• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

tonka

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
148
imam 3000m2 odmorene zemlje na koju bi rado posadili lavandu.
Koliko sam shvatila, ne trebaju se kupovati gotove sadnice vec se mogu nabaviti grancice lavande koje potjeraju korijenje?

Da li sam vec zakasnila za presadnice il moram cekati slijedeću godinu?

Kolika je isplativost ?
 

Murmur

Novi član
Tu od
29 Tra 2014
Poruka
5
Hvala na odgovoru. U biti, tako sam si i mislio. Bilo je o.k. dok je bilo hladnije pa je pod plastenicima sve bujalo, ali sada sam ih sve poskidao jer se dosta njih "ubuđavilo" pod tim najlonom. Skužio sam da im je obicna zemlja za cvijece preteška i da se treba paziti da ih se ne polije previše. Nabavio sam Klasmanov Steckmedium i ostale presadio u plasticne posudice od 10 cm koje sam stavio u sjenu. Vec su razvile korijen i za sada se dobro drže jedino što ih sada moram polijevati svaki dan. Kada odgojim ovu turu idem na novu, ali ovaj put na otvorenom pa cemo vidit. Evo toliko za sada.
 

IMT555

Član
Tu od
11 Srp 2013
Poruka
825
Ja imam par rali zemlje koju obrađuje neki ratar pa me sad zanima kolko bi se dugo ta zemlja trabala odmarati da bi mogla dobro roditi lavanda?
 

IMT555

Član
Tu od
11 Srp 2013
Poruka
825
Koliko ide sadnica na jednu ral, jel se mora špricati i kak zaštititi od korova, jel se šprica ili kosi?
Kolki je razmak između redova i kakva je agrotehnika za lavandu?
 

Murmur

Novi član
Tu od
29 Tra 2014
Poruka
5
Ako je razmak između redova 2 metra, a između biljaka 0,8 metara (što mislim da je optimalno), onda po jutru ispada oko 3500 komada. Ako je drugaciji razmak onda je i izracun drugaciji. Kažu da razmak ovisi o tome cime ce se obrađivati između redova, a to može biti motokultivator sa frezom, roto ili strižnom kosom, traktorska kosilica, obicna kosilica itd. Važno je ostaviti dovoljno mjesta da se može obrađivati oko biljaka jer kad one narastu to zna biti problem.
Između biljaka ide motika, a može se staviti i folija pa je mir par godina po tom pitanju, makar ja nisam za to jer smatram da ih treba dosta okopavati.
Nakon par godina može se posaditi djetelina pa se onda ona kosi, a sije se zato da bi ubila ostale vrste invazivnih korova te je nju onda kao lakše održavati ... makar, vidio sam jedno polje gdje su biljke stare 6 godina i toliko su male i zakržljale da sam pomislio kako ipak treba cijelo vrijeme frezati nebili se dalo malo zraka biljkama. Ne znam, ja osobno necu stavljati ni foliju ni djetelinu, a ima drugih clanova foruma koji imaju puno više iskustva, pa bi trebao malo unatrag procitati postove i naci ces sve odgovore.
 

Vlah

Član
Tu od
12 Srp 2014
Poruka
64
Murmur! bolje ne stavljati djetelinu! Lavanda uglavnom ne voli previše dušika i kiselo tlo.
codexnox! ja se bavim destilacijom al smo predaleko za suradnju i kasno sam vidio tvoj post.
 

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,088
Vlah poslat ću ti pp..
 
Posljednje uređivanje:

Papcina

Član
Tu od
31 Sij 2011
Poruka
373
bok,

imam pitanjce...

imam nesto malih vrtova koji su medjusobno razbacani... ocistio sam ih od korova i sad cu ih preorati... namjera mi je posaditi lavandu, cca 50ak komada, nabavio sam sadnice uskolisne (prave) lavande i sad molim za savjet...
koji razmak izmedju redova i izmedju sadnica pustiti? da li je potrebno svake godine izmedju sadnica izorati zemlju ili je dovoljno pokositi korov i malo okopati motikom oko same sadnice?
svrha lavande je iskljucivo branje u vlastite svrhe za ukrasne i mirisne vrecice
 

planinac

Novi član
Tu od
2 Ožu 2015
Poruka
2
Pozdrav ekipa imam jedno pitanje za ekipu iz OBŽ dali netko zna gdje se mogu kupiti sita za prosijavanje lavande i koja bi mi veličina najbolje odgovarala . Unaprijed hvala
 

agromaner

Član
Tu od
12 Srp 2012
Poruka
395
pozz,
ja sijem na 4mm i na 2mm.
za kupiti, nemam pojma, to kupis zicu na kvadrate, samo da su ti rupe recimo kao meni 4 i 2mm i sam slozis okvir i to je to, najjeftinija opcija!
 

agromaner

Član
Tu od
12 Srp 2012
Poruka
395
*Papcina

poznato je nepisano pravilo "od kog si kupio, neka te savjetuje"

ali sad ozbiljno, gle, sto se tice 50 sadnica i malih vrtova, to je totalno nebitno kako se sadi jer nema strojne obrade. treba posaditi tako da lijepo izgleda i razmak 1x1 metar od grma do grma, da se danas sutra moze normalno prolaziti i to je to... obrade izmedzu nema, samo okopavanje i to je to, lavanda je ipak korov! xD
 

planinac

Novi član
Tu od
2 Ožu 2015
Poruka
2
ok hvala još sam početnik u tome prošle godine smo imali prvu berbu .Ekipa forum vam je super svaka čast more informacija.
 

malitaci

Novi član
Tu od
1 Srp 2015
Poruka
1
Pozdrav svima,
Imam jedno pitanje...gdje u Hrvatskoj mogu nabaviti manji kotao zapremnine cca 70-ak do-100 litara za destilaciju lavande, za destilaciju kod kuće...? Molim ako znate nekog tko bi mogao izraditi takav kotao ili prodaje da mi se javi, može i na privatnu poruku. Puno hvala!

Mare

Male, bakrene destilatore za eterična ulja ima i Unguentarium. Više o kotlovima možeš pročitat tu: http://www.unguentarium.eu/collections/split-top-rotating-column-alembic-stills-premium
 

sindy92

Novi član
Tu od
29 Lis 2015
Poruka
1
Bok svima :)
Imam nekoliko pitanja za vas koji se bavite uzgojem lavande i preradom lavande ( za potrebe seminara na temu poslovnog plana za proizvodnju lavande ) .
1. Dali je realan iznos od 230 000 kn potrebnih ulaganja za zemlju veličine 5 ha, od kojih se 2 ha koriste za sadnju lavande? (kupnja neke opreme, sadnica itd )
2. Kako se proizvodi ulje, koji 'stroj'' treba kupiti? Parni kotao za destilaciju?
3. Proizvode li OPG kreme od lavande ili većinom samo ulje, mirisne vrećice, sol itd..koliko vam iznose prosječni troškovi na godinu vezani za preradu lavande?


hvalaaa :)
 

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
719
ljudi, kako ide ta lavanda.
Ili ste se svi zabogatili ili ste odustali.
Evo mi se druge godine spremamo smilje posadit i proširit lavandu.
 

Najnoviji postovi

Na vrh