• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

D

djuric

Guest
Pozdrav ljudi, ja sam posadio hektar lavande prošle godine u 6mj. u međimurju, okolica Preloga. Sadio sam na foliju a između redova sam ostavio mjesta za prolazak traktora. Ove godine planiram još hektar. Nego Roko i Lavander imam pitanje; kad je najbolje dohranjivat lavandu i kojim gnojivom u kojoj količini te kada obrezujete lavandu. Neke sadnice su mi stvarno velike i predivne a neke i ne. Ove zime sam imao problema sa zečevima jer nemam ograđeno zemljište i kad je pao snijeg izgrizli su vrhove tako da ove godine moram ograditi zemljište, čedno jer sam bio na nasadima Oreškovića iz Varaždinskih toplica i on nema ograđeno zemljište ni problema sa glodavcima. Na greškama se ući. Sory na podužem postu.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ja sam prihranu bacio prije sadnje lavande...možda u proljeće ne bi bilo loše baciti stajskog đubra...što se tiče glodavaca ja nemam problema ali zato imam problema sa DVONOGOM STOKOM -LJUDIMA- i imam u planu ograditi cijeli nasad sa žicom i betonskim stupcima...

L

Lavander

Guest
Kod nas nema problema sa živinama, jedino nas tu i tamo pkradu i provale u skladište.

Vidio sam Oreškovića jučer na sajmu, kaže da su nam smanjili poticaje za ekološku proizvodnju na 1650 kn a da su sad uveli neki zakon o proizvodnji sadnica po kojem moramo imati zaposlenog agronoma i još hrpu nekih sranja pa gledam das e skupimo i zajedno žalimo toj mafiji. tek smo krenuli i već nas bacaju na koljena.

Gnojidba - kažu stručnjaci da stajnjakom treba gnojiti svake 3 godine i to po 40 tona na hektar, na jesen.
A tekućim preparatima u proljeće pa 3 puta do berbe. Ako si eko, moraš naći specijalne preparate ili sam raditi od fermentiranog bilja.
Ako nisi, uzmeš Folifertil T ili Scotts i opleti folijarno.
Rezidba bi trebal bit u 3. i 10. mjesecu.

M

Master

Guest
Lavander kaže:
Master, mobilna destilerija iz Vrbovca, što znaš o njma? To je Etrik destila, čuo sam svakakve priče o toj firmi i inženjeru.
a to je ta koji sam vidio negdje u podravini

ja vam samo hoću reći da mi od sljedećeg mjeseca imamo kapacitet od oko 10 t/dan bilja pa ste svi dobro došli, i nemojte svaštariti - bez kontrolnog laboratorija i stručnog osoblja se ulje ne može prodavati

G

ggaspari

Guest
pitanje?
moje sadnice imaju točno godinu dana
ošišane su 2 puta (prošle godine) .
treba li još? kada? koliko puta?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ne bi ti bilo loše i ove godine ih šišati, ja nisam stigao pa ću to ovih dana obaviti...i onda opet tek na jesen...kad vegetacija stane... ja sam svoje prošle godine šišao 3 puta

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
bome i mene kiša zajeb... ne mogu ništa živo raditi, kad prestane ono dođe sunce i pomislim da idem sutra raditi kad ono ujutro opet jeb,,, kiša.....

K

Klomeri

Guest
Prošle godine, prije točno godinu dana, posadili smo lavandu na području Slunja. Priprema zemlje nije bila najbolja pa se borimo s korovom i više nego je to bilo baš potrebno, frezali i kopali tri puta, nakon sadnje nastupila suša, zalijevali, dio biljki se posušio. Posadili 3.5oo kom. Sve je izgledalo krasno, biljke su lijepo napredovale, nema štetočina (osim dvonogih koji su krali biljke), ali malo me neugodno iznenadile posljedice zime. Dosta grana je zima uništila. Sve biljek su preživjele i tjeraju, ali nije mi lijepo vidjeti u sredini te suhe grančice. Idući vikend planiramo frezanje i kopanje. Pretpostavljam da te suhe grančice treba odrezati. Svaki savjet je dobrodošao.

Ako netko treba kvalitetnu zemlju za "pelcanje", mogu ponuditi stvarno kvalitetnu zemlju-supstrat. Inače, ima još ovlaštenih proizvođača sadnica osim onih već nabrojanih. Ja bi samo spomenula Milicu Kranjčec iz Sesveta, proizvodnja sadnica je kod Dubrovnika, naravno, izdaje certifikat.

G

ggaspari

Guest
nema ništa bez navodnajavanja , barem dok su male :)
ja znam do smo to radili 3 puta tjedno , skoro svaki drugi dan .katastrofa pogotovo jer smo sve radili ručno , kante i piči, sad ću se malo modernizirati i koristit traktor sa prikolicom

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
znam tog dečka,tj bila su dvojica (mislim martin i hrvoje-ako se ne varam)..samo se jedan odlučio na kamilicu.,,bili su kod mene malo gledali i raspitivali se...

M

Master

Guest
odlučili su se i za lavandu
i baš mi je drago da imam nove kooperante i u slavoniji

dobili su lijepe sadnice tzv četrdesetke - stare skoro 18 mjeseci

dobar posao!

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
samo tako..meni je drago kad netko hoće raditi...biti će bolje svima....

G

ggaspari

Guest
Informacija da su smanjili poticaje za ekološku proizvodnju na 1650 kn/ha je 100% točna??

Najnoviji postovi

Na vrh