• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
To će bit nekih 24 ha nasada lavande, možda nekih 1 ha ružmarina. Računam po tome na oko 120 000 eura godišnje u punom rodu bez poticaja, turizma, proizvoda sa dodanom vrijednošću...

sad će ljudi izluditi kad vide prihode cca 850.000 kuna na 24ha....... pa ja ću onda vrlo brzo BMW-a ganjati :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

moj je plan bio oko 450.000 kuna (da bar bude) na 25ha i to prodaja samo cvijeta i kad odbijem troškove i kredite možda mi ostane 20-25.000 EURA

M

Master

Guest
Lavander kaže:
Master kaže:
a ova glupost koja se ponovno provlači da se dobiva poticaj za ulje bi trebala biti banirana

Ti nazovi ministarstvi reci im da je to glupost. A ja sam vam link poslao gdje točno stoji da je poticaj 50 kn za litru ulja lavande. Ako laže ministar, lažem i ja.
taj zakon i pravilnik iz 1999 godine koji je stavljen van snage!
Članak 71.

Danom primjene ovoga Zakona prestaje važiti Zakon o novčanim poticajima i naknadama u poljoprivredi i ribarstvu (»Narodne novine«, br. 29/99., 105/99., 46/00., 101/00., 12/01. i 13/02.).
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2002/1445.htm

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
zemlja se traži...trenutno sam našao oko 22 rali na parcele i moram još vidjeti na 2 mjesta cca 20 rali....
dali netko ima kakav stroj za sadnju lavande ili netko zna nekoga tko ga je koristio... mislim da će biti puno posla oko sadnje...

T

tanita

Guest
znalci i znalice, imam pitanje vezano uz bolesti, mozda netko zna....

u pokusaju da si slozim paletu raznih kultivara i vidim sto mi se svidja, kupila nesto sto sam identificirala kao angustifoliu, na Dolcu (znam, znam, ne treba komentara). e, sad, tjedan dana po presadjivanju pojavile su se smedje fleke po nekim listovima, i ti listovi su se posushili, inace je sretna i vesela i cak salje nove i nove cvjetove... na internetu nemogu nista naci, a pretpostavljam da je to virus...(nije septoria lavandulae, jer bi onda fleke trebale biti bjelkaste s uzdignutim ljubicastim rubom)

nisam ju namjerno unistila - drzim ju u tegli, podalje od drugog bilja, htjela bih isprobati terapije, prosvjetljenja radi, ali prvo moram skuziti sto bi moglo biti u pitanju.

ima li itko kakvu ideju, sto bi to bilo?

ah, evo ga, pseudomonas, xanthomonas, to su bakterije...?????

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
kako je zalijevaš i gdje je držiš?
fleke na listu se zanju pojaviti ako se biljka zaljeva preko lista, i onda ti na listu ostanu flekice vode i kad sunce ugrije onda ti sprži dio listića na kojem je ostala kap vode.... bar se meni to pojavljivalo i onda sam skužio da je bolje zaljevati ispod sadnice i flekice se više nisu pojavljivale.. ako ti misliš da je nešto drugo ili ako uspiješ naći o čenu se radi, napiši ovdje i mene sad zanima o čemu se radi... pozdrav!

Š

štef

Guest
ggaspari kaže:
hey štef ja sam imao isti problem!!
imao sam slučajeva da je čak biljka odvojena od korijena , katastrofa!!!!
mislim da je to zbog previše hormona , pa biljka poludijela ;-)
od 1500 komanda , 200 je bilo za smeće

Čul sam da biljke koje se previše zalijevaju istrunu, a možda je i od hormona , no njemu to na kraju nije bilo toliko važno nego što mu nije htjela priznati štetu a nije ni imala sadnica da nadomjesti trule, i ispričavam se (nije TRMPUS nego TRAMPUS) :?

G

ggaspari

Guest
patrik!!
dakle si istestirao alat za trimmer? jel valja? znam da ne radi sam ali ;-)

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
da se malo pohvalim, našao sam 53rali zemlje na 3 parcele i sad ove zime slijede pregovori oko kupnje. Baš me zanima hoću li uspijeti odkupiti sve te paracele, i naravno po kojoj cijeni...bili živi pa vidli
+50 rali u komadu za nedaj Bože, koje imam u planu kupiti u dogledno vrijeme.... :partyman: :drinkers: :supz:

A

alkemičar

Guest
Pozdrav svima!
Nov sam ovdje,zanimaju me vaša iskustva sa korištenjem herbicida u usjevu lavandina,što se može koristititi(terbacil više ne-nema dozvolu u hr kažu) te što mislite o tome??
pozdrav

D

DinoD

Guest
Pozdrav!
Namjeravam kupiti stroj za branje lavande koj se može vidjeti na ovoj stranici:
Obrisan neispravan link.

Kažu da su već prodali par takvih strojeva u Hrvatskoj pa bi želio stupiti u kontakt
s nekime koji je radio stim strojem.
Iskustva, mane, vrline...Dali ga se isplati kupiti ili ne? Radi se o obradi 1 Ha sa tendencijom
da jednoga dana imam i još koji Ha...

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
alkemičar kaže:
Pozdrav svima!
Nov sam ovdje,zanimaju me vaša iskustva sa korištenjem herbicida u usjevu lavandina,što se može koristititi(terbacil više ne-nema dozvolu u hr kažu) te što mislite o tome??
pozdrav

motika i freza.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
DinoD kaže:
Kažu da su već prodali par takvih strojeva u Hrvatskoj pa bi želio stupiti u kontakt
s nekime koji je radio stim strojem.
Iskustva, mane, vrline...Dali ga se isplati kupiti ili ne? Radi se o obradi 1 Ha sa tendencijom
da jednoga dana imam i još koji Ha...

to je berač za čaj. A kako ga nosiš za sobom kad se vreća napuni, izgleda da se vreća "vuče" po podu i sadnicama...Ako imaš 1ha lavande, to se pobere za par sati, skupiš ekipu i udri. Koliko se sijećam bila je jedna gospođa prije par god. sa tim strojem pokušala brati i kaže da puno ostaje ia njega i opet mora na ruke...
pa nek ti u dućanu kažu kome su prodali pa odi vidjeti šta ljudi kažu...

I

ivica78

Guest
štef kaže:
ggaspari kaže:
hey štef ja sam imao isti problem!!
imao sam slučajeva da je čak biljka odvojena od korijena , katastrofa!!!!
mislim da je to zbog previše hormona , pa biljka poludijela ;-)
od 1500 komanda , 200 je bilo za smeće

Čul sam da biljke koje se previše zalijevaju istrunu, a možda je i od hormona , no njemu to na kraju nije bilo toliko važno nego što mu nije htjela priznati štetu a nije ni imala sadnica da nadomjesti trule, i ispričavam se (nije TRMPUS nego TRAMPUS) :?

Da VAM malo pjasnim oko toga tj. koji je sistem, ovako:
- za sve sadnice koje su naručene dolaze stručni ljudi koji vrše pregled i daju svoj potpis da su sadnice uredu i da kao takve mogu u prodaju nakon toga obavještavamo naručitelje da im je roba spremna i da je mogu preuzeti a naknadu štete možemo namiriti jedino ako ustanovimo da ste se držali naših naputaka koje ste dobili od nas s time da vi uvijek dobijete 1% više sadnica nego ste naručili no za jednog naručitelja nismo mogli odgovarati jer smo utvrdili da se nije ni približno držao pravila dok smo ostalima namirili određenu količinu, a riječ je o dvoje naših kupaca, dok ostali nisu imali nikake pritužbe. Moram naglasiti da ste pri kupnji u mogućnosti sami birati svoje sadnice i pratiti ih od početka proizvodnje do trenutka preuzimanja a isto tako i odustati od kupnje ako niste zadovoljni proizvodom. Ako ste naš kupac, ili vas opčenito zanima lavanda, dobijete i sve savjete vezane uz uzgoj i proizvodnju lavande što je jako bitno za početnike. Naravno da ima nezadovoljnih ali mi nastojimo biti 100% korektni sa svima.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
a zbog čega je onda sadni materijal bio tako loš, ako je bio....dali je u pitanju prečesto i obilato zalijevanje sadnica ili..??!!
u koje vrijeme berete presadnice i pelcate sadnice, te koje su preventivne metode zaštite presadnica?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
ggaspari kaže:
patrik!!
dakle si istestirao alat za trimmer? jel valja? znam da ne radi sam ali ;-)

Gdje nam je patrik? :) narucio je prikljucak odmah nakon sto smo poceli raspravljati o njemu (prikljucku) a sad ga za kratku recenzijicu nema pa nema :) Patrik, kako radi Terra Cut?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
mora da on ima produženu sezonu..sigurno vodi kakve poljakinje ili švabice po plantaži

Š

štef

Guest
- za sve sadnice koje su naručene dolaze stručni ljudi koji vrše pregled i daju svoj potpis da su sadnice uredu i da kao takve mogu u prodaju .

Radi se samo o fitosanitarnom pregledu koji potvrđuju da sadni materijal nije zaražen, a kvaliteta sadnice ih uopće ne zanima. :roll:

naknadu štete možemo namiriti jedino ako ustanovimo da ste se držali naših naputaka koje ste dobili od nas s time da vi uvijek dobijete 1% više sadnica nego ste naručili no za jednog naručitelja nismo mogli odgovarati jer smo utvrdili da se nije ni približno držao pravila

Znači ako sadnice koje ste prodali ne valjaju rečete kupcu da se nije držao pravila! :lol:

Moram naglasiti da ste pri kupnji u mogućnosti sami birati svoje sadnice i pratiti ih od početka proizvodnje do trenutka preuzimanja a isto tako i odustati od kupnje ako niste zadovoljni proizvodom.

Nažalost kad ih posadite a one se osuše više nema odustajanja! I vi mu rečete da se nije držao pravila! i ostajete 100% korektni. :evil:

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
Moram naglasiti da ste pri kupnji u mogućnosti sami birati svoje sadnice i pratiti ih od početka proizvodnje do trenutka preuzimanja a isto tako i odustati od kupnje ako niste zadovoljni proizvodom.

Nažalost kad ih posadite a one se osuše više nema odustajanja! I vi mu rečete da se nije držao pravila! i ostajete 100% korektni. :evil:

zemlja spremna za sadnju a sadnice nevaljaju, a gdje ću onda naći druge sadnice ako ove vidno ne valjaju??? zanači moraju valjati??!!

koja su to pravila?? da ih znamo unaprijed....
1.pelcere ne stavljati na direktno sunce, nego ih držati u polusijeni
2.zalijevati ih rano ujutro i kasno navečer (bez obzira radi li se o vodi iz bunara ili vodovoda) i to obilno, ali kao izmaglica
3.ako počnu naglo rasti, obavezno ih šišati
4.nakon sadnje "malih" sadnica, tebalo bi ih zalijevati vodom prvih par dana,ujutro-navečer
5.
6.
ako ima još neko zlatno pravilo, neka se nadopiše.....

I

ivica78

Guest
štef kaže:
- za sve sadnice koje su naručene dolaze stručni ljudi koji vrše pregled i daju svoj potpis da su sadnice uredu i da kao takve mogu u prodaju .

Radi se samo o fitosanitarnom pregledu koji potvrđuju da sadni materijal nije zaražen, a kvaliteta sadnice ih uopće ne zanima. :roll:

[quote:2gqornsc]naknadu štete možemo namiriti jedino ako ustanovimo da ste se držali naših naputaka koje ste dobili od nas s time da vi uvijek dobijete 1% više sadnica nego ste naručili no za jednog naručitelja nismo mogli odgovarati jer smo utvrdili da se nije ni približno držao pravila

Znači ako sadnice koje ste prodali ne valjaju rečete kupcu da se nije držao pravila! :lol:

Nažalost kad ih posadite a one se osuše više nema odustajanja! I vi mu rečete da se nije držao pravila! i ostajete 100% korektni. :evil:[/quote:2gqornsc]

Ja ti kažem kako to funkcionira u stvarnosti kod nas i ljudi koji sadnice pregledaju svojim potpisom odgovaraju za njih jer su oni ti koji nam odobravaju prodaju a vi kao kupac imate oči i vidite dali vas naše sadnice zanimaju ili ne tj. vi ih kupite ili od toga odustanete a molio bih vas da pazite šta pišete dalje o našim sadnicama jer pisanje neistina ne koristi ni nama ni vama. Recimo kako mi možemo biti odgovorni ako ste ih od nas loše transportirali, bilo je vručine, kako ste ih zaljevali dok ih niste posadili (voda iz bunara na onu vručinu??? smrt za sadnice), koliko dugo ste ih držali neposađene, kada ste ih posadili kako ste se odnosili prema njima (zaljevanje, priprema tla, sadnja...) i još milijun pitanja za koji vi imate ili nemate odgovor a mi bi trebali odgovarati e pa potpisom onoga tko ih je pregledao mi u jednu ruku mičemo odgovornost sa sebe i vi bi se dalje trebali ići žaliti potpisanoj osobi tj. državi i kao što rekoh svi vi imate oči i vidite šta kupujete, zar ne? Na kraju krajeva sve od sadnica koje nam ostanu posadimo i na vlastito polje kao dokaz sebi samima da su sadnice bile dobre na što se isto tako možete doć i uvjeriti a isto tako se desi da di-koja ne uspije ali to je taj postotak na koji svi moramo računati a konkretno na istom polju u različitim sektorima se isto tako zna dogoditi da lavanda ne uspjeva ili je osjetno slabija nego ostale što se i nama desilo a i još nekim ljudima koji su sadili lavandu od drugih proizvođača. Ove godine je bio problem i sa višom temperaturom nego inače kako zraka tako i tla a i još neki vezani čimbenici su utjecali na presadnice ove godine ne samo kod nas. Dakle molio bih da pazite na komentare ne samo zbog nas nego i drugih koji se bave presadnicama jer nije to samo prodaj pa ko ih... nego je to pokušaj da svi budemo fer

L

Lavander

Guest
IVICA78, pozdravite gospodina Željka i gospođu Veru u Belišću. Žao mi je što su odustali od puta u Provansu.

Zanima me dali ste zainteresirani da se na vaše polje doveze stroj za okopavanje lavande, radi testiranja? Proizvođač je u Osijeku, a pokušali smo kod Ivana Cvenića u Valpovu to izvesti. Međutim kod njega je uzak razmak između redova i gusta sadnja do ograde pa se traktor ne može okretati.

Ako se može ni kod vas, morat ću ga dovući na svoj nasad nekako. Čovjek koji radi opremu je dosta zainteresiran za prilagodbu opreme lavandi i vrlo susretljiv, a svima bi nam dobro došla strojna pomoć.

Što se tiče sadnica, ima ljudi koji ih sade strojno i čupaju brzinski iz kontejnera kako bi ih popikali u sadilicu što prije. Na taj način se uništi masu bijaka. Prije strojne sadne se sve moraju odozdo nadići radi lakšeg vađenja. Za strojnu sadnju pogodna je sadilica za male borove.

Onaj plan od 25 ha nasada i prihoda od toga - 250 000 grmova = 250 tona cvijeta = 5 000 kg ulja = 150 000 eura ako je cijena 30 eura. Kredit od 200 000 eura za sadnju i opremu na 12 godina (HBOR).

Sad sam izmalčirao nekih 1,5 ha pa me kiša zaustavila. Trebam ovu zimu izorati 3 ha i spremiti za sadnju iduće godine, a do jeseni će vlajda i ostala zemlja bit papirnato riješena za ozbiljan posao.

Mislim da je master rekao da je toposao na razini cijene jednog stana u ZG - da, ali jedan stan u ZG-u godišnje i nakon 10 godina imaš 10 stanova pa mjesečno dižeš 20 000 kn minimalno i boli te uvo. Nemaš fancy ured i tračanje uz Jacobs kavu, ali imaš para i ideš kud hoćeš. I onda nakon 15 godina prodaš stanove i radiš dalje... Nije to loše. Patimo se sad svi ali sa vremenom će doći i rezultati.

Najnoviji postovi

Na vrh