• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
Nema na cemu, samo radi :)
Plaćanje po izporuci robe...PLAĆANJE- ocito neka nova valuta u pitanju! :) :) hehehe
Trenutno najveci problem danas! Kupim robu, proizvedem vrecicu, platim djelatnika da je napravi...prodam gotov proizvod...i novaca nigdje!!
Duzni meni a duzan i ja....uzas!!

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
evo malo slikica stanja lavande i krčenja šume. radi se oko 4-5.000m kvadratnih zemljišta, pa ću to iskrčiti i posaditi lavandu na jesen...

na ovoj slici se vidi kako je to izgledalo... gornja lijeva strana slike- sva šuma, skoro oko ral u komadu. nekako ravno putem pa lijevo skroz do kraja...

a ovo sam sam u akciji krčenja... prijatelj i brat se zalete kad napripremam panjeva za čupanje :)

M

Marijana

Guest
šišanje lavande

Pozdrav svima.
2011 u 5 mj sam posadila 1.5 ha lavande. Nova sam u tom poslu,šišala sam je 4 puta tako su mi rekli ai vidim da to nije dobro.čitala sam da se šiša 1 godinu 5-8 cm a drugu godinu 8-15 cm . Pitanje:kako da je uredim na proljeće i koliko je potrebno šišati 2. godinu.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
tko ti je rekao da to nije dobro?
ne smiješ je šišati na tih 5-8 cm... moraš pratiti razvoj grma i uvijek mlade izdanke rezati, a ne na stalnu vidinu od 5-8cm!
ima nacrtano par stranica prije, kako bi to trebalo rezati... da si je šišala samo jednom, onda bi dobila 6 velikih i jakih izdanaka...!

2.godina- šišati samo vidno slabije grmove, tj.one koji rastom zaostaju od jakih... u rano proljeće prešišati komplet sve, a kasnije održavati samo slabe grmove!!
provjereno i isprobano na vlastitom nasadu!!!

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
pozdrav Marijana
stavi koju slikicu od nasada,pa da vidimo kako to izgleda.
moj nasad je posađen u 5 mj.2010.ima slika malo iznad,tako sad izgleda

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
razmišlja li tk ood vas o malo većim potezima sa lavandom? čisto okvirno... koliko ste planirali zasaditi lavande na proljeće/jesen?

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
pozdrav Roko

kod mene je plan u jesen oko 1500 sadnica,postoji mogučnost i za više,ali...vidjet ćemo,idemo laganini pa će vrijeme pokazat.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ja ću sigurno posaditi još 7.000-8.000 do jeseni. mene kopa nešto veće...cca 15ak hektara, samo moram obaviti još par razgovora...

trenutno sav svoj urod prodam do kraja 8.mjeseca tekuće godine, a sve ostalo otkupim od ostalih uzgajivača!

planiram proširenje prodaje, pa će mi trebati još bar duplo robe... a o potrebi za uljem lavande da i ne govorim!!
trebam sad oko 20 litara ulja a nema ga ni za lijek!! užas!! sezonski bi mogao riješiti cca 300litara samo tako!

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
tebi Roko izgleda dobro ide,svaka čast,15 hektara to je bogovski zalogaj.
po kojoj cijeni otkupljuješ?može na PP

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ne znam jozef... nudi mi se prilika i mislim da bih je trebao iskoristiti...

cijena otkupa nije tajna, cvijet uzimam od 35-40kn/kg.

vidjet ću kako ću stajat sa lovom ove godine, ali mislim da ću radije dati i 40kn i sitno nego da ljudi rade u bescijenje... sam znam koliko je to muke i posla, a onda da na kraju netko treći bere kajmak na tebi...
uglavnom, sve šta odkupim preradim (vrećice i sl,) ili dio prodam dalje, malo dignem cijenu za visinu poštarine ili transporta, koji zna biti i do 5kn po kg... uglavnom, sve plasiram kao finalni proizvod!

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
ove godine meni bi trebao biti pun urod,treča godina,koliko će izači nemam pojma,al bit će poprilično.dal mogu računati na tebe Roko za otkup?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
kad pobereš, osušiš i prosiješ..samo mi se javi, neću obećati ništa, ali mislim da je moguć otkup lavande!!
koliko ti ono imaš sadnica?

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
Pozdrav lavanderi...uh...otkad nisam bio tu.

Uglavnom, za ovu godinu je to to što se tiče lavande, trenutno sam se bacio na agroturizam i adaptaciju stare kuće u konobu, vinski podrum i dva apartmana...

Možda druge godine sadnja.

Pozdrav drugovi :))))

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
pozdrav Patrik,pa di si,nema te ko bijelog graha:lol:
lavanda,stara kuća,konoba,vinski podrum,apartmani...ajme kako to primamljivo zvuči,barem meni,tko to nebi poželio,bit će tu gostiju...

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
hehe...rekao sam si, imaš 22 godine, plaće su kakve su, imam kuću i veliku štalu, pa zašto ne.... porodica je velika, imam zidara, tesara, arhitekta, nešto znam i sam.
Prijatelji su uvijek za pomoć, dva odojka nije problem stavit i 2 bakse bire.
Tako da pomalo krećem.
Uvijek me je ta želja da radim na selu privlačila.

E da, počeo sam učiti svirati harmoniku, želja koju sam oduvijek htio ostvarit... Eto...IDEMO NAPRED :)))

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
hehe to je dobra volja!samo naprijed,još kad ima ljudi za pomoći,zašto ne...
hehe sretno sa učenjem sviranja :gitarist:

Najnoviji postovi

Na vrh