• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

M

max-tnt

Guest
prodajem cvijet lavande

prodajem cvijet lavande cca 200 kg, ulje cca 10-15 litara, kontakt broj
098/334-738
Hvala!

R

ramosvk

Guest
ljudi pomagajte,
Što preporučate vezano za početnika, posadio bih na 1ha lavandu
1. Koliko sadnica na 1ha?
2. koju mehanizaciju koristiti?
3. sirovina ili gotov proizvod?
4. koji razmak izmedju redova (način sadnje)
5. Vrlo bitno (da li je mom cvijetu lavande osigurano tržište)?

R

ramosvk

Guest
Roko, jesam li ja dobro razumio da su meni urod nakon prve godine na 1ha 900 kg, a nakon 3 godine odprilike 1,20 po grmu? Da li je moguce da cu ja nakon 3. godine imati urod od 6500kg ako imam 6500 sadnica po ha?? To dosta primamljivo zvuci ako sam dobro pokopčao!!!! De molim te demantiraj me ako griješim!!! Hvala unaprijed!!! LP

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
gle,,sve je to relativno i zavisno od godine do godine...
po knjigama: urod bi trebao biti 1-1,5kg po grmu lavande...
u zbilji, imaš grmova koji daju 0,5kg a ima i onih koji daju preko 5kg cvijeta... e sad, koliko si kvalitetno odradio pripremu tla, koliki ti je pH tla, kakva je godina kiša-suša, koliko si puta održavao nasad u borbi protiv korova, da li je nasad na foliji ili ne, da li će doći do kakvog mehaničkog oštećenja pojedinih grmova (kosilica-trimer, freza..itd.), hoće li udariti rani proljetni mraz...
sve su to stvari koje treba uzeti u obzir, i nakon tog ne znaš koiko bi trebao cvijeta dobiti...

da je prosjek 1kg lavande po gmu, onda je to 6500 kg cvijeta... točno mjerenje težine cvijeta lavande (za suhi cvijet) bilo bi nakon žetve, kad odstoji par sati na suncu, da se ubije vlaga u cvijetu...

ja sam vagao par dana prije destilerije, i izvagao sam oko 130kg na 100grmova...i javio u destileriju, rekao mi gospodin da će toga biti puno puno manje... mislim kako manje... počela berba, lavanda je brana cijeli dan,,, ubrano je 5 prikolica po cca 700kg... reko to je 3,5 tona... samo na transport je isparilo oko 1300kg... vlaga... tako je bilo i ostale dane berbe...

nek malo i drugi iznesu iskustva, pa da probamo doći do nekakve zlatne sredine u težini cvijeta po grmu...

pozdrav svima!!

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
Pozdrav svima!Evo da ja iznesem neko svoje iskustvo.Sa 1300 grmova nakon sušenja i odvajanja cvijeta od stabljike izašlo je oko 50 kg čistog suhog cvijeta.E sad jel to puno ili malo?nemam pojma,neka mi drugi kažu,ipak mi je to prvi urod.Toliko od mene,zasada.

marija

Novi član
Tu od
26 Tra 2011
Poruka
13
Pozdrav lavandaši

Puno posla ovog ljeta, ali ipak sam ponekad bacila pogled na forum i vidim da ste bili vrijedni.

I mi smo ove godine prvi puta brali lavandu. Budući da nemamo velik broj sadnica, (posađeno 1500, ali nešto se posušilo) i budući da nismo bili u mogućnosti destilirati, dobili smo nešto više od 50 kg suhog cvijeta.
Vrlo sam zadovoljna ovom količinom suhog cvijeta, tako da do proljeća idem pokušati napraviti presadnice i povećati broj sadnica, a površine imam gotovo hektar koju mogu pripremiti za proljetnu sadnju.

Jozef, jesi li prodao svojih 50 kg i po kojoj cijeni?

Pozdrav svima od Marije!

marija

Novi član
Tu od
26 Tra 2011
Poruka
13
Jako volim cinično duhovite ljude, a ovaj "Puknuti" to doista jest.

Pitanje je bilo kako radim presadnice i to je OK, ali ona primjedba na kraju me "dotukla" svojom ciničnom duhovitošću. Da se nađemo licem u lice, lako bi se obračunali, jer sam puno spretnija u verbalnom nego u pismenom izražavanju, tako da neću više ništa o tome nego ću napisati kako pravim presadnice.

Za početak prvo treba imati matičnu biljku (konkretno za lavandu grm bi trebao biti star barem tri godine). Kada pripremim kontejnere (54 rupe dubine 7 cm), napunim ih supstratom za ukorjenjivanje. Tada potražim reznice, najbolje su sa drvenastih grana grma, a dobro je da su i reznice malo poludrvenaste, dužine oko 10 cm. Poskidam malo listiće sa donjeg dijela koji se upika u supstrat i to je to. Održavati optimalnu vlažnost supstrata i čekati da korijenčići izađu van.

Ovo je moje iskustvo. Prošlog ljeta sam ukorijenila 1000 sadnica i posadila na njivu 02.10. za probu. Jako dobro su prezimile i mislim da ću i ubuduće ići na jesenjsku sadnju jer ih onda ne moram zalijevati, a u proljeće imaju dovoljno vlage i lijepo rano krenu i razviju se do ljeta.
Matične biljke sam kupila kod ovlaštenog proizvođača i imam račun, što je uvijet za dobivanje poticaja, a za proširenje vlastitog nasada mogu sama proizvoditi presadnice za svoje potrebe. Nema tu neke filozofije i ne ukorjeni se baš svaka reznica, ali treba se pokušati i učiti na pogreškama (svaka škola košta). Ako netko ima pametan savjet iz svog iskustva rado bih ga poslušala i pokušala primjeniti.

Osim lavande volim ukorjenjivati i kojekakve ukrasne biljke (čemprese, lovorvisnje i sve što mi se svidi i mogu doći do koje reznice)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Još samo da ne lutam gdje ima toga supstrata za zakorjenjivanje ..to je supstrat umješan u zemlju ili je to nekaj ekstra ?
Jednom sam ga tražil pa je bilo samo za širokolisno ili tako neka kombinacija ..uglavnom nije valjal jer sam se htio igrati sa čempresima ..i bil je pakiran u kutijicu kao krama za ruke , hihi .
I kad je najbolje vrijeme za to ?
matičnu imam ...bar se nadam .
Ona primjedba na kraju je moj potpis , vidi se na svakom postu nema ništa osobno u tome .

marija

Novi član
Tu od
26 Tra 2011
Poruka
13
Supstrat za ukorjenjivanje biljaka nije pakiran u kutijicu nego u vreću 70 litara, naziva se "Steck medium" od Cllassmana, bijela vreća sa ljubičastim natpisom. U maloj kutijici je vjerojatno bio hormon za ukorjenjivanje kojih također ima za zelene , poludrvenaste i drvenaste biljke, ali ih ja ne koristim pošto su zabranjeni u ekološkoj proizvodnji.

Znaći supstrat je mješavina pripremljena za ukrjenjivanje biljaka, a onda ima i drugih mješavina od istog proizvođača, vreće su drugih boja i naziva i koriste ih cvjećari za ponjenje posudica u koji presađuju tako ukorjenjene biljčice.
I povrćari također koriste takve supstrate i prema vrsti biljaka biraju supstrat, a vjerojatno bi oni znali više o tome. Meni je važan ovaj za ukorjenjivanje i ja ne presađujem lavandu u veće posude nego direktno na njivu., a kada ih i sadim u lonce stavim u zemlju za cvijeće i to podijelim prijateljima i rodbini. Inaće lavanda puno bolje raste u zemlji nego u nekakvom lonci na balkonu.

Ovo je pravilo za veću proizvodnju, a ako hoćeš nekoliko sadnica za vrt na okućnici, možeš ih zapikati direktno u zemlju negdje gdje se nalazi gredica cvijeća i pogledati povremeno da se zemlja ne posuši i kad se ukorjene lako ih presadiš. Možeš koristiti i hormon, ali je skup za samo nekoliko sadnica, a ukorjeni se lako i bez hormona.

marija

Novi član
Tu od
26 Tra 2011
Poruka
13
E, da nisam rekla kada to napraviti!

Lavandu treba ukorjenjivati već krajem ožujka ako vremenske prilike dozvole i tokom travnja da bi bile spremne za proljetnu sadnju na njivu krajem svibnja.

Za jesenjsku sadnju početkom kolovoza ipresaditi početkom listopada.

Ako nismo u mogučnosti presaditi lavandu na njivu (nije pripremljeno zemljište, vremenski uvjeti ili nešto drugo) nikako nije dobro da ostanu u tim malim kontejnerima. Treba ih presaditi u veće posude što je opet malo komplicirano ako je u pitanju nekoliko tisuća komada. Zato je najbolje pronaći mjesta u vrtu, iskopati jarak primjeren velićini sadnica i poslagati ih gusto jednu do druge i zagrnuti zemljom, lagano pritisnuti i zaliti vodom. Tako mogu prezimiti i zatim ih na proljeće iskopati i presaditi.

Nisam još rekla da kontejnere sa presadnicama treba ostaviti na otvorenom, možda natkrivenom prostoru, ali ne treba biti ni natkriven, na dvorištu, na malo povišenom da ne leže na tlu ( visina blok cigle i neka rešetkasta podloga ili obične letve). Sunce im godi, proljetna kiša se ocijedi i ne treba zalijevati ako pokisnu.

Ako se odlučiš za proljetnu sadnju tada ih raditi rano u proljeće, a za jesenjsku sadnju početkom kolovoza. Svakako je bolje u proljeće jer do zime se dobro razviju i bolje prezime, a iz mog iskustva može i u jesen uz veći rizik.
Ukoliko su samo za ukras na okučnici i ako su u zemlji preživjeti će zimu bez problema na otvorenom, a ako su u locu, svakako ih zaštititi ili staviti u zatvoreni ne grijani prostor i u rano proljeće iznijeti van.

N

NIkolic.salamon

Guest
Pozdrav lavandaši!

Pozdrav svima!

Moja draga i ja intenzivno razmišljamo o ulasku u posao sa lavandom.
Imamo 1,3 ha zemlje koja nije videla ni mašine ni hemikalije od polovine 80ih tako da verujem da je zemljište prilično zdravo i spremno za ekološu proizvodnju.

Naravno za početak ne nameravamo da posadimo lavandu na svih 1,3ha ali se nadam da počnemo barem sa trećinom.

Čitao sam ovu temu uzduž i popreko i veoma sam srećan da se toliko ljudi toliko interesuje i razume u uzgoj lavande.

Za sada toliko od nas, javićemo se uskoro sa konkretnim pitanjima.

Puno pozdrava iz sunčanog Smedereva

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Večina ljudi se počela baviti ili se bavi sa lavandom pričao sam sa nekim ljudima koji se bave tom kulturom pa nisu puno zadovoljni pojedini koji su uspjeli spojiti uzgoj kompletnu preradu i plasman vide dobit uz veliki rad i ulaganja.Zanima me dali zemlju treba odnesti na analizu da se vidi dali je pogodna za tu proizvodnju ekološka proizvodnja da ali pod kojim uvjetima ja imam doma u vrtu par grmova lavande za ukras koji se redovito zaljevaju stari su nekoliko godina i nisu baš nešta veliki pitanje je dali se zbilja isplati ili je to samo jedna misao da če se isplatiti:confused:

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pozdrav!
svaki se posao isplati ako imaš kupca... saditi silne hektare, bez kupca, je čista ludost!

po meni prvo treba naći tržište i vidjeti sa čim se želite baviti... uzgoj lavande, proizvodnaj sadnica, veleprodaja suhog cvijeta... mirisne vrećice ili pak kreme i rakije... imati sveg apo malo je ništa..a imati veću količinu određenog proizvoda, to je posao!

ulaganja su relativno velika... svakih 5godina prihrana i redovna godišnja održavanja... ima tu poprilično posla!

M

mala

Guest
Pozdrav svima!:)
Hm vidim da se nema šta pitat jer sve je opisano,trebala mi je cijela noć da pročitam od 1 do zadnjeg posta jer neki su si stvarno dali truda a pošto su naveli da ih ne hvalimo evo im jedan:D.Jedino šta me muči je sljedeće ova tema je započeta 2007god.i od tada su navedene razne kvalitete i cijene sadnica a pošto je danas 2011g.dali se šta bitno mijenjalo i tko ima najpovoljniji sadni matrijal naravno sa certifikatom i ispravan a i zakoni su se vjerojatno mijenjali pa bih Vas molila neki link na kojem mogu pročitat najnovije propise za uzgoj lavande. Unaprijed Hvala!

Hana1

Novi član
Tu od
13 Ožu 2009
Poruka
27
Eto čitam vas par dana i sve mi više sjeda ideja da možda počnem sa uzgojem lavande. Nemam puno zemlje kao vi, imam oko 6000m2 koje bih mogla zasaditi. Plaće su kakve već jesu (nikakve, ako i dođu) pa bi možda bilo vrijeme za neku takvu dopunu. Problem je u tome što je zemlja od strica i nije rađena već jako dugo, trava je do pojasa. Da li bi bilo dovoljno sada izorati a na proljeće potanjurati? Ne znam da li bi mogla ići pod eko proizvodnju jer je okolo kukuruz koji se tretira a i poljski put prolazi uz zemljište. Što savjetujete,da li da se odvažim na to u ovo vrijeme? Tržište nemam ali do vremena kad bi lavanda narasla došle bi ideje i kako je plasirati. Traktor i frezu imamo svoje... hvala na svakom savjetu

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
Pozdrav!
Jedino sto se promjenilo su iznosi poticaja...
Ukinuti su pot za podizanje nasada, osnovna placanja su bila smanjena pa su dodali eko poticaj koji je iznosio isto toliko..pa se to popelo na lijepih 5.000,00kn / ha...onda isplata poticaja u naletima :) i rinetko kad u punom iznosu! Sad navodno da je ukupan poticaj oko 1.600,00kn/ha...tako sam cuo, ako su mene lagali onda lazem i ja vas...tako su govorili i za ostala smanjenja pa su se obistinila...

Hana...nitko te nece savjetovati sta da radis sa svojim novcima..jedino ljudi koji to rade za placu :)
ako imas viska i zelis brz povrat ulozenog...onda bolje ne sadi lavandu!!
Nije kasno za pripremu tla...na tih 6000 stane oko 3.500sadnica, sadnice variraju od do... Dostatan je samo racun prilikom prodaje/kupnje sadnica.. Osobno ih radim po 2,00kn kom! Zavisno od cijenesupstrata, cijena moze varirati 10-15lipa po sadnici! Uglavnom je 2kn!!

Hana1

Novi član
Tu od
13 Ožu 2009
Poruka
27
hvala Roko na odgovoru.Nemam viška love kao i večina valjda, lavanda bi bila neka zarada uz plaću (naravno ne odmah) a možda kasnije ako bi se pokazalo isplativo bi radili to i malo intenzivnije. Najviše me brine ova kriza i neplaćanje.Nije nam problem raditi,ionako radimo zemlju za svoje potrebe + veliki vrt tak da mi motikant nije strani :)

Najnoviji postovi

Na vrh