• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

VIC

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,508
Citiram:
Uslijed neprilagođene brzine kretanja, a u izbjegavanju udara pri mimoilaženju s traktorom Zetor koprivničke registarske oznake s traktorskim priključkom kojim je iz suprotnog smjera upravljao 77-godišnji vozač, koji se također kretao neprilagođenom brzinom...

Ako Zetor može postići "neprilagođenu" brzinu, pitam se kakva su nam ograničenja...

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Citiram:
Uslijed neprilagođene brzine kretanja, a u izbjegavanju udara pri mimoilaženju s traktorom Zetor koprivničke registarske oznake s traktorskim priključkom kojim je iz suprotnog smjera upravljao 77-godišnji vozač, koji se također kretao neprilagođenom brzinom...

Ako Zetor može postići "neprilagođenu" brzinu, pitam se kakva su nam ograničenja...

Zetor nisam popratila, ali jednog Fenta jesam prije par mjeseci i jednog isto nekakvog na F ak se ne varam, jutros,tak je brzo proletjel kaj nisam stigla pročitati kak se zove, bogami, iza Fenta sam se vozila 65 na uru i stalno bila za njim na istoj udaljenosti, a ovaj jutros je projurio u zum momentu dok sam izlazila na glavnu cesti i dostigla ga nisam u sljedećih 1000 metara dok sam opet skretala, dapače, bil mi je sve dalje i dalje sa mojih 60 na uru - a 50 je ograničenje.
Nekada u doba Zetora smo govorili da su rusi sprinteri, a sada su svi sprinteri. :)

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,491
VIC PO ISTINITOM DOGAĐAJU:
nedavno pred prvu svetu pričest u susjednom selu se okupe roditelji da obave svetu ispovjed,i tako poslije pred crkvom žene počnu s pričom tko je što dobio za pokoru izmoliti,a jedan moj rođak stoji i šuti,(inače ima ima nasad breskve i trešnje,i još nešto sitno drugih kultura,a uz to radi kod privatnika koji je najpoznatiji u široj okolici da se počinje ujutro rano a završava navečer kasno).
I tako jedna ga upita koliku je on dobio pokoru,a on odgovara, da mu je župnik rekao da netreba pokoru ,da mu dovoljno to što radi poljoprivredu i kod tog slavnog poduzetnika i da mu veća pokora ne treba.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ispravak!
U čemu je problem?
Mjera navodi proizvođača da si kupi stojeve za obradu unutar redova ili uzme stroj u najam od onoga tko stroj posjeduje i to mu bude plaćeno i više nego tj posao košta.. To je mjera za višegodišnje nasade - ne za povrtlarske ili ratarske kulture
Najbolje da se potpora od skoro 400 eura po hektaru dobiva za motike.
I opet senzacionalizam, samo u cilju difamacije jer se novinarskom piskaralo sprdnulo da sprda jer pojma nema o čemu se radi..

MJERA 10.1.16. MEHANIČKO UNIŠTAVANJE KOROVA UNUTAR REDOVA VIŠEGODIŠNJIH NASADA (MUK)

Zbog čega provodimo ovu operaciju?
U intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji, suzbijanje korova unutar redova u višegodišnjim nasadima obično se vrši primjenom herbicida. Mehaničko uništavanje korova kroz uporabu posebne opreme za smanjenje ili uklanjanje korova unutar redova značajno pridonosi zaštiti okoliša i korisno je za tlo, biljke i bioraznolikost.

Gdje se može provoditi ova operacija?
Operacija se može provoditi na površinama koje su u ARKOD sustavu registrirane kao višegodišnji nasadi (maslinici, vinogradi i voćnjaci).

Koji su ciljevi i učinci ove operacije?

Osim samog mehaničkog uklanjanja korova, prozračivanjem tla sprječava se pojava pokorice i erozije uslijed obilnijih količina oborina te se povećava poroznost tla. Ovom operacijom omogućena je puno intenzivnija izmjena plinova, povećano je površinsko upijanje i protjecanje vode u vertikalnom smjeru (descedentno). Smanjuje se kapacitet tla za toplinu, čime je omogućeno brže zagrijavanje tla, ranije se postižu aktivne temperature (5 – 10ºC) potrebne za početak vegetacije i pojedinih fenofaza. Površina tla zadržava funkciju zaštitnog sloja, smanjuje se kapilarnost. Sprječava se gubitak vode iz dubljih slojeva tla uslijed evaporacije površine i transpiracije preko lista trava

Kojih se poljoprivredno okolišnih obveza moram pridržavati?
Korove unutar redova u „zaštićenom prostoru“ (dio prostora koji se nalazi između debla, čokota i armature) potrebno je suzbijati mehanički odgovarajućom poljoprivrednom mehanizacijom i opremom. Korisnik mora imati odgovarajuću poljoprivrednu mehanizaciju i opremu za mehaničko uklanjanje korova unutar redova ili može koristiti uslugu mehaničkog uklanjanja korova vanjskog izvođača radova, što treba potkrijepiti računima. U ovoj operaciji zabranjeno je koristiti herbicide. Koja je visina potpore? Visina potpore je 373,33 EUR/ha.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,390
Sve to stoji, ali meni osobno je ipak malo bezveze. Mehaničko uništavanje je između ostalog i motika po meni i ako netko želi kopati ne znam koliko ha za tih 400 eura po ha, neka kopa i neka bude plaćen, mjera je ispoštovana, na kraju krajeva novac se dobiva za uništavanje korova, ne za motiku...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,747
tak je, predrapaš sve s motikom, a na papiru si koristio četku ili nekaj već...neće oni nas zahebat!

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
501
Na balkanu

Plače se Bara,Štef se tek zaposlil u pivovari i odma je poginul.
Pa kaj je bilo,pitaju susede.
Opal je u bazen s pivom i utopil se
Ajde , bar se nije dugo mučil
Kak se nebi mučil, siromak se tri put van vlekel kaj je išel pišat

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,945
Liječnik vam neće dati pozitivno mišljenje prilikom traženja dozvole za oružje (pištolj) ako ste - PREKOMJERNO DEBELI! :unsure:
....valjda da ne napravite samoubistvo iz zasjede!:hahah:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,747
Dolazi pop da blagoslovi pokojnika u mrtvačnicu,kad unutri sve babe i dede po 80-90 godin...
Gleda on pokojnika i vidi na ni jedne obrve,trepavice ni kose na glavi nema...zadigne on njemu malo nogavice kad ni tamo ni jedne dlake....
Pita pop nazočne ; KOJ JE KUPAL POKOJNIKA???
Veli jedan deda od 90 godin...JA!
Kad na to pop ; A JESI MU VODU POGODL MAT TE JEBLA SVAKA ČAST

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Ajmo malo na vesele teme,more se pjeni jeebe se meni.

Razgovara Mirko sa novom zenom,bivsom ljubavnicom.
Veli on:negda dok sam bil u braku a ti si mi bila ljubavnica,ti to nije smetalo vec bilo normalno.
Sada dok sam stobom u braku i imam ljubavnicu ti smeta,to ni vredu i lepo od tebe.
Kaze ona: pa i nije od tebe u redu,jer za razliku od tvoje bivse ja sam drukcija.
Nato ce Mirko: jesi ti drukcija al ja sam isti kak sam i bil. :ppozdrav:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,747
Šeta zeko šumom i sretne mazgu, pa joj kaže:
Zdravo, ja sam zeko, tko si ti?
Ja sam mazga.
A što je to mazga?
Mazga je kad ti je tata konj, a mama magarac.

Zeko slegne ramenima i ode dalje, pa naiđe na vučjaka:
Zdravo, ja sam zeko, a tko si ti?
Ja sam vučjak.
Što je to vučjak?
To je kad ti je tata vuk, a mama pas.

Zeko slegne ramenima i ode dalje. Naiđe konjska muha:
Zdravo, ja sam zeko, a ko si ti?
Ja sam konjska muha.

Zeko je pogleda s lukavim smiješkom, pa kaže:
Daj me nemoj zajebavat!

Najnoviji postovi

Na vrh