• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

D

DinoD

Guest
Pošto je većina ovdje prisutnih koliko toliko u poduzetničkim vodama, mislim da bi se moglo porazgovarati o slijedećem.
Radi se o trenutnoj krizi koja trese cijeli svijet i koja se mora i oće prenijeti i na trgovanje lavandom, lavandinim uljem i ostalim eteričnim uljima.
Zadnja saznanja su da je cijena ulja od lavandina pala na 20 eura po kili dok su proteklih godina cijene bile po 28 eura za '05/'06 te 30 za '07/'08.
Neka vaša predviđanja, koliko god ona bila nemoguća u trenutnoj situaciji?
I kakva je situacija u Hrvatskoj sa uzgajivačima lavande koji nisu u kooperaciji sa firmama koje otkupljuju masu/ulje?
Kolika je vjerovatnost da se takav uzgajivač nađe u situaciji da u 7. mjesecu ima 6 tona mase odnosno nekih 100 l ulja a da nema kome prodati?

Pozdrav

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
mislim da je to samo trenutna kriza. da budem iskren, ne zamara me previše...

M

Master

Guest
ma jest malo kriza
daleko će biti zanjimljivije kako će se stvari odvijati početom iduće godine

sada su svi na zapadu stali sa narudžbama i pušu na hladno
prazne svoja skladišta
moguće je da početkom godine ne bude ulja (ikakvog) ni za lijek

G

ggaspari

Guest
prodaja projzvoda od lavande

Pozdrav svima!!!
Prije svega sretno i sve najbolje :)
Dakle, nadam se da ovo ljeto ću imati malo ulja, cvijet, možda i sapun od lavande za prodaju.
Možda ću uzeti neki štand ili sl pa da vidim kako to izgleda:- )
Zanima me je li potrebna neka dodatna dokumentacija za projzvode ili ne (neki certifikat !?).
Vlasnik sam OPG-a!

I

ivica78

Guest
Lavander kaže:
IVICA78, pozdravite gospodina Željka i gospođu Veru u Belišću. Žao mi je što su odustali od puta u Provansu.

Zanima me dali ste zainteresirani da se na vaše polje doveze stroj za okopavanje lavande, radi testiranja? Proizvođač je u Osijeku, a pokušali smo kod Ivana Cvenića u Valpovu to izvesti. Međutim kod njega je uzak razmak između redova i gusta sadnja do ograde pa se traktor ne može okretati.

Ako se može ni kod vas, morat ću ga dovući na svoj nasad nekako. Čovjek koji radi opremu je dosta zainteresiran za prilagodbu opreme lavandi i vrlo susretljiv, a svima bi nam dobro došla strojna pomoć.

Što se tiče sadnica, ima ljudi koji ih sade strojno i čupaju brzinski iz kontejnera kako bi ih popikali u sadilicu što prije. Na taj način se uništi masu bijaka. Prije strojne sadne se sve moraju odozdo nadići radi lakšeg vađenja. Za strojnu sadnju pogodna je sadilica za male borove...
Lavander kaže:
Evo ja tek danas vidio poruku :oops: , zatrpan poslom pa ne stignem na sve strane, ali ipak da vam sa velikim zakašnjenjem i odgovorim:
Ukratko i kod nas je situacija slična i mislim da bi to teško bilo izvedivo, inače nemamo ništa protiv te ideje čak ne znam kako ćemo "baratat" sa beračem lavande a on je veličine nekog većeg bicikla a nikako da stignemo sredit i ulaz nakon ograđivanja što bi isto bio problem :scratch

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozdrav ivica..može koja slika tog berača? naravno, kad stigneš.
ja sam se odlučio za jedan od CLIER-ovih berač i ponuda bi mi trebala doći ovih dana...

koji je razmak sadnje.. ja sam gledao RINIER-i i BRAUN strojeve za okopavanje, mislim da ću uzeti ovaj iz RINIER-i firme...samo moram prvo otići na razgovor da vidim sa ljudima da li ulazi u redove manje od 50-ak cm... trenutno mi je to veliki problem. Niti jedan stroj ne radi ispod 80 cm razmaka unutar reda, a meni je plan saditi na 50-60cm razmaka.

I

ivica78

Guest
roko kaže:
pozdrav ivica..može koja slika tog berača? naravno, kad stigneš.
ja sam se odlučio za jedan od CLIER-ovih berač i ponuda bi mi trebala doći ovih dana...

koji je razmak sadnje.. ja sam gledao RINIER-i i BRAUN strojeve za okopavanje, mislim da ću uzeti ovaj iz RINIER-i firme...samo moram prvo otići na razgovor da vidim sa ljudima da li ulazi u redove manje od 50-ak cm... trenutno mi je to veliki problem. Niti jedan stroj ne radi ispod 80 cm razmaka unutar reda, a meni je plan saditi na 50-60cm razmaka.

To je onaj "famozni" OCHIAI harvester koji je već bio ovdije predstavljen kroz neki clip a on izgleda ovako
HT-T_Thomas_using_B.jpg

HT-Tom-Pruning-C.jpg

HT-T1210-cover-B.jpg

stigao nam je sa Novog Zelanda krajem 11 mj pa ga još nismo isprobali samo smo ga "prošetali" da vidimo dali se da gurati kroz redove i da dobijemo dojam kako će to sve skupa izgledati, činio nam se velik ali je taman tj. dizajniran je na veličinu grma a da se i regilirat visina i zaobljenost pa se može i oblikovat grm bez dodatnih ručnih zahvata. Nadamo se da nije promašena investicija a stajala nas je kao i nadničari tijekom berbe pa bi se trbao brzo i isplatiti jer je dovoljan samo jedan čovijek a ako budu trebala i dvojica-trojica opet bolje nego dvadesetak radnika na dan.
Sliku našeg stroja ću staviti kada ga ponovno sastavimo, sada je rastavljen i čeka toplije dane

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ok... mogli su si dati truda pa ubaciti kakav motor da ga pogoni...
koju površinu misliš šišati sa tim strojem?

G

ggaspari

Guest
mašina izgleda ok, sad treba još vidijeti kako radi :)
cijena je oko 10.000 kn ako se ne varam?
čisto informativno, koliko ha (biljaka) imaš?

P

plam

Guest
Dali je tko zna kako lavanda podnosi ledenu kišu?
Kod nas u Slavoniji je već danima sve okovano ledom pa se malo sekiram kako će to sadnis podnjeti.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ništa joj neće biti,,,vjeruj mi...
ja sam svoj prve sadnice kupio i tu zimu su bile na -24stupnja .... u proljeće potjerale i predivne
jedino što te može sekirati u ravnici je podzemna voda.... akjo nemaš dobrih kanala za odvodnju i ako se voda zadržava na tome terenu, onda ti neće uspijevati

I

ivica78

Guest
roko kaže:
ok... mogli su si dati truda pa ubaciti kakav motor da ga pogoni...
koju površinu misliš šišati sa tim strojem?
Pa pravo da ti kažem ne znam točno tehničke detalje, čak ga nismo još ni upalili jer smo prvo morali dat uputstva na prevođenje što je opet problem jer nemožeš dat bilo kome da ti prevodi pošto ima hrpa tehničkih riječi a prijevod nam je stigao prije nekoliko dana pa kao što rekoh čekamo toplije dane. Ove godine bit će obrano oko 10 000 grmova na otprilike 1 ha dok bi se za godinu dana trebalo brat oko 20 000 grmova na nešto manje od 2 ha zemlje. Nemamo na cijeloj zemlji zasađenu lavandu pošto se bavimo buhačem i ružmarinom (kojeg destiliramo), sve je na istoj površini samo u puno manjem postotku nego lavanda.
Što se cijene tiće ovaj model dođe oko 20 000 kn sa svime (stroj+transport avionom+carina+pdv+...) a ima i jeftiniji model za kojeg su potrebna dva čovjeka tj. zamisli ovaj stroj bez točkova i kolica sa ručkama na svakoj strani a on dođe nekih 10 000 kn + prijevoz, carina, pdv... a može te ispast i čisto tih 10 000 kn ako znaš cake kad robu naručuješ preko interneta što mi baš i nismo znali, samo što ćemo mi to, nadam se, pokrit preko nekih sredstava koje dobiješ od države (i nekih županija) za kupnju polj. strojeva pa ćemo vidit koliko će nas na kraju ovaj stroj stajati.

P

plam

Guest
Hvala na utjesi roko nadam se da će biti sve u redu. Vode se ne bojim jer mi je zemlja doslovno na vrhu brda

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
to sam se i ja pitao...a čekajući da se javi prošlo jaaaakoooo duuugooo vremena...da se nije oženio? :) :)

tamo piše da je zadnji put bio 20.01.2009. na forumu....

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ručno, ali zbog proširenja nasada planiram uzeti berač iz francuske...

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
imaju neki sade i po slavonoji :?: lavandu samo nije mi jasno jel ima u nas dovoljno dana sa suncem da to dođe do zrelosti za berbu ?i je li to isplativo

Najnoviji postovi

Na vrh