Lijepi pozdrav svima!
Na forum sam se prijavila isključivo zbog ove teme, velike pohvale na temi i na iscrpnim izvještajima. Pročitala sam oko 70 stranica, u jednom dahu, ali nisam uspjela naći odgovore na svoja pitanja, pa se nadam da ćete mi pomoć. (Sutra ću vas nastavit čitat ali se nadam da će mi netko u međuvremenu odgovorit)
Naime, u sklopu svog fakulteta radim projekt na temu dobivanja i kemijske analize eteričnog ulja lavande. Sa radom započinjemo za tjedan dana a ja sam zadužena za nabavu biljnog materijala.
1. Očito da sada ne mogu nigdje nabaviti svježe ubranu lavandu, pa me zanima da li itko od vas ima veće količine sušene lavande za prodati ili zna možda nekoga ko ima? jesu li samo cvijetovi ili i stabljike? (još ne znam točnu količinu, asistentica će mi javiti kroz par dana)
2. Ako imate, ili znate nekog, zanima me gdje se nalazite, dali dostavljate materijal ili po njega treba doći (ja sam u Zgu)? I kolika je cijena, pošto sam ovdje vidjela da cijene jako variraju?
3. Na forumu i drugdje na internetu sam našla oprečne informacije o tome kakav treba biti materijal za proizvodnju eteričnog ulja, dok jedni tvrde da je lavandu nužno slat u destileriju odmah po berbi zbog bolje iskoristivosti, drugi tvrde da se pravilnim sušenjem i skladištenjem u biljci dugo zadržavaju komponente bitne za ulje. Pa me zanima vaše mišljenje i iskustvo, da li je itko pokušao dobiti ulje iz osušenog, dugo odstajalog bilja?
4. Ako na ovaj način nije izvediva proizvodnja ulja dajte mi neki savjet (berbu ne mogu čekati)?
Uvjeti koje biljni materijal treba zadovoljavati:
- vrsta: najidealnije bi bilo da je prava lavanda (Lavandula angustifolia), no ako ju ne uspijem nać može i lavandin
- pismena potvrda da je o određenoj vrsti i sorti riječ
- eko uzgoj (isto nije nužno al je poželjno)
-izdan račun
Oprostite na mojim amaterskim pitanjima, nova sam u ovome, ali veoma zainteresirana za tematiku. Nadam se da će mi barem dvoje vas odgovoriti, tako da mogu usporedit odgovore.
Veliko hvala!
Lijep pozdrav Sama!
Mislila sam da će na tvoju molbu odgovoriti netko od iskusnijih uzgajivača, jer smo mi 2011g. imali prvu berbu. Od 1300 sadnica dobili smo oko 70kg suhog cvijeta. Pošto nemamo za sada velik broj sadnica, nismo očekivali veliki urod u prvoj godini i nismo htjeli destilirati (nemamo destilator, ali možemo dati ljudima koji imaju destilatore da nam uslužno destiliraju). Dakle, destilira se
sirova lavanda, odmah nakon berbe.
Mi smo želi ručno, srpovima, vezali male snopiće i sušili. Zatim smo skidali suhi cvijet i pročistili tako da nema stabljike niti bilo kakve nečistoće. Dio cvijeta smo prodali i imamo još oko 25kg za prodaju.
Pošto vi nemožete čekati 7.mjesec i novu berbu, osušena lavanda se također može destilirati. Osobno nismo probali,ali sam od jednog uzgajivača čula da su destilirali sahi cvijet i da je količina ulja ista kao od sirovog materijala.
Svakako je bolje dest. sirovo, jer je ovo dupliranje posla. Naime, mi smo se odlučili,kod berbe, da vežemo snopiće jer imamo prostor za sušenje na taj način, a kod skidanja cvijeta ima puno manje smeća za čišćenje. Inaće se može brati u vreće, košare, kutije u rinfuzi i sušiti na prostirkama. Isto tako se bere i za destilaciju, malo se prikrate stabljike jer u njima nema puno ulja, a da ne čine "volumen" mase, odnosno one su balast, jer se ulje nalazi u čaškama cvijeta.
Naš nasad je u ekološkom nadzoru, samo nije prava lavanda nego lavandin Budrovka. Ako vam količina odgovara ili vas još nešto zanima , javite se, može i na pp