• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
idemo u francusku početkom 7.mjeseca pa možda tamo uspijem naći nekakvu informaciju...ali ako uspiješ gdje iskopati bio bih ti jako zahvalan,,,,obećajem sadnicu lavande i koju mirisnu vrećicu :D

G

ggaspari

Guest
jao ne nadjem mail
kontaktirao sam čovjeka ponovo pa ću javit

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Budući da lavandu ne prskamo protiv korova,gnojimo samo prirodnim gnojem,zanima me mogu li dobiti ekološki certifikat.

G

ggaspari

Guest
imam isto pitanje kao i patrik :)
kako se radi taj certifikat?
cijena?
koliko traje procedura?

M

Master

Guest
zbog čega vam je to bitno kad je lavanda uglavnom industrijska biljka?

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Pa valjda ide bolje prodaja ako imaš istaknuto da je ekološki uzgojena.Po meni je to jako bitno jer ja prodajem u Rapcu,turističkom mjestu,i stranci sve više pitaju dali je eko uzgoj.Oni na to viže paze,nego mi.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
meni je bitno zbog ovoga:
1.platiš nadzornoj stanici da ti obavi nadzor i napravi analizu 2.750,00 kuna
2.nadzorna stanica te upiše u ministarstvo kao eko uzgajivača
3. sa tim papirima odeš u svoju županiju i oni ti vrate onih gore 2.750,00 kuna + 2.000,00 kuna po hektaru za koje si dobio eko certifikat
4. državna godišnja potpora više nije 1.250,00kuna/hektaru nego zanimljivih 3.000,00 kuna na hektar
.........na kraju kad podvučem crtu neću dobiti 3.750,00kuna godišnjeg poticaja nego meni bitnih 16.750.00kuna (sa onih 2.750,00 od nadzorne stanice)..........i na kraju kao što je i PATRIK napisao EKO je cijenjenije......

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Ima li koja web stranica o tome šta sve treba napraviti za dobivanje eko certifikata.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
PUT DO EKO ZNAKA
Prvi korak:
- Upoznati se sa zakonskom regulativom koja regulira ekološku poljoprivrednu proizvodnju i preradu.

Drugi korak:
- Obratiti se jednoj od Nadzornih stanica i zatražiti stručni nadzor.

U Republici Hrvatskoj su ovlaštene slijedeće Nadzorne stanice:
1. "BIOINSPEKT" d.o.o. za nadzor u ekološkoj proizvodnji, Đakovština 2, 31000 Osijek, tel. 031/20 49 49;
2. PRVA EKOLOŠKA STANICA, Kuraltova 8, 10000 Zagreb tel. 01/ 2348-628; 098/1685-708;
3. HRVATSKE ŠUME d.o.o. Ljudevita Farkaša Vukotinović4. a 2, 10 000 Zagreb, tel. 01/48 04 111;
5. AGRIBIOCERT - zadruga za obavljanje struč6. nog nadzora i ugovornu kontrolu robe, Veli dvor 11, 51 513
Omišalj, tel. 051/84 26 07;
7. BIOTECHNICON - PODUZETNIČ8. KI CENTAR d.o.o., Hrvatskih iseljenika 30, 21 000 Split, tel. 021/48 54 61;

Treći korak:
- Nakon što je Nadzorna stanica izvršila prvi stručni nadzor i dostavila Vam zapisnik o prvom stručnom nadzoru predajete zahtjev za upis u Upisnik ekoloških poljoprivrednih proizvođača Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.
Za to Vam je potrebno slijedeće:
1. zahtjev za upis u upisnik sa biljezima u iznosu 70,00 Kn;
2. rješenje o upisu u registar za pravnu osobu, obrtnica ili uvjerenje nadležnog ureda državne uprave da ste
poljoprivredni proizvođač3. ;
4. izvadak iz zemljišne knjige i/ili ugovor o dugoroč5. nom korištenju zemljišta (najmanje 5 godina) kao dokaz o
vlasništvu odnosno pravu korištenja zemljišta;
6. katastarski plan s toč7. no određenim č8. esticama koje pripadaju roizvodnoj jedinici i njihovim
površinama;
9. popis i velič10. inu gospodarskih objekata, poljoprivredne mehanizacije i drugih strojeva za ekološku
proizvodnju;
11. izjavu pravne osobe ili izjavu proizvođač12. a da je upoznat s propisima i pravilima ekološke proizvodnje, kao
oblik posebnog povjerenja između proizvođač13. a i potrošač14. a;
15. ako jedinica za ekološku proizvodnju ima voditelja proizvodnje, dokaz o poslovnom odnosu s voditeljem
proizvodnje;
16. zapisnik nadzorne stanice za ekološku proizvodnju o obavljenom prvom struč17. nom nadzoru.

Četvrti korak:
- Ako je sve zadovoljeno, Ministarstvo Vas upisuje u upisnik pod određenim rednim brojem, o čemu proizvođač dobije Rješenje. Popis upisanih proizvođača objavljuje se u Narodnim novinama. Upisni broj se navodi i u deklaraciji ekološkog proizvoda.

Peti korak:
- Nakon obavljenog stručnog nadzora i po upisu u upisnik od pravne osobe za provedbu postupka potvrđivanja tražite potvrdnicu (certifikat).

Pravne osobe za provedbu postupka potvrđivanja od kojih tražite potvrdnicu:
1. "BIOPA" Udruga za organsko-biološku proizvodnju, Reisnerova 64, 31000 Osijek, tel. 031/20 49 49
2. AGRIBIOCERT - zadruga za obavljanje struč3. nog nadzora i ugovornu kontrolu robe, Veli dvor 11, 51 513 Omišalj, tel. 051/84 26 07

Šesti korak:
- po dobivanju potvrdnice (certifikata) da bi svoj proizvod stavili na tržište sa znakom "EKOPROIZVOD", odnosno deklarirali ga kao ekološki proizvod, od Ministarstva trebate tražiti da Vam za Vaše proizvode izda Rješenje o pravu korištenja znaka "ekoproizvod".

Zahtjev mora sadržavati:
1. ime/naziv i adresu proizvođač2. a, upisni broj iz Upisnika ekoloških proizvođač3.a te državni biljeg u iznosu od
70,00 kuna
4. naziv proizvoda za koji se traži dodjela znaka "ekoproizvod"; velič
5. veličina pakovine, broj pakovina i
6. ukupna količina
7. potvrdnicu izdanu od ovlaštene pravne osobe za provedbu postupka potvrđivanja;
8. kopiju zapisnika zadnjeg nadzora nadzorne stanice
Ako se ekološki proizvođač bavi preradom i prerada treba biti pod nadzorom.
Za detaljne informacije kontaktirajte osobno:
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA
I VODNOGA GOSPODARSTVA
Ulica grada Vukovara 78, 10 000 Zagreb, HRVATSKA
Uprava za održivi razvitak seoskog prostora
upravna direkcija SAPARD programa
Odjel za ekološku i održivu poljoprivredu
Tel: 01/ 61 06 616
Fax: 01/ 61 06 455

ja sam to našao na netu i tako sam krenuo redom zivkati....

G

ggaspari

Guest
procedura izgleda dosta duga ali ne prekomplicirana (barem teoretski)
razlika izmedju 1.250,00kuna/hektaru ili 3.000,00 nije mala, dapače i plus toga imaš eko certifikat ( i to bezplatno)
da li je netko to več napravio?
neki živi dokaz?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
moj susjed ima eko certifikat i vjerovali ili ne ali sve uredno funkcionira....čovjek koji mi dolazi u nadzor kaže da se to realizira za 10-ak dana.....

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
A šta za prijelazno razdoblje?

II. PRIJELAZNO RAZDOBLJE U BILJNOJ PROIZVODNJI
Članak 6.
Razdoblje između početka ekološke proizvodnje u uzgoju bilja i proizvodnji biljnih proizvoda i utvrđivanja sukladnosti te proizvodnje s temeljnim zahtjevima naziva se prijelazno razdob¬lje.
Prijelazno razdoblje za ekološku proizvodnju u uzgoju bilja i proizvodnji biljnih proizvoda traje najmanje jednu godinu za jednogodišnje bilje, a najmanje tri godine za višegodišnje nasade, ako su prethodno ispunjeni uvjeti programa ocjenjivanja sukladnosti.
Prijelazno razdoblje traje najdulje pet godina.
Početak prijelaznog razdoblja računa se od datuma obav¬ljenog prvog stručnog nadzora.
Članak 7.
Prijelazno razdoblje iz članka 6. stavka 2. ovoga Pravilnika može se skratiti ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:
- da se na proizvodnoj jedinici proizvodi sukladno propisima i pravilima ekološke proizvodnje,
- da je neznatna razina ostataka nedopuštenih tvari u tlu odnosno u biljkama trajnih kultura.

G

ggaspari

Guest
Ima li tko iskustvo sa postavljanjem crne folije (malch) ali nekako ručno?
Ne da mi se trošit za stroj ?
Mislite da je to moguče (i pametno) za cirka 2.5 km?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
lavander je sadio na foliju...meni se čini da malo bolje uspijevaju ako nisu sađene na foliju, bili su me neki dečki iz Đakova koji isto hoće saditi lavandu, kažu da jedan čovjek ima 1ha lavande na foliji i da mu nije nikakva a stara je 3 godine i da jako slabo napreduje...

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Folija ne valja jer se jednom raspadne,a onda ispod nje ona tvrda zemlja ko stijena.Sapon u ruke i ajde.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
da da...folija ima svoj vijek trajanja i to je oko 3 godine,,,a šta onda kad se ona počne raspadati???

G

ggaspari

Guest
dakle lavander šta kažeš? bolje sa ili bez?

PS sapon = motika ;-)

Na vrh