Pozdrav Roko!
Ti si se puno "napisao" na ovom forumu i mislim da sam sve pročitala i nešto i po nekoliko puta prije sadnje lavande.Na našem području je osnovan klaster "Slavonska lavanda", kojeg sam i ja član, tako da se u uzgoju lavande savjetujem sa starijim i iskusnijim članovima, ali uvije je dobro i korisno saznati i druga iskustva. Hvala ti na odgovoru i hvala ti za sve drugo što si podijelio s nama i nadam se da će i dalje tako biti.
Savjetuješ mi šišanje cvijeta. Mi smo prošle godine stalno do jeseni šišali i rekli su nam da ovog proljeća ošišamo jedanput, a zatim da ostavimo da procvjeta. Sada je već pred cvjetanjem i bilo bi mi žao porezati cvijet pred cvjetanje. Neće biti puno, ali nije ni bitno. Kada prođe "berba", ponovo ćemo oblikovati grmove i pripremiti za iduću godinu. Znam što si mi želio reći savjetom. Meni je to "umirovljenički" posao i nemam površine od kojih bi mogla živjeti. Ideja je bila da sačuvam zemlju u svom vlasništvu (za djecu ili do ulaska u EU). Ovo je bilo gotovo idealno:
1. Trajni nasad, da nemoraš svake godine ponovo obrađivati iz početka (oranje, tanjuranje, gnojidba,novo sjeme i sjetva, žetva ...) pogotovo ako nemaš puno zemlje i masu mehanizacije
2. Ako daš zemlju u najam jedva izvučeš 100E/ha, a poticaj po ha je negdje oko 2000kn i uzima ga onaj koji obrađuje zemlju i nije ga briga ako ti vrati potpuno iscrpljenu i uništenu zemlju. Veliki moraju ostvariti veliki profit i ne zanima ih ekologija i dobrobit zemlje koja ih hrani.
3. Nasad lavande liječi dušu i vraća sav trud koji ulažeš i nemaš dojam da si se naradio, iako si napravio puno posla. Meni vrlo rekreativno i veliko zadovoljstvo jer volim zemlju i sve pratiti i promatrati kako raste i napreduje. 4. Nasad je u eko nadzoru, poticaji su puno veći,a nadam se da će biti i cijena proizvoda. Bilo bi bez veze da ne proizvodimo ekološki jer u biti uzgoj lavande nema velike razlike između ekol i konvencionalnog načina. Posao je isti,samo ne koristiš herbicide i prilagodiš gnojidbu u tom smislu i po savjetima nadzorne stanice.
Eto ja se raspisala, mogla bih još o koječemu, ali drugi puta