• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

marija

Novi član
Tu od
26 Tra 2011
Poruka
13
Ovo je prošle godine slikano:
20fspqd.jpg
[/IMG]

4lrbf6.jpg
[/IMG]

2u9pt15.jpg

Ovako olakšavamo kopanje, kultiviramo traktorom...

Ovako je bilo ovog proljeća, prije kultiviranja i kopanja:
2rqm4wl.jpg
[/IMG]

zvvt5x.jpg
[/IMG]

fvhcsj.jpg
[/IMG]

23ijixl.jpg
[/IMG]
 

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
pozdrav Marija,krasne slike,krasno polje,sve pohvale od mene :prayer:
ako budete dolazili u KC,prije mi se najavite pa se dogovorimo,no problem
 

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
719
Vidim da se ne javljaju uzgajivači, pa da malo potaknemo.
Mislim da slika govori 1000 riječi...kakvo je stanje kod vas.

110605_123711.jpg


110605_123459.jpg


110605_123314.jpg


110605_123305.jpg
 

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
Pozdrav Patrik,ove slike govore i više od tisuću riječi,prekrasno,svaka čast.
Evo kako je kod mene



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us

Slike su od prije par dana kada sam frezao,a evo i glavnog urednika



Uploaded with ImageShack.us

Bez njega to bi bila nemoguća misija.
 

Trnava

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
107
Marija, s obzirom da si započela dobivanje eko znaka zanima me kolika je cijena.
Hvala unaprijed!
 

marija

Novi član
Tu od
26 Tra 2011
Poruka
13
Marija, s obzirom da si započela dobivanje eko znaka zanima me kolika je cijena.
Hvala unaprijed!

Evo da najprije odgovorim cijenu eko nadzora. Prijavila sam 4 000 m2 i platila 606,00 kuna.Sada gledam račun i vidim jedinica mjere 1h/godišnje 243,00kn, troškovi puta 250,00kn, +PDV 113,39kn i sve ukupno 606,39kn. U razgovoru sa ljudima koji su prije imali prijave za eko nadzor,rečeno mi je da cijena ovisi o veličini površine, a ja do sada nisam ni gledala jedinicu mjere na računu i neznam da li je 243,oo za moju prijavljenu površinu od 0,4h ili za 1h kako piše na računu.
Eko nadzor mi radi BIOINSPEKT Osijek i nije problem provjeriti telefonom. Iskreno rečeno, meni to nije bilo preskupo jer sam očekivala više, ali svakako mi se isplati, jer čim ti obave nadzor i dobiješ zapisnik, možeš prijaviti za poticaje za ekološku proizvodnju, a poticaji su duplo veći. Kod mene je bila jeko ljubazna inspektorica i brzo mi je riješila zapisnik tako da sam stigla prijaviti poticaje za ovu godinu. Također sam već dobila rješenje MPRRR da sam upisana u registar ekoloških proizvođaća. Ako još nešto treba, tu sam da pomognem.
Što se tiče slika Jozefa i Patrika, prekrasne su. Uspoređujem sa svojim nasadom i tu je to negdje. Moj nasad je tek godinu dana i zadovoljna sam jer osim malo rada i goriva za traktor, nisam ništa uložila. Sada čekamo berbu i pošto nam je prvi puta zanima me kako će to ići i što ćemo s urodom jer nemamo destilator, a ni količine neće biti velike. javite mi se savjetima što da učinim sa prvim urodom i kako najjednostavnije riješiti berbu.
 
N

Nova

Guest
Nova sam ovdje. :D
Planiram iduće godine zasaditi 1h lavande, pa polako skupljam informacije, zbilja je korisno bilo zasad!

No, sad me zanima nešto drugo (nisam sigurna da li se to smije, pa molim moderatore da budu blagi): ima li tu netko da prodaje ulje lavande (tj. lavandina)? Trebalo bi mi sada nekih 2l, pa molim ponude na privatne poruke od onih koji mogu izdati račun (obrt, OPG,...). Hvala!
 

marija

Novi član
Tu od
26 Tra 2011
Poruka
13
vene4h.jpg


2nib03l.jpg


2rw9szs.jpg


30kvigy.jpg


346rqec.jpg


Ovo je jednogodišnji nasad lavande budrovke i pošto se nakon sadnje posušilo nekoliko sadnica, presadila sam sadnice koje sam možda donijela s mora. Nisam sigurna i molila bih vas koji poznajete više vrsta da mi kažete koja vrsta bi mogla biti ova na slici. Budrovka ima puno duže "peteljke" cvijeta i grm se oblikuje u poluloptu, kada je nakon zime krenula i porasla,ošišali smo i zatim pustili da izraste cvijet. Ta porasla stabljika brzo je rasla i mislim da baš nije jako gusta (možda je to dobro za prvu godinu). Ova druga nema tako puno cvijeta, više su uspravljeni i puno kraći od budrovke, a ona je već procvjetala, dok je budrovka još u pupovima. Osim toga njen grm je vrlo gust i stbljike su deblje i čvrste, skoro kao ružmarin. ova je isto tako pošišana, ali ima manje cvjetova iako je grm vrlo gust.
 

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
868
pozdrav marija
mislim da je to prava lavanda...rastom je manja od budrovke a tako i količinom cvijeta...
ako ti je budrovka stara godinu dana, preporučio bih ti šišanje cvijetova!!!

drugo.. kad okopavaš nasad, pokušaj uzgrtati zemlju oko grmova, dok su još mali i dok možeš okopavati uz njih! radi male humke (ne prevelike), tek toliko da se na oko vidi da je malo uzgrnuta! bolje će se širiti i grane će imati lagani oslonac i neće puzati po zemlji!
 

marija

Novi član
Tu od
26 Tra 2011
Poruka
13
Pozdrav Roko!

Ti si se puno "napisao" na ovom forumu i mislim da sam sve pročitala i nešto i po nekoliko puta prije sadnje lavande.Na našem području je osnovan klaster "Slavonska lavanda", kojeg sam i ja član, tako da se u uzgoju lavande savjetujem sa starijim i iskusnijim članovima, ali uvije je dobro i korisno saznati i druga iskustva. Hvala ti na odgovoru i hvala ti za sve drugo što si podijelio s nama i nadam se da će i dalje tako biti.
Savjetuješ mi šišanje cvijeta. Mi smo prošle godine stalno do jeseni šišali i rekli su nam da ovog proljeća ošišamo jedanput, a zatim da ostavimo da procvjeta. Sada je već pred cvjetanjem i bilo bi mi žao porezati cvijet pred cvjetanje. Neće biti puno, ali nije ni bitno. Kada prođe "berba", ponovo ćemo oblikovati grmove i pripremiti za iduću godinu. Znam što si mi želio reći savjetom. Meni je to "umirovljenički" posao i nemam površine od kojih bi mogla živjeti. Ideja je bila da sačuvam zemlju u svom vlasništvu (za djecu ili do ulaska u EU). Ovo je bilo gotovo idealno:
1. Trajni nasad, da nemoraš svake godine ponovo obrađivati iz početka (oranje, tanjuranje, gnojidba,novo sjeme i sjetva, žetva ...) pogotovo ako nemaš puno zemlje i masu mehanizacije
2. Ako daš zemlju u najam jedva izvučeš 100E/ha, a poticaj po ha je negdje oko 2000kn i uzima ga onaj koji obrađuje zemlju i nije ga briga ako ti vrati potpuno iscrpljenu i uništenu zemlju. Veliki moraju ostvariti veliki profit i ne zanima ih ekologija i dobrobit zemlje koja ih hrani.
3. Nasad lavande liječi dušu i vraća sav trud koji ulažeš i nemaš dojam da si se naradio, iako si napravio puno posla. Meni vrlo rekreativno i veliko zadovoljstvo jer volim zemlju i sve pratiti i promatrati kako raste i napreduje. 4. Nasad je u eko nadzoru, poticaji su puno veći,a nadam se da će biti i cijena proizvoda. Bilo bi bez veze da ne proizvodimo ekološki jer u biti uzgoj lavande nema velike razlike između ekol i konvencionalnog načina. Posao je isti,samo ne koristiš herbicide i prilagodiš gnojidbu u tom smislu i po savjetima nadzorne stanice.
Eto ja se raspisala, mogla bih još o koječemu, ali drugi puta
 

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
868
pozdrav!
sa svim tvojim navodima se slažem 100%...dapače, uvijek sam govorio da se jednogodišnje sadnice moraju prezivati a na godinu (druga vegetacija) da se orezuju samo oni vidno slabiji grmovi lavande!
sva 4 navoda su točna i u potpunosti se slažem!
samo ono da je eko lavanda skuplja, baš i ne drži vodu... cijenu dizati zato jer je eko, baš i nema smislia...upravo zato jer nema pretjerane razlike u uzgojima eko/kemiska prihrana!

što se tiče uroda, samo mi se javi i prodat će mo sve šta imaš!! ostavi sve za cvijet!! moja preporuka!!
1kg velep. je 40-50kn
1kg malop je preko 70kn
ja osobno tjeram samo veleprodaju, jer je imam puno, i uglavnom sve riješim do kraja sezone!
pisao bih i ja sad poprilično punno, ali moram gibat na polje :) gotova pauza za ručak :)
 

marija

Novi član
Tu od
26 Tra 2011
Poruka
13
Pozdrav Jozef!

Nasad lavande ti izgleda prekrasno. Ako si prošle godine posadio, isto je kao i kod mene (slike će postaviti kčer jer ja neznam).
Jesi li ti već počeo berbu jer vidim da si napravio "batiće" ili baklje. Vrlo uspješno si to napravio, iako mislim da bi mogao staviti malo više cvijeta da budu malo deblje. Vidjela sam na jednoj slici da ljudi stave ukrasne trakice i pletu između stabljika kao što se košare pletu, samo trakicu stave rjeđe,a onda stebljike prema dolje omotaš tom trakicom i na kraju zavežeš da se može objesiti. Probat ću isplesti,pa ću staviti sliku.
Kod mene je prepun nasad raznoraznih kukaca (pčele, bumbari i leptiri raznih vrsta kakve nisam dugo vidjela), zato pitam kada će berba, jer dok su pčele tamo, bilo bi teško pobrati bez posljedica. Dakle, čekamo da pčele odu.
Kako će te vi brati i šta ćeš raditi (sušiti ili destilirati)? ako imaš kakvu pametnu ideju za lakšu berbu, javi

pozdrav i Roku od Marije i hvala
 

Jozef

Član
Tu od
17 Ruj 2010
Poruka
413
pozdrav Marija!

točno je kao što kažeš,nasadi su nam iste starosti,bumbara,pčela i leptira ima ko u priči,ali mislim da ih se netreba bojat,kad krenem rukom prema grmu oni se maknu.nisam još počeo žeti,još se nije dovoljno rascvala,malo kasni jer je na proljeće dva puta šišana.ispred kuće imam jedan grm koji nije šišan na proljeće,pa ga uspoređujem sa ovima na polju,tako ću odrediti povoljan trenutak za žetvu
 

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
719
I kod nas žetva završila.
Napravili smo oko 25 litara ulja, stime da smo pustili 200 lavandi za sjeme.
Vrlo zadovoljan.
 
R

ramosvk

Guest
Pozdrav svima, predstavio sam se ali mislim da ce te mi u ovoj rubrici bolje pomoci...

planiram zasaditi na oko 8 jutara lavande, zanima me koliko je sigurno trziste za lavandu i da li je to problem za prodati, što je bolje, proizvoditi ka sirovinu ili vec preradjenu??da naglasim da je to moja zemlja, znaci ulaganja u zemlju nemam!

LP
 

Najnoviji postovi

Na vrh