Insekticid + fungicid znači protiv stjenice i ljeskotoča te zaštita lista.
Dozvoljeni insekticid je calipso (odličan) za jednu i drugu štetočinu a od fungicida sve dozvoljeno je na bazi bakrenih spojeva pa treba odlučiti.
Također je preporuka je mankozeb, folpet - nisu na listi.
Ovo što se tiče bolesti lista ovisi i o stanju nasada pa bi trebalo vidjeti da li ima i ako ima kakvih problema.
Šubić predlaže u ovo doba (predavanje u Donjem Kraljevcu):Neoram +signum +calipso - sve na listi dozvoljenih i da se sve može miješati. Radili smo sa svim sredstvima, odvojeno, ali nemam iskustva kako se ponašaju i koji je efekat djelovanja kada se to sve pomiješa. možda netko ima iskustva?
Zaključak za prskanje - nema više kalendara za prskanje sve treba pratiti i prema nalazu i stanju voćnjaka odraditi kako je najbolje moguće. Previše je ekstremnih klimatskih uvjeta da bi bila jedna shema dovoljna.
Re:Karla...
LP...Signum je odrađen u veljači,mankozeb u svibnju,sada imam Neoram i Calypso
u pripremi.Dali da se to odradi (ovih)dana???Zahvaljujem na odgovoru.
Koliko ozbiljno moram brigu posvetiti moniliji koliko je opasna po ljesnjak dali osteti samo plod pa je te godine unisten urod sljedece godine sve normalno ili moze unistiti cjelo stablo nepovratno npr meni je napala tresnju vise stabala i oslo cjelo stablo sprico ali pomoci nema
Ja uvijek pokhsavam biti konkretan,,,
a sad odgovor na tvoje pitanje, daklem tesko, igrom eliminacije(jednu godinu jednim sredstvom ako ne pomogne onda lijecis drug bolest drugim sredstvom.
nije da ovdje nitko ne zeli dati odgovor na pitanje o zastiti vec nitko od nas ne zeli dati krivi odgovor i preuzeti odgovornost za tidji nasad.
i sam sam jos uvijek u fazi istrazivanja nekih pojava...