• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ma ima dosta sunca,,pogotovo kako su krenule suše ovih godina...
isplativost...na malo ne ali na veliko da. zavisi šta imaš od mehanizacije, kolika su početna ulaganja, koliko vremena misliš posvetiti lavandi (hobi ili pravi posao sa stalnim radnim vremenom)... baci na papir pa češ vidjeti...
meni je plan uz lavandu imati i neke druge kulture, prvenstveno zbog skupe mehanizacije koja bi trebala biti zaposlena veći dio godine.... a mora se računati i na ono najgore a to je bolest lavande...

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
roko daj reci dali to može se nekome prodati nudi li netko kooperantski odnos prije sadnje te daljnju suradnju i koja je cijena da se stavi 1/2 jutra i naravno isplativost :idea: a strojeve imam za lijesku -glavne

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
na 3.000m2 (u grubo) ti stane oko 2.800 sadnica (razmak sadnje 0,7 x 1,5m). jenda sadnica košta oko 1,8kn, i to ispada oko 5.050,00 kuna za sadnice...zatim analiza tla oko 500kn, troškovi oranja, đubar, agrovapno za pH (ako treba)... po nekoj gruboj računici, mislim da troškovi ne bi trebali preći preko 8.000,00 kuna
prihode od cvijeta imaš nakon 2. godine...i to nekih 30-40% (oko 3.500 kuna urod cvijeta), tako da prvi pravi urod cvijeta računaš 3.godine i to 1kg/grmu lavande, a kasnije možda i više.... uglavnom, možeš računati na 9.000,00-10.000,00 kn godišnje prihoda od cvijeta.... a nakon toga odbiješ troškove održavanja nasada i berebe... možda nekih 4.000-5.000kn
***da ne bude zablude, ovo sam relativno brzo računao i dosta u grubo...
meni godišnje na održavanje (frezanje i okopavanje) i berbu ode skoro oko 3.000,00 eura na 3,5ha lavande
ako te još nešto zanima, slobodno pitaj...

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
za sada toliko -imam još taj jedan manji komad zemlje posebno pša razmišljam i o lavandi. nego tko to otkupljuje i gdje se mogu nabaviti sadnice?

X

xxSplicoxx

Guest
Bok, jel zna netko ima gdje ima za kupit sadnice lavande, u dalmaciji odnosno u okolici Zadra? I po kojoj cijeni?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozdrav!
mislim da ti je najbliži Vitroplant (mislim Solin), za njih znam...imaju sadnice lavande, cijena zavisi od veličine i starosti sadnice...od kunu-dvije (možda i skuplje) pa nadalje.

G

ggaspari

Guest
ja sam uzeo sadnice u solinu!! cijena je 3 kn + pdv dakle 3.66 kn/komad

P

plantažerka

Guest
Pozdrav svima!

Već neko vrijeme razmišljam o tome da zasadim lavandu i sad sam konačno krenula u realizaciju. Obzirom da sam antitalent za poljoprivredu, a vidim da ste vi mala vesela ekipa koja zna štošta, nadam se da ćete mi pomoći.
Nedavno sam kontaktirala Aris 2000 jer sam našla članak o poticajnoj sadnji na području Krapinsko -Zagorske i Zagrebačke županije, a posebno mi je bilo interesantno područje Ivanić grada jer tamo i sama imam nekoliko hektara zemljišta. Buduću da je to bilo aktualno prije par godina, moj optimizam nije dugo trajao jer njih više ne interesira poticanje sadnje na "malo". Odlučila sam krenuti sama...

L

lavanda

Guest
roko kaže:
koliko su ti bile stare sadnice? bome, cijena je paprena
molim te napisi gdje ima za kupiti po povoljnijoj cijeni... hvala

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
1,80kn komad (sa PDV-om).. a broj ti pošaljem na private, ako te zanima
ja sam toliko plaćao

pozdrav i dobro došli na forum... :D :)

sve se može naučiti a tako i poljoprivreda, nek te to ne spriječava u ostvarenju cilja...bitn je želja i volja za radom, a ostalo samo dođe :) :)
savjeta i ideja ćeš naći jaaakooo puno,,,samo moraš prvo pitati. tu smo :)

P

plantažerka

Guest
Jutro svima!

Prije nego što vas počnem bombardirati s pitanjima, zanima me jeste li svi vi tek počeli s nasadima, ili već pomalo žanjete?
:)

Teoretski, kad bih zasadila tisuću sadnica ( za svoj gušt i za početak ), moram li prije svega otvoriti nekakav obrt ili tako nešto, i isplati li se prodavati samo cvijet ( obzirom da je to relativno mala količina ) ili ustrajati u kreativnosti i raditi nešto sam od lavande? Gdje i kako plasirati takve stvari?

B

Bobo

Guest
Predlazem ti da procitas cjelu temu UZGOJ LAVANDE, jer se roko poderao ziv objasnjavajuci ljudima sto, kako, gdje, i mislim da bi bilo gpupo da on to sve iz pocetka pise.

Sve je lijepo objasnjeno i ja kao tudum po pitanju uzgoja lavande vec neke stvari znam ;)

Kad temu procitas, ako bude onda nekih nejasnoca, tad pitaj...

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
nije te loše bobo savjetovao, ima jako puno informacija..daj si truda i nećeš požaliti
od preporuke razmaka sadnje, plasiranja, branja, obrade nasada pa sve do isplativosti po jedinici površine...
ako zapne, piši :) :)

da, ali ako su kašete po 54kom. onda nije puno. ja sam uzeo 13.000 sadnica
ja sam prodavao po 1,5kn komad..ali nemam potreben papire za poticaj...

P

plantažerka

Guest
Poslušala sam savjet... mislim da ću se sad napokon onesvijestiti od toliko informacija. :shock: :shock: :lol:

Svaka vam čast ljudi!

Do sad sam imala hrpu nedoumica, ali sad sam sigurna da je to ono što želim.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
plantažerka...fora ti je potpis :mrgreen: :mrgreen:
jel još nešto nije jasno ili treba neko gradiovo utvrditi... :mrgreen: :mrgreen:

Najnoviji postovi

Na vrh