Oženio se Đura ljubavlju svoga života, em je bila lijepa, em je bila mila, em je bila - učiteljica.
Živjeli tako oni sretni i zadovoljni godinama, gugutali danju, mazili se noću, onak, ko što je i red - dva - tri - četiri puta tjedno, nekada i više, nema da nema, po onoj staroj - od viška glava ne boli.
Jednom tako Đura nešto premetao po sobi dok nje nije bilo kući, i nađe neku bilježnicu. Otvori je, vidi, rukopis njegove žene, i počne listati i čita:
- ponedeljak, 28.03. - Đura se već nakon pet minuta uspuhao, prevrnuo na svoju stranu kreveta i zaspao - ocjena 3.
- srijeda 30.03. - Đura mi stiskao cice ko da su baloni, bio gotov prije mene - ocjena 2.
- četvrtak - Đura je traveljio i lipsao ko raga pod plugom, bio opet gotov prije mene - ocjena 1.
- subota - .........ocjena 2.
- nedjelja - .........ocjena 3.....
I tako lista Đura stranicu za stranicom, čita utiske svoje žene učiteljice i ocjene svojih ljubavnih umjeća, vidi da vrag uzima šalu, nikako da prebaci trojku, a to onda znači da nije neki ljubavnik, da se ne trudi dosta, žena mu je nezadovoljna, i odluči čvrsto on to popraviti.
Najprije se upisao u teretanu, mjesec dana vježbao izdržljivost, usput kupio i proučio par knjiga o ljubavnom umjeću, a onda jednu večer uzme on svoju ženicu u naručje i odnese je u spavaću sobu. Primjenio je sve što je u knjigama pročitao, dva se tri sata sve prašilo oko njih ko u turskoj sauni, navalio Đuro ko muha na pekmez a žena mu uzdiše, stenje, previja se, vrišti od zadovoljstva.
Ujutro žena otišla na posao, a Đura brzo ode pogledati što je sada napisala u bilježnici i kakvu je ocjenu dobio.
Lista on brzo sav uzbuđen, gleda - a ono se velikim crvenim slovima i brojkom u bilježnici sjaji - ODLIČAN, 5!!!
Uz to i opisna ocjena - fenomenalno, izvanredno, nadnarvno......!!!!!!
Zacakle se Đuri oči od zadovoljstva, srce mu puno i ponosno, postao je ljubavnik iz snova svoje žene.
Nakon tri tjedna pita njega žena:
- Gle Đura, što se to događa, nije mi jasno, vodili smo ljubav skoro svaki dan prije, a sada već tri tjedna ništa, niti jednom, a sjećaš se kako je fenomenalo bilo zadnji puta.
- Je - veli Đura - sjećam se, sjećam, konačno sam dobio peticu, nisam lud da si sada pokvarim ocjenu.