gle,,sve je to relativno i zavisno od godine do godine...
po knjigama: urod bi trebao biti 1-1,5kg po grmu lavande...
u zbilji, imaš grmova koji daju 0,5kg a ima i onih koji daju preko 5kg cvijeta... e sad, koliko si kvalitetno odradio pripremu tla, koliki ti je pH tla, kakva je godina kiša-suša, koliko si puta održavao nasad u borbi protiv korova, da li je nasad na foliji ili ne, da li će doći do kakvog mehaničkog oštećenja pojedinih grmova (kosilica-trimer, freza..itd.), hoće li udariti rani proljetni mraz...
sve su to stvari koje treba uzeti u obzir, i nakon tog ne znaš koiko bi trebao cvijeta dobiti...
da je prosjek 1kg lavande po gmu, onda je to 6500 kg cvijeta... točno mjerenje težine cvijeta lavande (za suhi cvijet) bilo bi nakon žetve, kad odstoji par sati na suncu, da se ubije vlaga u cvijetu...
ja sam vagao par dana prije destilerije, i izvagao sam oko 130kg na 100grmova...i javio u destileriju, rekao mi gospodin da će toga biti puno puno manje... mislim kako manje... počela berba, lavanda je brana cijeli dan,,, ubrano je 5 prikolica po cca 700kg... reko to je 3,5 tona... samo na transport je isparilo oko 1300kg... vlaga... tako je bilo i ostale dane berbe...
nek malo i drugi iznesu iskustva, pa da probamo doći do nekakve zlatne sredine u težini cvijeta po grmu...
pozdrav svima!!