• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
Kad sam sadio lavandu, rekli su mi da se sadi na 1x1,5m... da grmovi nisu veliki i da ne narastu puno... Prve 2godine je bilo super, 3. godine sam probao uvesti u lavandu, i to sam jednom u rano proljece..od tad mi labinka samo stoji...
Kad trimerom kosim onda je dobro, samo od silnog mlacenja lijevo-desno odlazi glavna osovina. Odlucio sam kupiti striznu kosu TPS HERBY 88, i nekakav manji traktor dali tuber 40, princ 55, landini mistral ili nesto u toj minijaturnoj velicini. Samo da vidim kako ce mi ova godina proci!
Planiram se svejedno prosirivati, a nasad obradjivati kao i do sada, te mi treba traktorcic :) labinka me trgala na tih 3 ha...a na vise ako idem, ne zelim vise nositi frezu po 12 sati na rukama, i tako po 3 dana tjedno i tako svaka 3-4 tjedna.... Mislim da bi na jos 5 ha doslovno pukao sa fretom... Vizualni bih nadmasio Arnolda Svarcnegera :) :) :)

P

patrik2

Guest
tuber 40 je skoro pa isti ferguson, tako da pripaziš.
Znači, od sada radiš samo košnju, frezanje otpalo?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
nije frezanje otpalo, nego ne mogu unići u nasad... plan je svakih 4-5godina prihraniti sa stajnjakom i probati ufsrezati posotjeći nasad.
u buduće, na novim nasadima, planiram frezanje prve 3 godine-tokom cijele godine, a nakon 3.godine samo proljetno frezanje i jesensko, te opet nakon 4-5god prihraniti i uzorati, te po mogućnosti proći sa podrivačem na što veću dubinu...

TUBER 40... iskreno, misim da je preskup za svoju namjenu. traktor sa kabinom košta 101.000,00kuna... a za 18.000,00 eura (130.000,00kn) imaš landinija ili hurlimana, i to 55ks +prednji kardan i hidraulika, te traktori koji su znatno kvalitetniji od tubera. ne mogu bez traktora i mehanizacije ni razmišljati ići dalje a kamoli posaditi i održavati još 3-4ha min.!!

nego, jel bi kupovao labinku? :)

P

patrik2

Guest
hehe...razmišljao sam, ali stric mi radi u TPS-u labinprogres, pa ima pogodnost uzet po manjoj cijeni novu frezulju.
Samo ta lova nikako da dođe kod mene...
Cekamo ljeto da počnemo nuditi lavandu čehinjama i švabicama....a možda i malo više. :)

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
Pozdrav Patrik,ja sam ovdje novi,pa eto da te pozdravim i dobro došao nazad,dugo nije bilo tvojih slikica,nadam se da će ih skoro biti.
pozdrav!

P

patrik2

Guest
fala fala.
ma bio bi ja i prije, samo ovi admini i moderatori su valjda po cijeli dan na polju, pa nema ni traga ni glasa od njih.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ako ništa drugo, zavidim ti na tim čehinjama, švabicama, poljakinjama....uffff
mora da si glavna faca :) :)

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
Hehehe....imam curu pa tako da u obzir dolazi samo gledanje...a to itekako iskoristim. :)

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
pozdrav svima!
kao što sam obečao da ću javiti svaku vidljivu promjenu na lavandi,situacija je sljedeća: grančice izledaju suho,lističi na dodir se osipavaju,ali primječuju se mladi zeleni izbojci i to najviše na nižim grančicama :D

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
To je to jozef...nije se smrznulo nista! Samo im ne daj da izrastu previse, osisaj ih kad potjeraju!

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
Roko koliko je to previše,jel možeš malo objasnit?

Patrik,hoće li biti koja slikica od tebe?

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
pozdrav Patrik

sve sam to već davno pronjuškao,oprosti ako sam naporan,nije mi bila namjera.mislio sam na slike sadašnjeg stanja,kako sad to izgleda,,

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
pozdrav Patrik

sve sam to već davno pronjuškao,oprosti ako sam naporan,nije mi bila namjera.mislio sam na slike sadašnjeg stanja,kako sad to izgleda,,

a to...sutra ti slikam...:)

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
Jozef..šišaj oko 1/3 zelenog izrasta.. gledajući mladi izrast, zelene boje...mjereno od drvenastog dijela grma...
ili do prvog gušćeg početka grma...

pozdrav Tihomir...kakvo je stanje kod tebe? kako biljke? jesi uspio šta plasirati?

tihomir-bj

Član
Tu od
10 Tra 2011
Poruka
75
Jozef..šišaj oko 1/3 zelenog izrasta.. gledajući mladi izrast, zelene boje...mjereno od drvenastog dijela grma...
ili do prvog gušćeg početka grma...

pozdrav Tihomir...kakvo je stanje kod tebe? kako biljke? jesi uspio šta plasirati?

Prodao kamilicu i neven... No vise to nemam..jednostavno me ovaj drugi posao previse zahvatio:)) Morao sma birati jer sam radio polovicno i jedno i drugo... A ovaj drugi mi nosi bolju lovu:))

Sada gore imam 2 paintball terena i nesto sportskih terena....

Na vrh