možda ćete me proglasiti ludim ali vjerovatno nećete ne pogriješiti kada pročitate ostatak teksta :rolfer:
riječ je o famoznom usporenju prve brzine , noćas se probudim i padne mi strašna ideja da umjesto da usporim prvu brzinu i zamijenim njene zupčanike , te zupčanike stavim umjesto druge brzine
trenutni raspored brzina na vladimircu je
I-1,79
II-2,64
1-6,4
2-8.1
3-9,4
4-11,9
5-14,9
6-21,9 kmh
znači ogroman nedostatak ovoga rasporeda je velika ''rupa'' izmedju ove dvije boldane brzine
ako bih zamijenio samo zupčanike prve brzine onima usporenima raspored bi bio ovakav , ovaj raspored bi mi smetao jer bi mi usporio dosta i ''radne'' brzine
I-1,33
II-1,96
1-4,76
2-7
3-7,8
4-11,4
5-14,3
6-21 kmh
znači ovaj raspored mi se ne svidja zboh usporavanja i radne rzohodne sa 2,64 na 1,96 pa bih u baliranju sa većom masom opet išao neodgovarajućom brzinom , ovaj put još sporijom
ja bih složio mjenjač tako da bi dobio ovaj raspored brzina
I-1,79
II-2,64
1-4,76
2-6,4
3-7,8
4-9,4
5-14,3
6-21 kmh stim da bi mi onda došao malo veći razmak izmedju 4 i 5 brzine ali to mi i nije toliko bitno
onda bi raspored brzina na ručici mjenjača bio ovakav
1-2-------i-II
5-6-------3-4
ako šta nisam zeznuo u ovim silnim preračunima
uglavnom meni se čini jako izvodljivim ova zamisao , samo ostaje pitanje da se otvori mjenjač i vidi ima li dovoljno mjesta na drugom snopu gdje je zupčanik od 36 zuba da se stavi onaj od 41 , ja mislim da bi trebalo biti dovoljno prostora
edit
da ne dodje do zabune , koristio sam podatke iz dva različita kataloga tako da se vide male razlike u brzinama
evo za primjer pogledajte u prvoj tabeli je 6 brzina 21,9kmh a u drugoj 21kmh , znači nešto drugo je uticalo na to , možda veličina guma ili ko zna . uglavnom to je mala razlika i svrstavam je pod toleranciju