• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

P

plam

Guest
Ako vam nije predaleko možete slobodno kod mene u Slavonskom Brodu probati.
Bez obzira na probu kod mene može li malo više detalja o tom stroju i o proizvođaču?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ima ti tih strojeva da ti pamet stane, samo moraš znati što želiš da ti traktor u prolazu kroz red radi..dali da freza(jako dobro riješenje samo na velikim površinama zna biti malo zeznuto kad krenu obilne kiše, ali i nešto je sporije), podriva(jako dobro za "brzo" uništavanje korova a i fino przračuje tlo i nema "odnošenja" tla pri obilnijim padalinama) ili malčira(sitni samo gornji sloj zemlje i zaustavlja rast korova na izvijesno vrijeme),,,,kakva radna tijela želiš da idu od sadnice do sadnice-dali noževi ili kopačice...

po meni je najbolje da stroj za međurednu obradu tla ima "male" podrivače a sa strane da budu noževi, te da se jednom mjesečno ili već po potrebi obavi frezanje plantaže...

pogledaj malo više pod temama vinogradsko-voćarski priključci..na oba foruma...da se naći lijepih idejnih riješenja
I naravno u priči je jako bitan traktor koji će "vući" dotični stroj....

mene osobno zanimamu CLEMENS ili BRAUN sa 2 noža sa strane, tako da bi u jednom prohodu riješavao 2 reda i ulazio bih u svaki drugi red, ali možda i u svaki-zavisi koliko će stroj kvalitetno sa noževima "zatvarati" obrađeni dio zemlje između sanica...uglavnom to je samo u glavi (dok se na terenu ne dokaže suprotno) a na proljeće idem,ako Bog da, kod jednog našeg člana da vidim kako dotična mehanizacija radi...
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

P

plam

Guest
Ma sve živo sam pretresao već i za međurednu obradu se ne sekiram frezanje je zakon ma koliko možda sporo bilo.
Obrada oko biljke me sekira na proljeće proširujem na cca 20 000 kom a možda malo i više pa me zabrinjavaju troškovi okopavanja bez kojih ne ide , folia i djetelina mačku o rep, pa pomislih da naš čovjek možda nešto pametno smisli.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
a čuj, nikad se ne zna...po meni bi bilo dobro i frezanje između sadnica, samo onda ne bih mogao saditi sadnice na 50cm nego na više..treba malo obići i raspitati se sa ljudima koji takve strojeve već imaju,,,šta je najbolje i kako...
na koju površinu to planiraš posaditi?

P

plam

Guest
Na 2.2 ha sa razmakom 180x60 na toj tabli već imam 7000 kom + 13000 na proljeće i ako uspijem kupiti još 3 ha.
Čitao sam o traktorima koje namjeravaš kupit, malo su mi poveliki. Dali misliš ici s njima između redova ili jahat preko?
Ne znam dali je dovoljna visina traktora od 450 do 500 mm za prelazak preko a da se ne oštete cvjetovi?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
kako misliš poveliki...pa širine je samo 140cm i ima divnih 90ks...i mislim saditi na 0,5-0,6x 2,3m i stane od 7.150-8.600 na 1ha... bojim se saditi pregusto zbog slabog provjetravanja... ali svejedno moram vidjeti što ekipa iz Francuske kaže za berač..koliki razmak oni savjetuju za kvalitetniju berbu....
ne znam kako bi bilo da traktor jaši redove, bojim se da su niski,,,lako je kad je lavanda bez cvijeta. Primjetio sam da kad je cvijet jako mlad i kad idem sa frezom između redova, bilo gdje da ga malo nagnječim tj. dođe do manjeg oštećenja..tu se cvijet suši...pukne na stabljici i gotovo.
mjerio sam grmove u cvatu i imao sam par primjeraka koji su bili visoki i do 1,3m a pojedini su dali i do 5,5kg po grmu...samo takvih je možda svega 20-ak na cijeloj njivi...
vidjet ćemo što će od ideje biti...živo me zanima....

P

plam

Guest
Za mojih 5 ha je prevelik, za tebe u svakom slučaju nije.Ja još uvijek frezam sa frezom PASQUALI 14ks i kopačicom 80 cm tako da mi je sljedeći korak TOMO VINKOVIĆ ili IMT 536.

L

Lavander

Guest
Zvao dans HBOR. Od kredita ništa do 6 mjeseca iduće godine. Ogromna navala. Ali doće i to , nije daleko.

Što se tiče stroja i testiranja, Slavonski Brod je super. Ako sa Trampusima ne bude pao dogovor, onda je ipak puno bliu Brod iz Osijeka nego u Petrinju.
Čovjek ima firmu koja već godina radi strojeve za vinograde. Jako slični Clemensu ali sa modifikacijama za lavandu.

Traktor bi jašio red i i kultivirao unutar reda i između redova jednim prolazom. Stroj ima bočni pomak tako da radi unutar reda desno od traktora i riješava okopavanje sa obje strane pomoću mini roto freza i noževa. Cijena oko 40 tisuća kuna, a Clemens bez dodataka je oko 50 000kn. Ima mogućnost raznih štelanja senzora po visini i isključivanja ili noža ili roto freza. U setu idu 2 podrivača i onaj kavezni valjak.
Nosi se kao roto kosa, kad je u lavandi. Za korištenje u vinogradu se može preštelati da bude skros iza traktora. Uglavnom, zvuči ludo, samo ga treba testirati.

Ako imaš traktor koji će ići unutar reda, gubiš puno prostora. Ovim sustavom se može saditi 0.6 x 1,80, što je oko 9 000 komada na hektar. Pošto traktor jaši red, puno je lakše jer se puno više modela traktora može koristiti. Čak sa svojim starim Ursusom od 175 cm širine i 60 konja mogu to sve izvesti.

Ajd nek se ekipa iz Slavonije javi na lavander@lavander.hr radi dogovora za testiranje. Meni će trebat odmah na proljeće. Bacio sad 40 tona stajnjaka na ha, a kad korov krene, pffff....

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
plam kaže:
Za mojih 5 ha je prevelik, za tebe u svakom slučaju nije.Ja još uvijek frezam sa frezom PASQUALI 14ks i kopačicom 80 cm tako da mi je sljedeći korak TOMO VINKOVIĆ ili IMT 536.

kaki je to? :scratch :scratch

P

plam

Guest
IMT 536 je vinogradar širok cca 100 cm i ima motor od 40 ks i visinu od 365 mm što je definitivno premalo za prelazak preko redova ali ja računam da bi morao vući frezu od 120 cm što je šire od traktora tako da u redovima od 180 cm dok je mlad nasad prolazim dva puta a kasnije bi bilo dovoljno jednom. Lavander javim ti se za probu u svakom slučaju i ako budete radiki i kod Trampusovih volio bih biti prisutan ako je moguće.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
da a koliko ti je visok traktor, računaj da ćeš i u 7mjesecu prije berbe ići as strojem preko reda... uzmi da je goli grm u rano proljeće visok oko 30-40cm(nakon 2-3god.)....i s tim da od 6mjeseca možaš dodati još još 20-ak cm te u 7.mjesecu još 20-ak cm.
u grubo računaj jedan prolaz mjesečno, a ako krenu obilnije kiše onda i češće... ili ćeš saditi na foliju :mrgreen: :mrgreen:
znači da bi traktor trebao biti min. 50cm od tla i nutarnja širina guma preko 100cm, jer u protivnom će ti ripne sa gume hvatati cvijet prije berbe i "utiskivati" ga u zemlju...

po meni nek stane 7500 sadnica na 1ha i to će biti super... a na 25ha - 187.500 sadnica...i po onoj računici puta 1kg godišnje(nakon 3.god.) -187tona lavande x 3kn -561.000kuna :roll: :rolleyess: :rolleyess: :drinkers: :partyman: :prayer:
:mrgreen: :mrgreen: ako to tako bude... ja pečem vola u hrv. kostajnici i častim sve forumaše...3 dana jesti i piti

nego pusti računanje kraju....

a kad bi se taj stroj išao gledati i koji je proizvođač u igri, ako nije tajna?
daj malo o beračima...kakvih je bilo u francuskoj. mene zanima koja je mogućnost uvoza takvog stroja iz Francuske...

L

Lavander

Guest
Francuski berači su iz Tvrtke Clier - www.clier.fr Ako sve bude u redu, 2 komada će biti u okolici Zagreba za 6 mjeseci. I jedna moderna kontejnerska destilerija od 2500 litara sa neprednim sistemom kondezatora.

Za stroj is Osijeka ću javit ovdje kad budem znap lokaciju i vrijeme. Čekam sad odgovor od čovjeka da vidim je li dogovorio s kime dolazak na polje. Firma se zove Potens.

Francuzi sve rade jašenjem redova, tako da nema smisla izmišljati toplu vodu. Strojno branje stvarno je išlo brzo, gledali smo kombajn i traktor sa bočnim berčem. Kombajn sa jednom glavom je bio običan claasov manji kombajn sa dodanom glavom za lavandu. A onaj bočni na traktoru je bio prava tehnika, ali za 45 000 eura.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
uff..izludi me to okopavanje.....kakva oni čuda imaju za okopavanje nasada?
a kako onda raditi (bočnu) prihranu nasada...od đubra pa do agrovapna..to me jako jako je.e :evil:

tek sad ništa ne znam....moram opet dobro razmislit pa ću vidjeti šta i kako...

u svakom slučaju traktor voćar/vinogradar ima dosta KS za rad sa onim jednorednim beračem iz Francuske i koliko sam skužio tamo piše da se svaki berač prilagođava određenom traktoru...ako se ne varam?!

....ode voziti...čujemo se kasnije

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Dopustite mi da kazem koju, makar o berbi lavande ne znam bas puno.
Ovo da se jase redovi mi izgleda malo teze izvedivo za sve manje od puuuno hektara da bi guscom sadnjom (odnosno vecim prinosom po ha) mogao nadoknaditi duplu investiciju. Vi znate najbolje, ali ovo sto roko racuna za 25 ha mi se, koliko god bilo puno, ne cini dovoljno za duplu investiciju u strojeve. Siguran sam da od tih 560.000 ima jedno 10% direktnih troskova plus recimo 20% za amortizaciju strojeva, dakle cca 15.000 eura godisnje sto dodje za neke 3-4 godine oko 45.000-50.000 Eura za strojeve (bez kamata). 45.000 eura nije dovoljno za kupiti jedan stroj za medjurednu kultivaciju u uzim redovima sa odgovarajucim prikljucima plus stroj za berbu. To je taman iznos za jedan (dobar) vocarski traktor sa svom potrebnom opremom, nikako za dva.
Citajuci razna iskustva iz razlicitih grana poljoprivrede najcesce se gusca sadnja pokazivala, generalno govoreci, kontraproduktivna u kasnijm godinama eksploatacije.

Eto, moja dva centa. :)

L

Lavander

Guest
Ako bi traktor bio oko 45 000 eura, neki solidan New Holand, plus ovaj stroj za okopavanjei frezanje u jednom prolazu koji košta 6 000 eura, plus eventualno neki jači deponator od 5 000 eura, to nije strašna investicija.

Što se tiče gustog sklopa sadnje, vjerujem da je kod njih tako zbog skupa zemlje i potrebe maksimizacije prinosa. Iam jednu studiju iz engleske koja pokazuje da je samo tako moguće postići rentabilnost u njihovim uvjetima. POšto taj gusti sklop kod njih funkcionira vrlo dobro. u što smo se osobno uvjerili, nema razloga da ne preuzmemo tehnologiju.

Engleska farma od 25 ha, iz te studije, posjeduje svu mehanizaciju i vlastitu drive-in kontejnersku destileriju, što ipak govori da je to sve izvedivo i isplativo, čak i bez ogromnih poticaja za kapitalna ulaganja koji se kod nas daju.

Jedino je upitno hoće li kapitlna opet srezati zbog krize. Kanaderje uzep 800 miljuna kuna Pankretiću zbog otplate rate kredita koji stižu iduće godine, a kako bi se amortizirala bankaraska kriza. Pitanje je što će Pankretić ukinuti iduće godine da uštedi 800 milijuna. Sve mi se čini da neće biti puno aduta za loklane izbore.

Gnojidba je problem osim ako se ne napravi izvedba stroja sa bočnim pomakom, kao za ovu kopačicu. To nije problem.

Mi smo sad razbacali 40 tona stajnjaka na 1 ha pomoću prikolice za đubar, pa onda zafrezali. Nešto malo je ostalo u redovima nezafrezano, ali izgleda mi dosta dobro. Kad bi imao stroj za okopavanje, i to malo bi se unijelo u zemlju i opet dobro.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
koiko si prikolica izvezao na njivu..ako je 40tona...

kakav stroj misliš uzeti za 45.000ojrića?...ratara ili voćara

ja sam riješio..ide se na međurednu obradu tla, tak oda mogu raditi i prihranu a i jednim prolazom ću riješavati 2 reda...

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
sve riješeno (osim traktora-naglasak na a..joše se dvoumim,ali vjerovatno samo 1)..sad čekam ponude i sve to trpam za plan i onda trk po kredit :)

od opreme se planira kupiti: međuredni kopač BRAUN ili CLEMENS sa podrivačima a ne frezom -ciijena je tu negdje, 2,5m3 rasipač, MF/NH traktor u istoj klasi 90-ak ks, priključak freze od 1,5m, malčer, rotobrane 2,2m, plugovi 3brazni, jednobrazni plug, prikolica 4t, zemlja, sadnice i ako Bog da berča lavande iz Francuske.

razmak sadnje će biti 0,5X 2,3m što mi daje da sadim oko 8.500 sadnica na 1ha...ovo je i više nego dosta.
Uz lavandu je plan saditi još 3 vrste ljekovitog bilja, kako bi se spriječilo ono najgore...neka hebena bolest lavande, a koja je moguća jer nas je sve više i više. Ostalo bilje se planira saditi na puno većim površinama, tako da budu rentabilne i neovisne sa prihodima od lavande....
trenutno sam u riješavanju papira i sve će ići na firmu tj. d.o.o. , jer su mi rekli da je 99% veća šansa da će prije firma dobiti kredit nego OPG. Banke kažu da ne vole poslovati sa OPG-im jer im još nije riješen status tj. niti su na nebu niti na zemlji...

vidjet ću što će od toga još biti, trenutno sam u kaparisanju zemlje. Problem je što za lavandu tražim nagnute i sunčane terene, a takvih nema baš puno, trenutno sam našao oko 35 rali (20ha) za lavandu...ali zato ostale zemlje ima da ti pamet stane,samo je malo zarasla...
to je to...

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
izgleda da će biti problema sa međurednom obradom nasada...

lavander...šta ti kaže taj lik, kakvo radno tijelo ima taj stroj...ja sam zvao neke proizvođače i svi uglavnom kažu da je optimalan razmak(između sadnica) za rad takvog stroja preko 80cm, jer u protivnom ne odradi oko sadnice kako bi trebao?!?!

Najnoviji postovi

Na vrh