• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
e sad, koliko vidim na filmu, ovaj traktor koji bere, prebacuje je na kraju na drugu prikolicu, koja je mobilna destilerija.

Čuj, trebalo bi vidjet koliko na kraju cvijetovi ostanu sačuvani, ali čini mi se da je ta mašina dosta samelje.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
predračun za taj stroj je na stolu :) 34.000,00 eura novi!!

ovaj melje i trese se u prikolicu, koja je ujedno i kotao za destiliranje. mislim da je u pitanju nekih 20ak ha za isplativost!

kupili su je u Križu, dečki iz zadruge...

imaš takvih koji beru i vežu snopove, ali je preskupa...

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
predračun za taj stroj je na stolu :) 34.000,00 eura novi!!

ovaj melje i trese se u prikolicu, koja je ujedno i kotao za destiliranje. mislim da je u pitanju nekih 20ak ha za isplativost!

kupili su je u Križu, dečki iz zadruge...

imaš takvih koji beru i vežu snopove, ali je preskupa...

toga ima u hrv???

jbt ja kad sam gledao pred 5 godina nije bilo filmova na yt o tome, kamoli da ga deči iz hrv imaju.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
Patrik, samo proguglaj CLIER i naci ces hrpu prikljucaka za berbu lavande. Miskim da je to najjaca tvtrka koja radi strojeve za berbu!

Problem je trefiti broj okretaja kardana sa brzinom traktora. Sakupljaci na beracu moraju imat istu brzinu kao traktor, inace iki cupa grmovd ili ne bere kako treba. I mislim da je razmak sadnje 80cm unutar reda.. isplativost je na 15ha

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
Za CLIER znam od prije.

Ti dečki su to dopeljali od tamo ili kako. Di su to kupili

A dobro za brzinu, to ide sve preko hidraulike. jbg probaš pa iščupaš. jednom kad proradi.... brate veseljaa :)))

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
to su ti sve clierovi strojevi..
da, uvezli su iz Francuske... trebao bih otići pogledati, mislim da su rekli da je uslužno branje po 2.000,00kn/ha

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
bitan je razmak sadnje, da može traktor jašiti red a i da nošeni berač može brati red do...

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
pa moj 539 može jahat red..i još je prostora za berač....

samo koliko konja i težine mora ovo pogonit

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
a što kažete na onaj bicikl za branje cvijeta,nedugo sam gledao filmić kako se sa njime radi,koma,troje ljudi su ga gurali,al zato cjena mu je dobra,nekih 20 tisuča kn

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
imao sam specifikacije negdje,,, možda ih uspijem pronaći! uglavnom, stroj je nožen i dosta je težak, mislim da ferkan to ne bi mogao nositi prazno a kamoli pun koš lavande... problem je navodno u obrtajima kardana i brzini kretanja traktora... to na velikim traktorima možeš lako riješiti, dok na ferdži nešto teže...

V

VEVUJEVI

Guest
:)pozdrav
zanima me zna li itko gdje se otkupljiva lavanda.
Unaprijed zahvaljujem na informaciji!

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozz vuvujevi...koliko imaš lavande i šta imaš od proizvoda- cvijet ili ulje? javi mi napp količine i cijene

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
Evo radilo se malo u lavandi

CameraZOOM-20120309125759773.jpg

CameraZOOM-20120309125738563.jpg

CameraZOOM-20120309125717204.jpg

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
lijepo isfrezano Patrik,kod mene još ništa od frezanja,mokra je zemlja,dobro se natopila od snijega.probao sam danas nešto frezat,ali nije baš neki efekat,tako da će još pričekat malo

D

Duxx

Guest
pozdrav

rpocitao sam zadnjih 50ak stranica + jos par na preskokce, al ima jos koje pitanje

naime, supruga i ja razmisljamo da krenemo u uzgoj lavande, imamo dosta zemlje u Pakracu, slijedeci tjedan bi trebala ici analiza tla

dal neke stvari koje ste pisale na pocetku topica (dubina sadnje, sirina redova...) vrijede i danas (ipak je to pisano prije 4 godine)?

+

jedna stvar me buni - kad se na kraju sadi lavanda? nasao sam po netu nekoliko podataka pa mi nist nije jasno :mrgreen:

eto, ispricavam se na pocetnickim pitanjima, al nitko se nije rodio pametan :D

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
večer duxx
je, pravila sadnje i pripreme tla stoje! kvalitetno gnojenje i duboko oranje, te kvalitetna priprema sjetvenog dijela su od presudne važnosti!
kako posiješ, tako ćeš žeti! razmak sadnje zavisi od mehanizacije sa kojom misliš obrađivati nasad. cca na kultivator širine 80cm, treba saditi na min razmak 1,8m pa na šire, a unutar reda ne ispod 80cm.
sadnju možeš obaviti i u proljeće ili kasnu jesen, zavisno od kvalitete sadnog materijala i naravno, vremena za zalijevanje mladih sadnica.

Patrik.kod tebe sezona uranila :)
ja sam u pon obavio uzimanje uzoraka tla u nasadu, pa da vidimo šta će reći analiza nakon 5 godina, za frezanje je nula bodova, još je dosta mokro,,, prvo planiram obaviti grubo okopavanje oko grmova i skidanje suhih dijelova, te nakon toga košnja može početi. u međuvremenu obaviti prihranu nasada.
pozdrav i želim dobru sezonu svima!! :)

S

sama

Guest
Molim pomoć

Lijepi pozdrav svima!

Na forum sam se prijavila isključivo zbog ove teme, velike pohvale na temi i na iscrpnim izvještajima. Pročitala sam oko 70 stranica, u jednom dahu, ali nisam uspjela naći odgovore na svoja pitanja, pa se nadam da ćete mi pomoć. (Sutra ću vas nastavit čitat ali se nadam da će mi netko u međuvremenu odgovorit)

Naime, u sklopu svog fakulteta radim projekt na temu dobivanja i kemijske analize eteričnog ulja lavande. Sa radom započinjemo za tjedan dana a ja sam zadužena za nabavu biljnog materijala.

1. Očito da sada ne mogu nigdje nabaviti svježe ubranu lavandu, pa me zanima da li itko od vas ima veće količine sušene lavande za prodati ili zna možda nekoga ko ima? jesu li samo cvijetovi ili i stabljike? (još ne znam točnu količinu, asistentica će mi javiti kroz par dana)

2. Ako imate, ili znate nekog, zanima me gdje se nalazite, dali dostavljate materijal ili po njega treba doći (ja sam u Zgu)? I kolika je cijena, pošto sam ovdje vidjela da cijene jako variraju?

3. Na forumu i drugdje na internetu sam našla oprečne informacije o tome kakav treba biti materijal za proizvodnju eteričnog ulja, dok jedni tvrde da je lavandu nužno slat u destileriju odmah po berbi zbog bolje iskoristivosti, drugi tvrde da se pravilnim sušenjem i skladištenjem u biljci dugo zadržavaju komponente bitne za ulje. Pa me zanima vaše mišljenje i iskustvo, da li je itko pokušao dobiti ulje iz osušenog, dugo odstajalog bilja?

4. Ako na ovaj način nije izvediva proizvodnja ulja dajte mi neki savjet (berbu ne mogu čekati)?

Uvjeti koje biljni materijal treba zadovoljavati:
- vrsta: najidealnije bi bilo da je prava lavanda (Lavandula angustifolia), no ako ju ne uspijem nać može i lavandin
- pismena potvrda da je o određenoj vrsti i sorti riječ
- eko uzgoj (isto nije nužno al je poželjno)
-izdan račun

Oprostite na mojim amaterskim pitanjima, nova sam u ovome, ali veoma zainteresirana za tematiku. Nadam se da će mi barem dvoje vas odgovoriti, tako da mogu usporedit odgovore.

Veliko hvala!

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
večer duxx
je, pravila sadnje i pripreme tla stoje! kvalitetno gnojenje i duboko oranje, te kvalitetna priprema sjetvenog dijela su od presudne važnosti!
kako posiješ, tako ćeš žeti! razmak sadnje zavisi od mehanizacije sa kojom misliš obrađivati nasad. cca na kultivator širine 80cm, treba saditi na min razmak 1,8m pa na šire, a unutar reda ne ispod 80cm.
sadnju možeš obaviti i u proljeće ili kasnu jesen, zavisno od kvalitete sadnog materijala i naravno, vremena za zalijevanje mladih sadnica.

Patrik.kod tebe sezona uranila :)
ja sam u pon obavio uzimanje uzoraka tla u nasadu, pa da vidimo šta će reći analiza nakon 5 godina, za frezanje je nula bodova, još je dosta mokro,,, prvo planiram obaviti grubo okopavanje oko grmova i skidanje suhih dijelova, te nakon toga košnja može početi. u međuvremenu obaviti prihranu nasada.
pozdrav i želim dobru sezonu svima!! :)

kod nas suha zemlja ko barut...a inače je takva,.. istarska crvenica.

tako i kod mene... uzet cu dve bosanke, kopaju ko lude. u 3 dana završe mi svu njivu. :)

za sada moram još obrezati grmove od starih stabljiki lavande, za to sam kupio mali šišač, ko za živicu, ali je na baterije. super stvar

Najnoviji postovi

Na vrh