnost je što se inače bavim destilacijom pa mi je to područje poznato, ali svejedno ne bih išao puno u dubinu, osim što se tiče Lavande gdje možete pitati sve što vas zanima a ja možda znam ili mogu od nekog doznati.
I još nešto porazno. Voditelji raznih Aroma tečajeva koji su ujedno i zastupnici za neka „brand“ ulja, redovito reklamiraju i preporučaju ta ulja kao jedina prava. Nije li to sumnjivo?
Svijetski putevi eteričnih ulja su dobro poznati (podneblja zemlje porijekla, isporučitelji itd.), pa i s te strane nema nekih iznenađenja i odstupanja u kemotipu, i onako usput tek napominjem da se na kromatografskoj apcisi može intervenirati po visini i širini grafa laboratorijskim dodirom. ( Za boga miloga razjebavaju gen, a kako neće tamo neko ulje.)
Sve to govorim da znate da su pomaci u kvaliteti ulja uvjetovani drugim čimbenicima, a ne isticanjem kemotipa. Draga profesorica Kuštrak bi se sa time vjerojatno složila. Ulja su naprosto prirodna ili falsifikati, a Aromaterapeut mora imati znanja to razlučiti i svako ulje upotrijebiti na pravi način što se ne može naučiti jednomjesečnim tečajem. I oprez SVA ali SVA ULJA SU OTROVNA.
Malo o procesu destilacije što je spomenula Tanita. Tu se nema što previše pričati. Dva podrumara mogu iz istog grožđa napraviti različita vina. Uglavnom dobro ili loše. Znači prvo treba naučiti pravila zanata, a onda dolaze finese.Svi destilatori dobro rade eterična ulja. Nit je parni destilator bolji, niti je vodeno parni lošiji za proizvodnju ulja. Činjenica je jedino da CO2 najmanje rastura lance molekula i to je istina. Vakum destilacija daje najveću brzinu što je isto istina, ali najveća je istina da dan danas 97% destilerija proizvodi prokušanim vodeno parnim ili parnim načinom destilacije.
Ukratko i o finesama. Recimo na većoj nadmorskoj visini ako upotrijebimo kišnicu za proizvodnju pare, točka ključanja tj. pretvaranja vode u paru može se spustiti na čak 87o C, što daje vrlo „nježnu“ destilaciju.
A ***** ti. Prolil sam kavu po sebi.
Pozdrav svima do slijedeći puta.