• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
pretpostavio sam da se radi o motiki...samo kad sa motikom uhvatiš to raditi....bome će biti žuljeva...a možda neće biti ni potrebe to okopavati, zmelja neće imato nikakvog sjemena (jer je bila pod folijom 3 godine) tako da ćeš samo morati pustiti da se zazeleni trava i tek u jesen eventualno okopati....

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Mislio sam s motikom prije toga,znači bez te folije i drugih mudrolija

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
eee tako to ja sad radim...motika, kultivator i udri :) mogu reći da su odlične....

D

dinko

Guest
roko kaže:
eee tako to ja sad radim...motika, kultivator i udri :) mogu reći da su odlične....
daj koju novu sliku :lol:

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
trenutno nemam ništa od friških slika,imam samo 1.mjesec ove godine ali sam već stavio neke....počeo sam prošli tjedan frezati međuredove ali ovo jeb..o vrijeme neda raditi ništa, možda odem danas na polje pa uhvatim koju frišku slikicu...da vidite kako to lijepo izgleda kad trava počne rasti :roll: moš mislit :evil:

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
nisam stigao...borim se već par sati sa nekom jeb...m virusom,,,lagano pizdim ali mislim da ga lagano riješavam...biti će slike ovih dana,obećavam

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
instaliraj zone alarm sve to pokupiš s interneta, vjeruj mi

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
izgleda da sam riješo problem....ma netko mi poslao mail na hrvatskom i ja da vidim što je kad ono.....poludio

G

ggaspari

Guest
ja sam imao problema sa zone alarm-om! blokirao mi je sve pa sam trebao konfigurirati šta želim da ide na netu a šta ne
bolje ti je nod32

L

Lavander

Guest
Alo ljudi, malo sam zapostavi forum. Foliju nemoj ručno stavljat, sjebano je užas. Mi smo stavili ručno i sad smo morali ponovno zatrpavati i sređivati nasad jer nije sve nategnuto kako treba, zađe vjetar... Uglavnom, strojno ti košta oko 1600 kuna i napravi se super.
Imaš stroj u Karlovcu i kod Velike Gorce kod ovih šta rade jagode. Samo jedino taj u Karlovcu hoće iznajmiti, ali mene je zajebao par sati prije početka radova, kaže da ne može doći i to je to. Tako smo morlai ručno stavljati.

Master, mobilna destilerija iz Vrbovca, što znaš o njma? To je Etrik destila, čuo sam svakakve priče o toj firmi i inženjeru.

Što se tiče ovog berača iz Australije, ima ja tvorničku specifikaciju od proizvođača u Japanu, a dva takva ćemo dobiti ovo ljeto iz donacije.
Ima u Istri jedan taj stroj kod OPG Oklen iz Vižinade.

G

ggaspari

Guest
misliš da je bolje staviti folju nakon kiše, dakle dok je zemlja još mokra (zbog sadnje) ili je svejedno?
čuo sam za oklen , ali nisam znao da ima taj stroj.
to mi je dosta blizu ( 20 km) pa mislim da bi mogao djir i da vidim šta ljudi kažu

L

Lavander

Guest
Mislim da je svjedno. Nakon kiše je balto pa mislim da se ni ne može postaviti jer onda stroj ne može zagrtati foliju.

Ovaj stroj kod Oklena je posuđen od jednog čovjeka šta isto ima manju plantažu blizu Oklena, on je to prvi u Hrvatskoj kupio još prije nekih 3 godine. samo ne mogu se sjetiti od kud je on. Zove s Dejan, pa ti vidi sa njima.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ggaspari kaže:
ja sam imao problema sa zone alarm-om! blokirao mi je sve pa sam trebao konfigurirati šta želim da ide na netu a šta ne
bolje ti je nod32
imam NOD32 samo sam ga trebao malo podesiti i isprazniti karantenu i sad je opet ok...

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Ak si dobio mail,meni ga zone alarm prvo skenira,da provjeri dali je virus.Prvo pravilo:ne otvarati nepoznate mailove,

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
to znam...ali mail mi došao sa adrese koju poznam i sa njim se dopisujem već duže vrijeme...popravljeno i zaboravljeno...stavit će mi prijatelj par boljih zaštita...

G

ggaspari

Guest
Gdje bi mogao naći informacije u svezi sadnje iz reznice (in vitro) ?
hvala

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
a što te zanima...kako ih saditi, kad, kako uzimati pelcer....pretpostavljam sve :)

L

Lavander

Guest
Hebiga, recneš pelcer sa grma i pikiraš u teglu ili pladnjeve. To bi bilo najjednostavnije i po seljački.

S druge strane, kako bi to trebalo ići:
Sterilan alat, svaki pelcer u hormon za ukorjenjivanje, odrezati vrhove lisotva, saditi u specijalni supstrat za reznice, paziti na pojavu gljivice fitoftore i pravodobno tretirati modrom galicom ili sličnim preparatima, zalijevati vrbinim maceratom ili nekim kupovnim sredstvom za jačanje korijena.
Prevelika vlažnost u plasteniku dovodi do truljenja biljke, loše provjetravanje također. Previsoke temperature u plasteniku isuše supstrat i pelcer pa propadne. Trebalo bi zasjeniti plastenik mrežama od barem 50% gustoće.

Ima toga još, al možda ima netko stručnijida nastavi.

Na vrh